The Odyssey (2026)

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    30
Ναι κρίμα να μην μένει κανένας να βάλουν ΕΝΦΙΑ κι εκεί.....Μόνο γι αυτά είμαστε ικανοί.
Τάσο, καημό το έχω. Μία φορά να πει κάποιος ένα καλό λόγο για αυτό τον τόπο και να μην γκρινιάξεις από κάτω. Τι μιρλα είναι αυτή ρε αδερφάκι;

• Like
Reactions: songless_bird
Μέχρι 26/8 πήρε παράταση η ταινία στην IMAX στα Village για όποιον ενδιαφέρεται. Θα πάει και πιο μετά το πιθανότερο βέβαια με την ζήτηση που έχει.

• Like
Reactions: takisot
Διαβάζω τα posts για τη σχέση της ταινίας με το μέσο προβολής.
Μιλάμε (νομίζω) για 2 διαφορετικά πράγματα.

Άλλο να την εκτιμήσεις, άλλο να την απολαύσεις.

Και για να μην βγαίνω off topic, είδα την ταινία ξανά, μαζί με τα παιδιά αυτή τη φορά, σε κλειστή αίθουσα (όχι θερινό & όχι iMax - δεν βρήκα).

Πολύ πιο εντυπωσιακή εικόνα, επιτέλους άκουσα τη μουσική που σχεδόν δεν ακουγόταν στο θερινό αλλά η τελική μου βαθμολογία δεν αλλάζει.

Πάλι με χάλασε η έλλειψη του "Κανένα" στην σκηνή με τον Πολύφημο & η ξενέρωτη συνάντηση/αποκάλυψη του Οδυσσέα με τον Τηλέμαχο.

Και για να σας προλάβω, δεν λέω να βλέπουμε ότι να'ναι όπου να'ναι, να κάνουμε "εκπτώσεις" & να το βλέπουμε ασπρόμαυρο 480p & μονοφωνικά.
Κάποια βασικά στάνταρ θα πρέπει να τα έχουμε.

Βεβαίως είναι καλύτερα στον κινηματογράφο.
Εννοείται.
Εκτός αν έχετε σπίτι καλύτερο εξοπλισμό οπότε πάω πάσο.

Αλλά μην περιμένετε να κάνει θαύματα αν δεν σας αγγίξει το έργο.

Αν από την άλλη σας αρέσει, στο σινεμά θα απογειωθεί!

Μέχρι 26/8 πήρε παράταση η ταινία στην IMAX στα Village για όποιον ενδιαφέρεται. Θα πάει και πιο μετά το πιθανότερο βέβαια με την ζήτηση που έχει.

Καλά που το είπες, μπήκα και βρήκα εισιτήρια για τις 26/8 όπου σχεδόν όλες οι καλές θέσεις έχουν ήδη εξαντληθεί!

• Like
Reactions: karamela
Αμερικάνικο γουέστερν σε ελληνομυθολογικό περίβλημα. Θα μπορούσε το όλο στόρυ, όπως αποδίδεται αποστεωμένο εντελώς από την ομηρική Οδύσσεια και τις πολυεπίπεδες αναφορές της, να αφορούσε κανονικά αμερικάνικο γουέστερν με τον Sylvester Stallone ή τον Clint Eastwood στον πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως είναι σήμερα συνομιλoύντες και με τις δύο πλευρές του κόσμου. Προσωπικά θεωρώ το Rambo First Blood πολύ ανώτερη ταινία, πολύ κοντά στην αμερικάνικη ιστορία και κουλτούρα, η οποία πραγματεύεται επίσης την επιστροφή στην πατρίδα του ενός πολεμιστή, απλά τα επίπεδα της αν και προφανή είναι και πιο έντονα σκιαγραφημένα χωρίς να χρειάζονται τίποτα από …ειδικά εφέ και η ηθοποιία είναι απλά σε άλλο επίπεδο (αν κάποιος στο είδε ηθοποιό στο “The Odyssey” του εκτοπίσματος του Brian Dennehy ή του Jack Starrett να το είπει). Δεν ξέρω εάν αντέχεται δεύτερη θέαση αυτού του εκτρώματος…

Αν είχες βάλει τη λέξη “έκτρωμα” στην αρχή, θα είχα γλιτώσει τα μάτια μου από το υπόλοιπο κείμενο!

Μια κριτική που, όσο κι αν διαφωνεί κανείς με τη διασκευή ή το casting, απαξιώνει ισοπεδωτικά την εξαιρετική φωτογραφία, τη μουσική, τις ερμηνείες και τα τεράστια τεχνικά επιτεύγματα της παραγωγής. Συνεπώς δεν είναι αντικειμενική αποτίμηση. Είναι απλώς μια συναισθηματικά φορτισμένη αντίδραση, αποδεκτή μεν αλλά...

• Like
Σε άλλα νέα

Για έκτρωμα αρκετά καλά τα πάει….

• Haha
Αν είχες βάλει τη λέξη “έκτρωμα” στην αρχή, θα είχα γλιτώσει τα μάτια μου από το υπόλοιπο κείμενο!

Μια κριτική που, όσο κι αν διαφωνεί κανείς με τη διασκευή ή το casting, απαξιώνει ισοπεδωτικά την εξαιρετική φωτογραφία, τη μουσική, τις ερμηνείες και τα τεράστια τεχνικά επιτεύγματα της παραγωγής. Συνεπώς δεν είναι αντικειμενική αποτίμηση. Είναι απλώς μια συναισθηματικά φορτισμένη αντίδραση, αποδεκτή μεν αλλά...

Να με συγχωρείς αλλά δεν υφίσταται ο όρος “αντικειμενική αποτίμηση” στην θέαση ή ακρόαση ενός έργου κινηματογραφικού, θεατρικού ή μουσικού, ούτε το καταξιώνουν οι …χρηματικές εισροές. Η ταινία “Citizen Kane” του 1941 αποτελεί πανθομολογουμένως ένα αριστούργημα (για πολλούς ίσως το ανώτερο όλων), αποτέλεσε μια εισπρακτική αποτυχία, κέρδισε μόλις ένα από τα ...πολυπόθητα χρυσό αγαλματίδιο, αλλά σε αντίθεση με το να πραγματεύεσαι και να εμπορεύεσαι κάτι που δεν γνωρίζεις όπως έκανε ο συμπαθέστατος Sir Christopher Nolan και αποπνέει η ταινία του, ο Orson Welles πραγματεύτηκε κάτι που γνώριζε πολύ καλά, την κοινωνία του, δίνοντας στον χαρακτήρα του μεγαλοεκδότη Charles Foster Kane, όπως και ο ίδιος ομολόγησε, στοιχεία του ίδιου του χαρακτήρα του. Δεν μιλάμε επίσης για το πόσες φορές κάποιος μπορεί να δει με αμείωτη λαχτάρα την ταινία του. Είναι απλά …άλλο επίπεδο και ας …πάτωσε… Στον χαρακτηρισμό "έκτρωμα" να με συγχωρείς αλλά ευρισκόμενος σε πλήρη νηφαλιότητα επιμένω.

Last edited:
Την είδα χθες στην imax. Τρομερή εμπειρία ένιωσα σα να είμαι ακομα φοιτητής και βλέπω το Inception ή The Dark Knight. 3 ωρες ειδα 10 δευτερόλεπτα το κινητό μου.

• Like
Τα 727 εκατ. δολάρια σε 12 ημέρες δεν αποδεικνύουν ότι η ταινία αρέσει σε όλους, αλλά το ότι πούλησε πολύ καλά το όνομα Νόλαν και το όνομα Οδύσσεια.

Το IMAX 70mm άνοιξε προπωλήσεις έναν χρόνο πριν την πρεμιέρα, τα κανονικά PLF εισιτήρια βγήκαν έναν μήνα πριν και σε πολλές πόλεις εξαντλήθηκαν μέσα σε ώρες. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του κοινού που είδε την ταινία στις πρώτες μέρες είχε ήδη κλείσει θέση πολύ πριν υπάρξει έστω και μία αυθεντική, ανεξάρτητη γνώμη θεατή διαθέσιμη στο κοινό. Δεν πήγαν επειδή τους είπε κάποιος πως είναι αριστούργημα, πήγαν επειδή τους τράβηξε ο συνδυασμός του Νόλαν με την Ομήρου Οδύσσεια.

Οι επαγγελματικές κριτικές που κυκλοφόρησαν νωρίς δεν αλλάζουν πολύ την εικόνα. Είναι γνωστό ότι μεγάλες παραγωγές μεγάλων ονομάτων σκηνοθετών σπάνια εισπράττουν σκληρή κριτική πριν καν βγουν στις αίθουσες, κανείς δεν θέλει να είναι αυτός που δεν κατάλαβε τον Νόλαν, ούτε ο τύπος θέλει να χαλάσει τη σχέση του με το στούντιο και το δημιουργό.
Άρα ούτε αυτές οι κριτικές λειτουργούν ως ανεξάρτητη επικύρωση ποιότητας για το ευρύ κοινό.

Ακόμα και όσοι είδαν την ταινία αυτή την εβδομάδα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αποφάσισαν αφού άκουσαν πρώτα τη γνώμη φίλων, πολλοί απλώς εκτελούσαν μια κράτηση που είχαν κάνει εβδομάδες ή μήνες νωρίτερα. Θα υπάρξει σίγουρα κάποιο ποσοστό ανθρώπων που επηρεάστηκε από κάποιο πρώιμο word of mouth, αλλά αυτό είναι ένα μερίδιο, όχι ο κανόνας και σίγουρα όχι κανένα 90% που το είδε επειδή έμαθε πως είναι καλή.

Η πραγματική δοκιμασία θα έρθει αργότερα. Όταν η ώθηση των προπωλήσεων ενός έτους θα έχει εξαντληθεί και το μόνο που θα απομένει είναι η φήμη από στόμα σε στόμα. Αν η ταινία συνεχίσει να πουλάει δυνατά την τρίτη και τέταρτη εβδομάδα, χωρίς αυτή τη δεδομένη βάση κρατήσεων, τότε θα έχουμε πραγματική ένδειξη ότι άρεσε.

Μέχρι τότε, το μόνο σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος ήθελε να τη δει , όχι ότι του άρεσε αφού την είδε.

• Like
Reactions: chocbhed and Deneb

Υπάρχει βίντεο που δείχνει δίπλα δίπλα σκηνές απο παλαιοτερες ταινίες του Νολαν και την Οδυσσεια . Δεν ειναι οτι δεν τα έχουμε ξαναδεί αυτά τα πλάνα και τα καδρα..
Μουσική δεν έχω ακούσει ακόμη και ενώ μπορώ να ακούσω το ost ξέρω ότι δεν θα δεθω αν δεν έχω δει την ταινία οπότε δεν θα το κάνω.

Για έκτρωμα αρκετά καλά τα πάει….
Σκέψου να μην ήταν και ''έκτρωμα'' τι θα γινόταν!!, εύκολα θα πάει 1,5δις σε εισπράξεις και εύκολα θα γίνει η πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία του Νόλαν και το αξίζει, είναι φανταστική, 2 φορές την έχω δει και Σεπτέμβριο λέω να πάω και για 3η φορά. Δεν την χορταίνω...γενικά αρέσει πολύ στον κόσμο και έχει καθολική αποδοχή παγκοσμίως, και ξέρω αρκετούς που έχουν πάει σαν εμένα και δεύτερη φορά να την δουν.

Ακριβώς!! να δεχτώ 5αρια, 6αρια κλπ. άλλα όταν βάζει κάποιος 0 σε μια τέτοια ταινία είναι ξεκάθαρα Bias, αν παίρνει αυτή η ταινία 0, τότε το 99,9% των ταινιών εκει έξω είναι από -2 έως -1.....χαχα

Να προσθέσω κάτι ακόμα;
Αναφέρεται συχνά το πόσο καλά πάει εισπρακτικά.
Γιατι θα έπρεπε να με ενδιαφέρει εμενα;
Προσπαθούμε να βάλουμε "αντικειμενικά" κριτήρια σε κάτι που είναι καθαρά υποκειμενικό.
Και η Taylor Swift πουλάει εκατομμύρια, εμένα δεν μου αρέσει!

• Like
Reactions: Deneb
Αμερικάνικο γουέστερν σε ελληνομυθολογικό περίβλημα. Θα μπορούσε το όλο στόρυ, όπως αποδίδεται αποστεωμένο εντελώς από την ομηρική Οδύσσεια και τις πολυεπίπεδες αναφορές της, να αφορούσε κανονικά αμερικάνικο γουέστερν με τον Sylvester Stallone ή τον Clint Eastwood στον πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως είναι σήμερα συνομιλoύντες και με τις δύο πλευρές του κόσμου. Προσωπικά θεωρώ το Rambo First Blood πολύ ανώτερη ταινία, πολύ κοντά στην αμερικάνικη ιστορία και κουλτούρα, η οποία πραγματεύεται επίσης την επιστροφή στην πατρίδα του ενός πολεμιστή, απλά τα επίπεδα της αν και προφανή είναι και πιο έντονα σκιαγραφημένα χωρίς να χρειάζονται τίποτα από …ειδικά εφέ και η ηθοποιία είναι απλά σε άλλο επίπεδο (αν κάποιος στο είδε ηθοποιό στο “The Odyssey” του εκτοπίσματος του Brian Dennehy ή του Jack Starrett να το είπει). Δεν ξέρω εάν αντέχεται δεύτερη θέαση αυτού του εκτρώματος…
σεβομαι την αποψη σου ( οχι την λεξη εκτρωμα ) αλλα δεν καταλαβα τι ειναι αυτο που δεν σ αρεσε στην ταινια

Να με συγχωρείς αλλά δεν υφίσταται ο όρος “αντικειμενική αποτίμηση” στην θέαση ή ακρόαση ενός έργου κινηματογραφικού, θεατρικού ή μουσικού, ούτε το καταξιώνουν οι …χρηματικές εισροές. Η ταινία “Citizen Kane” του 1941 αποτελεί πανθομολογουμένως ένα αριστούργημα (για πολλούς ίσως το ανώτερο όλων), αποτέλεσε μια εισπρακτική αποτυχία, κέρδισε μόλις ένα από τα ...πολυπόθητα χρυσό αγαλματίδιο, αλλά σε αντίθεση με το να πραγματεύεσαι και να εμπορεύεσαι κάτι που δεν γνωρίζεις όπως έκανε ο συμπαθέστατος Sir Christopher Nolan και αποπνέει η ταινία του, ο Orson Welles πραγματεύτηκε κάτι που γνώριζε πολύ καλά, την κοινωνία του, δίνοντας στον χαρακτήρα του μεγαλοεκδότη Charles Foster Kane, όπως και ο ίδιος ομολόγησε, στοιχεία του ίδιου του χαρακτήρα του. Δεν μιλάμε επίσης για το πόσες φορές κάποιος μπορεί να δει με αμείωτη λαχτάρα την ταινία του. Είναι απλά …άλλο επίπεδο και ας …πάτωσε… Στον χαρακτηρισμό "έκτρωμα" να με συγχωρείς αλλά ευρισκόμενος σε πλήρη νηφαλιότητα επιμένω.
Η αντικειμενική και δίκαιη αξιολόγηση μιας ταινίας δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαφανιστεί το προσωπικό γούστο, αλλά ότι ο θεατής μπορεί να διαχωρίσει το «δεν μου άρεσε» από το «είναι κακό». Για να είναι λοιπον μια κριτική δίκαιη, ολοκληρωμένη και ώριμη, θα πρέπει να βασίζεται σε έναν συνδυασμό κριτηρίων. Οπτικοακουστικά, τεχνικά, αφήγηση & σενάριο, ερμηνίες παραγωγή κλπ. Οταν κάποιος λεει οτι "αυτη η ταινία ειναι τεχνικά άρτια με καλλιτεχνική ματιά αλλα δε μου άρεσε πχ το σενάριο της" ή "αυτή η ταινία εχει πολλές σεναριακές τρύπες και ρηχούς διαλόγους αλλά με διασκέδασε πολύ" ναι, είναι μια πιο ισορροπημένη πραγματική κριτική απο μία άλλη που μηδενίζει τα πάντα επειδή,,,, δεν ηταν αυτή που είχε στο μυαλό του ο θεατής.

Όσο για το εισπρακτικό κομμάτι, καλώς ή κακώς, αυτή είναι η πραγματική ψήφος του κοινού. Καθορίζει αν θα υπάρξει συνέχεια, αλλά και γενικότερα τι παρόμοιο θα δούμε στο μέλλον (τάσεις). Όταν μια ταινία πάει καλά εισπρακτικά, δίνει στον δημιουργό ελευθερίες (καλλιτεχνικές, budget κλπ) για την επόμενη δουλειά του εν λευκώ, μακριά από ντιρεκτίβες των στούντιο (ένας λόγος παραπάνω που προσωπικά πιστεύω ότι ο Nolan είναι μακριά από όλα αυτά τα όμορφα που ξαφνικά του χρεώνουν).
Παράλληλα, συχνά αναδεικνύει το χάσμα με τις κριτικές των ειδικών οταν ταινίες με κακές κριτικές αλλά καλές εισπράξεις (ή και το ανάποδο) είτε γίνονται cult είτε δείχνουν τι πραγματικά ψάχνει το κοινό για να ψυχαγωγηθεί.
Οι εισπράξεις λοιπόν, είναι ο πραγματικός παλμός της κινηματογραφικής βιομηχανίας like it or not.

Last edited: