The Objective DAC (ODAC)

Το dac παίζει ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ τις καλές (audiophile) ηχογραφήσεις!
Συμπεριφέρεται με τελείως "χαμαιλεοντικό" τρόπο.
Δεν έχω ακούσει τόσο "μεγάλη απόσταση" αναπαραγωγής κακών από καλές ηχογραφήσεις.
Μου θυμίζει τις χαοτικές διαφορές ανάμεσα σε βινύλια. Πολλές φορές ήθελα να πετάξω και το πικάπ και τα βινύλια μαζί (μάλλον αυτό θα κάνω...) επειδή δεν ακούγονταν. Όταν -σπάνια- έβαζα το σωστό δίσκο όμως...
Αυτό το θεωρώ εξαιρετικό προσόν για το odac.
Τουλάχιστον με τον καιρό εκτιμά κανείς αυτό ο χαρακτηριστικό.
Αναζητάς λιγότερο τις "ωραιοποιήσεις" που προσφέρουν άλλες, ακριβότερες λύσεις.
Για να δούμε τι θα κάνουμε με το Salas!

Σύστημα: ODAC > OPA627 pre > O2 modded (unity-gained) > HD650, καλώδια DNM.

Last edited:
γενικα το βουβαλι δεν ωραιοποιει ηχογραφησεις.
απλα στις κακες μεγενθυνει τα καλα στοιχεια και τα αναδεικνυει τα βαζει στην ακρη απο τα ασχημα ωστε να μπορεσεις να επικεντρωθεις σ αυτα.

Το βουβάλι (ή πιο σωστά οι σαύρες γενικότερα :p) συμπεριφέρεται όπως οφείλει να συμπεριφέρεται μια σωστή πηγή: σου δίνει αυτό που υπάρχει στην ηχογράφηση και σου λέει "μεγάλε, αυτό είναι. Αν σου αρέσει έχει καλώς. Αν δεν σου αρέσει, βάλε κάτι άλλο. Εγώ δεν το πειράζω."

IMO ο μόνος σωστός τρόπος συμπεριφοράς για ένα DAC.

Δεν ξέρω κατά πόσο οι διάφορες υλοποιήσεις που "ωραιοποιούν" ηχογραφήσεις τελικά απλά τις "μασκάρουν" προσθέτοντας "ζεστασιά" (=παραμόρφωση).

Δηλαδή ως μηχανικός καταλαβαίνω τι κάνουν τα Sabre. Είναι αυτό που θα περίμενα να κάνει ένα εξαιρετικό DAC chip. Τα "άλλα" που και καλά "παίζουν μουσική" τα φοβάμαι...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τα λεγόμενα σου Δημήτρη... άλλωστε η εντύπωση που είχα αρχικά αλλά και τώρα με την σταθεροποιημένη τροφοδοσία παραμένει ότι είναι τέρας ανάλυσης και λεπτομέρειας...

Προσωπικά δεν βρίσκω ότι κάνει κάποιες ηχογραφήσεις να ακούγονται απαίσια, απλά αναδεικνύει τις απαίσιες ηχογραφήσεις...

Η παραμόρφωση/μπέρδεμα/ενόχληση του DAC αυτού οφείλεται καθαρά στο θέμα τροφοδοσίας του... και εξαφανίζεται όταν η τροφοδοσία είναι επαρκής...

Από την ημέρα που αναθερμάνθηκε το θέμα και σκάρωσα την τροφοδοσία, ακούω αποκλειστικά με αυτό και δεν με έχει κουράσει ποτέ...τουναντίον με κάνει να ξενυχτάω και να προσπαθώ να ακούσω ολοένα και πιο πολύ μουσική...

Και πλέον αυτό είναι το προσωπικό μου μέτρο σύγκρισης... περιμένω εναγωνίως να ακούσω και το δικό σου ζώο Δημήτρη...

Το Salas αν θα κάνει μεγάλη διαφορά είναι όπως το βλέπει κανείς... πιστεύω πως θα κάνει, αλλά πόσο πιο πολύ από αυτό που ακούω τώρα... μακάρι να είναι... εν αναμονή λοιπόν...

Νομίζω ότι σε μια αλυσίδα πραγμάτων το ένα συνδέεται και συμπληρώνει το άλλο...

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το 9023 βγάζει κατευθείαν line out...

δεν αντιλαμβάνομαι σε τι θα βοηθούσε η λάμπα ή οποιοδήποτε επιπρόσθετο αναλογικό στάδιο, παρά να προσθέσει, πράγματα που ίσως δεν κάνουν καλό... και περιπλέκουν την σχεδίαση... ότι βγάζει το τσιπάκι το βγάζει... η λάμπα μάλλον θα προσθέσει παραμορφώσεις... αν δεν προσθέσει παραμορφώσεις θα πρέπει να ακούγεται το ίδιο... δηλαδή γιατί να την βάλουμε τότε...για να αυξήσουμε το gain?

Το 9023 είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί έτσι... όπως είναι...

Νομίζω ότι σε μια αλυσίδα πραγμάτων το ένα συνδέεται και συμπληρώνει το άλλο...

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το 9023 βγάζει κατευθείαν line out...

δεν αντιλαμβάνομαι σε τι θα βοηθούσε η λάμπα ή οποιοδήποτε επιπρόσθετο αναλογικό στάδιο, παρά να προσθέσει, πράγματα που ίσως δεν κάνουν καλό... και περιπλέκουν την σχεδίαση... ότι βγάζει το τσιπάκι το βγάζει... η λάμπα μάλλον θα προσθέσει παραμορφώσεις... αν δεν προσθέσει παραμορφώσεις θα πρέπει να ακούγεται το ίδιο... δηλαδή γιατί να την βάλουμε τότε...για να αυξήσουμε το gain?

Το 9023 είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί έτσι... όπως είναι...

δεν είναι έτσι Χρήστο.
η ολοκλήρωση (και όχι στην συγκεκριμένη περίπτωση η απλότητα) είναι που βλάπτει.
το 9023 έχει ενσωματωμένο έναν opamp για λόγους όχι απλότητας, αλλά για λόγους χώρου και για να προσφερθεί κάτι all-inclusive για να γίνει ντακάκι τσέπης ακουστικών. Δεν υπάρχει κάτι απλούστερο από μιά λάμπα.
και δεν αυξάνουμε απλά το gain, αλλά δίνουμε δυνατότητες προσαρμογής με το επόμενο στάδιο. Και το 9018 οδηγάει προ ή τελικό ικανοποιητικά μόνο του. Πολλοί δηλώνουν χωρίς ψυχή.
Εχω παιδευτεί με το βουβάλι πάνω από 3 χρόνια και δοκίμασα πολλά επάνω του. Η λάμπα όχι απλά έκατσε καλύτερα, τσάκισε τα πάντα.

Δεν μου εξηγείς όμως όπως εγώ σου απαντάω... (και όπως έχει τοποθετηθεί και ο Δ.Δ. πιο πάνω...)... ο σχεδιαστής του 9023 έχει αποφανθεί για την χρήση του, και ο σχεδιαστής του ODAC επίσης... ξέρεις είναι λίγο παρακινδυνευμένο να επιμένεις... αν δεν δώσεις τεχνικές λεπτομέρειες, και λέω τεχνικές διότι δεν μου λέει τίποτε η φράση: "Η λάμπα όχι απλά έκατσε καλύτερα, τσάκισε τα πάντα"...

Η λάμπα προσθέτει πράγματα που δεν υπάρχουν...τελεία και παύλα... τα ολοκληρωμένα δεν είναι εχθρός ούτε ο διάβολος και χρησιμοποιούνται σε πολύ ακριβές και καλές υλοποιήσεις... εδώ μιλάμε για το ίδιο το τσιπσετ... και όχι επιπρόσθετο ολοκληρωμένο στην έξοδο... κοίτα λίγο τα τεχνικά χαρακτηριστικά...

Ποιες είναι οι δυνατότητες προσαρμογής? αφού δίνε line out 2vrms...

Εσύ δεν έχεις αυτό το τσιπάκι... έχεις άλλο πράγμα... και μην τα μπερδεύεις επειδή είναι ομόσταυλα... http://www.esstech.com/index.php?p=products_DAC

Δεν μου εξηγείς όμως όπως εγώ σου απαντάω... (και όπως έχει τοποθετηθεί και ο Δ.Δ. πιο πάνω...)... ο σχεδιαστής του 9023 έχει αποφανθεί για την χρήση του, και ο σχεδιαστής του ODAC επίσης... ξέρεις είναι λίγο παρακινδυνευμένο να επιμένεις... αν δεν δώσεις τεχνικές λεπτομέρειες, και λέω τεχνικές διότι δεν μου λέει τίποτε η φράση: "Η λάμπα όχι απλά έκατσε καλύτερα, τσάκισε τα πάντα"...

Η λάμπα προσθέτει πράγματα που δεν υπάρχουν...τελεία και παύλα... τα ολοκληρωμένα δεν είναι εχθρός ούτε ο διάβολος και χρησιμοποιούνται σε πολύ ακριβές και καλές υλοποιήσεις... εδώ μιλάμε για το ίδιο το τσιπσετ... και όχι επιπρόσθετο ολοκληρωμένο στην έξοδο... κοίτα λίγο τα τεχνικά χαρακτηριστικά...

Εσύ δεν έχεις αυτό το τσιπάκι... έχεις άλλο πράγμα... και μην τα μπερδεύεις επειδή είναι ομόσταυλα... http://www.esstech.com/index.php?p=products_DAC

Θα είχε νόημα ένα ακόμα στάδιο αν ίσχυαν τα παρακάτω:

1) Το 9023 ήταν ψοφίμι, όχι από άποψη τάσης εξόδου όσο από ρεύμα (π.χ. είχε αντίσταση εξόδου >1ΚΩ). Αυτό δεν ξέρω αν ισχύει. Δεν κυκλοφορεί ευρέως λεπτομερές datasheet.

2) Το στάδιο με τη λάμπα είχε όντως κατάλληλα χαρακτηριστικά (αντίσταση εισόδου σχετικά μεγάλη ώστε να οδηγείται από το 9023 και παράλληλα αντίσταση εξόδου σημαντικά μικρότερη από του 9023).

Τότε θα είχε νόημα να ρισκάρει κανείς την προσθήκη επιπλέον σταδίου.

IMHO πάντα..

γιατί δεν σου εξηγώ?
μια χαρά σου εξηγώ.
η λάμπα θα κάνει τη δουλειά της είτε υπάρχει τελικό στάδιο είτε όχι.
ο σχεδιαστής του 9023 σχεδίασε (και αποφάνθηκε) για τη χρήση του όπως και ο του odac. Αυτή είναι:"δώστους κάτι να ακούνε και να χωράει στην τσέπη" - ΟΧΙ σι αυτό που κάνεις ήδη ή ετοιμάζεσαι να κάνεις.... (γιατί μεταξύ μας Χρήστο και Δημήτρη στο σχεδιασε για να δουλέψει με το ρεύμα του usb. ΓΙΑΤΙ δεν σου έδωσε option για Bypass τροφοδοσίας?
Αρα δυό μέτρα δυό σταθμά?
Οι κατασκευαστές πάνε μέχρι ένα σημείο που ορίζει το r&D τους και δεν θα σε ρωτήσουν.
Απάντησα στο ένα.

Τεχνικές λεπτομέρειες....: τίποτα παραπάνω από το ότι στο σήμα μπαίνει μόνο (=μόνο) μια ενίσχυση = της λάμπας. ΤΙΠΟΤΑ άλλο. Ψάξε να δεις τι μπαίνει σε έναν opamp.
Δεν υπάρχει καλύτερη τεχνική λεπτομέρεια από την απλότητα. Και σίγουρα τα τελευταία 50 χρόνια με τη "κατάργηση" της λάμπας υπάρχει μια συμπαιγνία αντίστοιχη σε κλίμακα με αυτή την κατάργηση του τρανζίστορ υπέρ της ολοκλήρωσης. smaller is better. Η λάμπα είχε πλεονεκτήματα. Αν παραβλέψεις και δε σε νοιάζει το μεγάλο μειονέκτημα που είναι ο όγκος ...όλα καλά.
Τεχνικά χαρακτηριστικά:...ΣΙΓΟΥΡΑ θα μετράει καλύτερα το ολοκληρωμένο. Η λάμπα παίζει καλύτερα.-

Επιφυλάξεις για το θέμα εξόδου. Ίσως να μπορείτε κάπου να πάρετε πριν τον τελεστικό του.

Ξέρω τι έχω.

Θέλω να πω ότι τα τελευταία χρόνια πάνω στο βουβάλι δοκίμασα και ξήλωσα τουλάχιστον 2 ολοκληρωμένες λύσεις του κατασκευαστή. Ειλικρινά να τις βλέπω πλέον δεν θέλω.

(νομίζω απάντησα σε όλα...)

οκ δηλαδη με 2vrms ειμαστε ετοιμοι. απο ποτενσιομετρο και θυλικα rca - εσωτερικη καλωδιωση τι να βαλω; φανταζομαι το θεμα τροφοδοσιας εχει λυθει στο αντιστοιχο ποστ το οποιο αμελησα.

Καταλαβαίνεις τίποτε από το pdf πιο πάνω ή όχι?

Λέει ότι η τάση εξόδου μπορεί να ΜΕΙΩΘΕΙ με αντίσταση, και δεν έχει ανάγκη από πυκνωτή εξόδου (για dc blocking)...

γιατί δεν σου εξηγώ?
μια χαρά σου εξηγώ.
η λάμπα θα κάνει τη δουλειά της είτε υπάρχει τελικό στάδιο είτε όχι.
ο σχεδιαστής του 9023 σχεδίασε (και αποφάνθηκε) για τη χρήση του όπως και ο του odac. Αυτή είναι:"δώστους κάτι να ακούνε και να χωράει στην τσέπη" - ΟΧΙ σι αυτό που κάνεις ήδη ή ετοιμάζεσαι να κάνεις.... (γιατί μεταξύ μας Χρήστο και Δημήτρη στο σχεδιασε για να δουλέψει με το ρεύμα του usb. ΓΙΑΤΙ δεν σου έδωσε option για Bypass τροφοδοσίας?
Αρα δυό μέτρα δυό σταθμά?
Οι κατασκευαστές πάνε μέχρι ένα σημείο που ορίζει το r&D τους και δεν θα σε ρωτήσουν.
Απάντησα στο ένα.

Τεχνικές λεπτομέρειες....: τίποτα παραπάνω από το ότι στο σήμα μπαίνει μόνο (=μόνο) μια ενίσχυση = της λάμπας. ΤΙΠΟΤΑ άλλο. Ψάξε να δεις τι μπαίνει σε έναν opamp.
Δεν υπάρχει καλύτερη τεχνική λεπτομέρεια από την απλότητα. Και σίγουρα τα τελευταία 50 χρόνια με τη "κατάργηση" της λάμπας υπάρχει μια συμπαιγνία αντίστοιχη σε κλίμακα με αυτή την κατάργηση του τρανζίστορ υπέρ της ολοκλήρωσης. smaller is better. Η λάμπα είχε πλεονεκτήματα. Αν παραβλέψεις και δε σε νοιάζει το μεγάλο μειονέκτημα που είναι ο όγκος ...όλα καλά.
Τεχνικά χαρακτηριστικά:...ΣΙΓΟΥΡΑ θα μετράει καλύτερα το ολοκληρωμένο. Η λάμπα παίζει καλύτερα.-

Επιφυλάξεις για το θέμα εξόδου. Ίσως να μπορείτε κάπου να πάρετε πριν τον τελεστικό του.

Ξέρω τι έχω.

Θέλω να πω ότι τα τελευταία χρόνια πάνω στο βουβάλι δοκίμασα και ξήλωσα τουλάχιστον 2 ολοκληρωμένες λύσεις του κατασκευαστή. Ειλικρινά να τις βλέπω πλέον δεν θέλω.

(νομίζω απάντησα σε όλα...)

Δημήτρη... είναι ενσωματωμένος στο τσιπ λέμε ο τελεστικός... ΔΕΝ παρακάμπτεται... δεν είναι ταυτόσημα τα 9018 και 9023...και εφόσον δεν παρακάμπτεται ισχύουν υπό προϋποθέσεις αυτά που λέει ο Δ.Δ.

@Panoramius... ποιος μίλησε για ποτενσιόμετρο?

και το cs4397 στην lampucera έχει τελεστικό που δεν παρακάμπτεται. Και η λάμπα εκεί δουλεύει μιά χαρά επίσης. Το έχω κάνει επανειλημένα. Και σε ολοκληρωμένα cdp...

Δημήτρη... είναι ενσωματωμένος στο τσιπ λέμε ο τελεστικός... ΔΕΝ παρακάμπτεται... δεν είναι ταυτόσημα τα 9018 και 9023...και εφόσον δεν παρακάμπτεται ισχύουν υπό προϋποθέσεις αυτά που λέει ο Δ.Δ.

@Panoramius... ποιος μίλησε για ποτενσιόμετρο?

εγώ που θέλω να τροφοδοτήσω ενεργά ηχεία και να βάλω rca συνδέσεις ^^