Προσπαθούμε να δώσουμε εξήγηση..
Γιατί το akai της φωτογραφίας παίζει καλύτερα την εγγραφή που έχει κάνει από το πικάπ;;;
Δηλαδή από την πρότυπη πηγή;;;
View attachment 247495
Η εξήγηση που δώσαμε είναι στα "ισχυρότερα" δυναμικά..
Κάτι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς;;;
Σε πολύ μικρότερο βαθμό. Θα υποθέσω όμως ότι και η διαφορά στον ήχο ήταν πολύ μικρότερη, οριακή.Εγώ αυτό το είχα παρατηρήσει με την εγγραφή δίσκου ,σε cd.
Το cd που έγραφα στο marantz pro ,μου άρεσαν καλύτερα από το LP από το οποίο προερχόταν.
Προσέξτε όμως τι έγραψα...
Μου άρεσαν και όχι ότι ήταν καλύτερα .
Την εξήγηση που είχα δώσει μόνος μου,ήταν ότι τον ήχο της κεφαλής που είχα και τον αποτύπωνε στο cdακι ο εγγραφεας, το έπαιζε καλύτερα το cd γιατί είχε πιο καλή είσοδο line ο προ ,από την MC του.
Μάικ,μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό που έγραψες αναλυτικά και διαφωτιστικά, ισχύει και για cd recorder??
Καλά, την περιοχή μας την ξέρεις. Καλό φορητό ραδιόφωνο χρειάζεται. Φακός, κεριά, αναπτήρας. Να μην ξεχνάμε τις διακοπές ρεύματος..Ωραία όλα αυτά με μια βασική προϋπόθεση.
Να έχεις ίντερνετ.
Χθές με την καταιγίδα που έκανε εδώ κάτω στην Κρήτη, σιώπησαν τα πάντα.
Οπότε και fm χρειαζομουν και σήμα στην τηλεόραση.
Με την τηλεόραση τα βρήκαμε,με το ράδιο τζιφος.
Πάω σήμερα στην πόλη,να βρω μεταλλική κρεμαστρα![]()
Αυτή την οπτική κεφαλή την έχω βάλει από καιρό στο μάτι.![]()
DS Audio DS 003 review
Optical technology shows there might be a better way for cartridges to workwww.whathifi.com
Ωχ...πάλι σε έξοδα βλέπω να μπαίνουν, μερικοί μερικοί![]()
αυτό με την βελόνα στο κόκκινο το έχω εφαρμόσει πολλές φορές,αλλά δεν ένιωθα συμπίεση.Εισαγωγή. Το φαινόμενο αυτό το έχω ακούσει κι' άλλες φορές. Και μάλιστα είχα συναντήσει άτομο που ισχυριζόταν ότι όταν έγραφε σε μαγνητοταινία ένα CD αυτό ακουγόταν καλύτερα.
Μου φαινόταν παράδοξο και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αλλά δεν είχα κανένα λόγο να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια και την εμπειρία του συνομιλητή μου.
Ερμηνεία. Η εξήγηση προέκυψε πολύ αργότερα, όταν ασχολήθηκα με την επεξεργασία ήχου.
Κατά την εγγραφή σε μαγνητοταινία προστίθεται ένα μικρό ποσοστό αρμονικής παραμόρφωσης. Η αρμονική παραμόρφωση 2ης τάξης δηλαδή συχνότητες που προστίθενται στις θεμελιώδεις ενός οργάνου ή μιας ηχογράφησης είναι τα (ακέραια) 2πλασια πολλαπλασια της θεμελιώδους. Ακριβέστερα τα ζυγά πολλαπλάσια. Οι αρμονικές συχνότητες είναι υπεύθυνες για τις χροιές των οργάνων. Που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε ότι αυτό που ακούμε είναι πιάνο ή βιολί, κλπ., ότι είναι ή ανδρική φωνή του Γιάννη ή η γυναικεία φωνή της Μαρίας, κόκ. Ακούμε τις φωνές και τα όργανα με όλο το συχνοτικό τους περιεχόμενο και όχι απλούς τόνους.
Η προσθήκη αρμονικής παραμόρφωσης 2ης τάξης είναι ευχάριστη στο αυτί. Ενώ η αρμονική παραμόρφωση 3ης τάξης (δηλαδή τα 3πλάσια ακεραία πολλαπλάσια της θεμελιώδους) είναι δυσάρεστη.
Οι αρμονικές 2ης τάξης γίνονται αντιληπτές ως "γεμισμα", αύξηση του σώματος των φωνών και των οργάνων. Ενώ οι αρμονικές 3ης τάξης γίνονται αντιληπτές ως ενοχλητική σκληροτητα.
Την προσθήκη αρμονικής παραμόρφωσης μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε όταν γράφουμε σε ταινία ή σε κασσέτα κοντά στο σημείο του κορεσμού, δηλαδή με τη βελόνα πιο πολύ στο κόκκινο! Μέχρι ένα σημείο το αποτέλεσμα είναι ευχάριστο και γίνεται δυσάρεστο από το σημείο αυτό και πέρα.
Το φαινόμενο αυτό της ψυχοακουστικής, ότι η προσθήκη αρμονικών συχνοτήτων (δηλαδή παραμόρφωσης) 2ης τάξης είναι υποκειμενικά ευχάριστη αξιοποιείται στον κόσμο του ήχου με πολλούς τρόπους.
-Οι λαμπατοι ενισχυτές και προενισχυτες αυτό κάνουν. Προσθέτουν στην κατάλληλη ποσότητα αρμονικές που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν μέσα στην ηχογράφηση και το αποτέλεσμα ακούγεται πιο "ζεστό", πιο "μουσικό" και τελικά πιο ευχάριστο.
-Τα λαμπάτα μικρόφωνα εμπλουτίζουν κατά την ηχογράφηση με αρμονικές τις φωνές και τα όργανα. Ορισμένα μοντέλα έγιναν θρυλικά για τον ήχο τους. Ενώ σήμερα κυκλοφορούν μικρόφωνα (π.χ. Antelope) που μοντελοποιούν ψηφιακά τον ήχο πολλών διάσημων λαμπάτων μικροφώνων του παρελθόντος.
-Κατά την ψηφιακή επεξεργασία μίας ηχογράφησης σε ένα DAW (Digital Audio Workstation) υπάρχουν εργαλεία με την μορφή plugins που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά: Προσθέτουν στην ηχογράφηση αρμονικές σαν να ήταν από μαγνητοταινία. Και ο ηχολήπτης ρυθμίζει διαφορές παραμέτρους, π.χ. το βαθμό του κορεσμού. Το αποτέλεσμα είναι η ηχογράφηση να ακούγεται πιο γεμάτη και πιο ζεστή.
-Παρόμοια δουλεύουν και αρκετοί compressors, είτε λειτουργούν ως ψηφιακά plugins, είτε ως αυτοτελείς συσκευές. Προσθέτουν δηλαδή και ένα ποσοστό αρμονικών, παράλληλα με τη συμπίεση (compression) που ρυθμίζονται να κάνουν. Και υπάρχουν και λαμπάτοι compressors, γι' αυτό το λόγο. Και μάλιστα αρκετά ακριβοί.
-Υπάρχουν ακόμα οι λεγόμενοι Audio Enhancers ή Exciters και πάλι ειτε ως ψηφιακά plugins, είτε ως αυτοτελείς συσκευές, επίσης πολύ ακριβές. Οι οποίοι προσθέτουν σε μία ηχογράφηση αρμονικές συχνότητες με παραμέτρους που καθορίζονται από τον ηχολήπτη (Διαβάστε εδώ). Βελτιώνοντας το συνολικό άκουσμα.
Τελικά. Η εγγραφή από το βινύλιο στη μαγνητοταινία προσθέτει ένα μικρό ποσοστό αρμονικών στο συνολικό άκουσμα που γίνεται αντιληπτή ως "γεμισμα", περισσότερος όγκος. Επίσης επειδή προσπαθούμε συνήθως να γράψουμε στο όριο (η "βελόνα μπαινοβγαίνει στο κόκκινο"), για να βελτιώνουμε τη σχέση σήματος προς θόρυβο (S/N) επέρχεται μία πολύ-πολυ ελαφριά συμπίεση στα δυναμικά. Με αποτέλεσμα να ακούμε λίγο πιο δυνατά και να νομίζουμε πως βελτιώθηκαν τα δυναμικά. Συμπέρασμα:
Δεν είναι η υψηλή πιστότητα, αλλά μία μικρή απομάκρυνση από την υψηλή πιστότητα που μας αρέσει.
Λύθηκε η απορία;
Σε ευχαριστώ πολύΕπειδή έψαχνα για mods που αφορούν το Gyro για τον Jim
Έπεσα σε λάθος περίοδο όσον αφορά τα 'ράφια'.Σε ευχαριστώ πολύ
Δεν το συζητάμε ότι κάποια "πράγματα" έχουν μια διαφορετική αξία λόγο αναμνήσεων και συναισθηματικού φόρτου.Έπεσα σε λάθος περίοδο όσον αφορά τα 'ράφια'.
Παραδέχομαι ότι και εγώ παρασύρθηκα απ τις letter σελίδες ...του συγκεκριμένου περιοδικού.
Προσωπικά απολαμβάνω ακόμα τα cd-r που έκαψα πριν τόσα χρόνια, καθώς είχα πρόσβαση σε πολλές δισκοθήκες που μου έμαθαν πολλά και φυσικά ήταν δυσεύρετα.
Επειδή ενημερώνομαι ακούγοντας μουσικές εκπομπές (δες video clip της ημέρας σε λίγο ) ξέρω ότι μπορείς να βρεις πολλά στο 'ίντερνετ'.
Ο λόγος που κρατάω τα περιοδικά αυτά απ το 1986 και δεν έχασα ούτε ένα τεύχος μέχρι πριν λίγα χρόνια ,αλλά και που συνεχίζω ν αγοράζω όλες τις Ελληνικές έντυπες εκδόσεις είναι οι δισκοκριτικές ,οι ιστορικές αναφορές αλλά και 'τάσεις' αλλά και πολλά ενδιαφέροντα άρθρα.
Για τις κασέτες έχω πει γιατί διατηρώ την κατοχή τους έστω και με πολύ μικρή φροντίδα.
Έχω σε live πολλές στιγμές της ζωής μου που αποθανατίστηκαν στις ταινίες τους.
Πως να πετάξω μια κασέτα που έχει το πρόγραμμα π.χ. της βραδιάς πριν πάω φαντάρος και με αφιέρωση απ τον DJ ?
Με τόσο τεκμηριωμένη απάντηση, πως γίνεται να μην λυθεί; Ευχαριστούμε!Συμπέρασμα:
Δεν είναι η υψηλή πιστότητα, αλλά μία μικρή απομάκρυνση από την υψηλή πιστότητα που μας αρέσει.
Λύθηκε η απορία;
αυτό με την βελόνα στο κόκκινο το έχω εφαρμόσει πολλές φορές,αλλά δεν ένιωθα συμπίεση.
Εννοώ στις εκατοντάδες εγγραφές από δίσκο σε CD-R μέσω αναλογικής οδού, χρησιμοποιώντας δηλαδή το Cd-R σαν ένα παλιό Nacamichi,στην εγγραφή σε CD r παίζουν ρόλο και η leizer (όσο πιο δυνατή/ καινούργια είναι τόσο καλύτερα θα κάψει από μια που είναι κοντά στις ώρες της),αλλά όπως ξανα-εγραψα παίζει ρόλο και το υλικό του cd-r software.
Τα καλά και ακριβά επώνυμα άδεια σιντάκια με χρέωση των πνευματικών δικαιωμάτων, αποτύπωναν πολύ κοντύτερα το 'αυθεντικό'.
Επειδή έψαχνα για mods που αφορούν το Gyro για τον Jim ,έπεσα σ' ένα άρθρο του N.Keynwood του 1999 τωρινού editor του Hi Fi World που έγραφε ότι έπρεπε οι αντιγραφές από Cd-recorder ν απαγορευτούν επειδή θα επιφέρουν κακό στην μουσική βιομηχανία ακόμα και αν προορίζονται για προσωπική χρήση.
Τ αποτέλεσμα έλεγε ,με την χρήση καλού cd-r είναι ένας κλώνος δύσκολα ανιχνεύσιμος.
Κατανοητά όλα για την 2ης τάξης αρμονική,αλλά έχει σχέση με την στερεωφονική εικόνα ???
Πέρα απ' την ζεστασιά που αντιλαμβανόμαστε,συνήθως υπάρχει μια εικόνα μεγαλύτερη σε ύψος και βάθος κυρίως.
Τον Νοέμβριο άκουσα έναν Copland και εναν Naim να οδηγούν το ιδιο ηχείο και υπήρχε αυτή η 'μεγένθυση' που μερικές φορές είναι υπερβολική,αλλά αρεστή και ακούγεται πιο ρεαλιστική..