Test Drive Εργαλείων & αναλώσιμων

η μεθοδολογια είναι ότι ξεκινάς από τον πίνακα και πας προς τις συσκευές. είναι δηλαδή δουλειά ηλεκτρολόγου που θα ανοίξει κουτιά κλπ, όχι για ερασιτέχνη.
πέραν του disclaimer τώρα, ΔΕΝ πρέπει να βάλεις τον αγωγό γείωσης μέσα στην τσιμπίδα. μετράς δηλαδή το (ρεύμα της φάσης) - (το ρεύμα του ουδέτερου) για να βρεις τη διαφορά που φεύγει στη γείωση. συνήθως ξεκινάνε από την κεντρική παροχή (που πάει στο ρελέ) και μετράς για όλο το σπιτι ότι πχ έχει διαρροή 10mA. μετά στις διάφορες παροχές/πρίζες/μπουάτ ανάλογα την εγκατάσταση για να βρεις σε ποιο κλάδο είναι η διαρροή. μπορεί δηλαδή να έχεις μερικές συσκευές με μικρά ρεύματα που αθροίζονται και να πέφτει το ρελέ μόνο όταν αναβει πχ το θερμοσίφωνο που απλά ξεχειλίζει το ποτήρι ενώ η διαρροή του θερμοσίφωνου να είναι μικρή.. περισσότερες πληροφορίες εδώ.

δε νομίζω να υπάρχει κάτι <100€, κάπου εκεί ήταν όταν τα ειχα δει και εγώ.

υπάρχουν και ακόμη πιο ακριβές τσιμπίδες που μετράνε τον αγωγό γείωσης αλλά δεν το έχω ψάξει πολύ το θέμα, είναι για εγκαταστάτες σε μεγάλα έργα περισσότερο.

Παρεπιπτόντως το RS232 συνεχίζει να χρησιμοποιείται εκτενώς σε βιομηχανικές χρήσεις.

η μεθοδολογια είναι ότι ξεκινάς από τον πίνακα και πας προς τις συσκευές. είναι δηλαδή δουλειά ηλεκτρολόγου που θα ανοίξει κουτιά κλπ, όχι για ερασιτέχνη.
πέραν του disclaimer τώρα, ΔΕΝ πρέπει να βάλεις τον αγωγό γείωσης μέσα στην τσιμπίδα. μετράς δηλαδή το (ρεύμα της φάσης) - (το ρεύμα του ουδέτερου) για να βρεις τη διαφορά που φεύγει στη γείωση. συνήθως ξεκινάνε από την κεντρική παροχή (που πάει στο ρελέ) και μετράς για όλο το σπιτι ότι πχ έχει διαρροή 10mA. μετά στις διάφορες παροχές/πρίζες/μπουάτ ανάλογα την εγκατάσταση για να βρεις σε ποιο κλάδο είναι η διαρροή. μπορεί δηλαδή να έχεις μερικές συσκευές με μικρά ρεύματα που αθροίζονται και να πέφτει το ρελέ μόνο όταν αναβει πχ το θερμοσίφωνο που απλά ξεχειλίζει το ποτήρι ενώ η διαρροή του θερμοσίφωνου να είναι μικρή.. περισσότερες πληροφορίες εδώ.

δε νομίζω να υπάρχει κάτι <100€, κάπου εκεί ήταν όταν τα ειχα δει και εγώ.

υπάρχουν και ακόμη πιο ακριβές τσιμπίδες που μετράνε τον αγωγό γείωσης αλλά δεν το έχω ψάξει πολύ το θέμα, είναι για εγκαταστάτες σε μεγάλα έργα περισσότερο.

Παρεπιπτόντως το RS232 συνεχίζει να χρησιμοποιείται εκτενώς σε βιομηχανικές χρήσεις.

Ευχαριστώ!!!!

• Like
Reactions: vespas
Νομίζω έτσι φαίνονται οι διαρροές σωστά?
Με ένα shelly 3EM με CT clamp και στον ουδέτερο.

Απλά τώρα επειδή έγιναν αλλαγές στον πίνακα δεν μετράει σωστά γιατί μετέφερα τα clamps των φάσεων και ξέχασα τον ουδέτερο.

1729060434154.png

το shelly δεν ειναι αρκετά ευαίσθητο να μετρήσει τόσο μικρά ρεύματα που συζητάμε εδώ (το ρελε πέφτει όταν η διαφορά είναι >0.030Α και εμείς συζητάμε ότι με τις αμπεροτσιμπίδες ακριβείας πρέπει να έχεις ακρίβεια 0.0001Α ή και καλύτερη)

• Like
Reactions: teodor_ch
Πολύ εντυπωσιακή η απόδοση του μικρού λειαντήρα ταινίας DBS180Z της Makita που είχα βαλει στις παραλαβές.

Έκανα ένα πείραμα σε ένα ρετάλι μαλακού ξύλου 17mm (πεύκο νομίζω) για να δω αν θα τα καταφέρει.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Τρομερό το εργαλειάκι! :D(y)

Image441743274238595856.jpg

:)

Είχα γράψει και στο παρελθόν πόσο καλή δουλειά κάνουν τα δισκοειδή φρεζάκια (τέτοιου τύπου) σε ένα σταθερό ρούτερ. Είχα γράψει επίσης για διάφορα ανταπτοράκια (τέτοιου τύπου) που υπάρχουν για να στερεώσεις στο ρούτερ μικρότερα κοπτικά.
Για μια κατασκευή που έχω στα σκαριά χρειάστηκα ένα αυλάκι 5-6 χιλιοστά βαθύ και με πλάτος μόλις 0,8-1χιλιοστό - δεν υπάρχει τόσο λεπτό δισκοειδές. Οπότε δοκίμασα αυτού του τύπου τα δισκάκια που κανονικά είναι για ντρέμελ, κουμπωμένα στο σταθερό ρούτερ με ένα ανταπτοράκι κόλετ (στον κόκκινο κύκλο) από 1/4" σε 1/8" (1/8" κορμός είναι το πιο συνηθισμένο για εξαρτήματα ντρεμελοειδών). Το δισκάκι έχει πάχος μόλις 0,6χιλιοστά και είχα τις αμφιβολίες μου:
- αν θα κάνει ίσια κοπή τόσο λεπτό μου είναι
- αν μπορείς να κάνεις διαδοχικά περάσματα ανεβάζοντας ύψος στο ρούτερ για να καταφέρεις το τελικό πλάτος κοπής που θες.
Τελικά, όλα καλά. Το αυλάκι βγήκε ολόισιο και καθαρό (με ελάχιστο γυαλοχαρτάρισμα για τα γρέζια). Για έξι χιλιοστά βάθος ήθελε μάλλον περισσότερα ρηχά περάσματα - με την δοκιμή που έκανα κατευθείαν στα 6 χιλιοστά μαύρισε λίγο το δισκάκι και το ξύλο εσωτερικά (δεν φαίνεται).

Το πάνω αυλάκι είναι 0.8Χ6χιλιοστά και το κάτω 1Χ6χιλιοστά.
20241022_202811.jpg

Γενικά, έχω μαζέψει διάφορα φρεζάκια με κορμό 1/8" για χρήση στο ρούτερ - είναι πολύ φτηνά. Αυτό στον κύκλο που είναι για στρογγύλεμα ακμών (roundover) μου έχει φανεί χρήσιμο σε επιφάνειες με καμπύλες ή σε τρύπες που δεν χωράει το ρουλεμάν από ένα κανονικό μπιτ στρογγυλέματος.
20241022_203009.jpg

Ωραια ιδεα, μπραβο, χρησιμοs και ο ανταπτορας για να βαζεις τα μικρα bits με 3μμ κορμο. (y)

Παντως να ξερεις οτι υπαρχει φρεζακι 1μμ με στελεχος 3μμ της Proxxon. Μπορεις να κατεβεις σε βαθος 6μμ με αυτο το φρεζακι αλλα με προσοχη, θελει 3 περασματα.

Δεν ξερω αν βγαινει με shaft 1/8" (3.2mm) καθως τα μεμονωμενα φρεζακια σε Αμαζον και Ελλαδα, αλλα και στο σετακι που εχω εγω, το στελεχος ειναι 3μμ.
Ισως υπαρχει ανταπτορας για τα 3μμ οπως υπαρχει για τα 3.2μμ.

• Like
Reactions: dk31
Ωραια ιδεα, μπραβο, χρησιμοs και ο ανταπτορας για να βαζεις τα μικρα bits με 3μμ κορμο. (y)

Παντως να ξερεις οτι υπαρχει φρεζακι 1μμ με στελεχος 3μμ της Proxxon. Μπορεις να κατεβεις σε βαθος 6μμ με αυτο το φρεζακι αλλα με προσοχη, θελει 3 περασματα.

Δεν ξερω αν βγαινει με shaft 1/8" (3.2mm) καθως τα μεμονωμενα φρεζακια σε Αμαζον και Ελλαδα, αλλα και στο σετακι που εχω εγω, το στελεχος ειναι 3μμ.
Ισως υπαρχει ανταπτορας για τα 3μμ οπως υπαρχει για τα 3.2μμ.
Μιχάλη, έχω και τέτοια φρεζάκια ελικοειδή, ίσια (upcut) και ανάποδα (downcut). Τα ίσια (όπως το proxxon) δεν κάνουν πολύ καθαρή κοπή στα αυλάκια, είναι πιο πολύ για διαμπερείς τρύπες με την καλή επιφάνεια του ξύλου να κοιτάει πάνω. Εκτός κι αν δεν σε νοιάζει η εμφάνιση. Τα ανάποδα θέλουν ρηχά περάσματα (δηλαδή πολλά σε αριθμό). Γενικά, σε αυτή την μικρή διάμετρο δεν νομίζω να αντέξουν σε μεγάλες δουλειές και είναι σπάσιμο να σου μείνει το κοπτικό στα μισά της δουλειάς.
Υπάρχει αντάπτορας 3mm καθώς και πολλοί συνδυασμοί από μετρικά σε ίντσες και το ανάποδο. Με 1-2 ευρώ ο καθένας, αξίζει να έχει κάποιος μια συλλογή επειδή καμιά φορά βρίσκουμε κοπτικά σε καλή τιμή που δεν ταιριάζουν στο κόλετ του ρούτερ μας.

Μια χαρά πρεσσαρει η κινεζική πρεσα ικανοποιητικά.
Δοκίμασα 0.5 0.75 1 1.5 και 6 καρέ που είχα εύκαιρα.

Δοκίμασα και τα δικά μου πινάκια της Sas αλλά και τα κινέζικα που ήρθαν μαζί καμιά διαφορά στο πάτημα.Δεν ξέρω τι αντοχή έχουν στον χρόνο.Δοκιμασα και δίπλα 0.75 και 1.5 που είχα.

Τα χρώματα που έχει το αετ δεν ταιριάζουν όλα με τα χρώματα της Sas στις αντίστοιχες διατομές πχ το κινέζικο 0.75 είναι γκρι όχι μπλε.
Όποιος πάρει το σετ να πάρει και μια κασετίνα να βάλει τα πινάκια δεν εμπνέει εμπιστοσύνη η κινεζική και όλοι ξέρουμε ότι άμα πέσουν κάτω θα τα μαζέψει η σκούπα 😂.

Attachments

• 17303987785195332223222887683245.jpg
    17303987785195332223222887683245.jpg
    1.1 MB · Views: 38
  • IMG_20241031_201723.jpg
    IMG_20241031_201723.jpg
    2.9 MB · Views: 37
στην τελευταια φωτογραφια φαίνεται σα να είναι μεγάλο το ακροχιτώνιο για τη διατομή του καλωδίου και να έχει αφήσει κενά. κάπου είχα διαβάσει (αλλά δεν το βρίσκω τώρα) πως πρέπει κάποιες ίνες τουλάχιστον του πολύκλωνου να συνθλιβούν ώστε να γίνει συμπαγής χαλκός και η ένωση να είναι καλή. Για να πω την αλήθεια, δεν το έχω καταφέρει μέχρι τώρα γιατί αν το πιέσω πολύ σα να κόβεται το καλώδιο. Πως διαλέγεις σε ποια ρύθμιση πρέπει να βάλεις το εργαλείο ώστε να πιέζει τους κλώνους όσο χρειάζεται; Εγώ το κάνω εμπειρικά.

είναι ένα ζήτημα το ποιο μέγεθος διαλέγεις, έχω βρει μερικούς οδηγούς εδώ και εδώ αλλά συχνά τα πινακια που αγοράζουμε δε γράφουν το μέγεθος τους επάνω... οπότε απλα διαλέγω το μικρότερο που χωράει.

Για τα χρώματα νομίζω πως δεν είναι τυποποιημένα, στο aliexpress μερικοί πωλητές δίνουν επιλογή χρώματος στην ίδια διατομή.

Λύνοντας ένα φωτιστικό είδα πως είχε ακροχιτώνια χωρίς μόνωση, αλλά είναι διαφορετικού τύπου, αρκετά πιο μικρά. Δεν τα έχω βρει πουθενά αυτά και δε ξερω και με τι εργαλείο τα περνάνε:
1730451437447.png1730451451173.png

στην τελευταια φωτογραφια φαίνεται σα να είναι μεγάλο το ακροχιτώνιο για τη διατομή του καλωδίου και να έχει αφήσει κενά. κάπου είχα διαβάσει (αλλά δεν το βρίσκω τώρα) πως πρέπει κάποιες ίνες τουλάχιστον του πολύκλωνου να συνθλιβούν ώστε να γίνει συμπαγής χαλκός και η ένωση να είναι καλή. Για να πω την αλήθεια, δεν το έχω καταφέρει μέχρι τώρα γιατί αν το πιέσω πολύ σα να κόβεται το καλώδιο. Πως διαλέγεις σε ποια ρύθμιση πρέπει να βάλεις το εργαλείο ώστε να πιέζει τους κλώνους όσο χρειάζεται; Εγώ το κάνω εμπειρικά.

είναι ένα ζήτημα το ποιο μέγεθος διαλέγεις, έχω βρει μερικούς οδηγούς εδώ και εδώ αλλά συχνά τα πινακια που αγοράζουμε δε γράφουν το μέγεθος τους επάνω... οπότε απλα διαλέγω το μικρότερο που χωράει.

Για τα χρώματα νομίζω πως δεν είναι τυποποιημένα, στο aliexpress μερικοί πωλητές δίνουν επιλογή χρώματος στην ίδια διατομή.

Λύνοντας ένα φωτιστικό είδα πως είχε ακροχιτώνια χωρίς μόνωση, αλλά είναι διαφορετικού τύπου, αρκετά πιο μικρά. Δεν τα έχω βρει πουθενά αυτά και δε ξερω και με τι εργαλείο τα περνάνε:
View attachment 241167View attachment 241168
Καλημέρα,
έχεις δίκιο σε αυτό που λές,παίζω με τον ρυθμιστή δύναμης που εχει η πρέσα να δω που γίνεται σωστά το πρεσάρισμα.
Τα ακροχιτώνια που αγοράζουμε από εδώ πχ SAS έχουν χρωματικό κώδικα. Κάπου είχα μια φωτογραφία που έλεγε τα χρώματα ανα χώρα.
Σε αυτά που αγοράζουμε Ελλάδα ισχύει: άσπρα 0.5mm2 μπλε 0.75mm2 κόκκινα 1mm2 μαύρα 1.5mm2 γκρι 2.5mm2 πορτοκαλί 4 και πράσινο 6.
Αυτά στο φωτισμό σου είναι πρεσαριστοί ακροδέκτες αλλά όχι ακροχιτωνια. Δεν ξέρω ούτε εγώ πως λέγονται. Μοιάζουν με τα Dupont .

Η SAS έχει τα παρακάτω χρώματα:
1730456638404.png

Σε ερασιτεχνικό επίπεδο, γιατί να πάρω από Κίνα; Οι τιμές στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον αποδεκτές.
Πχ από ΚΑΥΚΑ τα 100τεμ 1,5 mm2 έχουν 1,38€
20241101_112100.jpg

Άμα πάμε σε επαγγελματικό επίπεδο με ακροχιτώνια/ακροδέκτες, υπάρχουν εργαλεία για όλες τις περιπτώσεις Πχ SAS, με το ανάλογο τίμημα βέβαια.

Η SAS έχει τα παρακάτω χρώματα:
View attachment 241173

Σε ερασιτεχνικό επίπεδο, γιατί να πάρω από Κίνα; Οι τιμές στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον αποδεκτές.
Πχ από ΚΑΥΚΑ τα 100τεμ 1,5 mm2 έχουν 1,38€
View attachment 241174

Άμα πάμε σε επαγγελματικό επίπεδο με ακροχιτώνια/ακροδέκτες, υπάρχουν εργαλεία για όλες τις περιπτώσεις Πχ SAS, με το ανάλογο τίμημα βέβαια.
Δεν ήξερα ότι εχει 0.25 και ειχα πάρει απο Κινα. Τώρα ήταν σετ με την πρεσσα 2000 μυτάκια.
Εμείς στην δουλειά έχουμε τα SAS και μια άλλη που δεν θυμάμαι. Πρέσσες διάφορες μάρκες και διαφόρων τύπων.

edit: Αποτι βλέπω δεν εχει 0.25 αλλά 0.34.
Ο Καυκας δεν τα εχει.

• Like
Reactions: newbie
ναι ειναι φτηνα και στην ελλαδα αυτα και υπάρχουν σε πολλά καταστήματα ως 'σωληνωτά'. αυτο που δε μπορουσα να βρω στα καταστηματα ηλεκτρονικων και ειχα παρει απο κινα ηταν ακροχιτωνια χωρις μονωση αλλά τελικά έχει ο Συναδινος στο Βοτανικο.

πάντως υπάρχουν διαφορετικοι χρωματικοι κωδικες (και) ανά εταιρεία. (φυσικα! ας φτιάξουμε ο καθένας το δικό του στανταρ!)

• Like
Reactions: newbie
Δεν ηξερα ουτε εγω οτι υπηρχαν μικροτερες διατομες απο το 0,50μμ2!!

Και βλεπω οτι οχι μονο υπαρχουν τα μικροτερα μεγεθη 0.34 και 0,25mm2 αλλα ψαχνοντας βρηκα και ακομα μικροτερο στο Αμαζον, στα 0.14μμ2 !!

Ηδη παρηγγειλα και τα τρια μεγεθη κατω απο τα 0.50μμ2 καθως χρησιμοποιω πολυ συχνα λεπτα συρματακια οπως τα εσωτερικα πολυκλωνα των καλωδιων USB για να μεταφερω ταση σε διαφορες μικροκατασκευες.

Μπραβο λεβεντες που πανω στην κουβεντα μαθαινουμε ολο και καινουρια πραματα.(y)

Δεν ηξερα ουτε εγω οτι υπηρχαν μικροτερες διατομες απο το 0,50μμ2!!

Και βλεπω οτι οχι μονο υπαρχουν τα μικροτερα μεγεθη 0.34 και 0,25mm2 αλλα ψαχνοντας βρηκα και ακομα μικροτερο στο Αμαζον, στα 0.14μμ2 !!

Ηδη παρηγγειλα και τα τρια μεγεθη κατω απο τα 0.50μμ2 καθως χρησιμοποιω πολυ συχνα λεπτα συρματακια οπως τα εσωτερικα πολυκλωνα των καλωδιων USB για να μεταφερω ταση σε διαφορες μικροκατασκευες.

Μπραβο λεβεντες που πανω στην κουβεντα μαθαινουμε ολο και καινουρια πραματα.(y)

Οι σχετικες αναρτησεις για την πρεσσα ακροδεκτων/ακροχιτωνια θα μεταφερθουν αργοτερα στο καταλληλο (Test drive εργαλειων και αναλωσιμων)
Και εγώ επειδή παίζω με ηλεκτρονικα ήθελα για ψηλά καλώδια.
Ααα δεν ήξερα ότι υπήρχε κατάλληλο νήμα θα συνεχίσω εκεί τις προσθήκες.

Και εγώ επειδή παίζω με ηλεκτρονικα ήθελα για ψηλά καλώδια.
Ααα δεν ήξερα ότι υπήρχε κατάλληλο νήμα θα συνεχίσω εκεί τις προσθήκες.
Ανέβασα την δύναμη πρεσαρισματος βελτιώθηκε λίγο όχι τίποτα τρελό.

Τις μικρότερες διατομές τις πατάει καλύτερα.

Αν το βάλετε στο τέρμα τις δύναμης θέλετε καινούριους καρπούς 😂.

Το πλαστικό από τα ακροχιτώνια μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα πριν πρεσαριστούν πιέζοντας το δεξια-αριστερά.

• Like
Reactions: sdouze
Αυτά τα Κινέζικα αλφαδάκια θέλουν λίγο προσοχή, ειδικά αν το σωστό αλφάδιασμα που θέλετε να κάνετε είναι σημαντικό.
Το καθένα δείχνει και διαφορετικά πράγματα, προφανώς λόγω άρπα-κόλα τοποθέτησης στα πλαστικά τους.

IMG_0049.jpeg