Τιμή Κιλοβατώρας

Μπορεί να κουραστηκες αλλα οπως λενε your mileage may vary. Εγω μεσα στην τελευταία δεκαετία που κατασταλαξα στις χρησεις μου και στον τροπο ζωής μου μεσα απο τη διαδικασία αυτή, που δεν εγινε απο τη μια στιγμή στην αλλη, ολο αυτο μου εδωσε λύσεις

Αμεσα διαθεσιμα ειναι. Οπως ειπα τα εχω ομαδοποιημενα και τα 6 λειτουργουν με remote.
Μποξακια κλπ για σενα μπορει να ειναι 3. Σε μενα τα μποξακια ιδιως αυτα που ειναι για τις κιθαρες κλπ ειναι 13. Στους η/υ τα μονιτορ ειναι 3. Ασυρματοι φορτιστες 2, πιανα 2, βιντατζ μηχανηματα που εχουν το πρωτευον του τροφοδοτικου παντα on, 2 phono stages με εξωτερικα τροφοδοτικα, ασύρματα τηλέφωνα 3 (προφανως οταν δεν ειμαι στον επανω οροφο το κλεινω), 2η τηλεόραση στο ισογειο και extender κλείνουν επίσης, wifi καμερες 3 (προφανως δεν ειναι ανοιχτες οταν ειμαι εκει), χωρια φωτακια σποτ, προβολακια κλπ. Ο,τι δεν χρησιμοποιειται σε μια δεδομενη στιγμη ειναι εκτος πριζας. Ειναι τοσο απλό οσο ακούγεται αρκει να το παρεις αποφαση οτι δεν εισαι μετοχος της δεη

Μου φαντάζει εφιάλτης. Εδω κανουμε αμάν να δουλεύει το roaming στα access point οταν ανεβοκατεβαινεις στο σπίτι και θα τα κλείσουμε;

Εαν εξαιρέσεις τα vintage μηχανήματα, ολα τα υπολοιπα ζήτημα ειναι σε επίπεδο μήνα να καταναλώνουν 15KWh, ~3€.

Έχω στημένο Home Assistant και εκτός από μερικές πρίζες που χρησιμοποιούνται σποραδικά και σπάνια, παρακαλουθώ αναλυτικά όλη την κατανάλωση του σπιτιού (μονοκατοικία 100τμ στην Αρτέμιδα, με μέτρια μόνωση και τρία κλιματιστικά 24, 12 και 9κ BTU).

Παραθέτω εδώ ένα σκρινσοτ από τον Ιούνιο (συνολικη καταναλωση 430kWh, με ελάχιστη χρήση των κλιματιστικών, καθώς ήταν πολύ ήπιος ο φετινός Ιούνιος από ζέστη), όπου φαίνεται τι κατανάλωση υπάρχει τις ημέρες που δεν είναι κανείς στο σπίτι: ~6,8kWh, με το ψυγείο να καταναλώνει 1,1kWh ημερησίως και τα δύο NAS (που θεωρητικά θα μπορούσα να τα σβήνω) μαζί με το Raspberry που τρέχει το HA και καναδυο άλλες ψηφιακές συσκευές, να τρώνε 3,3kWh ημερησίως. Τα εξωτερικά φώτα που αναβοσβήνουν μονα τους στη δύση και την ανατολή, είναι 20 σποτακια led, ισχύος 3 και 5 W.
Αυτές οι καταναλώσεις είναι 5,8kWh ημερησίως (τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, που τα εξωτερικά φωτά δουλεύουν τις λιγότερες ώρες), με την υπόλοιπη μια κιλοβατώρα να προέρχεται από συσκευές σε standby.

Αξίζει να ασχοληθώ; μαλλον όχι.

1755600921724.png

Εαν εξαιρέσεις τα vintage μηχανήματα, ολα τα υπολοιπα ζήτημα ειναι σε επίπεδο μήνα να καταναλώνουν 15KWh, ~3€.
μονο μια τηλεόραση σε αναμονη των 5 βατ καιει 3.6kwh το μηνα.
Οποιος το θεωρει εφιαλτη, γουστο του

Πληρωνουμε 200 ευρω το μηνα εφκα πληρωνουμε 800 ευρω το χρονο τελη κυκλοφοριας πληρωνουμε 700 ευρω ασφαλειες αυτοκινητων πληρωνουμε 900 ευρω ενφια και απειρες αλλες βλακειες και θα ασχοληθουμε με τα 5 ευρω που θα γλιτωσουμε απο το ρευμα? Που στην τελικη ενας κολο καφες ειναι ο ενα πιτογυρο. Piece of mind γιατι με την κολοκοινωνια που μας θελει στρατιωτακια μονο δουλεια και να πληρωνουμε τους κεραταδες δεν βγαινει.

μονο μια τηλεόραση σε αναμονη των 5 βατ καιει 3.6kwh το μηνα.
Οποιος το θεωρει εφιαλτη, γουστο του

Η τηλεόραση έχει αναμονή περίπου στο 0.5-1.5watt. Πλέον δεν έχουν ούτε standby led. Με το wifi λίγο περισσότερο.

Δεν το κρίνω, αλλά το να βάλω έξτρα βήματα στη καθημερινότητα μου είναι ασύμβατο. Για να μας διευκολύνει το σπίτι μας, το κάνουμε πιο συνδεδεμένο. Από τα μικρά, του να έχει "τακτοποιηθεί" το τηλεχειριστήριο και να ανοίξεις τη τηλεόραση από το app στο κινητό, μέχρι και τα πιο σημαντικά, όπως τα συστήματα ασφαλείας.

Για να κλείσω μια κάμερα έστω πως είμαι στον χώρο που καταγράφει, πρέπει να κόψω τη πόρτα στο switch εφόσον είναι PoE. Τι είναι πιο σημαντικό, να σου έρθει ένα email πως η συσκευή βγήκε εκτός εάν δεν παίρνει ρεύμα ή να τη κλείσεις για 3 ώρες μη καταναλώνει ρεύμα;

Η τηλεόραση έχει αναμονή περίπου στο 0.5-1.5watt. Πλέον δεν έχουν ούτε standby led. Με το wifi λίγο περισσότερο.

Δεν το κρίνω, αλλά το να βάλω έξτρα βήματα στη καθημερινότητα μου είναι ασύμβατο. Για να μας διευκολύνει το σπίτι μας, το κάνουμε πιο συνδεδεμένο. Από τα μικρά, του να έχει "τακτοποιηθεί" το τηλεχειριστήριο και να ανοίξεις τη τηλεόραση από το app στο κινητό, μέχρι και τα πιο σημαντικά, όπως τα συστήματα ασφαλείας.

Για να κλείσω μια κάμερα έστω πως είμαι στον χώρο που καταγράφει, πρέπει να κόψω τη πόρτα στο switch εφόσον είναι PoE. Τι είναι πιο σημαντικό, να σου έρθει ένα email πως η συσκευή βγήκε εκτός εάν δεν παίρνει ρεύμα ή να τη κλείσεις για 3 ώρες μη καταναλώνει ρεύμα;

Έχω τηλεόραση eon box Sonos arc μπαρα και μια tapo κάμερα σε ένα πολυπριζο και σε αναμονή ( η κάμερα σε λειτουργία) καίω 3 watt

Sent from my iPhone using Tapatalk

Συγνώμη αλλά επανέρχομαι (αν και θα ήθελα να μην επανέλθω και μελλοντικά να μην ξανα-επανέλθω) διότι βγαίνουμε εκτός θέματος και το θέμα είναι να αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο η τιμή της κιλοβατώρας, για το οποίο πρότεινα συγκεκεκριμένα πράγματα, εφαρμοσμένα για αρκετά χρόνια που φέρνουν αποτέλεσμα.

Η μία τηλεόραση 49'' έχει 1.9 την μέτρησα ετσι απο περιέργεια γιατί είναι σχετικά καινούργια, 4 ετών. Η άλλη 45΄΄ που είναι 5 ετών και κάτι 2.8.
Όπως είπα πιο πάνω διαφέρει η αντιμετώπιση. Α, και η τηλεόραση αυτή έχει και μια ολόκληρη γραμμή οριζόντια καμμένη. Αλλοι θα μου πουν, μα πως τι κάνεις. Αλλαξέ την. Δεν με ενοχλεί και δεν πρόκειται να το κάνω. Θα μου πείτε....τεχνολογικό φόρουμ. Παραπέμπω στο να διευκολυνθεί το σπίτι μας. Δεν θα μου ορίσει εμένα η τηλεόραση τη ζωή. Εγω τηλεόραση δεν βλέπω. Βλέπει η σύζυγος και απο την "εγκληματική" απόσταση των 4-5 μέτρων για 49άρα δεν φαίνεται η γραμμή και δεν την εντόπισε καν εκείνη.

Δεν έχει "τακτοποιηθεί" τίποτα.
Ενα πολύμπριζο με διακόπτη είναι και ο τηλεχειρισμός με τηλεχειριζόμενες πρίζες που ανέφερα αλλού γίνεται με συσκευές που κάνουν σεταπ μόνες τους.
Το ίδιο και οι κάμερες. Στο σπίτι είμαι 20 ώρες και 4 λείπω και αν. Και αν έρθουν mail, κάθε βδομάδα καθαρίζω τα mail και τα spam. Και ΝΑΙ δεν έχω έξτρα χώρο στο google πέραν των 15.

Η λογική του standby στις συσκευές, αν και σίγουρα έχει κατέβει η κατανάλωσή τους είναι καθαρά καταναλωτικό προιόν και σκεφτείτε το αποτύπωμά τους σε μια χώρα 10 εκατομυρίων που καίνε 18 μεγαβατ για τη μια τηλεόραση που μπορεί να έχουν σπίτι τους.

όπως επίσης είπα πιο πάνω your mileage may vary. Αλλες οι προτεραιότητες του 40ρη και άλλες του σχεδόν 70άρη.
Εφκα δεν πληρώνω εδώ και πολύ καιρό, στα αυτοκίνητα τέλη δεν πληρώνω λόγω εκπομπών, τα ενφια έχουν μειωθεί διότι τα μεταβίβασα, στα ασφαλιστικά πχ επιλέγω να μην έχω οδική γιατί μου την παρέχει το service, γενικά φροντίζω και δεν σκορπάω αβέρτα σε ενα αδηφάγο κράτος.

Και όπως ειπα το νήμα αυτό είναι για την τιμή της κιλοβατώρας (άρα κάποιους καίει διότι φτάσαμε τα 400 ποστ) και γενικότερα για το θέμα των άχρηστων παραπλανητικών χρωματικών συμβολαίων που έχουν μπει για να θολώσουν τα νερά και να νομίζει ο κόσμος ότι έχει επιλογή σε φτηνό ρεύμα ή σε άλλες δημοκρατικές διαδικασίες. Το θέμα είναι σημαντικό συζητιέται εκτενέστατα σε όλα τα φόρα πχ δείτε insomnia, άσχετα αν κάποιος έχει krell και δεν τον κλείνει 7/24 διότι ακούγεται καλύτερα και το θεωρεί εφιάλτη να ασχολείται με δίευρα.

αν είναι έτσι να κλείσουμε το νήμα διότι έχουμε να κάνουμε με πενταροδεκάρες.

Είναι πολύ απλό.
Υπάρχει μια καμπύλη εξοικονόμησης ενέργειας. Αν η kWh έχει 0.1-0.15 ευρώ αρκετοί θα την φτάσουν στο 90-95% και θα είναι και ευχαριστημένοι και δεν θα ασχοληθούν για κάτι παραπάνω μιας και το θεωρούν από οικονομικής άποψης ότι ο χρόνος για αυτό είναι σημαντικότερος από το ποσό που θα εξοικονομηθεί αν γίνει και το τελευταίο κομμάτι της εξοικονόμησης.
Όπως επίσης κάποιος με ψυγείο ή πλυντήριο 20ετίας να ψάχνει τα W στα standby δεν έχει νόημα, γιατί η σύγκριση με τις άλλες καταναλώσεις το καθιστά ανούσιο.
Αν κάποιος έχει εξοχικό αυτόνομο (ακραίο παράδειγμα) που η kWh μπορεί να κοστίζει από 0.5-1 ευρώ τότε σίγουρα θα το τερματήσουν.

Η τεχνική συζήτηση πάντως έδωσε τον τρόπο για όποιον θέλει να το τερματίσει.

• Like
Reactions: vadergr and anderm
Το πρασινο της ΔΕΗ για τον μηνα 15/07 εως 12/08 για 165 κιλοβατωρες, ανεβηκε στα 15,10 και 15,60 λεπτα σε σχεση με τα 14,5 και 15,5 του προηγουμενου μηνα και τις 217 κιλοβατωρες.

Μετά από δοκιμές έχω καταλήξει στα σταθερά για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο

• Like
Reactions: Sotiris
Αμεσα διαθεσιμα ειναι. Οπως ειπα τα εχω ομαδοποιημενα και τα 6 λειτουργουν με remote.
Μποξακια κλπ για σενα μπορει να ειναι 3. Σε μενα τα μποξακια ιδιως αυτα που ειναι για τις κιθαρες κλπ ειναι 13. Στους η/υ τα μονιτορ ειναι 3. Ασυρματοι φορτιστες 2, πιανα 2, βιντατζ μηχανηματα που εχουν το πρωτευον του τροφοδοτικου παντα on, 2 phono stages με εξωτερικα τροφοδοτικα, ασύρματα τηλέφωνα 3 (προφανως οταν δεν ειμαι στον επανω οροφο το κλεινω), 2η τηλεόραση στο ισογειο και extender κλείνουν επίσης, wifi καμερες 3 (προφανως δεν ειναι ανοιχτες οταν ειμαι εκει), χωρια φωτακια σποτ, προβολακια κλπ. Ο,τι δεν χρησιμοποιειται σε μια δεδομενη στιγμη ειναι εκτος πριζας. Ειναι τοσο απλό οσο ακούγεται αρκει να το παρεις αποφαση οτι δεν εισαι μετοχος της δεη

Να προσθέσω και ένα ακόμα σύστημα 2.1 με ενισχυτή που έχει πακάκι τροφοδοτικό και δεν έχει διακόπτη καθώς και ένα sub που έχει εύκολα προσβάσιμο διακόπτη και τον κλείνω και πολλές φορές περνάει και σε standby αν έχω λίγη ώρα που έχω σταματήσει τη μουσική.

Όλα αυτά είναι επάνω σε πολύπρίζα. Όσα περιέγραψα, προφανώς δεν μιλάω για την υπόλοιπη οικοσκευή, a/c ψυγείο, πλυντήριο ρούχων και πιάτων, κουζίνα κλπ.

Αυτά που έγραψα όμως, όσα δεν έχουν διακόπτη επάνω τους, παραμένουν σε standby γιατί πολύ απλά θέλεις να τα έχεις άμεσα προσβάσιμα. Ακόμα και να σκύψεις να ανάβεις τα πολύπρίζα, και μόνο που θα πρέπει να περιμένεις κατόπιν να πάρει δίκτυο το ρούτερ, το wifi extender κατόπιν (αυτό κι αν αργεί) και τέλος όλα τα δικτυακά, boxάκια streamer, smart speakers κλπ, εκ των πραγμάτων δεν τα σβήνεις ποτέ.

Προφανώς εσύ σωστά μιλάς για αλλαγή lifestyle και συνηθειών, αλλά μερικά από αυτά δεν είναι εύκολο να γίνουν συνήθεια και δεν είναι πρακτικό.

Μετά από δοκιμές έχω καταλήξει στα σταθερά για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο

Συμφωνώ.
0,10 με χρεωνουν την κιλοβατώρα. Αν βάλεις και τα υπόλοιπα βγαίνει στα 0,20.
Αν τα standby καταναλώνουν 50Kwh τον μήνα, αυτό μεταφράζεται σε 10 ευρω.
Για 10 ευρώ προτιμώ να έχω την άμεση πρόσβαση σε αυτές και τον έλεγχο των συσκευών από το κινητό όταν λείπω από το σπίτι.
Δεν τα λυπάμε όταν τα δίνω για κάτι που με εξυπητετεί και μ αρέσει.
Αντίθετα θα τα λυπόμουν αν τα έδινα για τσιγάρα πχ
Εχει να κάνει με τις προτεραιότητες του καθενός.

• Like
Reactions: athlon6401
Πάντως να έχετε κατά νου ότι και οι συσκευές που μετράνε τις καταναλώσεις και ενεργοποιούν / απενεργοποιούν τις συσκευές που βάζετε πάνω τους καταναλώνουν μια χαρά ενέργεια από μόνες τους.

Για παράδειγμα, έχω στον πίνακα τέτοιον διακόπτη (WiFi) για τον θερμοσίφωνα. Μου έχει λύσει τα χέρια κυριολεκτικά, αλλά καίει από μόνος του διαρκώς ~2W (σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου πάντα).

Άλλο παράδειγμα. Διακόπτης που μπαίνει σε σούκο για τηλεχειρισμό του φορτίου που μπαίνει πάνω του, μέσω WiFi, με μέτρηση του φορτίου. Όταν είναι off δεν καίει σχεδόν τίποτα, αλλά στο on καίει ~1,4W.

Οπότε και αυτά θέλουν προσοχή.. δεν είναι να βάζουμε από ένα τέτοιο σε κάθε φορτίο.

• Like
Reactions: vadergr
Παρήγγειλα αυτό αντί για το efergy, διότι είναι και επιτηρητής τασης του βάζεις π.χ. όρια πάνω από 250V κάτω από 200V να κλείνει το ρεύμα κι έχεις όλο τον έλεγχο στο κινητό. Είναι υλικό ράγας , θέλει εγκατάσταση από τον ηλεκτρολόγο και 2 θέσεις κενές στον πίνακα.
Μπορεί να τοποθετηθεί μετά το ρελέ για να ελέγχει όλο το σπίτι ή απλά μετά από κάποια ασφάλεια αν θέλετε να ελέγχει κάποια συγκεκριμένη γραμμή. Έχει μέχρι και OFF remotely αρκεί βέβαια να έχετε το ρούτερ σε άλλη μπρίζα για να μπορείτε να το ξανακάνετε ON remotely.
Αυτό είναι μονοφασικό μέχρι 60Α , υπάρχει και έκδοση για τριφασικό (3Χ100Α)

• Like
Reactions: Sotiris and vadergr
Εναλλακτικά ακριβώς την ίδια δουλειά κανει και αυτό και με οθόνη . Είναι μέχρι 50Α..Το παρήγγειλα και το ακύρωσα σε μια ώρα.
Γράφουν ότι δουλεύει μια χαρά αλλά τα πλαστικά , τα σφιξιματα στις βίδες κλπ δεν είναι τόσο ποιοοτικά και δεν κουμπώνει καλά στις ράγες που έχουμε στους πίνακες.
Δεν θέλω κινεζιές στα ρεύματα μέσα στον πίνακα
Επίσης κάποιοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να σηκώνει 50Α και να έχει τέτοιο μέγεθος....

Πάντως να έχετε κατά νου ότι και οι συσκευές που μετράνε τις καταναλώσεις και ενεργοποιούν / απενεργοποιούν τις συσκευές που βάζετε πάνω τους καταναλώνουν μια χαρά ενέργεια από μόνες τους.
Αυτα που εχω λειτουργούν με μπαταρία

Παρήγγειλα αυτό αντί για το efergy, διότι είναι και επιτηρητής τασης του βάζεις π.χ. όρια πάνω από 250V κάτω από 200V να κλείνει το ρεύμα κι έχεις όλο τον έλεγχο στο κινητό. Είναι υλικό ράγας , θέλει εγκατάσταση από τον ηλεκτρολόγο και 2 θέσεις κενές στον πίνακα.
Μπορεί να τοποθετηθεί μετά το ρελέ για να ελέγχει όλο το σπίτι ή απλά μετά από κάποια ασφάλεια αν θέλετε να ελέγχει κάποια συγκεκριμένη γραμμή. Έχει μέχρι και OFF remotely αρκεί βέβαια να έχετε το ρούτερ σε άλλη μπρίζα για να μπορείτε να το ξανακάνετε ON remotely.
Αυτό είναι μονοφασικό μέχρι 60Α , υπάρχει και έκδοση για τριφασικό (3Χ100Α)
Τάσο επειδή το έψαξες, έπεσες πάνω σε κάτι αντίστοιχο με τον Geyer που αντί για wifi να έχει υποδοχή για SIM;

Τάσο επειδή το έψαξες, έπεσες πάνω σε κάτι αντίστοιχο με τον Geyer που αντί για wifi να έχει υποδοχή για SIM;
Καλά εσύ το πας σε άλλο level. Οχι δεν πήρε το μάτι μου κάτι τέτοιο, δεν ξέρω αν υπάρχει. Και δεν ξέρω αν έχει νόημα να υπάρχει. Διότι πολύ απλά ακολουθείες την ευθεία οδό;
Αφού θες SIM, βάζεις ένα 4G router με sim και τέλος ;) Προϋπόθεση όπως είπα το router να παίρνει ρεύμα κατευθείαν από το ρελέ (πριν τον μετρητή).

Edit: έλα εδώ είσαι : https://e-avgoustis.gr/e-shop/choris-katigoria/gic-gsm-relay-module-2in-2out-gic-03-076-0002/
Είναι μόνο ON/OFF που σημαίνει χρειάζεται να υπάρχει μετά και ο geyer για να ελέγχεις κατανάλωση.

Last edited: