Τι έχει σημασία σ' έναν ενισχυτή;

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Για να προχωρήσω λίγο ακόμη, αν συνέδεα έναν ακόμη YAMAHA RX-797 με αυτόν που ήδη έχω, θα οδηγούσαν καλύτερα μαζί τα ηχεία μου σε σχετικά χαμηλές εντάσεις;

Αν μου επιτρέπετε μια ερώτηση αδαούς, τα πολλά βατ χρειάζονται για να δώσει το ηχείο όλη του την ένταση ή χρειάζονται και για την ακρόαση μουσικής σε χαμηλές εντάσεις; Και με την ευκαιρία, έχω τον ενισχυτή της YAMAHA RX-797, με ισχύ 2χ100 W, ο οποίος οδηγεί τα ηχεία δαπέδου 716 V Focal chorus, τα οποία έχουν ισχύ 200 W. Η διαφορά μέγιστης απόδοσης του ενισχυτή από εκείνη των ηχείων δημιουργεί πρόβλημα στην οδήγησή τους γενικώς ή μόνο σε κάποιες στάθμες;

Τα πολλα βατ ενςο ενισχυτη δεν ειναι ενδεικτικο και προυποθεση οτι ικανοτητες οδηγησης. Ο οδηγηση εχει να κανει με αλλα χαρακτηριστικα του ενσιχυτη οπως η τροφοσια, τα ρευματα κλπ, και ουσιαστικα ειναι η ικανοτητα του ενισχυτη να "παρακολουθει" την διακυμανση της εμπεδησης του ηχειου στο ακουστικο φασμα. Δεν σημαινει οτι εαν για το ηχειο δινει 200 βατ μεγιστη προσληψη ισχυος η εταιρια, εαν το παιξεις με 80, 100, 120 το ηχειο δεν οδηγειται σωστα. Μπορει να οδηγειται σωστα απο ενισχυτη 80 βατ με τα χαρακτηριστικα που ανεφερα παραπανω, και απο εναν αλλο μεγαλυτερο σε ισχυ να μην οδηγειται το ιδιο καλα.

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Για να προχωρήσω λίγο ακόμη, αν συνέδεα έναν ακόμη YAMAHA RX-797 με αυτόν που ήδη έχω, θα οδηγούσαν καλύτερα μαζί τα ηχεία μου σε σχετικά χαμηλές εντάσεις;

Και πως θα συνδεσεις 2 ολοκλωρωμενους ταυτοχρονα, ποιος θα εχει τον ελεγχο του volume? Η ενδεδειγμενη λυση στην περιπτωση σου και εφοσον θελεις κατι καλυτερο στην οδηγηση και συνολικα, ειναι να ανεβεις κατηγορια τιμης και να επιλεξεις εναν ενισχυτη με καλυτερα χαρακτηριστικα οπως ανεφερα παραπανω. Η ευκολια της προσθηκης ενος ακομα ενισχυτη υπαρχει οταν εχεις εναν προενισχυτη στον οποιον προσθετεις εναν ακομα τελικο. Ο ελεγχος του volume ειναι παλι ενας, απο τον προενισχυτη.

Τί εννοούμε όταν λέμε ότι ένας ενισχυτής είναι ταχύς και το αντίστροφο? :nounder:Υπάρχει κάποια τιμή πάνω από την οποία ένας ενισχυτής θεωρείται ταχύς και ένας άλλος αργός; :nounder: Και ποιοί παράγοντες επηρρεάζουν την ταχύτητα ενός ενισχυτή? :nounder:

:ears:

Ενας γρηγορος ενισχυτης ειναι αυτος που παρακολουθει με ακριβεια αλλεπαλληλες "ριπες" χαμηλου, οπως οι μποτιες πχ στο γρηγορο σολο ενος ντραμερ. Σε αυτες τις περιπτωσεις το ηχειο συνηθως κατεβαινει χαμηλα και ζηταει μεγαλη στιγμιαια ισχυ και ρευμα απο τον ενισχυτη και το ποσο καλα μπορει να ανταποκριθει ο ενισχυτης και να προσαρμοστει σε αυτη την απαιτηση, εχει να κανει με το ποσο καθαρο κ ακριβες θα ειναι αυτο που θα ακουσεις.

Η ταχυτητα ειναι επιλογη του κατασκευαστη κατα τη σχεδιαση του ενισχυτη και εχει να κανει με τροφοδοσια, με τα τρανζιστορ εξοδου και τα χαρακτηριστικα τους, με το ποσα χρησιμοποιει ο ενισχυτης ανα καναλι, με τους πυκνωτες τροφοδοσιας (χωρητικοτητα, ειδος,αριθμος), τη γεφυρα (Ampere). Ο συνδυασμος αυτων των υλικων κ των παραμετρων και προφανως και αλλων που μου διαφευγουν καθοριζει το χαρακτηρα του καθε ενισχυτη ως προς την ταχυτητα του χαμηλου.

Ενας γρηγορος ενισχυτης ειναι αυτος που παρακολουθει με ακριβεια αλλεπαλληλες "ριπες" χαμηλου, οπως οι μποτιες πχ στο γρηγορο σολο ενος ντραμερ. Σε αυτες τις περιπτωσεις το ηχειο συνηθως κατεβαινει χαμηλα και ζηταει μεγαλη στιγμιαια ισχυ και ρευμα απο τον ενισχυτη και το ποσο καλα μπορει να ανταποκριθει ο ενισχυτης και να προσαρμοστει σε αυτη την απαιτηση, εχει να κανει με το ποσο καθαρο κ ακριβες θα ειναι αυτο που θα ακουσεις.

Η ταχυτητα ειναι επιλογη του κατασκευαστη κατα τη σχεδιαση του ενισχυτη και εχει να κανει με τροφοδοσια, με τα τρανζιστορ εξοδου και τα χαρακτηριστικα τους, με το ποσα χρησιμοποιει ο ενισχυτης ανα καναλι, με τους πυκνωτες τροφοδοσιας (χωρητικοτητα, ειδος,αριθμος), τη γεφυρα (Ampere). Ο συνδυασμος αυτων των υλικων κ των παραμετρων και προφανως και αλλων που μου διαφευγουν καθοριζει το χαρακτηρα του καθε ενισχυτη ως προς την ταχυτητα του χαμηλου.

:SFGSFGSF:

Μπράβο Παντελή! Και τί χαρακτηριστικό κοιτάμε στα specs? Δλδ υπάρχει κάτι σαν το power output (RMS) που να το δείχνει αυτό?

Κάπως το λένε το ρημάδι αλλά δεν το θυμάμαι....Το είχα συναντήσει σαν προδιαγραφή σε έναν παλιό Sansui....κάτι σαν slew rate το λέγανε το ρημάδι....:flashbang:

slew rate: The maximum rate at which the output voltage of an operational amplifier changes for a square-wave or step-signal input. Usually specified in volts per microsecond (V/μs)

Αλλος ορισμος: The slew rate is the speed with which the output voltage level transitions from high to low or vice versa. The slew rate determines how fast the transistors on the outputs change states.

Περισσοτερα και πιο κατατοπιστικα εδω http://www.amplifier.cd/Tutorial/Slew_Rate/SlewRate.htm

Last edited:
Σας διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον και όσα γράφονται εδώ είναι όντως διαφωτιστικά!

Όμως υπάρχει κι άλλος δρόμος τον οποιόν ανέφεραν σε προηγούμενα ποστ ο Διονύσης κι ο Παντελής, αυτός των πολύ εύκολων ηχείων. Το δρόμο αυτό λοιπόν πήρα εγώ πριν από κάποιο καιρό και μάλιστα κατόπιν προτροπής του Διονύση για να τον δοκιμάσω και τον ευχαριστώ γι αυτό. Εντάξει... οι κόρνες και τα μονόδρομα πράγματι δεν είναι για όλους αλλά όταν έχεις το μυαλό σου και κυρίως τ' αυτιά σου ανοιχτά τότε μπορείς να εξερευνήσεις άλλους δρόμους.

Μακρηγορώ όμως... δεν είχα λοιπόν ποτέ μου πρόβλημα οδήγησης με μονόδρομα ηχεία χοάνης. Τα έχω οδηγήσει σε άκρως ικανοποιητικές στάθμες με ότι μπορείτε να φανταστείτε, μέχρι και με ολοκληρωμένο λαμπάτο των 2.5 watts αλλά και diy πλακετίτσες μεγέθους σπιρτόκουτου και κόστους σπιρτόκουτου :a0210:

Εντάξει θα μου πείτε δεν είναι για όλα τ' ακούσματα/τύπους μουσικής και είναι και σχετικά επιλεκτικά με ενισχυτικά (ως προς το θέμα της ηχητικής ταυτότητάς τους) αλλά το θέμα οδήγηση δε με απασχόλησε ξανά, απλά το ξέχασα!

Αν λοιπόν όντως έχετε ηχεία και ψάχνεστε με τη σωστή οδήγησή τους τότε στο νήμα αυτό θα βρείτε σοφές απαντήσεις. Αν όμως ακόμα δεν έχετε προβεί στην αγορά ηχείων/συστήματος γενικότερα θα σας πρότεινα απλά να εξερευνήσετε και αυτόν το δρόμο.

Καλές αναζητήσεις και συγνώμη αν ήμουν off-topic...

Επειδή ο Διαμαντής με έβαλε στα αίματα...

Οχι κάτι εξεζητημένο,όχι λάμπες κλπ.Ενα ζευγαράκι,που αγάπησα.Kλασσικά εγγλέζικα μηχανάκια...Sugden a21(23 wrms class A') & Proac Tablette...Tώρα πλέον ανανεωμένα και τα δυό(δεν έχω ακούσει τα τρέχοντα μοντέλα).

Ενα συστηματάκι,για μικρούς χώρους και γι' όποιον αγαπάει την μουσική και θέλει να ακούει μικρά σύνολα,τζαζιές και γυναικείες φωνές ...

sugden_a21a.jpg

http://www.sugdenaudio.com/pdf/a21a_series_2_specifications.pdf

proac_tablette8.jpg

http://www.proac-loudspeakers.com/

Last edited:
Διονύση εσύ μπήκες στα αίματα...? Αν σου πω πως γενικά έψαχνα καιρό για μτχ sugden ? Δυστυχώς δε βρήκα (σε χαμηλή τιμή τουλάχιστον) και στο μεταξύ απλώθηκε και η κρίση... οπότε ... dream on!

Που να βρεις... Αυτα τα μηχανακια απαξ και μπουν σε ενα σπιτι, δεν βγαινουν... Εξισου μουσικοτατο μηχανημα ειναι αυτο http://www.lavardin.com/lavardin-isE.html , με ενα σχετικα ευκολο ηχειο σε μικρο χωρο, απλα παραμιλας με τη διαφανεια και τις χροιες των φυσικων οργανων..

Επειδή ο Διαμαντής με έβαλε στα αίματα...

Οχι κάτι εξεζητημένο,όχι λάμπες κλπ.Ενα ζευγαράκι,που αγάπησα.Kλασσικά εγγλέζικα μηχανάκια...Sugden a21(23 wrms class A') & Proac Tablette...Tώρα πλέον ανανεωμένα και τα δυό(δεν έχω ακούσει τα τρέχοντα μοντέλα).

Ενα συστηματάκι,για μικρούς χώρους και γι' όποιον αγαπάει την μουσική και θέλει να ακούει μικρά σύνολα,τζαζιές και γυναικείες φωνές ...

sugden_a21a.jpg

http://www.sugdenaudio.com/pdf/a21a_series_2_specifications.pdf

proac_tablette8.jpg

http://www.proac-loudspeakers.com/

+1000:ernaehrung004:

Κατά σύμπτωση, εδώ και 3 μέρες ακούω μουσική με τον μικρούλη μου τον Sugden, ο οποίος σε χαμηλές και μέτριες στάθμες ακρόασης είναι πραγματικά μια απόλαυση, ειδικά το καλοκαίρι.
Κόλλησα αρχικά με Jazz Samba (Stan Getzs & Charlie Byrd) ... και μετά συνέχισα με βινύλια, ...
Ο μικρός Sugden δεν καταναλώνει και 700 W σε κατάσταση ηρεμίας σαν τα δύο μονομπλόκια που χρησιμοποιώ στο κυρίως σύστημα.
Μπράβο στην Αγγλική Sugden για τα ενισχυτικά της
Respect +++

Last edited:
:SFGSFGSF:

Μπράβο Παντελή! Και τί χαρακτηριστικό κοιτάμε στα specs? Δλδ υπάρχει κάτι σαν το power output (RMS) που να το δείχνει αυτό?

Κάπως το λένε το ρημάδι αλλά δεν το θυμάμαι....Το είχα συναντήσει σαν προδιαγραφή σε έναν παλιό Sansui....κάτι σαν slew rate το λέγανε το ρημάδι....:flashbang:

Για μένα κυρίως το damping factor επηρεάζει την εκλαμβανόμενη ως "ταχύτητα" ενός ενισχυτή. Ουσιαστικά υποδηλώνει την ικανότητα του ενισχυτή να ελέγχει τους κώνους των μεγαφώνων, με αποτέλεσμα λιγότερες "ουρές" και "μπουμαρίσματα".

Το slew rate έχει πάψει εδώ και πολλά χρόνια να θεωρείται ότι παίζει σοβαρό ρόλο..

Κατά σύμπτωση, εδώ και 3 μέρες ακούω μουσική με τον μικρούλη μου τον Sugden, ο οποίος σε χαμηλές και μέτριες στάθμες ακρόασης είναι πραγματικά μια απόλαυση, ειδικά το καλοκαίρι.
Κόλλησα αρχικά με Jazz Samba (Stan Getzs & Charlie Byrd) ... και μετά συνέχισα με βινύλια, ...
Ο μικρός Sugden δεν καταναλώνει και 700 W σε κατάσταση ηρεμίας σαν τα δύο μονομπλόκια που χρησιμοποιώ στο κυρίως σύστημα.
Μπράβο στην Αγγλική Sugden για τα ενισχυτικά της
Respect +++

Πολυ σοβαρη εταιρια με αποψη,ειναι αυτο που λενε...εχει το κατι αλλο:grinning-smiley-043