... και της παλιας "καλης" ελλαδας...
αλλη μια ιστοριουλα εν ειδη παραμυθιου
καποτε, στην προ αυτοματισμων και κομπιουτερς εποχη, επι μια δεκαπενταετια τουλαχιστον, οι εκτελωνισμοι γινοντουσαν "με τα ματια" και ειναι γνωστο οτι πολλοι τελωνες εκαναν περιουσιες...
ολοκληρα κοντεινερς με χαλιά βαφτιζονταν μοκετες, στερεοφωνικα hi-end βαφτιζονταν "ειδη κουζινας" κλπ
γνωστη εταιρια αυτοκινητων με την οποια συνεργαζομουν (σε αγροτικα εργαλεια), εφερνε πολλα προιοντα της μεσα στα πορτ-παγκαζ των αυτοκινητων που εισηγαγε, αδασμολογητα!
οχι μονο αδασμολογητα ανταλλακτικα για τα αυτοκινητα που εισηγαγε, αλλά και ολοκληρα προιοντα διαφορετικου τομεα. κανενας δεν "σκεφτηκε" ποτε να ανοιξει τα πορτ-παγκαζ τουλαχιστον τοτε..
δεκαετιες 90 και 00
ολοι (οσοι μπορουσαν) το εκαναν απο οσο ελεγαν οι ιδιοι, αλλά ηταν γνωστο στους λιγους μεγαλοπελατες τους οπως εγω.
ετσι μπορουσαν να ειναι φτηνοτεροι απο οσο υπολογιζα, αλλά τα κερδη που εβγαζαν ηταν πολλαπλασια του αναμενομενου. συγκριτικα με τους εισαγωγεις κινητηρων που δεν μπορουσαν να κανουν το ιδιο.
το προβλημα ηταν οτι καρπονονταν αυτοι ολο το κερδος αυτο, ριχνοντας κατα ελαχιστο τις τιμες
ξερετε ενα προιον μπορει να ειναι εξαιρετικο. και ο γνώστης να μπορει να δει την τεχνολογικη του και κατασκευαστικη του ανωτεροτητα, αλλά αυτο που μετραει στο κοσμο ειναι "το ονομα".
ετσι λοιπον τοτε η συγκεκριμενη μαρκα αν και κατασκευαζε εναν απο τους καλυτερους κινητηρες, ελαχιστοι αγροτες ηξεραν το ποσο εξαιρετικο κινητηρα φτιαχνει. δεν ειχε φτιαξει ακομα ονομα.
η αντιπροσωπεια εφερνε λιγα κομματια με αυτον τον τροπο και αποκομιζε υπερκερδη σε λιγα ομως κομματια αναλογικα.
καποτε η αντιπροσωπεια πηγε σε νεες εγκαταστασεις, και ανοιχτηκε στην αγορα και μεγαλωσε
τοτε λοιπον ο εισαγωγεας πηρε μια αποφαση να χτυπησει την αγορα καθως ηθελε να εδραιωσει το ονομα του στο χωρο.
αρχισε πλεον να φερνει κινητηρες και άλλα εργαλεια, οχι πια στο πορτ-παγκαζ των ιχ αυτοκινητων που εισηγαγε, αλλά και σε ολο τον χωρο αποθηκευσης στις "κλουβες" που εισηγαγε.
ξερετε εννοω τα μικρα κλειστα φορτηγακια που μπορει να εχουν χωρο 3 κυβ.μετρα και παραπανω. με τον ιδιο τροπο παντα.
φερνοντας τεραστιες αδασμολογητες ποσοτητες, εριξε αρκετα τις τιμες κατεβαινοντας απο την κορυφη τιμων και συναγωνιζομενος τιμολογιακα στα ισια, κινητηρες υποδιαιστερους
φυσικα για 2 χρονια εγινα ο μεγαλυτερος καταναλωτης του... και προτρεποντας και τους εμπορους μου, πηρα ακομα καλυτερες τιμες, βαζοντας τον ετσι στην αγορα δυνατα αφου εβλεπα οτι ο κινητηρας του ειναι κοσμημα.
σε μια συζητηση μου με τον εμπορικο δ/ντη, μου ειχε πει: ρε νικολα αυτα τα κανουν ολοι, πως νομιζεις οτι ο ταδε και ο δείνα φερνουν σε αυτες τις τιμες? απλα νομιζαμε οτι το καναμε μονο εμεις και ανακαλυψαμε οτι πηγαιναμε με "το σταυρο στο χερι"! τωρα απλα φερνουμε ποσοτητες σοβαρες...
ηταν η εποχη που οταν ενας εμπορικος δ/ντης ή στέλεχος ή και πλασιε ακομα αλλαζε εταιρια, πληρωνοταν απιστευτα ποσα, γιατι απλα μετεφερε το "νόου-χάου" και τις "γνωριμιες του" στον ανταγωνιστη της...
στην ερωτηση μου το αν φοβουνται μην τους πιασουν γελασε και μου ειπε, οτι: το ξερεις, ολοι τα παιρνουν ... ακομα και στη γερμανια!
και μου ειχε πει και κατι ακομα. "ο,τι ερχεται στην ελλαδα ειδικα απο τουρκια, ετσι ερχεται. δυστυχως εμεις φερνουμε απο απω ανατολη. ο ταδε, ο δεινα, ο παραδείνα το εχουν ξευτηλισει.."
δυστυχως φιλοι, καπως ετσι η ελλαδα χρεωθηκε περισσοτερο απο οσο της επρεπε.
για να βγαλουν καποιοι πονηροι δημ.υπαλληλοι π.χ. 10-20 εκατ. δρχ εχανε το κρατος 100 απο φορους
και δυστυχως οι "μεγαλοι" που αποκομιζαν υπερκερδη, δεν τα εριχναν εστω στην ελληνικη αγορα, τα πηγαιναν ελβετια και λιχτενσταιν
μονο οι πονηροι δημ.υπαλληλοι εριχναν τα αναλογικα λιγα ρεγάλα τους (μπροστα στα υπερκερδη των εισαγωγεων) εστω στην εγχωρια αγορα, φτιαχνοντας βιλες
μεγαλες εταιριες φτιαχτηκαν στην ελλαδα με αυτο το τροπο και γιγαντωθηκαν ξεκινωντας απο το μηδεν
δεν ειναι τυχαιο αλλωστε οτι οι μεγαλυτεροι ceo σε πολυεθνικες μαλιστα εταιριες, ξεκινησαν απο την ελλαδα και κατεκτησαν την ευρωπη και το κοσμο...
αυτα ομως δεν εχουν σχεση με το παρρον νημα , ελπιζω οτι πια με τους αυτοματισμους που επιτρεπουν σοβαρους ελεγχους, οτι εχουν εκλειψει τετοια φαινομενα