The Odyssey (2026)

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    41
Δυστυχώς δεν είδα στο (ψευτο)IMAX της Στοκχόλμης, αλλά σε νορμάλ επαρχιακό.
Θα ήθελα να το δω σε μεγαλύτερη οθόνη με καλύτερο ήχο, αλλά δεν δίνω 37€ για αυτό..

37 ευρω εχει το ΙΜΑΧ τικετ εκει ? :rolleyes:

20 ευρώ εγώ βλέπω το εισιτήριο στην IMAX στην Στοκχόλμη. Το ακριβό κιόλας.

Τάχαμου στο Rigoleto έχουν τα 70mm, εκεί έψαξα.
Στα λοιπά είναι ψιλοίδια με τις νορμάλ οθόνες, απλά με καλύτερο ήχο (από ότι κατάλαβα).

Τέτοιες παραγωγές βγαινουν μία στα 5 χρονια, τα 10-20 € στο εισιτήριο κοιτάμε;
Την έχω δει την ταινία, για δεύτερη φορά αναφέρομαι.

Το digital σε τι θα βγει ;
Ακομα ειναι νωρις για να μαθουμε
Πιθανολογώ κατά 80% 1.78:1 για να γεμίζει η τηλεόραση, αλλά δίνω και 19% για το 1.90:1 που παίζει στα faux IMAX. Κρατάω και ένα 1% για το original, αλλά δε νομίζω ο Nolan να μας κάνει τη χάρη, ο τύπος έχει δείξει επανειλημμένα ότι θέλει να μας στέλνει σινεμά.

Σαν να βλέπεις άλλες ταινίες. Που έχει είπαμε 70mm, Πράγα ? Καιρό έχω να πάω μια βόλτα…
Λογικό εφόσον γυρίστηκε σε 4:3 κάδρο
Ακριβώς το ίδιο θα έλεγες σε ταινία γυρισμένη σε 2.35:1 και την έβλεπες σε 4:3 οθόνη.

Χθεσινή 2η θέαση στην αίθουσα 4 στον Ρέντη (Dolby Atmos)

Η δεύτερη θέαση δίνει την ευκαιρία να εστιάσεις σε πράγματα που τρέχουν παράλληλα με την πλοκή, η οποία απορροφά όλη την προσοχή μας την πρώτη φορά.

Για άλλη μια φορά έβγαλα το καπέλο στη μουσική επένδυση της ταινίας. Για 3 ώρες κατάφερε να «ντύσει» το έργο με ήχους, εφέ και μουσική χωρίς συγχρονα μουσικά όργανα, χωρίς ορχήστρα, πολλαπλασιάζοντας το σασπένς των γεγονότων.

Στα τεχνικά όμως, δεν εντόπισα ιδιαίτερες διαφορές από την IMAX. Περίμενα κάτι πιο WOW, πιο surround, κάτι το οποίο δεν ήρθε ποτέ. Μη με παρεξηγήσετε, ο ήχος είναι εξαιρετικός, τα μπάσα δυνατά και όλα είναι όπως πρέπει, αναδεικνύοντας τα μουσικά όργανα από το παρελθόν.Ψάχνοντας λίγο, παρατήρησα ότι ούτε κατά την έκδοση του εισιτηρίου αναφερόταν το Dolby Atmos στην αίθουσα 4 (όπως συνηθιζεται να αναφέρεται), ούτε πριν από την ταινία έπαιξε το γνωστό κλιπάκι...

Η εικόνα ήταν λίγο θολή σε σχέση με την IMAX. Δεδομένου ότι δεν παρατήρησα ιδιαίτερες ηχητικές διαφορές, IMAX δαγκωτό, μεγάλη η διαφορά.

Για την ταινία, απόλαυσα κάθε στιγμή της για άλλη μια φορά: στη σπηλιά του Πολύφημου με την ανατριχίλα από τις κραυγές, τη μαγική μεταμόρφωση στην Κίρκη, την ΚΟΡΥΦΑΙΑ σεκάνς με την άλωση της Τροίας... τις απίστευτες σκηνές στην τρικυμία, and so on... η λίστα είναι μεγάλη!

Αυτή τη φορά παρατήρησα σε περισσότερα σημεία ότι η πλοκή έτρεχε βιαστικά σε σχέση με την πρώτη θέαση — αυτό είναι το παράπονό μου, μαζί με την ατσαλάκωτη πανοπλία του Αγαμέμνονα.

Λείπουν πράγματα από τον μύθο; Ναι, αλλά θα θέλαμε τριλογία ή 2 μέρη τουλάχιστον για να χωρέσουν. Αλλάζει κάτι στην ουσία (essence) της Οδύσσειας; Παρ' όλη τη σημαντικότητά τους, μάλλον όχι, αλλά θα τα θέλαμε κι ας ήταν έστω 30-45' μεγαλύτερη η ταινία.

Ο Νόλαν προσπαθεί να αποφεύγει τα CGI όσο μπορεί (γενικότερα στις ταινίες του) προτιμώντας τα practical effects. Ίσως αν έδινε λίγο αβάντα σε αυτό το κομμάτι να είχαμε πιο φαντασμαγορικά τα πάνδεινα που πέρασε ο Οδυσσέας, από την άλλη όμως ίσως και να έχανε αυτή την κάπως πιο προσγειωμένη - «ρεαλιστική» εκδοχή που είδαμε.

Στολές και λοιπές αστοχίες περνάνε απαρατήρητες στο μάτι που δεν γνωρίζει (στην πλειοψηφία). Τελικά το δάσος μας ενδιαφέρει, όχι το... δάχτυλο που το δείχνει! Αυτό που σε κάνει να νιώθεις είναι το ζητούμενο (έχουν αναλυθεί εκτενέστερα), κι όχι αν η πανοπλία ήταν ιστορικά ακριβής.Ακόμα και η επιλογή (του Νόλαν) ο Οδυσσέας να μη χρειαστεί να ξεκάνει και τον τελευταίο μνηστήρα, αλλά να σταματήσει το μακελειό με την υποταγή τους στον λαβωμένο ήρωα, δίνει σον Οδυσσέα περισσότερα credits στην εποχή μας. Την εκδίκησή μας την πήραμε όμως (ναι, κι εμείς!) με τον Αντίνοο εξάλλου.

Επίσης θεωρώ ότι, έτσι όπως παρουσιάστηκε η Θεά Αθηνά σε όλο το έργο, ήταν περισσότερο η φωνή της συνείδησής του, την οποία ο ίδιος εξέλαμβανε ως την Αθηνά.

Κουβά όλα τα memes που δείχνουν ως «Ωραία Ελένη» στιγμιότυπα της ταινίας όπου η Λουπίτα υποδύεται την Κλυταιμνήστρα, τη στιγμή που βγάζει εκφραστικά τον πόνο της σκοτώνοντας τον Αγαμέμνονα ή σπαράζει επειδή θυσίαζε την κόρη τους. Πηραν 2 καρέ οδύνης της Κλυταιμνήστρας και τα έβαλαν σημαία κατα της "μαύρης" Ω. Ελένης...

PS εντωμεταξεί κάποιους πείραξε τα mom/dad που ακούστηκαν και μια φορά το "κόλαση" αλλά τα fuck/bastard 3-4 φορές όχι! :D

Last edited:
Υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή να δούμε κανένα ‘Directors Cut’ ;
Έχει ακουστεί τπτ;

Υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή να δούμε κανένα ‘Directors Cut’ ;
Έχει ακουστεί τπτ;

Καμια περιπτωση

Δεν εχει βγει ποτε ταινια του Νολαν σε director's cut γιατι ειναι απο τους σκηνοθετες με τα κακαλα να ελεγχει απολυτως τις ταινιες του.

• Like
Reactions: leonkoum
Έχω διαβάσει ότι στην Ιαπωνία η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται από Σεπτέμβριο

Έχω διαβάσει ότι στην Ιαπωνία η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται από Σεπτέμβριο
Να και κατι που μαθαμε σημερα

Λόγοι της καθυστέρησης (ai)
  • Διαθεσιμότητα αιθουσών IMAX: Οι μεγάλες premium οθόνες στην Ιαπωνία είναι κατειλημμένες από άλλες καλοκαιρινές επιτυχίες. Η καθυστέρηση εξασφαλίζει ότι η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν θα έχει αποκλειστική πρόσβαση στις καλύτερες IMAX αίθουσες της χώρας.
  • Στρατηγική Μάρκετινγκ: Η Universal Pictures χρησιμοποιεί μια σταδιακή κυκλοφορία. Αφήνει τον παγκόσμιο θόρυβο και τις εισπράξεις του Ιουλίου να αυξήσουν την προσμονή του κοινού στην Ιαπωνία.
  • Ανταγωνισμός στην αγορά: Το πρόγραμμα των ιαπωνικών κινηματογράφων είναι ιδιαίτερα φορτωμένο με εγχώριες παραγωγές, γεγονός που συχνά αναγκάζει τις ταινίες του Χόλιγουντ να περιμένουν τη σειρά τους.

Εντωμεταξύ, η Ιαπωνία αντιπροσωπεύει το 5% των εισιτηρίων παγκοσμίως και η Κίνα το 22%, όπου οι προβολές της «Οδύσσειας» ξεκινάνε στα μέσα Αυγούστου! Το ίδιο και η Νότια Κορέα (με 2%), στις αρχές Αυγούστου. Χονδρικά, το 30% του εν δυνάμει κοινού δεν έχει καν πρόσβαση στην ταινία ακόμα...

πηγη για στατιστικά

• Like
Reactions: karamela
Εντωμεταξύ, η Ιαπωνία αντιπροσωπεύει το 5% των εισιτηρίων παγκοσμίως και η Κίνα το 22%, όπου οι προβολές της «Οδύσσειας» ξεκινάνε στα μέσα Αυγούστου! Το ίδιο και η Νότια Κορέα (με 2%), στις αρχές Αυγούστου. Χονδρικά, το 30% του εν δυνάμει κοινού δεν έχει καν πρόσβαση στην ταινία ακόμα...

πηγη για στατιστικά
Το είχα γράψει σε κάποιο Post πριν αρκετές σελίδες, ίσως να σβήστηκαν κάποια, όταν μπουν και αυτές οι χώρες θα εκτοξεύσουν και άλλο τα εισιτήρια, ήδη κρατάει πολύ καλά, Παρασκευή εχτές 26εκ. Εισπράξεις στην Αμερική, φοβερό νούμερο για ταινία που παίζεται πατημένη εβδομάδα. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν η ταινία καποια στιγμή τον Οκτώβρη πατήσει και το 1,5δις σε εισπράξεις, σίγουρα πάντως θα γίνει η πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία του Νολαν. Απόλυτη επιτυχία το όλο Project και μπράβο στο Νολαν, που τολμησε και πέτυχε.

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Έριξα την ψήφο μου (εξαιρετική) μιας και την είδα σήμερα σε πρωινή παράσταση με καφέ 9.30 το πρωί στο IMAX γιατί δεν εύρισκα καλές θέσεις αλλη ώρα , πήγα με τη γυναίκα μου και το μεγάλο υιό μου. Ειχα να πάω πολύ καιρό κινηματογράφο και περίμενα ειδικά το πρωί να βαρεθώ αλλά το τρίωρο πέρασε νεράκι. Ενα μισαωρακι θα το ήθελα ακόμη :)

Εχω διαβάσει τα πάντα εδώ μέσα και τα αρνητικά και τα θετικά. Εχω να διαβάσω Όμηρο από το Γυμνάσιο και προφανώς δεν πήγα να δω πιστή αναπαράσταση του Ομηρικου έπους αλλά μια καλή ταινία και να περάσω ευχάριστα. Αυτό πιστεύω το πετυχαίνει η ταινία και περνάει και πολλά μυνήματα του έπους.

Η woke χρωματισμού πανοπλία του Αγαμέμνονα που τον ξεχωρίζει για εμένα ήταν στα συν , περνούσε στον θεατή ποιος ήταν ο ηγέτης του στρατού , οι καλογυαλισμένες στολές αλλά Star Wars , οι διάλογοι κλπ. δεν με τρέλαναν αλλά δεν με χάλασαν κιόλας. Η μουσική όντως καταπληκτική και πρωτότυπη με τον αυλό και τα έγχορδα (λύρα)

Είχε σαφώς κάποια σημεία που θα μπορούσε να τα προσέξει πιο πολύ π.χ. η σκηνή με τη Σκυλα και τη Χάρυβδη είναι λίγο πρόχειρη και δεν μεταφέρει ένταση όπως και π.χ. στη σκηνή με τον Αργος θα ηθελε να δώσει κιαλλη ένταση

Και στη γυναίκα μου και στο υιό μου άρεσε η ταινία. Δεν της βάζω δεκάρι αλλα ένα 8.5 άνετα και αυτό όχι γιατί υπήρχαν θέματα ερμηνείας , σκηνοθεσίας κλπ. αλλά γιατί ξέρεις τα πάντα από την αρχή μέχρι το τέλος, το σενάριο είναι πασιγνωστο, δεν μπορεί να σε έκπληξει κάπου παρα μόνο περιμένεις να δεις τις επιλογές του Νολαν πως θα παρουσιάσει σκηνοθετικά το καθετί. Και αυτό το κάνει άριστα.

Last edited:
  • Like
Reactions: karamela
Τώρα που τελείωσε, μπορώ να έχω την επιλογή "τραγικά πολύ κακιά";
Σκηνές μάχης από τα lidl με τους Τρώες να εμφανίζονται σαν νομιστεράκια για να τα σκοτώνει ο οδυσσέγκολας.
Ο Οδυσσέας ο πολυμήχανος, μακρινός ξάδελφος από το χωριό, εδώ έπαιζε ο Οδυσσέας ο αμήχανος.

Από τις 3 ώρες τις δύο βλέπουμε Τροία και Ιθάκη.
Την άλλη μια, τον Οδυσσέα στην ψαρόβαρκα του Ζέπου.
Εν τάχη βλέπουμε την Καλυψώ λωτοφάγα και την Κίρκη στο πίσω μέρος του νησιού των ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης.
Σκηνές χωρίς νόημα, έναν Οδυσσέα να ρίχνει βέλος στον Πολύφημο γιατί έτσι, ηλίθιοι Τρώες που χώνουν σπαθιά στον δούρειο ίππο, αυτά να βγαίνουν ματωμένα και να το θεωρούν φυσιολογικό, σκηνές από το weapons στην κόλαση...
Ναι, στην κόλαση λέει πήγε, ήταν ίσα με 2000 χρόνια μπροστά, είχαν ξεπεράσει τον Άδη.

Ίσα ίσα.
Ούτε η μαύρη Ελένη με πείραξε, ούτε ο Σίνωνας (ίσα ίσα, του πήγαινε μια χαρά ο ρόλος) ούτε ο Batman.
Δηλαδή η σκηνή που του μίλησαν ελληνικά και χρειάστηκε μεταφραστή ήταν αναγκαία;
Ο Νόλαν δεν έπιασε καν το νόημα για το με ποια σειρά σκότωσε ο Οδυσσέας τους μνηστήρες και έφτιαξε δική του.