Μήπως μπορείς να απαντήσεις την προηγούμενη ερώτησή μου; Αν η μέση τιμή χονδρικής ήταν σταθερά πάνω από το 0,10 από πέρυσι ως φέτος τον Αύγουστο, αυτό σημαίνει πως ο πάροχος μπήκε μέσα πουλώντας 0,09; Ή παίζει κάτι άλλο;
Είναι δύο τα τινά.
Εάν ο πάροχος είναι απλός μεταπωλητής, το κατά πόσο θα μπεί μέσα εξαρτάται από την έκθεση των σταθερών του συμβολαίων στο Day-Ahead-Market του χρηματιστηρίου ενέργειας. Συνήθως, όταν κλείνουν σταθερά συμβόλαια καλύπτουν ένα μέρος τους τουλάχιστον από προθεσμιακά συμβόλαια αγορών είτε και εξω-χρηματιστηριακά με παραγωγούς. Οι μεγάλοι όλοι έχουν και τα λεγόμενα PPAs, τα συμβόλαια φυσικής παράδοσης με κάποιον παραγωγό ΑΠΕ, με σταθερή τιμή για αρκετά χρόνια.
Μέχρι τις αρχές του χρόνου, οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου κινούνταν καθοδικά και η πρόβλεψη που έκαναν όλοι οι μεγάλοι οίκοι ήταν πως οι τιμές θα συμπιέζονταν επιπλέον λόγω αύξησης της προσφοράς. Αυτή είναι και η πρόβλεψη για σήμερα. Εάν θέλεις άμεση παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα το πληρώσεις 59€ τη MWh σήμερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο για τον Μάιο του 2027 είναι στα 38€ και το τέταρτο τρίμηνο του 2028 στα 28€.
Εάν ο πάροχος τώρα έχει καθετοποιημένη παραγωγή, τα παραπάνω τον ενδιαφέρουν εν μέρει, τιμολογεί βάσει του σταθμισμένου κόστους παραγωγής ενέργειας της δικής του παραγωγής. Όχι επειδή μπορεί να τροφοδοτεί με τη δική του παραγωγή τους πελάτες του, αυτό απαγορεύεται, οπότε υπολογίζει το περιθώριο του στη πώληση της παραγωγής μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Εάν βλέπετε κάποια αντίφαση με τα εξω-χρηματιστηριακά συμβόλαια των μεταπωλητών με παραγωγούς, αυτά ονομάζονται εξωχρηματιστηριακή εκκαθάριση, είναι καθαρά διμερής οικονομική συμφωνία. Του στύλ: Συμφωνήσαμε 60€ τη MWh εγώ ο μεταπωλητής με τον παραγωγό, αγόρασα 75, μου δίνει τα 15 πίσω. Αντίθετα, συμφωνήσαμε πάλι 60€ τη MWh, αγόρασα με 45, σου δίνω 15€ εγώ ο μεταπωλητής.