Tι παραλάβαμε σήμερα..

Re: Απάντηση: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Παρέλαβα σήμερα 2 γωνιακούς σφιγκτήρες από banggood, αντίγραφα των Kreg. Ο ένας δουλεύει, ο άλλος δεν σφίγγει ούτε με αίτηση. Ελπίζω να δώσουν full refund. Ανέβασα κι ένα βιντεάκι στο youtube και τους το έστειλα. ...]

Μήπως το σημείο που αναφέρεις σαν tension (αυτό που βγαίνει μέσα από τη λαβή) είναι κάτι που ρυθμίζεται (ως προς το πόσο θα "σφίξει")? Είδα τη φωτογραφία στο site και φαίνεται σαν να είναι βίδα (με ελατήριο)...

Και εγω αυτο πηγα να δω στις φωτογραφιες και ειδα οτι υπαρχει μια ροδελα που πιθανως να ρυθμιζει την ενταση.

Για πες Γιαννη, υπαρχει tension adjustment η ειναι ελλατωματικος ο σφιγκτηρας? Φαινεται πολυ χρησιμο εργαλειο.

Σε αυτό που λειτουργεί, ναι η βίδα έχει συμμετοχή στο σφίξιμο. Είμαι όμως στο γραφείο και δεν έχω διαθέσιμα πάχη για να δοκιμάσω το πόσο. Σε αυτό που δεν λειτουργεί, όπου και να την βάλεις δεν έχει αποτέλεσμα. Προφανώς ο μηχανισμός μέσα στη λαβή έχει θεματάκι. Αναμένω απάντησή τους. Βρίσκω αναφορές για προβλήματα και στα αυθεντικά kreg, αλλά όχι κάπου που να λένε πως διορθώνεται.

Πήρα εχθές από Πράκτικερ ένα ταπεινό δράπανο πάγκου το EINHELL SB 501.
Είχα διαβάσει τους διθυράμβους του Χιώτη για το Bosch PBD 40 που έχει, αλλά αντιστάθηκα να δώσω τα επιπλέον λεφτά.
Νομίζω ότι ο Χιώτης βλέπει το δράπανο σχεδόν αποκλειστικά για ξύλο.
Εγώ το πήρα για να τρυπάω κυρίως μέταλλα.

Τώρα το έστησα και το δοκίμασα, δεν είχα κάποια κακή έκπληξη.
Καλά να αλλάζω ταχύτητες με τους ιμάντες είναι τόση φασαρία που δεν θα το κάνω ποτέ. Μία αργή ταχύτητα θα έχω πάντα.
Για πείτε μου, εκτός από την ταχύτητα τρυπήματος, υπάρχει κάποιος λόγος να βάζω πολλές στροφές;
Αργά δεν ανεβαίνουν θερμοκρασίες και στο υλικό και στο τρυπάνι, οπότε φθείρω λιγότερο τα τρυπάνια μου.

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία από κολωνατα δραπανά αλλά απο φιλο που χρησιμοποιει μου εχει αναφερει οτι η διαφορά περικλείεται στον τζόγο,στο ακριβές τρύπημα που κανει το κάθε μηχάνημα και στην διάμετρο του τρυπανιου..
Σίγουρα για τρύπημα σε σίδηρο θέλει λιγότερες στροφές αλλά αυτό ρυθμίζεται σχεδόν σε όλα τα κόλωνατα δραπανά...
Βλέποντας και τα 2 οπτικά και μόνο καταλαβαίνεις διάφορες...το ότι πληρώνεις πέρνεις υσχιει και εδώ..
Εάν σου κανει Γιώργο εμάς μας φτάνει και μας περισσεύει...

Kαλοριζικο το κολωνατο, μια χαρα θα κανεις τη δουλεια σου. Το Bosch δεν το εκθειασα απλα εξεθεσα τα σημαντικα πλεονεκτηματα του εναντι των υπολοιπων.

Κοντα στα εικοσι χρονια δουλευαμε ενα κολωνατο του πατερα μου ανατολικογερμανικο και δεν ειχαμε κανενα θεμα. Μια ταχυτητα, μεση προς χαμηλη και that's it.

Τρια πραγματα ομως εκτιμω παρα πολυ στο Bosch. Την ταχυτατη αλλαγη τρυπανιου χωρις εργαλεια, το αμεσο/ταχυτατο ανεβοκατεβασμα του εργαλειου στον αξονα και το ψηφιακο μετρο που σου επιτρεπει να τρυπησεις με απολυτη ακριβεια στο βαθος που θελεις.

Το φως, τα λεντακια, η ποιοτητα κατασκευης, η ηλεκτρονικη ρυθμιση στροφων και τα λοιπα καλουδια συμπληρωνουν αριστα το ποιοτικο αυτο εργαλειο.

Απάντηση: Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Να ξαναρωτήσω, που σου χρειάζονται οι γρήγορες ταχύτητες στο κολωνάτο και έχει τόσο σημασία η ηλεκτρονική ρύθμιση;

Επίσης να επισημάνω ότι όταν μειώνεις την ταχύτητα με γρανάζια ή ιμάντες, αυξάνεις ανάλογα την ροπή. Όταν την μειώνεις ηλεκτρονικά η ροπή είναι η ίδια.
Δηλαδή στο ταπεινό δράπανο με ιμάντες, αν βάλω την μικρότερη ταχύτητα έχει ροπή πολλαπλάσια από το ακριβότερο Bosch που έχει μόνο δύο μηχανικές ταχύτητες.

Ένα αυτόματο τσόκ 20 ευρώ κάνει, μπορείς να το βάλεις σε οποιοδήποτε κολωνάτο.

Σε αυτό που λειτουργεί, ναι η βίδα έχει συμμετοχή στο σφίξιμο. Είμαι όμως στο γραφείο και δεν έχω διαθέσιμα πάχη για να δοκιμάσω το πόσο. Σε αυτό που δεν λειτουργεί, όπου και να την βάλεις δεν έχει αποτέλεσμα. Προφανώς ο μηχανισμός μέσα στη λαβή έχει θεματάκι. Αναμένω απάντησή τους. Βρίσκω αναφορές για προβλήματα και στα αυθεντικά kreg, αλλά όχι κάπου που να λένε πως διορθώνεται.

Λοιπόν ένα update. Οι Κινέζοι κάνανε -κλασσικά- τους Κινέζους αρχικά. Πρότειναν 800 πόντους (περίπου η μισή τιμή του εργαλείου δλδ). Μόλις ανέφερα τις μαγικές λέξεις "paypal dispute", άλλαξε το τροπάριο και άρχισαν να δίνουν χρήματα. Μόλις πρότειναν να αποστείλουν ένα για αντικατάσταση, αποφάσισα να μην το συνεχίσω άλλο. Τουλάχιστον θα δοκιμάσω να ανοίξω τη λαβή του ελαττωματικού, μπας και διορθώνεται.

Να πω ότι δοκίμασα πολλές φορές την λύση που προτείνουν από την Kreg -σύμφωνα με σχόλιο στο amazon, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Την βάζω κι εδώ μήπως είστε άτυχοι κάποιοι από σας που το παραγγείλατε:

" So you will open the jaws and back out that adjustment screw to the point where it is really loose but not falling out. You should see around 3/8" of threads between the bottom of the head of the screw to where it screws into the mechanism. Then you will close the jaws then open them back up. After that, you can bring that adjustment screw back to the positive around halfway down and try to clamp it down. That adjustment is not an exact adjustment, you may have to tighten it more or loosen it more to get the correct pressure you want to apply. When you are using the clamp, you will want to make sure you are opening the clamp fully when you are moving the clamp. This will allow the Automaxx system to reset to zero each time. You should only need to adjust the adjustment screw if you need to add or take out pressure from the clamp as the clamp will adjust to different thicknesses on its own. "

Χιώτη συμφωνώ μαζί σου ότι τα εργαλεία μπαταρίας βολεύουν πάρα πολύ.
Άρχισα να παίρνω και εγώ μπαταρίας, παίρνω όμως τα φτηνά EINHELL.

Σήμερα όμως που πήγα να τα δοκιμάσω διαπίστωσα ένα μειονέκτημα που δεν το είχα σκεφτεί.
Έχω ηλεκτρική σκούπα με πρίζα επάνω, που σημαίνει ότι δουλεύει και σταματάει όταν δουλεύει και σταματάει το ηλεκτρικό εργαλείο που είναι στην πρίζα της.
Με τα εργαλεία μπαταρίας έχασα αυτόν τον αυτοματισμό. :operator:
Και κάνει πολύ φασαρία η σκούπα για να πω άστη να δουλεύει συνεχώς.

Re: Απάντηση: Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Να ξαναρωτήσω, που σου χρειάζονται οι γρήγορες ταχύτητες στο κολωνάτο και έχει τόσο σημασία η ηλεκτρονική ρύθμιση;

Επίσης να επισημάνω ότι όταν μειώνεις την ταχύτητα με γρανάζια ή ιμάντες, αυξάνεις ανάλογα την ροπή. Όταν την μειώνεις ηλεκτρονικά η ροπή είναι η ίδια.
Δηλαδή στο ταπεινό δράπανο με ιμάντες, αν βάλω την μικρότερη ταχύτητα έχει ροπή πολλαπλάσια από το ακριβότερο Bosch που έχει μόνο δύο μηχανικές ταχύτητες.

Ένα αυτόματο τσόκ 20 ευρώ κάνει, μπορείς να το βάλεις σε οποιοδήποτε κολωνάτο.

Η ταχυτητα εξαρταται απο το υλικο που τρυπας και το μεγεθος του τρυπανιου που χρησιμοποιεις. Ειναι μεγαλη ευκολια η ηλεκτρονικη ρυθμιση της ταχυτητας.
Διαβασε εδω σε αυτο το PDF τις διαφορες προτεινομενες ταχυτητες για να παρεις μια ιδεα https://images.meredith.com/wood/images/pdf/speedchart.pdf

Για το θεμα της ροπης δεν ειχα ποτε προβλημα, ουτε σε τρυπημα σκληρου ξυλου με 70μμ forstner.
Δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι η μικρη ταχυτητα σε ενα κολωνατο δινει πολλαπλασια ροπη απο την ροπη στο Bosch σε αντιστοιχα μικρη ταχυτητα.
Στα ιδια watt δεν νομιζω να υπαρχει ουσιαστικη διαφορα.

Δεν εχω υποψη μου καποιο αυτοματο μεταλλικο τσοκ με ασφαλεια που να κοστιζει 20 ευρω.

Χιώτη συμφωνώ μαζί σου ότι τα εργαλεία μπαταρίας βολεύουν πάρα πολύ.
Άρχισα να παίρνω και εγώ μπαταρίας, παίρνω όμως τα φτηνά EINHELL.

Σήμερα όμως που πήγα να τα δοκιμάσω διαπίστωσα ένα μειονέκτημα που δεν το είχα σκεφτεί.
Έχω ηλεκτρική σκούπα με πρίζα επάνω, που σημαίνει ότι δουλεύει και σταματάει όταν δουλεύει και σταματάει το ηλεκτρικό εργαλείο που είναι στην πρίζα της.
Με τα εργαλεία μπαταρίας έχασα αυτόν τον αυτοματισμό. :operator:
Και κάνει πολύ φασαρία η σκούπα για να πω άστη να δουλεύει συνεχώς.

Oυδεν καλον, αμιγες κακου :)

Kαθε συστημα εργαλειων (χειρος, ηλεκτρικα, μπαταριας, πετρελαιου, αερος, ηλιακα, πυρηνικα:) εχει τα συν του και τα πλην του.

Αυτόματο μεταλλικό τσοκ με ασφάλεια, τι εννοείς με ασφάλεια;

Οταν σφιξεις το τσοκ, γυρνας και την ροδελα ασφαλειας και κλειδωνει.

Last edited:
Περίεργο που οι μεγάλες εταιρίες δεν έχουν βάλει ακόμα μπλουτουθ ή γουάι φάι σε κάποια ηλεκτρικά τους εργαλεία.
Θα έπρεπε για παράδειγμα η ηλεκτρική τους σκούπα να συνεργάζεται ασύρματα με τα ηλεκτρικά εργαλεία που συνδέεται.

Αυτο ειναι καταλληλο για το parkside?

Περίεργο που οι μεγάλες εταιρίες δεν έχουν βάλει ακόμα μπλουτουθ ή γουάι φάι σε κάποια ηλεκτρικά τους εργαλεία.
Θα έπρεπε για παράδειγμα η ηλεκτρική τους σκούπα να συνεργάζεται ασύρματα με τα ηλεκτρικά εργαλεία που συνδέεται.

Ποιες εννοεις μεγαλες εταιριες για η makita και νομιζω και η bosch εχει σκουπες μπαταριας με bluetooth

Καλοδούλευτα τα καινούργια αποκτήματά σας παιδιά, να τα χαίρεστε

Κώστα 1965 πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου γύρω απ την ηλεκτροσυγκόλληση.

Αγάπη, πολύ καλή μάσκα και με ευρύ οπτικό πεδίο, ακριβώς την ίδια ´πήρα πριν 3-4 χρόνια. 85 ευρώ παρακαλώ

Για την μάσκα ηλεκτροσυγκόλλησης Imperia λέγατε.
https://www.pavlatos-tools.gr/ilekt...kaska-me-ilektroniko-filtro-65625-p-2131-html

Επειδή με ενδιαφέρει, ήθελα να σε ρωτήσω για την ρύθμιση σκίασης που έχει, από πόσο ξεκινάει.
Θα ήθελα τουλάχιστον από 6. Ακόμα καλλίτερα να ξεκινάει από 1 ή 2 για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε οξυγονοκόλληση.

Για την μάσκα ηλεκτροσυγκόλλησης Imperia λέγατε.
https://www.pavlatos-tools.gr/ilekt...kaska-me-ilektroniko-filtro-65625-p-2131-html

Επειδή με ενδιαφέρει, ήθελα να σε ρωτήσω για την ρύθμιση σκίασης που έχει, από πόσο ξεκινάει.
Θα ήθελα τουλάχιστον από 6. Ακόμα καλλίτερα να ξεκινάει από 1 ή 2 για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε οξυγονοκόλληση.

Δυστυχώς ξεκινάει από 9 (όπως γράφει και στη σελίδα ). η τιμή πάντως είναι πολύ καλή. και με ευρύ οπτικό πεδίο. 90 την πήρα πριν από μερικά χρόνια.
Δεν την έχω δοκιμάσει σε οξυγονοκόλληση για να σου πω.
Για οξυγονοκόλληση βρίσκεις εύκολα και με λίγα

Και αυτή που έχω τώρα από το 9 ξεκινάει.
Εγώ το βρίσκω σκοτεινό για τα λεπτά ηλεκτρόδια των 2 χιλιοστών.

Τα γυαλιά οξυγονοκολλητή είναι σκίασης 3 - 4. Με 9 δεν βλέπεις τίποτα.
Και είναι φτηνά γιατί δεν χρειάζονται φίλτρο για υπεριώδης, δεν παράγονται βλαβερές ακτινοβολίες στην οξυγονοκόλληση.

Ήθελα να μπορώ να χρησιμοποιήσω την μάσκα στην οξυγονοκόλληση για προστασία από αναθυμιάσεις σε κάποιες περιπτώσεις.
Και όταν κολλάς ή κόβεις πάνω από το κεφάλι σου και υπάρχει κίνδυνος να σου έρθουν πυρωμένα σωματίδια στο πρόσωπο. :operator: