Κοίταξε εγώ δεν πιστεύω ότι οι πιστοί είναι καθυστερημένοι. Μπορεί να έχουν 3 φορές παραπάνω IQ από μένα. Δεν είναι το iq που καθορίζει αν είσαι άθρησκος ή άθεος ή πιστός και έχουν γίνει και μελέτες περι αυτού.
Εγώ τους θρησκευόμενους θεωρώ παραπλανημένους από ένα οργανωμένο σύστημα που ξεκινά την πλύση εγκεφάλου από τη νηπαιακή ηλικία και βρίσκεται σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Και εγώ κάποτε είχα θρησκευτικά συναισθήματα. Όταν όμως διάβασα σοβαρά συγκριτική θρησκειολογία, βιολογία και φυσική μου ήταν πλέον αδύνατον να μην είμαι άθρησκος. Όχι επειδή έγινα πιο έξυπνος αλλά επειδή απέκτησα γνώσεις που δεν είχα, το οικοδόμημα της πίστης κατέρρευσε μπροστά στα τεκμήρια που είχα.
Το θέμα είναι πως αυτός είναι ένας δρόμος που ακολουθεί ο καθένας μόνος του, αν θέλει. Όποιος ικανοποιείται με τη θρησκεία και καλύπτεται μπράβο του. Μπράβο και σε όποιον δεν του φτάνει και δεν απαντά στα ερωτήματα του να αμφισβητήσει και να ψάξει αλλού.
Προσωπικά προτιμώ να πιστεύω σε κάτι που έφτασα από προσωπική μελέτη παρά σε μια ιστορία που μου είπαν οι γονείς μου, και θα ήταν άλλη αν είχα γεννηθεί στο Ιραν ή την Πνομ Πενχ.
H Γνώση δέν ακυρώνει ,οπωσδήποτε την Πίστη ή τουλάχιστον τούς Συμβολισμούς τής Πίστης..
Υπάρχουν Πατερικά Κείμενα που έχουν εξαιρετικό φιλολογικό και όχι μονον ενδιαφέρον.
Προσωπικά έμαθα να πετάω απο τίς διάφορες Οπτικές περί Ζωής οτι θεωρώ Κοινότυπο,Φανατικό ή Προκατειλημένο.
Για μένα ´θέωση´μπορεί νάναι ένα Κουαρτέτο τού Μπετόβεν ,ενας Πινακας τού Γκόγια,ή μιά στροφή τού Σεφέρη ή ακόμα και το Εκκλησάκι στο Βουνό ή ένας Υμνος τής Μ.Παρασκευής...
Και η Ιστορία απέδειξε πώς δέν ξεριζώνεις τήν Πίστη με διατάγματα.
Αυτο που απαιτείται είναι ο σεβασμός στο διαφορετικό και η μείωση τού φανατισμού....
Η Επιστήμη είναι αναγκαία και απολύτως απαραίτητη αλλά δεν δίνει απαντήσεις στά πάντα.
Και δεν θα δόσει ποτέ(κατ´εμέ).
Το ίδιο φυσικά και η Θρησκεία..
Οι Ανθρωποι είτε Πιστοί,είτε Αθεοι νομίζουν πώς ο Κοσμος θα αλλάξει και θα προοδεύσει και πώς υπάρχει Σκοπός.Και πώς πάντα προχωρά προς τά Εμπρός..
Ετσι δημιουργήθηκαν και Τελεολογικές Ιδεολογίες (οπως ο Εκσυγχρονισμός ή ο Αρχικος Κομμουνισμός-ετσι κι´αλλοιώς η Γη θά γινει Κοκκινη(Ναι Καλά..))...
H Aνθρώπινη Υπαρξη προσπαθεί να δημιουργήσει Ψευδαισθήσεις και Σκοπούς για να ξεχάσει το Μοιραίο..
Οποτε Δημήτρη μου είμαι και Δαρβινιστής και Ορθόδοξος αλλά κυρίως προτιμώ τον Κάλβο:'Kαι ο Ηλιος Κυκλοδίωκτος και με Φως και με Θάνατον Ακαταπαύστως´ ή πιό απλά ´Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τά ίδια μένουν´.....
:2thumb22sup::2thumb22sup:
Ο Σκοπός τής Υπαρξης αποτελεί επίσης μιαν Ανθρωπινη Κατασκευή.Απαραιτητη μέν,αμφισβητήσιμη δέ...........