Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

Χρησιμο τεστακι Κωστα. Για μια στιγμη μπερδευτηκα για ποιο τρυπανι εννοσουσες 'φτηνιαρικο'...:)

Οντως τα performance ειναι παρα πολυ καλα, τα ειχα περασει απο δοκιμη και εγω οταν ειχαν πρωτοκυκλοφορησει και εμεινα εντυπωσιασμενος!

Άμεσως στα βαθειά...!!!
Πρώτο ψιλόισχυρο τεστάκι για το 18ν Bosch σκαπτικό...
Σκάψιμο προεξεχοντος μπετου σε μάντρα μήκους 6 μέτρων...20220211_175232.jpg

Με μια 6μπερη τα παραπάνω σε 30-45 λεπτα...καθόλου άσχημα...!!!

Θα επανέλθω με περισσότερα...

Σαν αρχοντας δεσποζει πανω στο φραχτη το Bosch!!

Η 6αρα μπαταρια μου φαινεται πιο λεπτη απο την 4αρα που εχω στα Ryobi!! Oπτικη απατη η πραγματικοτητα?

• Like
Reactions: KOSSTV
Δεν αργησει ο καιρος οπου η τεχνολογια θα καταφερει να ενσωματωσει μεγαλης χωρητικοτητος μπαταριες μεσα στα ιδια τα εργαλεια.
Δηλαδη το μεγεθος και το βαρος θα ειναι μολις ενα κλασμα των σημερινων μπαταριων.

Τωρα ποια χημεια και ποιο μιγμα χημικων στοιχειων θα επικρατησει, φανταζομαι οτι θα το δουμε σε σχετικα συντομα καθως οι ερευνες και οι δοκιμες εξελισσονται γρηγορα.

Άμεσως στα βαθειά...!!!
Πρώτο ψιλόισχυρο τεστάκι για το 18ν Bosch σκαπτικό...
Σκάψιμο προεξεχοντος μπετου σε μάντρα μήκους 6 μέτρων...View attachment 193175

Με μια 6μπερη τα παραπάνω σε 30-45 λεπτα...καθόλου άσχημα...!!!

Θα επανέλθω με περισσότερα...
Με το μαλακό καλύτερα αυτό.Κριμα είναι .

Δεν έχεις parkside για εκεί?:)

Με το μαλακό καλύτερα αυτό.Κριμα είναι .

Δεν έχεις parkside για εκεί?:)
Αν και δεν το είδα να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα έχω το ρεύματος Bosch Gbh -26 και το Stanleaki FMC-1250 για τέτοιες δουλειές...
Το άλλο το μπαταρίας 18v Stanley δεν πολύ τραβάει για ξυλωματα...
Λες να μην το παρακανω..;Nα δουλέψει καλύτερα περισσοτερο σε σαθρό σοβά και τούβλο...

Last edited:
Ήθελα να κάνω μια μεγάλη τρύπα 43mm σε ένα ΚΠ 25mm, αλλά επειδή τα ποτηροτρύπανα που είχα ήταν 44mm αγόρασα ένα ρυθμιζόμενο τρυπάνι φτερού (φτηνό, της Dexter στα 15€) και εντυπωσιάστηκα από την αποτελεσματικότητα του! Έχει 2 μαχαίρια (ένα μικρό και ένα μεγάλο) που σφίγγουν με ένα άλεν)

Image5644559091217196077.jpg

Το χαζό κολονάτο δράπανό μου που συνήθως ζορίζεται με τέτοιες τρύπες με ποτηροτρύπανο (κάθε τόσο σταματάει), με αυτό το τρυπάνι δεν μάσησε καθόλου. Και η τρύπα βγήκε άψογη!

Είναι πολύ βολικό και κυρίως, ρυθμιζόμενο! Από 15 έως 45mm κάνεις ό,τι τρύπα θέλεις με ένα και μόνο τρυπάνι!
Δεν ξέρω αν υπάρχουν αρνητικά σε αυτού του είδους τα τρυπάνια, αλλά μου φάνηκε πολύ αποτελεσματικό.

:)

Xρησιμα κυριως για ειδικες περιπτωσεις ακριβειας.
Υπαρχουν και τα μεγαλυτερα ρυθμιζομενα κοπτικα που φτανουν διαμετρο εως και 120μμ.
Εδω ενα τετοιο

13645851035_e1bd395fa0_b.jpg

Σε εργασια ανοιγματος μεγαλης τρυπα σε ξυλινο πανελ για τοποθετηση εξαερισμου. Πανω σε ηλικιωμενο δραπανο skill 40 και βαλε ετων :)

13646195144_697e4c4c60_b.jpg

13645870843_f13848ccd0_c.jpg

Νίκο, πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Μπήκε στη λίστα.
Μιχάλη, είχα δοκιμάσει ένα τέτοιου είδους (αυτό) από Leroy και η ποιότητα ήταν απαράδεκτη (επιστράφηκε). Όποιος ψάχνεται για παρόμοιο να αποφύγει το συγκεκριμένο.

• Like
Reactions: nikfor
Εξαρταται απο την δουλεια που το θελεις. Για γυψοσανιδα πχ ειναι μια χαρα. Για ξυλο δεν θα σου δωσει το αποτελεσμα των πολυ ακριβοτερων forsτner/φτερου σε τετοιες διαμετρους.

Τα συγκεκριμενα μεγαλης διαμετρου τρυπανια ειναι και επικινδυνα γιατι τεινουν να μαγκωνουν πολυ συχνοτερα απο τα αλλα. Ιδιως σε ξυλο και με δραπανο χειρος χρειαζεται μεγαλη προσοχη. Η παραπανω τρυπα που εκανα μου πηρε αρκετο χρονο.

Εγω το χρησιμοποιω κυριως σε γυψοσανιδα αλλα επειδη δεν ειχα ποτηροτρυπανο τοσο μεγαλης διαμετρου, το δουλεψα σε ξυλινο πανελ καθως δεν με ενδιεφερε η ποιοτητα κοπης του κυκλου αφου θα εμπαινε ανεμιστηρας.

Εχω πολλα χρονια το πιστολι σιλικονης του Lidl αλλα δεν ειχα καταλαβει το προβλημα με τη βιδα που προεξεχει. Χρησιμοποιουσα μονο φυσιγγια σιλικονης ή φλατζοκολλας και δεν τρυπησε ποτέ κανενα πλην μιας φορας που δεν συνειδητοποιησα οτι εφταιγε η βιδα, μεχρι που το αναφερατε εδω. Δυστυχως δεν θυμαμαι αν υπηρχε η πλαστικη ροδελα στη συσκευασια μιας και χαθηκαν ή πεταχτηκαν απο τότε.
Οποτε σημερα σκεφτηκα να διορθωσω το προβλημα σφιγγοντας στην πίσω πλευρά 2 παξιμάδια για να κλειδώσουν στο σωστό μηκος και απο μπροστά ενα λεπτου πάχους παξιμάδι για να εξαφανίσω την προεξοχή της βίδας.

20220214_105426.jpg
20220214_105418.jpg

Εξαρταται απο την δουλεια που το θελεις. Για γυψοσανιδα πχ ειναι μια χαρα. Για ξυλο δεν θα σου δωσει το αποτελεσμα των πολυ ακριβοτερων forsτner/φτερου σε τετοιες διαμετρους.
Μιχάλη έτσι, εγώ για ξύλο το ήθελα και δεν έκανε δουλειά.

• Like
Reactions: Χιωτης
Έκανα το παρακάτω τεστάκι με τα ίσια κοπτικά για ρούτερ. Από αριστερά προς δεξιά:
-Ελικοειδές μπιτ με ανάποδο σπείρωμα (down-cut)
-Ελικοειδές μπιτ με κανονικό σπείρωμα (up-cut)
-Ίσιο μπιτ
(οι κόκκινες γραμμές δείχνουν την κατεύθυνση του σπειρώματος).

To τεστ έγινε σε δύο κομμάτια κόντρα πλακέ, σιμύδα που είναι αρκετά συμπαγές υλικό και η επιφανειακή στρώση ξεφτίζει πιο δύσκολα, και οκουμέ (το γνωστό του Leroy) που είναι πιο ελαφρύ και έχει πιο ευαίσθητη επιφάνεια.

Εδώ βλέπουμε τα αυλάκια που έγιναν παράλληλα με τα νερά του ξύλου. Και τα τρία φρεζάκια τα πήγαν περίπου το ίδιο καλά:
- το up-cut έχει κάνει μερικά ξέφτια στο οκουμέ (διορθώνεται εύκολα με ελάχιστο γυαλοχαρτάρισμα) και ελάχιστα ξέφτια στη σιμύδα
-Το down-cut έχει κάνει ένα μικρό κάψιμο στον πάτο κατά το ξεκίνημα του αυλακιού. Μάλλον θέλει πιο γρήγορο πέρασμα στο ξεκίνημα.
-Το ίσιο είναι πολύ κοντά στο αποτέλεσμα του down-cut.

A1.jpg

Το σκηνικό αλλάζει τελείως όταν τα αυλάκια είναι κάθετα στα νερά του ξύλου. Το ίσιο και το up-cut έχουν σπάσει τις ίνες του ξύλου και έχουν δώσει άσχημο αποτέλεσμα. Αντίθετα, το down-cut έχει κάνει ένα αυλάκι με τέλεια τοιχώματα. Το ίσιο μπιτ τα πήγε αρκετά καλά με την σκληρή σιμύδα.

A2.jpg

Το τεστ ήταν μόνο για όχι διαμπερή αυλάκια - πχ για να κάνεις πατούρες για inlays ή διακοσμητικές εσοχές. Για διαμπερή αυλάκια η δουλειά γίνεται εύκολα με ίσιο μπιτ (ιδανικά με Up-cut) ξεκινώντας από την κακή πλευρά του ξύλου και τελειώνοντας στην πλευρά που θα φαίνεται - αν θα φαίνονται και οι δύο πλευρές του ξύλου υπάρχει θέμα.

Για τα μπιτάκια να πώ ότι είναι solid carbide, τo ίσιο είναι Freud και τα δύο ελικοειδή είναι από aliexpress. Παρά τις διαφορές στην τιμή τους, και τα 3 δείχνουν πολύ ποιοτικά.

εκανα ενα τεστακι σε ετουτο εδω το γκατζετακι

με φτηνιαρικο παλιο κινεζικο τροφοδοτικο pc (force), με ενα δραπανοκατσαβιδο παλιο εινχελ 18v που επαιρνε μπαταριες παλιου τυπου ni-cd
συνδεθηκε στις μπορνες 12v και 0 και ζοριστηκε με 8αρι στριφωνι φυσικα. λιγο πριν σταματησει απο το ζορισμα το δραπανοκατσαβιδο, εκαψε την ασφαλειουλα του
του εβαλα την διπλανη της, ετσι κι αλλιως δεν χρησιμοποιω την εξοδο -12v

μου εκανε εντυπωση η δυναμη παρα το οτι το τροφοδοτικο ειναι μονο 22Α στα 12v οπως και το οτι δουλευε πολυ καλα στα 12 βολτ παροτι 18 βολτο το δραπανοκατσαβιδο.

παναλαφρο στο χερι επειδη δεν εχει μπαταριες μεσα το κελυφος της μπαταριας του. κολλησα εσωτερικα στα βυσματα του καλωδια δυομισαρια.
αυριο θα βαλω το πως τα πηγε σε σχεση με το 12 βολτο κινεζο, το 20v πρασινο παρκυ και το 18v drillpro type makita σε στριφωνια.
σε νοβοπανοβιδες , εξαρες μηκους (100) τις περασε μια χαρα χωρις να σταματησει. λιγο ψιλοζοριστηκε μονο.

μονο που θα του βγαλω την ασφαλεια και θα του βαλω ενα καλωδιακι στη θεση της γιατι θα μου την καψει παλι στα ζορισματα. ετσι κι αλλιως το γκατζετακι τουτο ενας ανταπτορας ειναι και τα επιμερους στοιχεια του μια χαρα θα αντεξουν μαλλον, οσο ρευμα και να τραβηξει.
αν δεν θελετε να καταστρεψετε τα βυσματα απο καποιο τροφοδοτικο, ειναι μια πολυ καλη και φτηνη λυση!
να ξερετε ομως οτι οι ασφαλιουλες του δεν αντεχουν ενα 18βολτο δραπανοκατσαβιδο οταν αυτο ζοριστει.

και αξιοποιεις ετσι παλια εργαλεια (ειτε τα εργαλεια σου ειναι 12 ειτε 18 βολτ) που δεν βρισκεις ή δεν συμφερει να αγορασεις μπαταριες παλιου τυπου.
παλια τροφοδοτικα απο ντεσκτοπ στα δινουν τσαμπα αν ζητησεις σε κομπιουτερομαγαζα :)
συνηθως ειναι χωρις πιστοποιηση , λιγα βαττ και κανουν φασαρια απο τον ανεμιστηρα για αυτο και δεν τα θελει κανεις.

ο θανασης εχει φτιαξει ωραιο μηχανηματακι βαζοντας και αντιστασεις για την πτωση τασης, και διακοπτες και ολα.
εγω θελω μονο να δω το πως θα τα παει σε σχεση με τα αλλα χωρις να του βαλω κατι εξτρα σε πρωτη φαση

εχω και αλλο πιο παλιο τροφοδοτικο και πιο μικρο 16Α , που του εχω κοψει τα βυσματα ενωνοντας τα καλωδια μεταξυ τους. αυτο , οταν το δραπανοκατσαβιδο ζοριζοταν εριχνε την εσωτερικη προστασια και σταματουσε. δεν του ειχα βαλει αλλη αντισταση, απλα χυμα.

Last edited:
  • Like
Reactions: SokoNik and nikfor