The Odyssey (2026)

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    40
Παλι βγαινει οφφτοπικ το θεμα χαριν του "πρεπει να την δεις οπωσδηποτε σε Ιμαξ". :cool:
Οπως δεν μπορείς να κρίνεις μια Ferrari αν την οδηγήσεις μόνο το πρωί στην Κηφισιάς με την κίνηση, έτσι δεν μπορείς να κρίνεις μια ταινία σαν την Οδύσσεια, που ο τεχνικός τομέας της είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατού της, αν δεν την δεις σε ένα πραγματικά καλό κινηματογράφο. Στα 3,5 μέτρα σε 50αρα μαξ θα έβαζα ένα 6 στην ταινία, όπως και σε κάθε ταινία που θα έβλεπα εκει.

• Haha
  • Like
Reactions: chocbhed and Pleo
Το οπτικό πεδίο είτε στα 3 μέτρα είτε στα 30, είναι το ίδιο και παραμένει περίπου 200 μοίρες.
Εάν κάτσεις στη μέση μιας μέσης IMAX αίθουσας, η οθόνη καλύπτει περίπου τις 60-70 μοίρες.

Εάν στο σπίτι θέλεις να καλύψεις στα 3.5 μέτρα 30 μοίρες οπτικού πεδίου χρειάζονται περίπου 85 ίντσες οθόνη, ~190 εκατοστά διαγώνιος.

Δεν καταλαβαίνω την επιμονή πραγματικά. Όλο αυτό είναι στη καλύτερη offtopic, η ΔΟ έχει ήδη ασχοληθεί με το νήμα διαχωρίζοντας το μια φορά.

Ωραι η απαντηση σου με καλυψε.

Οντως σε μοιρες ετσι ειναι.

Και στα 3 μετρα κυριως που βλεπω την οθονη, οχι η οθονη δεν καλυπτει ολο το πλατος αυτου που βλεπω.
Βλεπω και δεξια και αριστερα απο την οθονη.

Αλλα σε αυτην την αποσταση εστιαζομαι στην ολη εικονα του 16:9 για παραδειγμα η του σινεμασκοπ. Αλλιως το χανω στις ακρες, μπορει να διαφυγουν λεπτομερειες.

γιατι ο Θεατης δεν μπορει να ειναι κριτικος ?
Αν ζητάω την εμπειρία χωρίς κριτική, πάω και στο Allou Fan Park...

Δεν καταλάβατε.

Δεν ειπα ότι δεν μπορούμε ή δεν πρέπει να κρίνουμε μια ταινία (πχ).

Ούτε επίσης ότι ο προβληματισμός δεν αποτελεί τμήμα της διαδικασίας εμπειριας / απόλαυσης.

Αυτό που λέω ειναι απλούστατο: Πάμε να δούμε μια ταινία πρωτίστως για να περάσουμε καλά / να την απολαύσουμε (ακόμα κι αν το θεμα ειναι πχ καταθλιπτικό / ''βαρύ'' κλπ και μας προβληματίσει) και όχι για να την κρίνουμε.

Δεν ξέρεις πόσες ιντες τηλεόραση αγόρασες; Ούτε καν είδες κάτι νουμερα τεράστια στο κουτί;; Οκ...

Να υποθέσω λοιπόν ότι είναι 50 και γεμίζει το οπτικό σου πεδίο από τα 3,5 μέτρα...

Σε λάθος φόρουμ είσαι φίλε μου....😂😂😂
και ομως η καλυτερη κατηγορια στο avclub ειναι τα αθλητικα αν ειχε και κινηματογραφο θα ηταν τελειο

Αμα κανεις και πολεμικα αθληματα θα καταλαβεις ποσα βλεπεις πραγματικα, σε τι αποστασεις σε τι γωνιες.

Εάν παίζεις μπουζούκι όμως; :ROFLMAO:

Λοιπόν, απλά πράγματα. Στο σπίτι για τηλεόραση θα σε βοηθήσει ο παρακάτω υπολογιστής.

Αυτό είναι για TV, που σημαίνει ότι είναι άλλο πράγμα για βιντεοπροβολέα στο σπίτι και άλλο πράγμα για προβολή σε κινηματογραφική αίθουσα.

Είναι και ο ήχος φυσικά, αλλά αυτό σε άλλο... off topic.

και ομως η καλυτερη κατηγορια στο avclub ειναι τα αθλητικα αν ειχε και κινηματογραφο θα ηταν τελειο
Δίκιο έχεις, ίσως βέβαια παίζει ρόλο, ότι στα αθλητικά καθημερινά συμβαίνουν πράγματα για σχολιασμό και ανάλυση, ενώ σε άλλους τομείς που αφορά το forum, τι θα γράφεις κάθε μέρα?

Δεν προκειται να αλλαξω ΤΒ εκτος αν χαλασει, αλλα φαινεται οτι αυτη ειναι απο αυτες που δεν χαλανε.
Μη με σπρωχνετε σε καταναλωση, πρωτα θα αλλαξω σπιτι και μετα ΤΒ>
Των φιλων μου χαλασαν ολες σχεδον χα χα. μαυρα πιξελς καπου, αλλου καποια αλλιωση και τετοια.

Γιατι δεν αλαζω ; Γιατι με ικανοποιει εδω που ειμαι στα 3 μετρα.
Ειδα ταινιας μεγαλου θεαματος, Να για παραδειγμα που δεν ειναι οφφτοπικ, την Τροια, τον Αλεξανδρο, ολους τους αρχοντες των δακτυλιδιων και τα Χομπιτ, Και τα Οπενχαϊμερ και το τελευται Πηκυ Μπλαϊντερς... απ'οσα μου ρχονται στο νου... στις αιθουσες τις καλες.
τελεια.
Μετα πηρα τα Blue Ray.
Kαι εδω που τα βλεπω επισης τελεια. Συν βλεπω λεπτομερειες που διεφυγαν στο σινεμα.

Οποτε ειμαι ικανοποιημενος.

Οταν την αγορασα δεν εψαξα ουτε χαρακτηριστικα εκτος τα στανταρ στην εποχη, Led 100 Hz. Τοτε. Kαι εκανα το απλο.
Πηγα στα 3 μεγαλυτερα καταστηματα που παιζαν παραλληλα τηλεορασεις.
Και στα 3 διεκρινα αυτην. Με αποσταση απο τις αλλες αλλα και στα τρια.
Και μου εκατσε.
Ισως να μαι και τυχερος, 12 χρονια τηλεοραση χωρις προβλημα ισως να ειμαι ο μονος στον κυκλο μου. Ολοι οι αλλοι αναγκαστηκαν να αλαξουν.

Τελος οφφτοπικ.

• Like
Reactions: Deneb
Επισης εχουν γραφτει καργα λεπτομερειες αναλυτικα και στα δυο νηματα που θα επρεπε να μπουν σε spoiler

Spoiler για την Οδύσσεια βρε;
Α, στο τέλος φτάνει στην Ιθάκη και σκοτώνει τους μνηστήρες. :ROFLMAO:

Αυτό που λέω ειναι απλούστατο: Πάμε να δούμε μια ταινία πρωτίστως για να περάσουμε καλά / να την απολαύσουμε (ακόμα κι αν το θεμα ειναι πχ καταθλιπτικό / ''βαρύ'' κλπ και μας προβληματίσει) και όχι για να την κρίνουμε.

Πάντα κρίνουμε αν μας αρέσει κάτι ή όχι.
Είτε αυτό είναι ταινία, είτε μουσική, είτε σουβλάκια.
Και όταν πάω για φαγητό με φίλους πάω για να περάσω καλά, αλλά αν μου σερβίρουν σκουπίδια εννοείται ότι θα κρίνω το μαγαζί.

Μάλλον εγώ είμαι ο περίεργος που καμία ταινιάρα δεν την ευχαριστιέμαι στην τηλεόραση, έως και δεν μπορώ να δω ταινία εκει πλέον, μόνο κανένα ματς, Xbox/Ps5 ματς και καμιά σειρά.

Και εγώ όταν βλέπω ταινίες τις βλέπω αποκλειστικά και μόνο στο πανί.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταλάβω αν μία ταινία είναι καλή η όχι επειδή την είδα στην τηλεόραση.
Αν πρέπει να δω μία ταινία σε πανί ή σε IMAX για να μου αρέσει, μιλάμε για καθρεφτάκια για ιθαγενείς, όχι ταινία.
Για αυτές τις φάσεις κυκλοφορούν και demo.

Όταν είχε βγει το Requiem for a dream π.χ., σε τηλεόραση το είδα. Δεν είχα πανί.
Ούτε χρειάστηκα πανί για να καταλάβω ότι μου άρεσε.
Ακόμη πιο πριν βλέπαμε ταινίες από VHS σε 29άρες CRT. Δεν βλέπαμε καλές ταινίες ή δεν τις ευχαριστιόμασταν;

Να καταλήξουμε λοιπόν στο ότι το Odyssey πρέπει να το δεις σε IMAX για να σου αρέσει σαν ταινία, αλλιώς μην ψηφίσεις;

Ακόμη πιο πριν βλέπαμε ταινίες από VHS σε 29άρες CRT. Δεν βλέπαμε καλές ταινίες ή δεν τις ευχαριστιόμασταν;

ΟΚ, και στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου ευχαριστιόντουσαν βωβές ταινίες με συνοδεία πιανίστα από κάτω.

Υπάρχουν εξελίξεις και το προϊόν της τέχνης και ο δημιουργός τις λαμβάνει υπ' όψη κάθε φορά.

Και όταν πάω για φαγητό με φίλους πάω για να περάσω καλά, αλλά αν μου σερβίρουν σκουπίδια εννοείται ότι θα κρίνω το μαγαζί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταλάβω αν μία ταινία είναι καλή η όχι επειδή την είδα στην τηλεόραση.
Αν πρέπει να δω μία ταινία σε πανί ή σε IMAX για να μου αρέσει, μιλάμε για καθρεφτάκια για ιθαγενείς, όχι ταινία.

Όταν είχε βγει το Requiem for a dream π.χ., σε τηλεόραση το είδα. Δεν είχα πανί.

Να καταλήξουμε λοιπόν στο ότι το Odyssey πρέπει να το δεις σε IMAX για να σου αρέσει σαν ταινία, αλλιώς μην ψηφίσεις;
Πας σε ένα ακριβό ζαχαροπλαστείο. Ο σεφ έχει φτιάξει ένα παγωτό . Και έβαλε πάνω τα φρούτα τα γλασσε τα διακόσια...Το αγοράζεις αλλά επειδή βιάζεσαι φεύγεις πας σπίτι μετά από 1 ώρα και το το παγωτό έχει λιώσει και το τρως . Σημάνει ότι έχει φάει αυτό που ήθελε ο σεφ να φας και να κρίνεις αν είναι ωραίο η όχι;. Και πήγαινε πεστου. Αυτό που έφτιαξες οκ αλλά δε λέει και πολλά...(Τραβηγμένο αλλά το νόημα παραμένει)

Δεν συμφωνώ και θα σου εξηγήσω τον λόγο, κάποιες ταινίες δεν δίνουν τόσο βάση στον τεχνικό τομέα, οπότε και σε ένα πιο μέτριο σύστημα θα πάρεις αυτό που έχει να σου δώσει....π.χ. The Father με τον Antony Hopkins, κάποιες άλλες ταινίες όμως βασίζονται πολύ στον τεχνικό τομέα...θα σου πιάσω άλλη ταινία του Νόλαν, π.χ. το Interstellar, ε δεν μπορείς να το το δεις στην τηλεόραση και να το απολαύσεις, δεν γίνεται, χάνει πολύ, πάρα πολύ, εώς και βλέπεις άλλη ταινία. Είναι καλύτερη ταινία το The Father από το Interstellar επειδή το ένα μπορείς κάπως να το απολαύσεις στην τηλεόραση ενώ το άλλο θα δυσκολευτείς και θα πάρεις κάτι μειωμένο?

Ε το Odyssey ανήκει σε αυτή την δεύτερη κατηγορία, θέλει κορυφαίο σύστημα για να ξεδιπλώσει τις αρετές του. Από εκει και πέρα είναι όλα και θέμα γούστου, δεν μπορούν να αρέσουν όλα σε όλους, και ο κάθε ένας μας ανάλογα με τα κολλήματά του, που δίνει βάση, το υπόβαθρό του κλπ. κρίνει και διαφορετικά και αυτό μας κάνει να φτάνουμε στα άκρα όπως εδώ πέρα που εσύ έβαλες σχεδόν ή και 0 στην ταινία και εγώ έβαλα 10.

Υ.Γ. Είχα ξανάδει το Inception στους κουμπάρους μας, μιας και θέλανε τα παιδιά, σε τηλεόραση 55αρα με ήχο από τα ηχεία της τηλεόρασης, ε αυτό που είδα και άκουσα ήταν για ένα 5-6...με τίποτα παραπάνω, σαν να έβλεπα άλλη ταινία και μέσα από ένα τούνελ στο βάθος με χαλασμένα ηχεία...τι να απολαύσεις και τι να εκτιμήσεις? Προτιμούσα να μην το είχα δει καθόλου και να έμενα με την εικόνα και τις σκέψεις όταν το είχα δει στο Σινεμά και μετά σε προβολέα και το είχα βαθμολογήσει με 9,5. Μου χάλασε τόσο πολύ την ''εικόνα'' της ταινίας που με είχε πιάσει εκνευρισμός, πραγματικά ποτέ μα ποτέ ξανά ταινία σε τηλεόραση (ειδικά τις καλές).

Last edited:
Ούτε τσάμπα λογαριασμούς ρεύματος να σας έδιναν δεν θα κάνατε έτσι. Τι κάψα ειναι αυτή. 😁
Σιγά , μια ταινία είναι στην τελική, με bonus μια καλη διαφήμιση της χώρας μας.
Ανάλυση ,της ανάλυσης, ω ανάλυση χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Διότι η ταινία είναι αυτή που είναι και δεν πρόκειται να αλλάξει.

• Like
Reactions: leonkoum
στο οπτικο πεδιο, μιλαμε για μοιρες,,,αλλο το οπτικο πεδιο της διοφθαλμης ορασης του ανθρωπινου οφθαλμου, αλλο η περιφερικη οραση αλλο η κεντρικη οραση , συν την κινηση των οφθαλμων--το απολυτα προσηλωμενο βλεμμα κουραζει οπως κουραζει κ η συνεχης κινηση των οφθαλμων στην θεαση,,,.αλλο το οπτικο πεδιο σε καθετο αξονα κ αλλο σε οριζοντιο αξονα...η παραπομπη-παρα πολυ καλη-που παρεθεσε ο συμφουρμιτης, εχει κλιμακες..απο 30-60 μοιρες..απο ιατρικης πλευρας το οπτικο πεδιο ειναι 180-200 μοιρες οριζοντιως κ 130-135 μοιρες στον καθετο αξονα-60 πανω, 70-75 κατω...η οπτικη οξυτημα πεφτει οσο μεγαλωνουν οι μοιρες
1. Κεντρική / Βοθριακή Όραση (Foveal Vision) 1-2 μοιρες
2. Παραβοθριακή Ζώνη (Parafoveal Vision) 2-5 μοιρες
3.Περιβοθριακή / Κεντρική Ζώνη (Perifoveal / Macular Field) 5-30 μοιρες
4. Περιφερικό Οπτικό Πεδίο (Peripheral Vision) 30-200 μοιρες η 30-135 μοιρες
το τι βλεπει η καθε ζωνη , λεπτομερειες πιξελ εικονες/μεγεθος γραμματα κλπ κ ποτε χρειαζεται να κανει μικροκινησεις -η μεγαλυτερες κινησεις -ο οφθαλμος αυτοματα ξεφευγει του παροντος
αξιζει ομως να μελετηθει

• Like
Reactions: Cicadelic Ranger
Θα περίμενα η ίδια ευαισθησία που υπάρχει για το έργο του όμηρου να υπάρχει και για αυτό του Πυθαγόρα.

giphy.gif

Δεν θελω να σας το χαλασω ουτε για την ΟΔυσσεια ενδιαφερονται οπως ειδαμε απο την περσινη ταινια.

Ειναι ο ντορος τελικα που τραβαει τον κοσμο και τους κανει να θελουν να συμμετεχουν χωρις να εχουν αποψη.

Την οποια ταινια θα την δω μετα την ταινια του Νολαν παντως για να εχω καλυτερη αποψη

Επειδή κάπου άκουσα ότι ο Νολαν δεν ήταν πολύ ακριβής στην ταινία του, ήρθα για αυτοψία στη σπηλιά του Πολύφημου.

B2657791-0A5C-4444-871D-88557BA87BAD.png

Τι φανταστικά μέρη έχουμε ρε γαμωτο. Και με πόσο σεβασμό και φυσικό τρόπο τα ανέδειξε.