The Odyssey (2026)

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    37
Ψήφισα Εξαιρετική. Περισσότερες λεπτομέρειες αύριο
Λοιπόν, οι εντυπώσεις μου: Όταν βγήκαν τα πρώτα τρέιλερ, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι έλειπε το φως και το χρώμα. Τελικά, ισχύει. Ο Νόλαν δημιουργεί ένα σκοτεινό κόσμο, εντελώς δικό του. Και εκεί βρίσκεται η μεγαλοφυία του Νόλαν: Δε μεταφέρει την Οδύσσεια του Ομήρου στην οθόνη, βασίζεται στην Οδύσσεια για να δημιουργήσει ένα δικό του κόσμο. Σε αυτό τον κόσμο ούτε ο μαύρος Βάρδος είναι παράταιρος, ούτε η Μαύρη Ελένη/Κλυταιμνήστρα, ούτε ο Ινδός Ευρύλοχος.Άλλωστε αυτό λένε και οι τίτλοι του τέλους: Based on Homer's Odyssey.

Σαν μεταφορά του Έπους λοιπόν δεν είναι αποτυχημένη, γιατί απλούστατα δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρόθεση. Σαν ταινία είναι αριστούργημα κινηματογραφικής γλώσσας, ρυθμού, εικόνων. Περιέχει μερικές συγκλονιστικές σκηνές και θα ξεχωρίσω τρεις: Την σκηνή στην Άλωση της Τροίας, από την στιγμή που βγαίνουν από το Δούρειο Ίππο μέχρι που ανοίγει η πύλη και αποκαλύπτεται ο καραδοκών Αγαμέμνονας, τη σκηνή που ο Οδυσσέας φεύγει από το νησί της Καλυψώς και αφήνεται στην αγκαλιά της θάλασσας, και την φευγαλέα στιγμή που η Ευρίκλεια αναγνωρίζει την πληγή του Οδυσσέα-απίστευτα συγκινητική, δακρύζω και που το σκέφτομαι. Ο Damon εξαιρετικός Οδυσσέας, όλοι σχεδόν οι συντελεστές επίσης πρώτης τάξεως, με την εξαίρεση ίσως του Holland, που δε με εντυπωσίασε καθόλου, αλλά αυτή που κλέβει την παράσταση είναι η Χάθαγουέι. Πραγματική Βασίλισσα. Καταφέρνει να εκφράσει όλη την πολυπλοκότητα της Πηνελόπης, της ερωτευμένης γυναίκας, της πιστής συζύγου, της αυστηρής μητέρας, της ρεαλίστριας πολιτικού-της αξίζει ένα Όσκαρ.

Συνιστώ σε όλους να το δείτε, δε θα χάσετε.

Λοιπόν, οι εντυπώσεις μου

emoji-smiley.gif

Αλλη φορα σε ταινια του Νολαν θα ανοιγουμε δυο νηματα μαζι

Ενα για την ταινια αυτη καθαυτη και ενα για τα γυρω γυρω.

Η Wilson προσπάθησε αποτυχημένα να περάσει μηνύματα του στυλ "όλοι οι άντρες είναι γουρούνια" αναφερόμενη στην κανονική τους μορφή ως "μεταμφίεση".
Το έχασε βέβαια εκεί που ο Nolan έβαλε και άλλα ζώα, όπως αναφέρει και ο Όμηρος.
Βέβαια, δεν ξέρω ποιανού ιδέα ήταν το παλάτι να γίνει καλύβα, δεν έχω διαβάσει τη μετάφραση.

• Like
Reactions: Deneb
Τίποτα δεν θέλω να σου πω.

Αναρωτιέμαι απλώς, πώς γίνεται να ήταν μόνο υπηρέτες και ταυτόχρονα να μην ήταν ελεύθεροι και να ήταν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής.

Eιχαν δικαιωματα και μισθο

Η φεμινιστική επιρροή στην ταινία του Νόλαν είναι εμφανής, όμως η προέλευσή της δεν είναι μία, αλλά δύο.

Η Γουίλσον, στη δική της μετάφραση, γενίκευσε τους όρους της δουλείας μέσα στο παλάτι και ονόμασε δούλες όλες τις γυναίκες του οίκου, χωρίς να ξεχωρίζει ρόλους όπως θαλαμηπόλος, παραμάνα ή οικονόμος, θέλοντας να αναδείξει την κοινωνική δομή της δουλείας πιο πολύ από την ακρίβεια των τίτλων. Αυτό επηρέασε τον τρόπο που ένα σημερινό κοινό διαβάζει το κείμενο, αλλά παραμένει επιλογή γλωσσική και ερμηνευτική, όχι σκηνοθετική.

Ο Νόλαν επεμβαίνει αλλού. Η Καλυψώ δεν είναι πια απλά μια ερωτική παγίδα, αλλά μια φιγούρα που λειτουργεί σχεδόν σαν ψυχοθεραπεύτρια στο ταξίδι του κατεστραμμένου Οδυσσέα, ενώ η Κίρκη χάνει την εικόνα της κακής μάγισσας και παρουσιάζεται ως φοβισμένη γυναίκα, κάτι που δίνει δικαιολογημένο κίνητρο στις πράξεις της αντί να τη βλέπουμε απλά σαν απειλή.
Στο τέλος ο Νόλαν αφαιρεί εντελώς τη δοκιμασία του κρεβατιού, καθώς η Χάθαγουεϊ και ο ίδιος εξήγησαν ότι η νέα Πηνελόπη δεν χρειάζεται πια τεστ αντικειμενικής απόδειξης, αφού βασίζεται στη διαίσθηση, στην πίστη και στην κρίση της χωρίς εξωτερική επικύρωση.
Αυτό είναι φεμινιστική επιλογή με την έννοια ότι η γυναίκα δεν εξετάζει πλέον τον άντρα μέσα από ένα κουίζ φτιαγμένο από τον ίδιο τον Όμηρο ώστε να τον ελέγχει εκείνος, αλλά εμπιστεύεται τη δική της κρίση, την οποία η ταινία παρουσιάζει ως εσωτερική δύναμη και όχι ως αδυναμία. Επίσης δεν βλέπουμε πουθενά την εκτέλεση με απαγχονισμό των δώδεκα υπηρετριών.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Οδυσσέα, από τη μία έχουμε τη Γουίλσον, που από την αρχή τον αποκαλεί περίπλοκο άνθρωπο, με την έννοια του προβληματικού, και όχι πολυμήχανο ή πολύτροπο. Τον παρουσιάζει σχεδόν ως αποικιοκράτη πειρατή, απόλυτα υπεύθυνο για τον θάνατο των συντρόφων του στο ταξίδι, με στόχο να επιστρέψει στην αντικειμενοποιημένη γυναίκα του, στα πλούτη του και στους δούλους του.

Στην ταινία του Νόλαν δεν βλέπουμε έναν Οδυσσέα με τα γνωστά χαρακτηριστικά του, δηλαδή έναν άνθρωπο σοφίας και αρετής, πολύτροπο και πολυμήχανο, ούτε το ταξίδι του λειτουργεί σαν εκπαίδευση της ψυχής, εκείνης που περιλαμβάνει το μυαλό, τα πάθη, τις ορέξεις, το πνεύμα, τη λογική και τον λόγο, όπου ο ήρωας αντιστέκεται στον πειρασμό.

Είναι το ταξίδι ενός κατεστραμμένου ανθρώπου με τύψεις και ενοχές σε όλη τη διαδρομή, κάποιου που φαίνεται να χρειάζεται φαρμακευτική βοήθεια. Όποιος έχει δει το πρώτο βίντεο που έβαλα, θα καταλάβει ότι ο Οδυσσέας του Νόλαν δεν παρουσιάζει καμία από τις αρετές του ομηρικού ήρωα, και ούτε το ίδιο το ταξίδι τον μεταμορφώνει ή τον εξυψώνει όπως συμβαίνει στον Όμηρο, ενώ η κατακλείδα του δεύτερου βίντεο που αφορά τον Νόλαν, εξηγεί πόση ζημιά προκύπτει από τα μηνύματα της ταινίας.

Υπήρξε βέβαια και μια διαφωνία της Γουίλσον σχετικά με πολλές αλλαγές που έκανε ο Νόλαν και που θεωρεί ότι δεν έπρεπε να γίνουν, όπως η αφαίρεση των θεών ή η εικόνα ενός κατεστραμμένου Οδυσσέα έτοιμου για να πέσει στα ναρκωτικά. Και οι δύο, όμως, έβαλαν το χεράκι τους σε μια Οδύσσεια διαφορετική μεν, αλλά πολύ κατώτερη της αυθεντικής.

Από την άλλη, όπως λέει και η παροιμία, πολλοί θα το δουν αλλά λίγοι θα το καταλάβουν.
Αμφιβάλλω αν ένας μέσος θεατής, που πήγε στην ταινία για διασκέδαση και δεν έχει διαβάσει ποτέ Όμηρο ή δεν θυμάται τίποτα, θα μπει στη διαδικασία να την κρίνει με τέτοια κριτήρια.

Εδώ στην Ελλάδα, αν ρωτήσεις κάποιον από τη γενιά Ζ τι είναι ο Όμηρος, μπορεί να σου απαντήσει πως είναι γεύση παγωτού, ενώ ταυτόχρονα ξέρει με σιγουριά πού βρίσκεται το Σαββατοκύριακο η Τούνη.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια το Χόλιγουντ προωθεί έντονα την κουλτούρα της συμπερίληψης, της διαφορετικότητας και της φεμινιστικής ματιάς, με στόχο τη ρήξη με την Πατριαρχία και το παλιό κατεστημένο και συνήθως αυτές οι ταινίες πέφτουν εισπρακτικά στον πάτο, αφού δημιουργούν κακές ταινίες και σειρές.
Οπότε μου είναι εύκολα αντιληπτό το γιατί άνθρωποι που είναι υπέρμαχοι της κουλτούρας συμπερίληψης , φεμινισμού κλπ πανηγυρίζουν τώρα τόσο για τις εισπράξεις και μιλούν συνεχώς για γεμάτες αίθουσες. Είναι ίσως η πρώτη ταινία που υιοθέτησε σε τόσο μεγάλο βαθμό την συγκεκριμένη ιδεολογία και δεν θα μπει μέσα. Γιατί σημασία δεν έχει μόνο να φωνάξουμε το μήνυμα, αλλά να βρίσκεται και κάποιος από κάτω να το ακούσει.

Ανεκδοτάκι:

- Να πάτε όλοι να δείτε την ταινία και μετά να κρίνετε. Κάνει τρελλές εισπράξεις, έχει πολλές θεάσεις.
- Άντε, πήγα και την είδα και τώρα κρίνω, δεν μου άρεσε.
- Είσαι hater, η ταινία κάνει τρελές θεάσεις, άρα είναι καλή.

Πραγματικά, δεν έχω ξαναδεί τόση λύσσα κακιά να μην πάει καλά μια ταινία.

Τώρα διαβάζουμε και ότι το Hollywood έχει ευθύνη που είναι ανιστόρητος ο κόσμος.

Οτιδήποτε αρκεί να μην αναλάβει τις ευθύνες του ο καθένας μας.

Πιθανόν να παίζει ρόλο και η αίθουσα.
Μία IMAX με πολύ μελετημένο ήχο θα καλύψει κενά στο σενάριο και λάθη με τον εντυπωσιασμό.
Σε χαμηλότερης ποιότητας δίνεις περισσότερη σημασία στην ιστορία, το σενάριο κλπ.

Πάντως η ταινία συνεχίζει να σπάζει τα ταμία, και δεύτερο ΣΚ κρατάει υπερβολικά καλά με μικρή πτώση που σπάνια βλέπουμε από ταινίες….πατησε τα 640εκ εισπράξεις, όπως το είχα γράψει ότι εκεί θα φτάσει, κάλυψε για πλάκα τα έξοδα και μόνο κέρδος απο εδώ και πέρα…σε μόλις δέκα μέρες όλα αυτά….οι προβλεψεις που μιλούσαν για 1δις εισπράξεις θα πέσουν πολύ έξω, θα πάει πολύ παραπάνω η ταινία και δεν έχουν μπει ακόμα μέσα Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα που αργούν ακόμα.

• Like
Reactions: Kosh
Πάντως η ταινία συνεχίζει να σπάζει τα ταμία, και δεύτερο ΣΚ κρατάει υπερβολικά καλά με μικρή πτώση που σπάνια βλέπουμε από ταινίες….πατησε τα 640εκ εισπράξεις, όπως το είχα γράψει ότι εκεί θα φτάσει, κάλυψε για πλάκα τα έξοδα και μόνο κέρδος απο εδώ και πέρα…σε μόλις δέκα μέρες όλα αυτά….οι προβλεψεις που μιλούσαν για 1δις εισπράξεις θα πέσουν πολύ έξω, θα πάει πολύ παραπάνω η ταινία και δεν έχουν μπει ακόμα μέσα Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα που αργούν ακόμα.
Θέλει ακόμη για τα έξοδα. Λογικά μέσα στην εβδομάδα θα καλύψει τα 700.

Για να σου δώσω παράδειγμα. Το Oppenheimer έβγαλε με 980 εκτ εισπράξεις και αρχικό budget 100 εκτ παραγωγή και 100 promotion , 200 εκτ κέρδος προ φόρων για την universal . Ενώ η Οδύσσεια είχε 250 και 150 αντίστοιχα κόστος.

Τα σινεμά παίρνουν από το 50 έως 70% των εισπράξεων. Κίνα μάλιστα έχω διαβάσει και 75%

Έχει σημασία το box office ;
Αν βγάλει τα δεκαπλάσια θα μου αρέσει ξαφνικά;
Ή αν πατώσει θα σταματήσει να αρέσει σε όσους τους άρεσε; 🤔

• Haha
Reactions: Cicadelic Ranger
Έχει σημασία το box office ;
Αν βγάλει τα δεκαπλάσια θα μου αρέσει ξαφνικά;
Ή αν πατώσει θα σταματήσει να αρέσει σε όσους τους άρεσε; 🤔
Εχει περισσότερη σημασία από τις ατέλειωτες αερολογίες και παραληρήματα που διαβάζουμε εδώ μέσα, αφορά έστω την ταινία γιατί κάποιοι ακόμα δεν έχουμε καταλάβει ότι μιλάμε για ταινία και σχολιάζουμε ΜΟΝΟ ό,τι αφορά την ταινία και τίποτα άλλο.

Θέλει ακόμη για τα έξοδα. Λογικά μέσα στην εβδομάδα θα καλύψει τα 700.

Για να σου δώσω παράδειγμα. Το Oppenheimer έβγαλε με 980 εκτ εισπράξεις και αρχικό budget 100 εκτ παραγωγή και 100 promotion , 200 εκτ κέρδος προ φόρων για την universal . Ενώ η Οδύσσεια είχε 250 και 150 αντίστοιχα κόστος.

Τα σινεμά παίρνουν από το 50 έως 70% των εισπράξεων. Κίνα μάλιστα έχω διαβάσει και 75%
Πιθανό να θέλει ακόμα λίγα, αλλά από τον καταιγιστικό ρυθμό που βγάζει λεφτά είναι θέμα ημερών, πραγματικά απίστευτα μικρή πτώση εισιτηρίων το δεύτερο ΣΚ. Σπάνια βλέπουμε κάτι τέτοιο…το ξαναλέω 640εκ μέσα σε δέκα μέρες…είναι τρομερό νούμερο και έχω περιέργεια να δω που θα φτάσει, οι αίθουσες ΙΜΑΧ παγκοσμίως συνεχίζουν να είναι οι περισσότερες σχεδόν sold out για πολλές εβδομάδες ακόμα…ήδη υπάρχουν άρθρα που ανεβάζουν το συνολικό ποσό που θα κλείσει η ταινία σε 1,4-1.6δις από το 1-1,2δις που έλεγαν στην αρχή.

Εχει περισσότερη σημασία από τις ατέλειωτες αερολογίες και παραληρήματα που διαβάζουμε εδώ μέσα, αφορά έστω την ταινία γιατί κάποιοι ακόμα δεν έχουμε καταλάβει ότι μιλάμε για ταινία και σχολιάζουμε ΜΟΝΟ ό,τι αφορά την ταινία και τίποτα άλλο.

Πιθανό να θέλει ακόμα λίγα, αλλά από τον καταιγιστικό ρυθμό που βγάζει λεφτά είναι θέμα ημερών, πραγματικά απίστευτα μικρή πτώση εισιτηρίων το δεύτερο ΣΚ. Σπάνια βλέπουμε κάτι τέτοιο…το ξαναλέω 640εκ μέσα σε δέκα μέρες…είναι τρομερό νούμερο και έχω περιέργεια να δω που θα φτάσει, οι αίθουσες ΙΜΑΧ παγκοσμίως συνεχίζουν να είναι οι περισσότερες σχεδόν sold out για πολλές εβδομάδες ακόμα…ήδη υπάρχουν άρθρα που ανεβάζουν το συνολικό ποσό που θα κλείσει η ταινία σε 1,4-1.6δις από το 1-1,2δις που έλεγαν στην αρχή.
Πάντως διάβαζα ότι ο Νολαν έχει ένα ποσοστό επι των κερδών από το πρώτο δολάριο και αυτό περιορίζει τα κέρδη των Studio . Μόνο για το Oppenheimer πήρε επιπλέον 100 εκτ από τις εισπράξεις. Όσο κόστισε όλη η ταινία...

Γιατί λοιπόν λέω ότι σε μία άλλη αίθουσα ίσως να μην είναι τόσο εκνευριστικό.
Οι φάσεις με τον ραψωδό με τα ράστα όπου σε κάθε λέξη βαρούσε τη μαγκούρα του 3-4 φορές, εκεί που το είδα ήταν κάργα εκνευριστικό.
Δεν με νοιάζει το χρώμα του, δεν με νοιάζει αν πριν από 5.000 χρόνια έκαναν τα μαλλιά τους ράστα, αυτό το "ένα θαύμα" ντουπ ντουπ ντουπ "ένα κόλπο" ντουπ ντουπ ντουπ "ένας πολεμιστής" ντουπ ντουπ ντουπ ήταν τόσο εκνευριστικό που νομίζω ότι αν το έκαναν όντως οι ραψωδοί εκείνη την εποχή θα κατέληγαν δεμένοι στο δέντρο σαν τον Κακοφωνίξ.
Ίσως σε dolby atmos να πρόσφερε κάτι στην ατμόσφαιρα που να μην ήθελες να του βάλεις την μαγκούρα στον κ... ;
Στο θερινό πήγα επειδή δεν έβρισκα εισιτήρια, με σκοπό να ξαναδώ την ταινία μόλις χαλαρώσει η κοσμοσυροή αλλά προβλέπω να δω το Spiderman σε Imax.

Κι εγώ περιμένω να "σπάσει" λίγο η κίνηση στις IMAX για να το δω, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται.. και δεν πρόκειται να πάρω άδεια από τη δουλειά μου για να το δω σε προβολή στις 13:30.

Ακόμα και οι προβολές του Αυγούστου είναι τίγκα.

Ίσως αν το ξαναβάλουν τον Σεπτέμβρη, αλλιώς στο σπίτι.

• Like
Reactions: spcav
Αυγουστιατικα θα υπαρξει κενο σιγουρα

Εδω αδειασαν τον Spiderman κανονικα για αυτον τον λογο

Δεν προλαβαινουν να "κρυωσουν" οι πολυθρονες.

Στο θερινό πήγα επειδή δεν έβρισκα εισιτήρια, με σκοπό να ξαναδώ την ταινία μόλις χαλαρώσει η κοσμοσυροή αλλά προβλέπω να δω το Spiderman σε Imax.

Θα περιμενεις πολυ δεν προκειται να ανεβει το Spiderman σε ΙΜΑΧ τουλαχιστον τωρα στην αρχη.