ΘΕΜΑ : ΙΣΛΑΜ

Συμφωνώ,αλλά πρέπει να ισχύει και το αντίθετο.

Για αυτό έγραψα "άπιστους" (= οι χριστιανοί για τους Μουσουλμάνους) και "καθυστερημένους" (= οι Μουσουλμάνοι για τους Χριστιανούς).

Όπως βλέπεις οι 'Αθρησκοι τους σέβοντε όλους (μην ρωτήσεις ποσοστά :jester:)

ΥΓ Αν κοπεί η πρέζα (φόβος για το "υπερπέραν" που θα καταλήξουμε) μπορεί να γίνω και Άθεος ...

Last edited:
Η αναπαράσταση τού Θείου(ανθρωπίνου κατ´εμέ) Δράματος (πού έχει σαφή στοιχεία Αρχαιας Τραγωδίας)και ή έννοια τής Θυσίας για τον Συνάνθρωπο(έννοια που τεινει να ξεχαστεί παντελώς)προσφέρει ουσιαστικότερη Γνώση απο τούς Μπουφέδες ενος Επιστημονικού Συνεδρίου..
Το φολκλόρ βρισκεται στο δευτερο..
Και σε παραπέμπω στά εξαιρετικά βιβλία-μυθιστορήματα τού David Lodge που βρίθουν Ειρωνείας γιά τούς Βρεττανούς Πανεπιστημιακούς που περιφέρουν τίς Εργασίες τους ανά τον κόσμο.
Changing Places: A Tale of Two Campuses — 1975
How Far Can You Go? — 1980
Kαι ο Lodge ειναι Αθεος.

Εγω γιατί θεωρώ τη σταύρωση πράξη σαδομαζοχιστική; Δηλαδή ένας πάνσοφος, παντοδύναμος και πανάγαθος θεός (που είναι και ο ίδιος ο Χριστός μαζί ως αδιαίρετο μέλος της Αγίας Τριάδας) βρήκε μόνο αυτό τον τρόπο για να σώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία που τους καταδίκασε όλους εξ' αιτίας των γονιών τους; Δε γούσταρε πιο ανώδυνους τρόπους; Εγω μπορώ να σκεφτώ δέκα καλύτερους τρόπους. Δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης της αμαρτίας και του κακού;

Και τον πειρασμό ποιος τον δημιούργησε και με ποιο σκοπό; Τελικά τι είναι ο Χριστιανικός θεός; Σαδομαζοχιστής, ανήμπορος, δημιουργός του Κακού; Εμένα όλα αυτά με μπερδεύουν και με εμποδίζουν να δω τα νοήματα τα οποία περιγράφεις.

Περι Lodge θα το ψάξω, δε με βλέπω να διαφωνώ μαζί του. Λατρεύω τη βρετανική σάτιρα, όπως του Pratcett και των Monty Pythons

Για αυτό έγραψα "άπιστους" (= οι χριστιανοί για τους Μουσουλμάνους) και καθυστερημένους (= οι Μουσουλμάνοι για τους Χριστιανούς).

ΥΓ Αν κοπεί η πρέζα (φόβος για το "υπερπέραν" που θα καταλήξουμε) μπορεί να γίνω και Άθεος ...

Εχεις διαβάσει Αρθρα Αθεων Ημιμαθών..?
Σαν να διαβάζεις τό ´Πρός την Νίκη´είναι..
Εμένα μέ ενοχλεί η ´ανωτερότητα´πού επιδεικνύουν πρός τούς Πιστούς ορισμένοι εκ τών Αθέων...
Υποθέτω πώς γι´αυτούς ο Ρίτσος,ο Ελύτης,ο Σολωμός,ο Κάλβος ο Λορεντζάτος πρέπει νάναι ´καθυστερημένοι´μιάς και στά Ποιήματά τους ή στα Δοκίμιά τους αναφέρονται και στην ´Παναγιά´,στον ´Χριστό´ή στον Δεκαπενταύγουστο..
Ασε εκείνος ο Σικελιανός πού λέει ´Διόνυσέ μου και Χριστέ μου´και συνδυαζει τήν Βακχεια τού Διονύσου μέ την ´θυσία´του Χριστού...
Αυτός πιά............

Re: Απάντηση: ΘΕΜΑ : ΙΣΛΑΜ

Για αυτό έγραψα "άπιστους" (= οι χριστιανοί για τους Μουσουλμάνους) και "καθυστερημένους" (= οι Μουσουλμάνοι για τους Χριστιανούς).

Δεν καταλαβα αν υπονοεις οτι εισαι αθεος ή αθρησκος. Αθεος δεν εισαι σε βεβαιωνω ολοι οι ανθρωποι ειναι ενθεοι ειναι κομματι του ανθρωπου απο τοτε που εξελιχθηκε σε ανθρωπο απλα ο καθεις δινει διαφορετικο περιεχομενο. Αν εννοεις αθρησκος ως απορριψη των κλασσικων θρησκειων δεκτον... συμφωνω. Αλλα σιγουρα πιστευεις καπου σε καποιο συνολο αξιων και ιδεων ετσι δεν ειναι? Αν αυτο το συνολο δεν το λες θρησκεια αλλα αλλιως παω πασο.

Εγω γιατί θεωρώ τη σταύρωση πράξη σαδομαζοχιστική; Δηλαδή ένας πάνσοφος, παντοδύναμος και πανάγαθος θεός (που είναι και ο ίδιος ο Χριστός μαζί ως αδιαίρετο μέλος της Αγίας Τριάδας) βρήκε μόνο αυτό τον τρόπο για να σώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία που τους καταδίκασε όλους εξ' αιτίας των γονιών τους; Δε γούσταρε πιο ανώδυνους τρόπους; Εγω μπορώ να σκεφτώ δέκα καλύτερους τρόπους.

Sorry αλλά αυτό θυμίζει τούς ´πολιτισμένους´Αμερικανούς πού δίνουν Πλούσιο Τελευταίο Γεύμα στον Υποψήφιο για εκτέλεση και μελετάνε ποιος ειναι ο πιό ανώδυνος τρόπος θανάτωσης τού Καταδικασμένου.
Μέ ένεση ή με την ηλεκτρική καρεκλα.-bye-
Υ.Γ.
Η Σταύρωση ήταν ο συνήθης τρόπος εκτελέσεως απο τούς Ρωμαίους.

Re: Απάντηση: ΘΕΜΑ : ΙΣΛΑΜ

Εγω γιατί θεωρώ τη σταύρωση πράξη σαδομαζοχιστική; Δηλαδή ένας πάνσοφος, παντοδύναμος και πανάγαθος θεός (που είναι και ο ίδιος ο Χριστός μαζί ως αδιαίρετο μέλος της Αγίας Τριάδας) βρήκε μόνο αυτό τον τρόπο για να σώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία που τους καταδίκασε όλους εξ' αιτίας των γονιών τους; Δε γούσταρε πιο ανώδυνους τρόπους; Εγω μπορώ να σκεφτώ δέκα καλύτερους τρόπους. Δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης της αμαρτίας και του κακού;
Δημητρη η σταυρωση ειναι συμβολικο θεμα. Καταδεικνυει την υπερβαση του να δινεις την ζωη σου για τον αλλον. Το ιδιο δεν θα εκανε καθε μανα για το παιδι της? Η σημειολογια της σταυρωσης ειναι οτι η αγαπη υπερβαινει το εγω και τον πονο. Θα μπορουσε να μην υφισταται ως γεγονος (και μπορει να μην υφισταται) αρκει η συλληψη της ιδεας...

Εμένα μέ ενοχλεί η ´ανωτερότητα´πού επιδεικνύουν πρός τούς Πιστούς ορισμένοι εκ τών Αθέων...
Υποθέτω πώς γι´αυτούς ο Ρίτσος,ο Ελύτης,ο Σολωμός,ο Κάλβος ο Λορεντζάτος πρέπει νάναι ´καθυστερημένοι´μιάς και στά Ποιήματά τους ή στα Δοκίμιά τους αναφέρονται και στην ´Παναγιά´,στον ´Χριστό´ή στον Δεκαπενταύγουστο..
Ασε εκείνος ο Σικελιανός πού λέει ´Διόνυσέ μου και Χριστέ μου´και συνδυαζει τήν Βακχεια τού Διονύσου μέ την ´θυσία´του Χριστού...
Αυτός πιά............

Κοίταξε εγώ δεν πιστεύω ότι οι πιστοί είναι καθυστερημένοι. Μπορεί να έχουν 3 φορές παραπάνω IQ από μένα. Δεν είναι το iq που καθορίζει αν είσαι άθρησκος ή άθεος ή πιστός και έχουν γίνει και μελέτες περι αυτού.

Εγώ τους θρησκευόμενους θεωρώ παραπλανημένους από ένα οργανωμένο σύστημα που ξεκινά την πλύση εγκεφάλου από τη νηπαιακή ηλικία και βρίσκεται σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Και εγώ κάποτε είχα θρησκευτικά συναισθήματα. Όταν όμως διάβασα σοβαρά συγκριτική θρησκειολογία, βιολογία και φυσική μου ήταν πλέον αδύνατον να μην είμαι άθρησκος. Όχι επειδή έγινα πιο έξυπνος αλλά επειδή απέκτησα γνώσεις που δεν είχα, το οικοδόμημα της πίστης κατέρρευσε μπροστά στα τεκμήρια που είχα.

Το θέμα είναι πως αυτός είναι ένας δρόμος που ακολουθεί ο καθένας μόνος του, αν θέλει. Όποιος ικανοποιείται με τη θρησκεία και καλύπτεται μπράβο του. Μπράβο και σε όποιον δεν του φτάνει και δεν απαντά στα ερωτήματα του να αμφισβητήσει και να ψάξει αλλού.

Προσωπικά προτιμώ να πιστεύω σε κάτι που έφτασα από προσωπική μελέτη παρά σε μια ιστορία που μου είπαν οι γονείς μου, και θα ήταν άλλη αν είχα γεννηθεί στο Ιραν ή την Πνομ Πενχ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΘΕΜΑ : ΙΣΛΑΜ

Αυτός πιά............

Βρέ Σπύρο ποιός δεν έιναι ημιμαθείς? :ernaehrung004:
Τι είπε ο άλλος θεός ο Σωκράτης για αυτό?

Και κάτι ακόμα, οι προαναφερθέντες είχαν την ίδια άποψη για τον Χριστιανισμό που υμνούσαν? Ποιάς συνόδου τα συμπεράσματα ακολουθούσαν δηλαδή. Όλοι αιρετικοί είμαστε γι' αυτό δήλωσα και αθρησκος.

Δεν καταλαβα αν υπονοεις οτι εισαι αθεος ή αθρησκος. Αθεος δεν εισαι σε βεβαιωνω ολοι οι ανθρωποι ειναι ενθεοι ειναι κομματι του ανθρωπου απο τοτε που εξελιχθηκε σε ανθρωπο απλα ο καθεις δινει διαφορετικο περιεχομενο. Αν εννοεις αθρησκος ως απορριψη των κλασσικων θρησκειων δεκτον... συμφωνω. Αλλα σιγουρα πιστευεις καπου σε καποιο συνολο αξιων και ιδεων ετσι δεν ειναι? Αν αυτο το συνολο δεν το λες θρησκεια αλλα αλλιως παω πασο.

Αθρησκος αλλά όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω Άθεος.
Η πλάκα είναι ότι προσπαθώ (φυσικά ανεπιτυχώς) να ακολουθείσω τις διδαχές του Χριστού. Νομίζω ότι συμφωνούμε δηλαδή, απλά το βλέπουμε από άλλη οπτική γωνία (εσύ από το Καραισκάκης εγώ από το Νικολαίδης :ernaehrung004:)

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: ΘΕΜΑ : ΙΣΛΑΜ

Δημητρη η σταυρωση ειναι συμβολικο θεμα. Καταδεικνυει την υπερβαση του να δινεις την ζωη σου για τον αλλον. Το ιδιο δεν θα εκανε καθε μανα για το παιδι της? Η σημειολογια της σταυρωσης ειναι οτι η αγαπη υπερβαινει το εγω και τον πονο. Θα μπορουσε να μην υφισταται ως γεγονος (και μπορει να μην υφισταται) αρκει η συλληψη της ιδεας...

Μα η ιδέα δεν είναι Χριστιανική. Εμφανίζεται προχριστιανικά στον Αιγύπτιο θεο Horus και το Διόνυσο. Αυτό που λες είναι επίσημη θέση της χριστιανικής θρησκείας ή προσωπική σου αντίληψη επί του θέματος (ευτυχως που δε ζούμε στον μεσαίωνα, θα σε είχαν κάψει για Αιρετικό)

Και όχι η μάνα δε θα έκανε αυτό για το παιδί της. Θα το συγχωρούσε χωρίς να το Σταυρώσει ή να Αυτοσταυρωθεί. Η έννοια της θυσίας του άλλου προέρχεται από τις παγανιστικές θρησκείες και όταν αφορά τη σταύρωση του τέκνου ή του εαυτού και την προξένηση βασανιστηρίων και πόνου έστω και συμβολικά τότε εγώ το λέω σαδομαζοχισμό και παραφροσύνη. Δείχνει πως αντιλαμβάνονταν οι Εβραίοι 2000 χρόνια πριν το θεό. Δηλαδή αν δε γινόταν η Σταύρωση και λάνοιγαν οι ουρανοί και ο θεός σε ένδειξη μεγαλοσύνης έσβηνε τις αμαρτίες με ένα σφουγγάρι θα χάλαγε η σούπα; Δεν στέκουν λογικά αυτά.

Sorry αλλά αυτό θυμίζει τούς ´πολιτισμένους´Αμερικανούς πού δίνουν Πλούσιο Τελευταίο Γεύμα στον Υποψήφιο για εκτέλεση και μελετάνε ποιος ειναι ο πιό ανώδυνος τρόπος θανάτωσης τού Καταδικασμένου.
Μέ ένεση ή με την ηλεκτρική καρεκλα.-bye-
Υ.Γ.
Η Σταύρωση ήταν ο συνήθης τρόπος εκτελέσεως απο τούς Ρωμαίους.

Φυσικά εννούσα να μη θανατωθεί κανένας. Όχι άλλο τρόπο εκτέλεσης. Γιατί έπρεπε σώνει και καλά κάποιος να πεθάνει; Για να μη χαλάσει η αναλογία θανάτων ανά σελίδα στη βίβλο;

Κοίταξε εγώ δεν πιστεύω ότι οι πιστοί είναι καθυστερημένοι. Μπορεί να έχουν 3 φορές παραπάνω IQ από μένα. Δεν είναι το iq που καθορίζει αν είσαι άθρησκος ή άθεος ή πιστός και έχουν γίνει και μελέτες περι αυτού.

Εγώ τους θρησκευόμενους θεωρώ παραπλανημένους από ένα οργανωμένο σύστημα που ξεκινά την πλύση εγκεφάλου από τη νηπαιακή ηλικία και βρίσκεται σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Και εγώ κάποτε είχα θρησκευτικά συναισθήματα. Όταν όμως διάβασα σοβαρά συγκριτική θρησκειολογία, βιολογία και φυσική μου ήταν πλέον αδύνατον να μην είμαι άθρησκος. Όχι επειδή έγινα πιο έξυπνος αλλά επειδή απέκτησα γνώσεις που δεν είχα, το οικοδόμημα της πίστης κατέρρευσε μπροστά στα τεκμήρια που είχα.

Το θέμα είναι πως αυτός είναι ένας δρόμος που ακολουθεί ο καθένας μόνος του, αν θέλει. Όποιος ικανοποιείται με τη θρησκεία και καλύπτεται μπράβο του. Μπράβο και σε όποιον δεν του φτάνει και δεν απαντά στα ερωτήματα του να αμφισβητήσει και να ψάξει αλλού.

Προσωπικά προτιμώ να πιστεύω σε κάτι που έφτασα από προσωπική μελέτη παρά σε μια ιστορία που μου είπαν οι γονείς μου, και θα ήταν άλλη αν είχα γεννηθεί στο Ιραν ή την Πνομ Πενχ.

H Γνώση δέν ακυρώνει ,οπωσδήποτε την Πίστη ή τουλάχιστον τούς Συμβολισμούς τής Πίστης..
Υπάρχουν Πατερικά Κείμενα που έχουν εξαιρετικό φιλολογικό και όχι μονον ενδιαφέρον.
Προσωπικά έμαθα να πετάω απο τίς διάφορες Οπτικές περί Ζωής οτι θεωρώ Κοινότυπο,Φανατικό ή Προκατειλημένο.
Για μένα ´θέωση´μπορεί νάναι ένα Κουαρτέτο τού Μπετόβεν ,ενας Πινακας τού Γκόγια,ή μιά στροφή τού Σεφέρη ή ακόμα και το Εκκλησάκι στο Βουνό ή ένας Υμνος τής Μ.Παρασκευής...
Και η Ιστορία απέδειξε πώς δέν ξεριζώνεις τήν Πίστη με διατάγματα.
Αυτο που απαιτείται είναι ο σεβασμός στο διαφορετικό και η μείωση τού φανατισμού....
Η Επιστήμη είναι αναγκαία και απολύτως απαραίτητη αλλά δεν δίνει απαντήσεις στά πάντα.
Και δεν θα δόσει ποτέ(κατ´εμέ).
Το ίδιο φυσικά και η Θρησκεία..
Οι Ανθρωποι είτε Πιστοί,είτε Αθεοι νομίζουν πώς ο Κοσμος θα αλλάξει και θα προοδεύσει και πώς υπάρχει Σκοπός.Και πώς πάντα προχωρά προς τά Εμπρός..
Ετσι δημιουργήθηκαν και Τελεολογικές Ιδεολογίες (οπως ο Εκσυγχρονισμός ή ο Αρχικος Κομμουνισμός-ετσι κι´αλλοιώς η Γη θά γινει Κοκκινη(Ναι Καλά..))...
H Aνθρώπινη Υπαρξη προσπαθεί να δημιουργήσει Ψευδαισθήσεις και Σκοπούς για να ξεχάσει το Μοιραίο..
Οποτε Δημήτρη μου είμαι και Δαρβινιστής και Ορθόδοξος αλλά κυρίως προτιμώ τον Κάλβο:'Kαι ο Ηλιος Κυκλοδίωκτος και με Φως και με Θάνατον Ακαταπαύστως´ ή πιό απλά ´Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τά ίδια μένουν´.....
:2thumb22sup::2thumb22sup:
Ο Σκοπός τής Υπαρξης αποτελεί επίσης μιαν Ανθρωπινη Κατασκευή.Απαραιτητη μέν,αμφισβητήσιμη δέ...........

Last edited:
Φυσικά εννούσα να μη θανατωθεί κανένας. Όχι άλλο τρόπο εκτέλεσης. Γιατί έπρεπε σώνει και καλά κάποιος να πεθάνει; Για να μη χαλάσει η αναλογία θανάτων ανά σελίδα στη βίβλο;

Ε καλά τώρα.
Καθε Κοινωνια και κάθε Θρησκεία εχει ανάγκη απο Ηρωες...
Τουλάχιστον εδω έχουμε μια συμβολική Θυσία δίπλα στούς Ληστές.

Οι Ανθρωποι είτε Πιστοί,είτε Αθεοι νομίζουν πώς ο Κοσμος θα αλλάξει και θα προοδεύσει και πώς υπάρχει Σκοπός.Και πώς πάντα προχωρά προς τά Εμπρός..
Ετσι δημιουργήθηκαν και Τελεολογικές Ιδεολογίες (οπως ο Εκσυγχρονισμός ή ο Αρχικος Κομμουνισμός-ετσι κι´αλλοιώς η Γη θά γινει Κοκκινη(Ναι Καλά..))...

Πάντως ιστορικιστής δεν είμαι. Δεν πολυγουστάρω τον Πλάτωνα.

Ε καλά τώρα.
Καθε Κοινωνια και κάθε Θρησκεία εχει ανάγκη απο Ηρωες...
Τουλάχιστον εδω έχουμε μια συμβολική Θυσία δίπλα στούς Ληστές.

Κάτι σαν το Ρουσόπουλο στις λίστες για να μη γκρινιάζει ο ΛΑΟΣ;:flipout::flipout::flipout:

H Γνώση δέν ακυρώνει ,οπωσδήποτε την Πίστη ή τουλάχιστον τούς Συμβολισμούς τής Πίστης..
Υπάρχουν Πατερικά Κείμενα που έχουν εξαιρετικό φιλολογικό και όχι μονον ενδιαφέρον.

Και η Ιστορία απέδειξε πώς δέν ξεριζώνεις τήν Πίστη με διατάγματα.
Αυτο που απαιτείται είναι ο σεβασμός στο διαφορετικό και η μείωση τού φανατισμού....

Η Επιστήμη είναι αναγκαία και απολύτως απαραίτητη αλλά δεν δίνει απαντήσεις στά πάντα.

Το ίδιο φυσικά και η Θρησκεία..

Ο Σκοπός τής Υπαρξης αποτελεί επίσης μιαν Ανθρωπινη Κατασκευή.Απαραιτητη μέν,αμφισβητήσιμη δέ...........

Συμφωνώ

Βρε λέτε η σταύρωση να ήταν θέατρο τελικά και να την έκαναν για να κόψουν εισιτήρια????????????????

Τι άλλο θα διαβάσω βραδιάτικα.

Και μία σχετική προσωπική ιστορία
Στην 5η δημοτικού ήμουνα λίγο άτακτος και οι γονείς μου με στείλαν στο κατηχητικό, κυρίως πιγκ πονγκ έπαιζα, τέλος πάντων.

Ο κατηχητής μου λοιπόν, στο τέλος της χρονιάς και κατά το καθιερομένο "gala" μας παρότρινε να κάνουμε ερωτήσεις. Έκανα δύο:
1) Τι γίνεται με αυτούς που δεν διδάχτηκαν ποτέ το λόγο του θεού?
Η απάντηση ήταν ότι αξιολογούνται με κριτήριο τις αρχές του Χριστιανισμού όμως εμείς τώρα που γνωρίζουμε δεν έχουμε καμία δικαιολογία να μην εκκλησιαζόμαστε ...
2) Γιατί αφού το Αγιο Πνεύμα "φώτισε" όλους τους αποστόλους 'εχουμε μόνο 4 ευαγγέλια?
Η απάντηση: ήταν θέλημα Θεού...

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα ο ψυχολογικός εκβιασμός είναι προφανής, για το δεύτερο δε μόλις μετά 5-6 χρόνια έμαθα ότι υπάρχουν και άλλα ευαγγέλια, από τους άλλους αποστόλους αλλά δεν τα αναγνωρίζει η Εκκλησία, συγνώμη οι ηγέτες της εκκλησίας ήθελα να πώ ...

Νομίζω λοιπόν, ότι ώς λογικοί άνθρωποι που είμαστε όλοι μας, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι θρησκείες γράφονται από ανθρώπους οι οποίοι με τη σειρά τους αποδίδουν κατά τα συμφέροντά τους έννοιες και αξίες με τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύσουν και ενίοτε προσηλυτίσουν κυρίως τις φτωχότερες μάζες του λαού και κατά συνθήκη αμόρφωτους ανθρώπους.

Βέβαια το μεγαλείο των ιδεών που χρησιμοποιούν σαν υπόβαθρο αγγίζει πολύ περισσότερο κόσμο που σήμερα ονομάσαμε αιρετικούς ...

Last edited:
Απάντηση: Re: ΘΕΜΑ : ΙΣΛΑΜ

Βρε λέτε η σταύρωση να ήταν θέατρο τελικά και να την έκαναν για να κόψουν εισιτήρια????????????????

Τι άλλο θα διαβάσω βραδιάτικα.

Αναζήτησε σύγχρονους με το Χριστό ιστορικόυς που αναφέρουν για τη Σταύρωση και μετά αντιπαράβαλε τα ευρήματα σου με τη λίστα όλων των ιστορικών της εποχής της περιοχής.

Από ποια κείμενα γνωρίζουμε για για τη Σταύρωση; Από τα Ευαγγέλια που γράφτηκαν 80 χρόνια μετά από αυτήν.