The Odyssey (2026)

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    24
Ειναι η πρώτη που το κάνει όμως εδώ και χιλιάδες χρονια
Μπορούσε να χρησιμοποιήσει πολλές άλλες αλλά δεν θα βόλευε σε αυτό που ήθελε να περάσει συνολικά στην μετάφραση της .

Πρόσθεσα κάτι σε αυτό που έγραψα. Δεν βγαίνει αλλιώς.

Δηλαδή ήταν απλώς υπηρέτες;
Δεν ήταν άνθρωποι χωρίς ελευθερία;
Δεν ήταν ιδιοκτησία κάποιου και δεν γίνονταν αντικείμενο αγοραπωλησίας;
Ναι σε όλα αυτά.
Αλλά η λέξη slave έχει μερικές χιλιάδες χρονια απόσταση . Θέλεις να μου πεις ότι η αγγλική/γερμανική γλώσσα ανακάλυψε τους δουλους πριν 1500 χρόνια με την λέξη σκλαβος; Πιο πριν δεν υπήρχε περιγραφή στην γλώσσα τους;

Για τους Ρωμαίους πριν τους Σλάβους η λέξη ήταν servus...

Last edited:
Ναι σε όλα αυτά.
Αλλά η λέξη slave έχει μερικές χιλιάδες χρονια απόσταση . Θέλεις να μου πεις ότι η αγγλική γλώσσα ανακάλυψε τους δουλους πριν 1500 χρόνια με την λέξη σκλαβος;

Δεν έχει απολύτως καμία σημασία από πού προέρχεται το. Σημασία έχει να γίνεται κατανοητό ως όχημα έννοιας όπως αυτό είναι δυνατόν να μεταφερθεί εντός του πλαισίου χρήσης. Εδώ σε υποτιτλισμο.

Με λίγα λόγια δεν μπαίνουμε μέσω του υποτιτλισμού σε βαθύτερες έννοιες όταν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα στο μέσο που χρησιμοποιείται.

Έτσι λοιπόν θα πούμε αραβικούς αριθμούς τους αριθμούς που χρησιμοποιούμε σήμερα, χωρίς να ψάχνουμε από τους χρησιμοποιούμενος ορους αυτούς να μας κάνουν ανάλυση επειδή εμείς έχουμε διαφωνία.

Ναι σε όλα αυτά.
Αλλά η λέξη slave έχει μερικές χιλιάδες χρονια απόσταση . Θέλεις να μου πεις ότι η αγγλική/γερμανική γλώσσα ανακάλυψε τους δουλους πριν 1500 χρόνια με την λέξη σκλαβος; Πιο πριν δεν υπήρχε περιγραφή στην γλώσσα τους;

Για τους Ρωμαίους πριν τους Σλάβους η λέξη ήταν servus...
Τίποτα δεν θέλω να σου πω.

Αναρωτιέμαι απλώς, πώς γίνεται να ήταν μόνο υπηρέτες και ταυτόχρονα να μην ήταν ελεύθεροι και να ήταν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής.

Δεν έχει απολύτως καμία σημασία από πού προέρχεται το. Σημασία έχει να γίνεται κατανοητό ως όχημα έννοιας όπως αυτό είναι δυνατόν να μεταφερθεί εντός του πλαισίου χρήσης. Εδώ σε υποτιτλισμο.

Με λίγα λόγια δεν μπαίνουμε μέσω του υποτιτλισμού σε βαθύτερες έννοιες όταν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα στο μέσο που χρησιμοποιείται.

Έτσι λοιπόν θα πούμε αραβικούς αριθμούς τους αριθμούς που χρησιμοποιούμε σήμερα, χωρίς να ψάχνουμε από τους χρησιμοποιούμενος ορους αυτούς να μας κάνουν ανάλυση επειδή εμείς έχουμε διαφωνία.
Αν είδες το βίντεο δεν είμαι εγώ μονο που εχει διαφωνια αλλά αρκετός κόσμος από την λογοτεχνία για την μετάφραση της Wilson.

Αναρωτιέμαι απλώς, πώς γίνεται να ήταν μόνο υπηρέτες και ταυτόχρονα να μην ήταν ελεύθεροι και να ήταν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής.
Ήταν δούλοι... Και στην δημοκρατική Αθήνα υπήρχαν και είχαν σπίτια, οικογένειες κλπ Καμία σχέση με τους αφρικανους σκλάβους.
Η σύγκριση με τους σκλάβους της Αφρικής και με το πως έχουμε σήμερα συνδυάσει την λέξη , ειναι αναχρονιστικη.

Αν είδες το βίντεο δεν είμαι εγώ μονο που εχει διαφωνια αλλά αρκετός κόσμος από την λογοτεχνία για την μετάφραση της Wilson.

Περί όνου σκιάς η διαφωνία όπως όλες οι διαφωνίες για την ταινία.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, το slave και τα παράγωγά του (που δεν αποδίδονται με άλλες προσπάθειες) είναι διαθέσιμα ως τα πιο κοντινά. Αυτό γιατί έτσι εξελίχθηκε η αγγλική.
Τι να κάνουμε τώρα; Να βάλουμε μέσα σε μια πρόταση ολόκληρη ιστορική περιγραφή γλωσσολογική; Δεν γίνεται.

Περί όνου σκιάς η διαφωνία όπως όλες οι διαφωνίες για την ταινία.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, το slave και τα παράγωγά του (που δεν αποδίδονται με άλλες προσπάθειες) είναι διαθέσιμα ως τα πιο κοντινά. Αυτό γιατί έτσι εξελίχθηκε η αγγλική.
Τι να κάνουμε τώρα; Να βάλουμε μέσα σε μια πρόταση ολόκληρη ιστορική περιγραφή γλωσσολογική; Δεν γίνεται.
Είναι απλά η άποψη της wilson . Αν την συμμερίζεσαι καλώς. Δεν σημαίνει ότι είναι αυτή η σωστή και όλες οι άλλες μεταφρασεις λαθος εδώ και αιώνες επειδή η Wilson τις χαρακτήρισε "ανδρικες" ...

Είναι απλά η άποψη της wilson . Αν την συμμερίζεσαι καλώς. Δεν σημαίνει ότι είναι αυτή η σωστή και όλες οι άλλες μεταφρασεις λαθος εδώ και αιώνες επειδή η Wilson τις χαρακτήρισε "ανδρικες" ...

Φωτογραφικού τύπου διαφωνίες. Ποιο flashcard είναι πιο κοντά στην έννοια από το άλλο.
Ο,τι πιο βαρετό if you ask me. Δεν έχει νόημα γιατί δεν υπάρχουν οι σχετικές ρίζες από τις οποίες θα προκύψουν οι έννοιες στις συγκεκριμένες λέξεις που προτείνεις εσύ ή όποιος άλλος.
Ταινία είναι. Όποιος θέλει βαθύτερη ανάλυση, το ψάχνει αλλιώς.

Η σύγκριση με τους σκλάβους της Αφρικής και με το πως έχουμε σήμερα συνδυάσει την λέξη , ειναι αναχρονιστικη.
Ποιά άλλη διαφορά υπάρχει εκτός της κακομεταχειρησης που υφίσταντο στον αμερικανικό νότο;

Φωτογραφικού τύπου διαφωνίες. Ποιο flashcard είναι πιο κοντά στην έννοια από το άλλο.
Ο,τι πιο βαρετό if you ask me. Δεν έχει νόημα γιατί δεν υπάρχουν οι σχετικές ρίζες από τις οποίες θα προκύψουν οι έννοιες στις συγκεκριμένες λέξεις.
Ταινία είναι. Όποιος θέλει βαθύτερη ανάλυση, το ψάχνει αλλιώς.
Δεν μιλάμε για την ταινία... Στην ταινία το μόνο που έκανε χρήση ήταν το complicated της Wilson. Η ίδια βρήκε την μεταφορά του Νολαν πολύ μοντέρνα.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ψήφισα Εξαιρετική. Περισσότερες λεπτομέρειες αύριο
Λοιπόν, οι εντυπώσεις μου: Όταν βγήκαν τα πρώτα τρέιλερ, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι έλειπε το φως και το χρώμα. Τελικά, ισχύει. Ο Νόλαν δημιουργεί ένα σκοτεινό κόσμο, εντελώς δικό του. Και εκεί βρίσκεται η μεγαλοφυία του Νόλαν: Δε μεταφέρει την Οδύσσεια του Ομήρου στην οθόνη, βασίζεται στην Οδύσσεια για να δημιουργήσει ένα δικό του κόσμο. Σε αυτό τον κόσμο ούτε ο μαύρος Βάρδος είναι παράταιρος, ούτε η Μαύρη Ελένη/Κλυταιμνήστρα, ούτε ο Ινδός Ευρύλοχος.Άλλωστε αυτό λένε και οι τίτλοι του τέλους: Based on Homer's Odyssey.

Σαν μεταφορά του Έπους λοιπόν δεν είναι αποτυχημένη, γιατί απλούστατα δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρόθεση. Σαν ταινία είναι αριστούργημα κινηματογραφικής γλώσσας, ρυθμού, εικόνων. Περιέχει μερικές συγκλονιστικές σκηνές και θα ξεχωρίσω τρεις: Την σκηνή στην Άλωση της Τροίας, από την στιγμή που βγαίνουν από το Δούρειο Ίππο μέχρι που ανοίγει η πύλη και αποκαλύπτεται ο καραδοκών Αγαμέμνονας, τη σκηνή που ο Οδυσσέας φεύγει από το νησί της Καλυψώς και αφήνεται στην αγκαλιά της θάλασσας, και την φευγαλέα στιγμή που η Ευρίκλεια αναγνωρίζει την πληγή του Οδυσσέα-απίστευτα συγκινητική, δακρύζω και που το σκέφτομαι. Ο Damon εξαιρετικός Οδυσσέας, όλοι σχεδόν οι συντελεστές επίσης πρώτης τάξεως, με την εξαίρεση ίσως του Holland, που δε με εντυπωσίασε καθόλου, αλλά αυτή που κλέβει την παράσταση είναι η Χάθαγουέι. Πραγματική Βασίλισσα. Καταφέρνει να εκφράσει όλη την πολυπλοκότητα της Πηνελόπης, της ερωτευμένης γυναίκας, της πιστής συζύγου, της αυστηρής μητέρας, της ρεαλίστριας πολιτικού-της αξίζει ένα Όσκαρ.

Συνιστώ σε όλους να το δείτε, δε θα χάσετε.

• Like
Reactions: Skakinen and Kosh
Λοιπόν, οι εντυπώσεις μου

emoji-smiley.gif

Αλλη φορα σε ταινια του Νολαν θα ανοιγουμε δυο νηματα μαζι

Ενα για την ταινια αυτη καθαυτη και ενα για τα γυρω γυρω.

• Haha
Reactions: Skakinen
Ποιά άλλη διαφορά υπάρχει εκτός της κακομεταχειρησης που υφίσταντο στον αμερικανικό νότο;
Από την δική μας σημερινη σκοπιά ίσως καμία.
Αλλά τότε κάποιοι ήταν πιστοί στον αφέντη τους και αυτό το βλέπουμε μέσα από το έργο του Ομήρου. Όχι πάντα από φόβο.
Δεν νομίζω κάποιος σκλαβος στον αμερικανικό Νότο να μπορούσε να ήταν σαν τον Ευμαιο. Εκτός αν πιστεύουμε ότι υπηρέτες σαν τον S. Jackson στο Django unchained ήταν συνηθισμένο

Η Wilson προσπάθησε αποτυχημένα να περάσει μηνύματα του στυλ "όλοι οι άντρες είναι γουρούνια" αναφερόμενη στην κανονική τους μορφή ως "μεταμφίεση".
Το έχασε βέβαια εκεί που ο Nolan έβαλε και άλλα ζώα, όπως αναφέρει και ο Όμηρος.
Βέβαια, δεν ξέρω ποιανού ιδέα ήταν το παλάτι να γίνει καλύβα, δεν έχω διαβάσει τη μετάφραση.

Eιχαν δικαιωματα και μισθο