Τι παραγγείλαμε σήμερα

σιγουρα... αγοραστηκε αλλωστε απο την hitachi το 2015 νομιζω.
η οποια μετονομαστηκε σε hikoki ή καπως ετσι αλλά υπαρχει ακομα στην αγορα και ως χιτατσι.
αλλά ταυτοχρονα εχει δωσει αυτοδυναμια στην μεταμπο η οποια ομως φτιαχνει τις φτηνες της σειρες στην κινα και τις ακριβες της στην ευρωπη
ετσι παρομοια η μακιτα φτιαχνει τις φτηνες της σειρες στην κινα και τις ακριβες της τις εχει διατηρησει στην ιαπωνια.
το ιδιο και η μπος που εχει αγορασει και αλλες, το ιδιο και η dewalt
μπερδεμα...

μαλλον ακομα ολοι οι μεγαλοι ομιλοι αφηνουν πολλες μεταβλητες στην εξισωση για να ειναι καλυμμενες σε περιπτωσεις δασμων ή δεν ξερω τι αλλο.

χτες ειδα ενα εξαισιο εργαλειο
εναν διδυμο τροχο περιπου 70 ετων!
μαρκα acme , τριφασικος και αν θυμαμαι καλα του ενος ιππου!
η ποιοτητα του, παρα την αδιάληπτη δουλεια τοσων ετων ηταν φανερη σε καθε σημειο του
αν και ειχα και εγω παλιο τριφασικο διδυμο, που εργαζοταν συνεχως, ετουτος εδω ειναι μια κλαση πανω

τετοια εργαλεια, δεν φτιαχνονται πια, και γενικα τα σημερινα εργαλεια δεν εχουν σχεση σε ποιοτητα αντοχης με τα "τοτε"
αλλα τι να κανουμε? πορευομαστε με τα σημερινα

νομιζω οτι αυτο ελεγε acme motori, δεν ξερω αν ειναι ιδια εταιρια. θα ξαναπαω εκει την επομενη εβδομαδα και θα το βγαλω φωτο να το δειτε

Δεν συμφωνώ απόλυτα με ότι τα παλιά εργαλεία ήταν τέλεια και τα καινούργια όλα σκάρτα.

Απλά παλιά υπήρχαν μόνο καλά εργαλεία ενώ τώρα υπάρχουν και άπειρα φθηνά κινέζικα μέτρια έως κακά εργαλεία, τα οποία βέβαια έδωσαν μεγάλη ώθηση στο diy.

Ένα παράδειγμα knipex cobra. Εργαλειαρα απίστευτο μεταλο φοβερός σχεδιασμός κτλ (και καλή τιμή) αλλά ναι δεν έχει 5 ευρώ που έχουν οι ff γκαζοταναλιες.

Στάλθηκε από το COR-L29 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Τι παραγγείλαμε σήμερα

Τα bulle και τα συν αυτω...

Αλλά οποίος νομίζει πως η ΜΕΤΑΒΟ είναι η μεγάλη εταιρεία του παρλθοντως πλαναται πλανη οικτρά.

Ακόμα κι έτσι όμως παραμένει στις κορυφαίες εταιρίες.
Καμία εταιρία δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε, γιατί πολύ απλά προσαρμόστηκαν κι αυτές όπως τα πάντα γύρω μας.
Τα παλιά αυτοκίνητα είναι τα ίδια με τα σημερινά; Έχουν τις ίδιες αντοχές; Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι είναι καλύτερα τα πιο παλιά.
Τα σημερινά εργαλεία είναι πιο ελαφριά, πιο αποτελεσματικά αλλά ταυτόχρονα και πιο ευαίσθητα. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα.
Εκεί που υπάρχει τεράστια διαφορά είναι στα απλά εργαλεία, πχ τροχαλίες τανάλιες σφυριά κλπ, σ´αυτά που δεν έχουν καμιά τεχνολογία πάνω τους κι αυτό που μετράει είναι το υλικό κατασκευής.
Εκεί όντως ισχύει το όσο πιο παλιό τόσο πιο καλό.

deathlok μπορει και να ειναι ετσι οπως το λες.
ομως ακομα και αυτα που σημερα θεωρουμε ως σοβαρα εργαλεια, ειναι σχετικα της πλακας μπροστα στα καλα παλια. τουλαχιστον στα ηλεκτρικα.
η μειωση του κοστους πιεζει...

για παραδειγμα, κοιτωντας τον εξαιρετικο διδυμο της μεταμπο στα βιντεακια αξιας 200-230 ευρω, ο αξονας του εχει σκουριες απο καινουριος.
κοιταζα τον acme του οποιου ο αξονας εξεχει πολυ απο το σωμα οπως οι σημερινοι weiss και ειναι σαν καινουριος 70 χρονια μετα! πραγματικα ανοξειδωτο

πιθανα καποιες μικρες βιοτεχνιες που εξειδικευονται και απευθυνονται σε λιγους και απαιτητικους να κατασκευαζουν οπως παλια.
αυτο συμβαινει σε ολα τα προϊοντα, ειτε εργαλεια, ειτε ηλεκτρικες συσκευες, ειτε αυτοκινητα, ειτε οτιδηποτε αλλο

για παραδειγμα ο τροχος αυτος αγοραστηκε απο τον τοτε οδοντοτεχνιτη οταν ανοιξε το εργαστηρι του, τον δουλευει ο γιος του και θα τον βρει ο κληρονομος.
δεν ηταν καποιος εξειδικευμενος γνωστης, ο μακαριτης πια οδοντοτεχνιτης για να ψαχνει το αριστο , ουτε και καποιος φραγκατος που δεν τον ενοιαζε το κοστος

και σε πιο συγχρονα εργαλεια, κοιταζω απο μεσα το σχετικα τσιμπημενο δραπανο B&D των 80 ευρω και το συγκρινω με το stayer 30-40 ετιας και δεν εχουν σχεση εσωτερικα στη ποιοτητα υλικων
πιστευω οτι η ποιοτητα των υλικων πεφτει χρονο με το χρονο, ισως λογω οικονομιας, ισως λογω ενασχολησης πολλων και ασχετων πελατων.

αλλά γενικα η ποιοτητα πεφτει
αλλο παραδειγμα, το Empire State Building ψυχοταν μεχρι πριν λιγα χρονια με τα aircontition της GE που εβαλαν οταν κατασκευαστηκε!
υπαρχει περιπτωση τα σημερινα A/C ακομα και της GE να δουλεουν 80-100 χρονια μετα?

σαν κατασκευαστης καποτε και ενω ειχα παρει αποφαση να συνεχισω την πολιτικη του πατερα μου που ηταν να πουλαει εργαλεια πιο καλοκατασκεασμενα απο τον ανταγωνισμο, τοσο σε ποιοτητα υλικων οσο και σε κοστος κατασκευης γενικοτερα, πολλες φορες αναγκάστηκα να χρησιμοποιω φτηνοτερα υλικα αν και παλι απευφευγα τα τελειως φτηνιαρικα.
και αν και κρατουσα μεθοδους κατασκευης κοστοβορες, εντουτοις αναγκαζομουν πολλες φορες να χρησιμοποιω υποδιαιστερα υλικα.
ο λογος?
ο κοσμος , οι πελατες, το πρωτο που ρωτουσαν ηταν "ποσο κανει", οχι το "πως ειναι κατασκευασμενο"
επιπλεον η ποιοτητα θα φανει στο βαθος του χρονου, οταν πια ο κατασκευαστης θα εχει κλεισει (χρεοκοπησει) επειδη οι ανταγωνιστες θα εχουν πολλαπλασια κερδη απο αυτον.
και τριτος λογος οτι αν εχεις ποσοτητα κατασκευης και φυσικα την αναλογη ζητηση, κοιτας να πουλησεις πολλα, να καλυψεις την ζητηση.
κανενας κατασκευαστης δεν θα αφησει ακαλυπτη την ζητηση επειδη, ενας προμηθευτης ξεμεινε λογω αυξημενης καταναλωσης που του εκανες

βεβαια ως αντισταθμισμα και παλι ο ποιοτικος κατασκευαστης μπορει να χρησιμοποιησει υποδιαιστερη μαρκα αλλά θα βαλει το καλυτερο προιον της υποδιαιστερης.

ενα παραδειγμα προσωπικο.
η βιοτεχνια του πατερα μου που σε συνεργασια με τη βιοτεχνια του μπαρμπα μου ειχαν εφευρει τα ελαιοραβδιστικα εδαφους. ανεξαρτητα μεταξυ τους μαγαζια αλλά σε συνεργασια.
αρχικα επειδη "δεν ηξεραν που πηγαιναν" την πρωτη χρονια χρησιμοποιουσαν ρουλεμαν skf να εχουν ησυχο το κεφαλι τους! αρχικα κουζινετα πλακέ ,μετα 6203 με κουζινετα ιδιοκατασκευης.

στο πρωτο-δευτερο χρονο της δεκαετιας του 90, και καθως η ζητηση μεγαλωνε, εκαναν ενα κλικ κατω και εβαζαν fag και nachi που βρηκαν σε εξαιρετικες τιμες αφου ειδαν οτι ακομα και με πολυ φτηνα που πειραματιστηκαν, τα εργαλεια ηταν αντοχικα. ποσο μαλλον με fag ή nachi που ησαν μεν φτηνοτερα αλλά και αυτα ησαν εξαιρετικης ποιοτητας.

απο τα μεσα του 90 μπηκα στα nsk και παρεμεινα εκει χρησιμοποιοντας οχι ομως το zz αλλα το 2rs (με στεναγανοποιητικα στα πλαϊνα)
ο μπαρμπας μου που εφτιαχνε πολυ πιο φτηνιαρικο μηχανημα αν και παρομοιο, πηγε κακιά κινα σε zz και μου ελεγε γελωντας, οταν τα παιξουν τα ρουλεμαν ανηψιε εμεις θα εχουμε πεθανει
αλλωστε οι στροφες που λειτουργουσαν ησαν λιγες.
με 6-8 ρουλεμαν ανα μηχανημα, μια διαφορα 100-120 δρχ/ρουλεμαν εβγαινε μια διαφορα μισο με ενα εκατομμυριο δρχ ανα χρονο μονο απο τα ρουλεμαν που κανενας δεν εβλεπε! τοτε που τα εκατομμυρια μετρουσαν.

άλλα μηχανηματα δουλευαν 5-6 μερες το χρονο, άλλα δουλευαν 3-4 μηνες σερι καθημερινα. δεν μπορουσες να ξερεις τι χρηση θα γινει
καποιες χρονιες που η ζητηση ξεπερασε τις προβλεψεις, φυσικα εβαλα κι εγω φτηνοτερα, παντα ομως σε 2rs αντιθετα με τον μπαρμπα μου που εβαζε ακομα πιο φτηνα

με τα χρονια η αγορα ετεινε σε δυο κατευθυνσεις
η μια ηταν οι αμιγως εμποροι που συνηθως ψωνιζαν απο τον μπαρμπα που μπορουσε να κατεβει πιο ευκολα στη τιμη απο εμενα
η αλλη ησαν οι μαστοροι-εμποροι που προτιμουσαν τα δικα μου επειδη εβλεπαν οτι ειναι σαφως ανωτερα κατασκευασμενα οπότε δεν θα ειχαν προβληματα με τους πελατες που τα δουλευαν πολυ.

το αποτελεσμα ομως ηταν ο μπαρμπας μου να κανει πολλα περισσοτερα λεφτα απο το ολο κυκλωμα κατασκευης, εχοντας κοστος τα 2/3 του δικου μου αλλά πουλωντας στις ιδιες τιμες!

καπως ετσι οι παλιες εταιριες που εφτιαχναν καλα εργαλεια χαθηκαν στο χρονο, ή συνεχισαν ριχνοντας την ποιοτητα

ελαχιστες ειχαν την τυχη της knipex ισως λογω συγκυριων

Νικόλα 1) ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες αυτή την ιστορία μαζί μας (τις λατρεύω αυτές τις ιστορίες)

2) συμφωνούμε απόλυτα, δεν λέω πως δεν έχει φθίνει η ποιότητα και όλα καλά απλά να μην υπάρχει ισοπέδωση ότι δεν υπάρχουν σήμερα καλά εργαλεία και ότι όλα τα παλιά είναι καλά.

Και για να μην πηγαίνουμε μόνο στην σύγκριση παλιό νέο σκέτο αλλά να εξετάζουμε και την τιμή.

Στην δουλειά έχουμε δύο βιδιλογους bulle που ανοίγουν σπείρωμα σε σιδηροσωληνα (οι υδραυλικοί τους λένε και τόρνους)

Είναι ένα πολύ καλό μηχάνημα αξιόπιστο που σου φέρνει λεφτά και αξίζει κάθε ευρώ του και συγκεκριμένα έχει 890 ευρώ.

Κάποια στιγμή πήραμε και ένα super ego το οποίο ήταν σχεδόν ίδιο 1150. Είχε απλά λίγο καλύτερο απογρεζωτη.

Υπάρχει και το ίδιο μηχάνημα σε rothenberger που έχει 2500.

Ε δεν μπορώ να δεχθώ πως είναι το ίδιο εργαλείο το rothenberger θα είναι σίγουρα εργαλείο πρώτης ποιότητας. Επίσης πριν 4 χρόνια υπήρχε μόνο το rothenberger, άρα αν κάποιος ήθελε τέτοιο εργαλείο μόνο αυτό μπορούσε να αγοράσει.

Άρα δεν είναι μόνο το παλιό νέο.

Αν τα ρουλεμάν του κινεζου bulle τα παίξουν δεν είναι επειδή δεν φτιάχνουν τα εργαλεία όπως παλιά αλλά γιατί έχει 890 ευρώ και όχι 2500, αλλά έτσι εγώ μπορώ να έχω ένα μηχάνημα που υπό άλλες συνθήκες (ακόμα και από την πλευρά του επαγγελματία) ίσως να μην αγόραζα και σίγουρα δεν θα αγόραζα δύο.

Βέβαια με τόσο μεγάλη διαφορά τιμής ενδεχόμενα η rothenberger να μην πουλήσει αρκετά κομμάτια και σύντομα να το σταματήσει από παραγωγή και να αφήσει μόνο το οικονικο super ego (rothenberger και super ego είναι η μία θυγατρική της άλλης) και μετά από χρόνια όντως να μην υπάρχει το άριστο μηχάνημα της rothenberger και όπου το πετύχεις από κάποιον που τα είχε ακουμπήσει χοντρά να λες πω πω τι εργαλείο δεν βγάζουν πια τέτοια!

ε ναι! δεν ειναι μονο το παλιο-νεο που μετρα.
σαφως αν η κλαση ειναι διαφορετικη, τοτε το νεο ανωτερης κλασης θα ειναι καλυτερο εργαλειο απο το παλιοτερο.

διαβασα προσφατα ενα αρθρο για εναν ελληνα ταξιτζη που εκανε στη ζωη του 4,1 εκατομμυρια χιλιομετρα με ενα μονο ταξι (!) παγκοσμιο ρεκορ.
την μερσεντες την παλια που ειχε τα καθετα φαναρια (οντως κτηνος αντοχης)
μπορει κανεις να φανταστει ενα σημερινο αμαξι, οσο καλα και αν το συντηρησεις να κανει τοσα χιλιομετρα?
και μαλιστα η "γρια" τα εκανε στους τοτε δρομους τους γεματους λακουβες!
ισως μονο μια σημερινη RR ή μια κορυφαια μπεντλεη να μπορουσαν να βγαλουν τοσα χιλιομετρα και αυτο με επιφυλλαξη

βλεπω λοιπον οτι και εσυ και εγω εχουμε δικιο. μαλλον την τοτε ποιοτητα μονο οι πανακριβες σημερα κρατουν
το απλα καλο εργαλειο του "τοτε" σημερα πρεπει να ανεβεις στην κορυφη των τιμων για να το βρεις
σαφως ομως οι μερσεντες οι σημερινες δεν μπορουν να βγαλουν τοσα χιλιομετρα

ισως αναλογικα και τα καλα εργαλεια "τοτε" να κοστιζαν τιμες παρομοιες με τις σημερινες κορυφες αναλογικα με το μισθο. δεν νομιζω ομως αλλά και δεν ξερω...

σιγουρα τα "τοτε" a/c ηταν γκραδες που λεμε. αντοχικα
το ιδιο και τα τοτε καλα αμαξια, τα καλα εργαλεια κλπ
και σημερα αυτη την ποιοτητα, την βρισκεις μονο σε πανακιβα κομματια

αλλά αφου σου αρεσουν οι ιστοριες θα σου πω αλλη μια ;)
πολλοι ανταγωνιστες μας μπηκαν στη πορεια. μας αντεγραψαν πολλοι. και αν και υπηρχαν πατεντες, στην ελλαδα αυτα ειναι περισσοτερο για πλακα. το κρατος ειναι μπαχαλο
κατι ομως τα δικαστηρια, κατι η αγνοια του ποσο μπαχαλο ειναι το κρατος, πολλοι σταματησαν.
απο την αλλη ομως, κατι τα λαθη πατερα και μπαρμπα, καποιοι λιγοι ξεφυγαν.
εις εξ αυτων προτιμησε να φτιαξει ενα μηχανημα τελειως διαφορετικο προκειμενου να ξεφυγει απο τις πατεντες

ετσι εφτιαξε ενα πολυ βαρυ, πολυ ποιοτικο ομως. ενα προιον πρεπει να ειναι και χρηστικο πανω απο ολα.
το δικο του δεν ηταν. ηταν πολυ βαρυ, δεν μπορουσες να το κουμανταρεις ευκολα, να το ανεβοκατεβασεις στην καροτσα του αγροτικου κλπ
δουλευε αργα, δεν παθαινε τιποτα. και φυσικα πολυ ακριβοτερο. εκανε ομως καλη δουλεια, και ηταν κορυφαιας αντοχης.
παντα υπαρχουν πελατες που θα αγορασουν το ακριβοτερο ακομα και αν δεν τους βολευει. ή πελατες που ξερουν το γιατι το πληρωνουν και ας μην τους βολευει τοσο πολυ

για να μπορεσει να κρατηθει στην αγορα, τον βοηθησε και το μπακραουντ του, εφτιαχνε μονο 300 κομματια το χρονο εκ των οποιων ηταν ολα προ-πωλημενα
οταν ο πατερας μου με τον μπαρμπα μου ηρθαν χρονιες που φτιαξαμε αθροιστικα 2.500 + κομματια

τι εκανε λοιπον αυτος? (δυο αδερφια). δεν ειχαν εργατες, εφτιαχναν με τις γυναικες τους βοηθους, ολο το χρονο σιγα σιγα ολα μεσα στο μαγαζι τους. τα εργαλεια τους
εμενα οταν η ζητηση με ξεπερνουσε εδινα φασον σε άλλα μηχανουργεια.

μπορει η αγορα να καιγοταν αλλά αυτοι στο τζογο τους. και καλα εκαναν. δεν σηκωναν τιμες, (δεν μπορουσαν αλλωστε αφου ηταν ολα συμφωνημενα), δεν αλλαζαν ρυθμο παραγωγης
αυτο μπορουσαν αυτο εκαναν
ετσι εβγαζαν καλα λεφτα. εγω, ο μπαρμπας μου και αλλοι κλεισαμε καποια στιγμη. χρεοκοπια, οταν μπηκαν στην αγορα οι βουλγαροι και οι τουρκοι.
επειτα βγηκαν αλλοι στη πορεια και μεγαλωσαν . που και αυτοι θα κλεισουν αλλά δεν το ξερουν ακομα

σου λεω οτι ο συγκεκριμενος ειναι ισως ο μονος που θα μεινει. ποτε δεν θα αγορασει κανεναν, ποτε δεν θα κατακτησει την αγορα. αλλά δεν θα κλεισει λογικα. και ειναι ο μακροβιοτερος κατασκευαστης που υπαρχει τωρα πια στην αγορα.
ακομα ομως και αυτος, την ποιοτητα του την εριξε συνολικα. και σε καποια σημεια σαφως πολυ.
εξακολουθει ομως να ειναι πολυ ανωτερος ποιοτικα απο τους υπολοιπους.

το σκεπτικο του ηταν απλο. χοντρικα σκεφτηκαν, ειμαστε δυο οικογενειες, θελουμε για να περναμε καλα 45.000 το χρονο ο καθενας αρα 90 χιλιαρικα κερδος
δια 300 κομματια, θελουμε περιπου 300 ευρω κερδος το κομματι . (υπερβολικο μεν αλλά αφου τον παιρνει τοτε οκ)
αφου δεν εχουμε εργατικα και ειμαστε οι ιδιοι εργατες , ολα καλα
κανενας δεν ασχολειται να τον αντιγραψει και για τον λογο οτι το εργαλειο του ειναι πιο περιπλοκο οπότε τον αντιγραφεα τον ενδιαφερει να αντιγραψει κατι ευκολο και γρηγορο

καπως ετσι λειτουργουν αναλογικα και οι μικρες εξειδικευμενες εταιριες του εξωτερικου ιδιαιτερα της ιαπωνιας αλλά και της ευρωπης
εταιριες "αγνωστες" στο ευρυ κοινο που φτιαχνουν ομως εξαιρετικα κομματια
ολες οι υπολοιπες ομως, ακομα και οι καλες εξαγοραστηκαν και εμεινε μονο το ονομα ισως...

Συγουρα η συζυτηση μεταξυ παλιου και νεου εργαλειου οσο αφορα την ποιοτητα εχει πολλες ερμηνιες..
Η κατασκευαστικη χρονια ποιοτητα σε αντιθεση με την εργονομια και την χρηστικοτητα του σημερα παντα θα βαζει σε ζυγαρια τα παλια με τα νεα...
Τα εργαλεια του σημερα βγαζουν γρηγοροτερα τα χρηματα οποτε και η αποσβεση τους γινεται ακομη πιο γρηγορα..καπου εκει ομως ερχεται η παροδος του χρονου που προδιδει τεχνολογιες και χρηστικοτητα...
Δεν υσχιει ομως κατα κορον παντου...οταν πληρωνεις κατι περιμενεις και αναλογη ποιοτητα...δεν μπορει ενας βιδωλογος των 300+ ευρω να ειναι το ιδιο με καποιον των 60-70...οποτε υπαρχει διαφορα μεταξυ εργαλειων..

Επειση μια αλλη συμαντικη παραμετρος ειναι ο τροπος που χρησιμοποιουνται τα εργαλεια ασχετος ποιοτητας και χρηματων....απαξ και δεν το λειτουργεις σωστα η δεν το χρησιμοποιεις στις αναλογες εργασιες μην περιμενεις να εχει αξιοπιστια σε βαθος χρονου....

Τελικά η unimac ανεβάζει τιμές. Παρήγγειλα σήμερα από κέντρο βίδας τον mc 1100 ξυλοτορνο boston, 570+15 μεταφορικά. Στον Στριγγο που πήρα είχε νέα τιμή από σήμερα στα 715 .
24bd4afa1b61d5ca4735a4372faebff3.jpg

Με το καλο Παυλο...!!!

Πολυ μεγαλη η αποκλειση για το ιδιο πραγμα.....!!!!
Τοσο πολυ ανεβηκαν οι τιμες..;..η βρηκαν καποιοι ευκαιρια...

Σήμερα ανέβηκε ο νέος κατάλογος της unimac είναι όλα πιο ακριβά περίπου 10%. Σιγά σιγά θα ανεβάσουν τιμές και όλοι οι έμποροι λιανικής (και όσοι δεν ανεβάσουν θα είναι λογικά επειδή δεν έχουν στοκ και έχουν ξεχαστεί στις παλιές τιμές).

Μολις κατεβασα τον καταλογο και εκανα συγκριση με το φυλλαδιο που εχω στα χερια μου και επαθα πλακα....!!!
Τι 10%....30-35% σε καποια προιοντα....!!!

Σου λέει το γύρισαν όλοι στα κινέζικα, κάτσε να ανεβάσουμε λιγάκι τιμές, αφού και πάλι φθηνά θα είναι..
Αχ..

Κώστα μην συγκρίνεις το φυλλάδιο προσφορών με τον κατάλογο.

Μονό κατάλογο με κατάλογο και φυλλάδιο με φυλλάδιο.

Εχω τα δυο προηγουμενα φυλλαδια και της Bulle(unimac) και της Bormann,ανοιξη & φθηνοπωρο, και ειναι ακριβως ιδια με το pdf καταλογο εκεινης της περιοδου της καθε εταιριας....πως θα ηταν δυνατον να ειναι διαφορετικα...;...

Για unimac ο γενικός ετήσιος κατάλογος έχει τιμές χωρίς έκπτωση χωρίς φπα. Ο κατάλογος προσφορών η κατάλογος φθινοπώρου άνοιξη κτλ είναι τιμές με έκπτωση και φπα δλδ τιμές που συνήθως βγαίνουν τα εργαλεία στο skoutz.

Πάντως έναν τροχό borman pro που κοίταγα καιρό και αυτός τσίμπησε 7 ευρώ πάνω...

Παιδια, επειδη καπου εχασα επεισοδια, ποια ειναι η αιτιολογια, ή δικαιολογια, για τις αυξησεις αυτες;