Το chat του δικάναλου

Ακούνε όλοι τους ιδιοσυντονισμους του δωματίου και νομίζουν ότι ακούν χαμηλό, και όταν τραβήξεις τα ηχεία τους 1 μέτρο από του τοίχους το χαμηλό χάνεται, γιατί άραγε;
Εδω υπαρχει μια μεγαλη παρεξηγηση....

Αν τραβηξεις τα ηχεια 1μ απο τον τοιχο πισω τους οντως χανουν το boundary reinforcement η room gain στα χαμηλα.

Αλλα, αυτο ΔΕΝ σημαινει οτι το room gain ειναι ψευτικο μπασο. Ειναι πραγματικη ακουστικη ενεργεια στο χωρο.

ΑΝ και μονο ΑΝ προερχεται απο modes/ιδιοσυντονισμους θα ακουγεται με φουσκωμα, ουρα και γενικοτερα ανιση αποκριση.

ΑΝ ομως ειναι απλη ενισχυση απο τοιχους , ειναι χρησιμη και θεμιτη ενεργεια!

Το room gain ειναι εργαλειο το θεμα ειναι να ειναι ελεγχομενο με σωστη τοποθετηση , ωστε να παρεις το φυσικο gain του δωματιου για να βοηθησεις το ηχειο χαμηλα χωρις να το τοποθετησεις σε σημειο με mode ουτε το ηχειο αλλα ουτε τη θεση ακροασης.

Τελικά δεν κρατήθηκα και το παράγγειλα το Κ13. Βεβαιώθηκα ότι έχει 48 αντιστάσεις ανά κανάλι, 4 (!) κανάλια, άρα 192 αντιστάσεις συνολικά. Περιμένω από βδομάδα να δω τι ψάρια πιάνει συγκρινόμενο με το iFI iDSD Neo πρώτης γενιάς. Ένα από τα δύο θα φύγει.
Ένας φίλος που το πήρε μου είπε ότι είναι υπερευχαριστημένος. Αυτός είναι και ψείρας (μουσικός) αλλά αλλάζει γνώμη κάθε δίμηνο λολ.
Ζει στο εξωτερικό, οπότε δεν μπορώ να το ακούσω.
Είχα μπει και εγώ στο τριπάκι αλλά με περιμένουν κάτι βινύλια και δεν μπορώ να έχω δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, είναι θέμα προτεραιοτήτων. 🤗
Πήρα και το yarbo που μου άλλαξε όλη τη 'δομή' της ακρόασης.
Είμαι ευχαριστημένος με αυτό που ακούω συνολικά οπότε καλό θα είναι να γείρω λίγο πίσω και να το χαρώ.

• Like
Reactions: Tzimisce
Ξεκινάμε από τα 16,25Hz. Mετά 31,5Ηz Κατόπιν 63Hz κ.ο.κ.

Καλά έλεγα εγώ ότι είναι μπερδεμα τα ασανσέρ... :LOL:
και γω έτσι το ξέρω.
Τώρα αυτό το 0.25 είναι υπερβολή
Αλλά για λόγους πρακτικότητας και το 20, 40, 80 μια χαρά είναι
Αμα θέλουμε να συζητάμε ιδίως μέχρι τη δευτέρα παρουσία

Ξεκινάμε από τα 16,25Hz. Mετά 31,5Ηz Κατόπιν 63Hz κ.ο.κ.

Καλά έλεγα εγώ ότι είναι μπερδεμα τα ασανσέρ... :LOL:

Το στάνταρ στη μουσική βιομηχανία είναι η μέτρηση να ξεκινάει από τα 20hz. Για αυτό όλοι οι κατασκευαστές μιλάνε για απόκριση 20hz-20khz.
Αν ρωτήσεις έναν μουσικό, θα σου πει ότι οι οκτάβες ξεκινάνε από πιο ψηλά.
Για αυτό έχουμε αυτό το στάνταρ.
Αλλά ακόμη και έτσι, πάμε 16-32, 32-64, 64-128.
Πολλά ηχεία παίζουν την δεύτερη οκτάβα, έστω κουτσουρεμένη.
Αλλά δεν υπάρχει σοβαρό ηχείο δαπέδου που να μην παίζει την οκτάβα 64-128. :)
Και μη μου πεις "το LS3/5"! :ROFLMAO:

Το στάνταρ στη μουσική βιομηχανία είναι η μέτρηση να ξεκινάει από τα 20hz. Για αυτό όλοι οι κατασκευαστές μιλάνε για απόκριση 20hz-20khz.
Αν ρωτήσεις έναν μουσικό, θα σου πει ότι οι οκτάβες ξεκινάνε από πιο ψηλά.
Για αυτό έχουμε αυτό το στάνταρ.
Αλλά ακόμη και έτσι, πάμε 16-32, 32-64, 64-128.
Πολλά ηχεία παίζουν την δεύτερη οκτάβα, έστω κουτσουρεμένη.
Αλλά δεν υπάρχει σοβαρό ηχείο δαπέδου που να μην παίζει την οκτάβα 64-128. :)
Και μη μου πεις "το LS3/5"! :ROFLMAO:

Άρα την τρίτη οκτάβα εννοείς. Ε πες το βρε συ γιατί έχω σταματήσει στον ημιόροφο και δεν ξέρω προς τα που να πάω. :ROFLMAO:

• Haha
Reactions: Tzimisce

Αν τραβηξεις τα ηχεια 1μ απο τον τοιχο πισω τους οντως χανουν το boundary reinforcement η room gain στα χαμηλα.

Αλλα, αυτο ΔΕΝ σημαινει οτι το room gain ειναι ψευτικο μπασο. Ειναι πραγματικη ακουστικη ενεργεια στο χωρο.

ΑΝ και μονο ΑΝ προερχεται απο modes/ιδιοσυντονισμους θα ακουγεται με φουσκωμα, ουρα και γενικοτερα ανιση αποκριση.

Το room gain ειναι εργαλειο το θεμα ειναι να ειναι ελεγχομενο με σωστη τοποθετηση , ωστε να παρεις το φυσικο gain του δωματιου για να βοηθησεις το ηχειο χαμηλα χωρις να το τοποθετησεις σε σημειο με mode ουτε το ηχειο αλλα ουτε τη θεση ακροασης.
Όλα τα ηχεία έχουν ξεκάθαρη θέση και οδηγίες τοποθέτησης από τον κατασκευαστή τους ώστε να έχουν κάποια νορμαλ απόκριση χαμηλά στον χώρο..
Τα μικρά ηχεία βάσεως υποφέρουν στις χαμηλές λόγο μεγέθους γουφερ και καμπίνας και κάποια από αυτά ζητούν κοντινή τοποθετήσει σε πλαϊνά τοιχώματα..
Πες μου, ποιος αρμόζει σωστά την τοποθέτηση των ηχείων του σε ένα σαλόνι..
Η φυσική ορίζει τα πράγματα στο χαμηλό σε ένα δωμάτιο..
Υπαρχει ψεύτικο χαμηλό και το ακούει πολύς κόσμος λανθασμένα με την λάθος τοποθέτηση των ηχείων τους στον χώρο..

Όλα τα ηχεία έχουν κάποιες οδηγίες από τον κατασκευαστή τους ώστε να τοποθετηθούν σωστά σε έναν χώρο..
Αν ο κατασκευαστής λέει ότι αυτά πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε πλευρικά τοιχώματα όλα κομπλέ.

Δεν υπάρχει κάποια παρεξήγηση..
Εκτός αν ο κάθε ιδιοκτήτης κάνει του κεφαλιού του λόγο συνθηκών..
(Εννοώ την τοποθέτηση των ηχείων)

Ξεκάθαρα. Εκεί είναι τα -3db τους.
Δες εδώ.
Ναι, ok, μέχρι τη μέση της δεύτερης οκτάβας πολλά ηχεία έχουν θέμα. Αλλά όχι ότι δεν υπάρχει ηχείο που να αναπαράγει τα 40-80hz σωστά.

View attachment 271258

Μα είναι συγκεκριμένο.
1η 20hz - 40hz
2η 40hz - 80hz
3η 80hz - 160hz.
Άρα, που καταλήγουμε;
Δεν μιλάω μόνο για τα ATC..

Όλα τα ηχεία έχουν ξεκάθαρη θέση και οδηγίες τοποθέτησης από τον κατασκευαστή τους ώστε να έχουν κάποια νορμαλ απόκριση χαμηλά στον χώρο..
Τα μικρά ηχεία βάσεως υποφέρουν στις χαμηλές λόγο μεγέθους γουφερ και καμπίνας και κάποια από αυτά ζητούν κοντινή τοποθετήσει σε πλαϊνά τοιχώματα..
Πες μου, ποιος αρμόζει σωστά την τοποθέτηση των ηχείων του σε ένα σαλόνι..
Η φυσική ορίζει τα πράγματα στο χαμηλό σε ένα δωμάτιο..
Υπαρχει ψεύτικο χαμηλό και το ακούει πολύς κόσμος λανθασμένα με την λάθος τοποθέτηση των ηχείων τους στον χώρο..

Όλα τα ηχεία έχουν κάποιες οδηγίες από τον κατασκευαστή τους ώστε να τοποθετηθούν σωστά σε έναν χώρο..
Αν ο κατασκευαστής λέει ότι αυτά πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε πλευρικά τοιχώματα όλα κομπλέ.

Δεν υπάρχει κάποια παρεξήγηση..
Εκτός αν ο κάθε ιδιοκτήτης κάνει του κεφαλιού του λόγο συνθηκών..
(Εννοώ την τοποθέτηση των ηχείων)
Ναι και οι οδηγιες των κατασκευαστων λαμβανουν υποψιν το room gain λογω τοιχοματικων οριων και φυσικα λαμβανεται υποψιν κατα το σχεδιασμο των ηχειων η συνεργεια χωρου και ηχειων και κατα τις ακουστικες δοκιμες. Δεν ενδιαφερει κανενα πως θα ακουγεται το ηχειο του στην αυλη η το μπαλκονι...

Η παρεξηγηση εγκειται για το αν θεωρειται η φυσικη ενισχυση του χωρου ψευτικο μπασο η οχι. Εγω λεω δεν ειναι ψευτικο μπασο αν προκειται για απλη ενισχυση λογω τοιχοματικων οριων και οχι απο εντονη διεγερση ιδιορρυθμων η mode χωρου. Ειναι διαφορετικα πραγματα αυτα.

Αλλωστε γι'αυτο και τα in walls θεωρουνται αριστη λυση για τη διαχειριση του μπασου (εκμπεταλευση του gain απο τον τοιχο) χωρις μειονεκτηματα οπως ακυρωσεις κλπ....

Άρα, που καταλήγουμε;
Δεν μιλάω μόνο για τα ATC..

Ότι το να βάζεις την τρίτη οκτάβα στη συζήτηση είναι way too much.
Ούτε εγώ μιλάω για τα ATC. Αν δεν παίζεις 80-160hz από ηχείο δαπέδου, ρίξε το στο τζάκι. :ROFLMAO:

Άρα την τρίτη οκτάβα εννοείς. Ε πες το βρε συ γιατί έχω σταματήσει στον ημιόροφο και δεν ξέρω προς τα που να πάω. :ROFLMAO:

Ναι βρε μάναμ! Έλα στον πρώτο! :ROFLMAO:

Ότι το να βάζεις την τρίτη οκτάβα στη συζήτηση είναι way too much.
Ούτε εγώ μιλάω για τα ATC. Αν δεν παίζεις 80-160hz από ηχείο δαπέδου, ρίξε το στο τζάκι. :ROFLMAO:

Ναι βρε μάναμ! Έλα στον πρώτο! :ROFLMAO:
Για μια οκτάβα θα τα χαλάσουμε;..😁

Ναι και οι οδηγιες των κατασκευαστων λαμβανουν υποψιν το room gain λογω τοιχοματικων οριων και φυσικα λαμβανεται υποψιν κατα το σχεδιασμο των ηχειων η συνεργεια χωρου και ηχειων και κατα τις ακουστικες δοκιμες. Δεν ενδιαφερει κανενα πως θα ακουγεται το ηχειο του στην αυλη η το μπαλκονι...

Η παρεξηγηση εγκειται για το αν θεωρειται η φυσικη ενισχυση του χωρου ψευτικο μπασο η οχι. Εγω λεω δεν ειναι ψευτικο μπασο αν προκειται για απλη ενισχυση λογω τοιχοματικων οριων και οχι απο εντονη διεγερση ιδιορρυθμων η mode χωρου. Ειναι διαφορετικα πραγματα αυτα.

Αλλωστε γι'αυτο και τα in walls θεωρουνται αριστη λυση για τη διαχειριση του μπασου (εκμπεταλευση του gain απο τον τοιχο) χωρις μειονεκτηματα οπως ακυρωσεις κλπ....
Οκ αλλά μην μπερδεύουμε τις διαφορετικές κατασκευές ηχείων μεταξύ τους..
Το χαμηλό για εμένα είναι ψεύτικο όταν τοποθετούμε τα ηχεία κοντά σε τοίχους, άσε που χαλάει η ισορροπία σε όλο το φάσμα προσπαθώντας να κερδίσουμε χαμηλό με αυτή την τοποθέτηση των ηχείων..
Καλό είναι να γίνονται όλα σύμφωνα με αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής των ηχείων μας..

Οκ αλλά μην μπερδεύουμε τις διαφορετικές κατασκευές ηχείων μεταξύ τους..
Το χαμηλό για εμένα είναι ψεύτικο όταν τοποθετούμε τα ηχεία κοντά σε τοίχους, άσε που χαλάει η ισορροπία σε όλο το φάσμα προσπαθώντας να κερδίσουμε χαμηλό με αυτή την τοποθέτηση των ηχείων..
Καλό είναι να γίνονται όλα σύμφωνα με αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής των ηχείων μας..
Συμφωνω. Εγω τα τοποθετησα εντος του ευρους που οριζει το manual του κατασκευαστη.

Βλαδίμηρε, οι στάθμες που μετράτε με το ντεσιμπελομετρο αφορούν μόνο τις μεσαίες συχνότητες..
Είσαι εντελώς λάθος.
Όλο το φάσμα μετράει το όργανο.. μάλιστα σε τόνο χαμηλής συχνότητας που "δύσκολα" ακούω , αυτό γράφει μεγάλες τιμές.
Σε τρακς με πλούσιο χαμηλό γράφει τόσο υψηλές τιμές που στο αφτί φαίνονται δαυσανάλογα χαμηλής έντασης.

Όταν ακούς 105db κορυφές στις μεσαίες στις χαμηλές συχνότητες ξέρεις πόσα db είναι;
Οι μετρήσεις που κάνετε είναι λάθος, τσάμπα γράφετε ότι γράφετε...
Γνώμη σου

Όταν θα βάλεις μικρόφωνο και μετρήσεις τι πτώση στάθμης έχεις στις χαμηλές σε σχέση με τις μεσαίες θα καταλάβεις τι εννοώ..
Βάλε έναν τόνο 50hz (έχει το qobuz και το tidal) και προσπάθησε να πιάσεις τις στάθμες που ακούς στις μεσαίες, φυσικά αυτό δεν θα γίνει ποτέ, με τι ενισχυτή; Θα κλάσει μέντες και θα πέσει η συμπίεση της αρκούδας λόγο μη ρευμάτων του ενισχυτή...
Από που κατάλαβες ότι θέλω ίδια στάθμη χαμηλού (σε db) με το υπόλοιπο φάσμα ;;;

Στο 1.5 - 3khz έχουμε τρομερή ευαισθησία σαν είδος, εκεί ενοχλείται ο εγκέφαλος μας και το αυτί μας που είναι το όργανο μας καταλαβαίνει πότε τα πράγματα γίνονται σκούρα για τα συστήματα μας...
Συμφωνούμε

Δεν έχετε καταλάβει που αρχίζει η συμπίεση σε ένα σύστημα...
Ναι βρε παιδί μου, χτεσινοί είμαστε...

Όταν μετράς με το όργανο σου στάθμες, μετράς μεσαίες, μεσο-υψηλες συχνότητες, όχι χαμηλές...
Πάλι λάθος , αλλά σου έγραψα πιο πάνω..
Αγόρασε ένα ντεσιμπελόμετρο της προκοπής αν δεν έχεις και μην λαμβάνεις υπόψη σου τις ανάλογες εφαρμογές των smartphones αν κάνεις κάτι τέτοιο.. αυτά μετράνε μόνο μεσαίες και υψηλές θέλουν "ξεκλείδωμα" για το υπόλοιπο προς τα κάτω φάσμα.

Πώς βλέπετε τα ρεύματα του ενισχυτή όταν δεν έχεις επάρκεια ρευμάτων στις χαμηλές συχνότητες για την σωστή οδήγηση των γουφερ των ATC ;;;
Επίσης υπάρχουν ηχεία που καταπονούν και καταπίνουν τα ρεύματα του τροφοδοτικού ενός ενισχυτή στους 1.8 - 3.9 khz διότι βουτάνε στα 1.6 ohm σε αυτό το φάσμα...
Εκεί να δεις γλέντι, να βλέπεις θηρία να κλιπαρουν για πλάκα..
Αυτό που κολλάει στην κουβέντα για το Μπολερό και τα ανάλογα είδη ;;;

Η κλασσική μουσική και όχι η ραπ έχει αυτές τις ακραίες διακυμάνσεις στο φάσμα σε db , πολύ χαμηλά σε στάθμες περάσματα όπως και πολύ δυνατά σε στάθμες περάσματα είτε στιγμιαία, είτε συνεχόμενες και για ώρα δυναμικές που λαχανιαζουν τα τροφοδοτικά αν δεν έχουν επαρκεια ρευμάτων..
Εγώ δεν βλέπω καμία δυσκολία στην κλασική μουσική .. σε άλλα είδη κάτι μπορεί να γίνει αν το παρακάνω.

Για να μπορείς να έχεις ισορροπία στο πλήρες φάσμα, χαμηλές, μεσαίες, υψηλές συχνότητες με ομοιογένεια χωρίς συμπίεση συχνοτήτων και με επαρκές στάθμες παντού, δυστυχώς θέλει Subs...
Όταν καταλάβει κάποιος πως εκπέμπει ένα μεγάφωνο τις συχνότητες πχ το woofer, το mid, το Tweeter στον χώρο μας θα μπει στο νόημα σε όλα...
Φυσικά δεν έχουμε/έχουν subs όλοι στα setup μας αλλά και εκεί υπάρχουν λύσεις για κάποια πράγματα..
Πάλι άσχετη κουβέντα...

Ολα τα ηχεια που ειχα επαιζαν πολυ καλυτερα οταν τα απομακρυνα απο τους τοιχους.
Στον ελευθερο χωρο. Δυστυχως αυτο εχει ενα οριο λογω χωροταξιας του δωματιου.

Ολα τα ηχεια που ειχα επαιζαν πολυ καλυτερα οταν τα απομακρυνα απο τους τοιχους.
Στον ελευθερο χωρο. Δυστυχως αυτο εχει ενα οριο λογω χωροταξιας του δωματιου.
Αναλογα και το ηχειο, απο ενα σημειο και μετα δεν κερδιζεις σε καθαροτητα και σκηνη, αντιθετως ο ηχος στεγνωνει (ειδικα το μπασο) και οι μεσαιες αραιωνουν. Υπαρχει παντα μια χρυση τομη. Δεν ειναι κανονας οσο πιο μακρια τοσο καλυτερα.

Απο την αλλη τα subs αν θελεις να τα απομακρυνεις πολυ τα ηχεια σου δινουν πισω το pressurization στον χωρο, ενω διατηρεις την ιδανικη θεση που βρηκες για τα ηχεια για τα υπολοιπα...

Είσαι εντελώς λάθος.
Όλο το φάσμα μετράει το όργανο.. μάλιστα σε τόνο χαμηλής συχνότητας που "δύσκολα" ακούω , αυτό γράφει μεγάλες τιμές.
Σε τρακς με πλούσιο χαμηλό γράφει τόσο υψηλές τιμές που στο αφτί φαίνονται δαυσανάλογα χαμηλής έντασης.

Γνώμη σου

Συμφωνούμε

Αγόρασε ένα ντεσιμπελόμετρο της προκοπής αν δεν έχεις και μην λαμβάνεις υπόψη σου τις ανάλογες εφαρμογές των smartphones αν κάνεις κάτι τέτοιο.. αυτά μετράνε μόνο μεσαίες και υψηλές θέλουν "ξεκλείδωμα" για το υπόλοιπο προς τα κάτω φάσμα.

Εγώ δεν βλέπω καμία δυσκολία στην κλασική μουσική .. σε άλλα είδη κάτι μπορεί να γίνει αν το παρακάνω.

Πάλι άσχετη κουβέντα...
Όλα αυτά που λέω είναι άσχετα σύμφωνα με την δική σου γνώμη/γνώση..
Επειδή δεν συμφωνείς αυτό δεν σημαίνει ότι όσα λέω είναι λάθος..
Σταματώ την κουβέντα διότι δεν καταλαβαίνεις πολλά πράγματα όπως πολύς κόσμος..
Εξ' άλλου και ο Δημήτρης πιο πριν είπε να σταματήσουμε την κουβέντα διότι έχει εξαντληθεί το θέμα..

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές, γιατί κάθε κατασκευαστής έχει υπολογίσει το ηχείο σε άλλη απόσταση για να πετύχει το αποτέλεσμα που θέλει για το συγκεκριμένο ηχείο.

• Like
Reactions: steadyshot
Είσαι εντελώς λάθος.

Γνώμη σου

Συμφωνούμε

Πάλι άσχετη κουβέντα...
Δεν χρησιμοποιώ εφαρμογές κινητών για να μετρήσω κάτι, έχω μικροφωνο μετρήσεων και προγράμματα όταν φτιάχνω ηχεία και όταν θέλω να μετρήσω τον χώρο μου...
Δεν ασχολούμαι καθόλου με αυτά που αναφέρεις ...

• Like
Reactions: vlad66
Δεν χρησιμοποιώ εφαρμογές κινητών για να μετρήσω κάτι, έχω μικροφωνο μετρήσεων και προγράμματα όταν φτιάχνω ηχεία και όταν θέλω να μετρήσω τον χώρο μου...
Δεν ασχολούμαι καθόλου με αυτά που αναφέρεις ...

Γι΄αυτό έγραψα "αν" , 2 φορές μάλιστα.

Και οταν λετε δυσκολια τι δυσκολια περιμενετε να συναντησετε σε hi fi συστημα καποιων χιλιαδων ευρω; Οταν λεμε για δυσκολια σε αυτο το επιπεδο δε λεμε να παραμορφωνει κλπ.

Ειναι το ποσο απολαυστικα/μουσικα/με φυσικη λεπτομερεια και αβιαστα παιζει , ειναι πιο λεπτες εννοιες αυτες.