Το chat του δικάναλου

Το κορυφή το κρατάω, αλλά μιλάμε για απειροελάχιστα σημεία κορύφωσης για δέκατα του δευτερολέπτου (πχ κάνα cymbal). Τελευταία φορά που άκουσα μουσική στα 95dΒ ξεκουφάθηκα, κάτι που δε μου έχει συμβεί ποτέ μπροστά ακριβώς από ορχήστρα.

Μα για αυτό το τόνισα και πάλι με υπόθεση ("παίζει").
Σκέψου ότι ο μαέστρος (όχι εσύ) κάθεται και κάποια μέτρα πιο κοντά από εσένα στην ορχήστρα και ας είσαι και στην πρώτη θέση.
Νομίζω κατάλαβες ότι και πριν δεν εννοούσα εσένα έτσι; :ROFLMAO:

Οι περιγραφικοι "audiophile" οροι υπαρχουν για να περιγραφουν με ανθρώπινο τροπο τις υποκειμενικές εντυπώσεις και τις διαβαθμίσεις που υπαρχουν μεταξυ των συσκευών. Συγκεκριμένα αντιλαμβάνομαι τον όρο μουσικότητα ως ενα συνδυασμό ταχύτητας, συνοχής του μουσικού συνόλου ,σωστού ρυθμού και ρεαλιστικού τόνου της ανθρώπινης φωνής και των οργάνων.

Το κοινό δεν οφείλει να διαβάζει και να κατανοεί μόνο γραφήματα.

Last edited:
  • Like
Reactions: Sonorus and Pleo
Τα έχω ακούσει με ICE 2x500.
Τα 110db τα πιάσαμε για πλάκα.
Ok, για κανένα μισάωρο το άντεξα, δεν είμαι και τύπος που ακούει τόσο δυνατά. :p

Τη φιλοσοφία ότι τα ATC είναι αναίσθητα, δύσκολα κλπ επειδή η εταιρία (που είναι γνωστή για την αυστηρότητα στις μετρήσεις της τα δίνει στα 85db) σε σχέση με άλλες που τα "δηλώνουν" στα 88db ή στα 91db και οι μετρήσεις τους είναι στο γάμο του καραγκιόζη δεν την καταλαβαίνω. :)

Ένας κλασσικός 2x100W θα σου δώσει 16-17db κορυφή.
Με τα ATC θα παίξεις peak στα 101, με άλλα θα παίξεις στα 104-107.
Θεωρητικά, γιατί όταν αρχίσουμε να μετράμε το ότι τα ATC θα πέσουν minimum στα 6.5Ω (ενώ τα άλλα θα τα γυρεύεις στα πατώματα) και τα ATC θα πέσουν minimum στα 100db σε οποιαδήποτε συχνότητα ενώ τα άλλα που δίνουν +-3db εννοούν -6db σε κάποιες συχνότητες θα πέσουν κάτω από τα 100db (συνήθως στα μπάσα) και θα σε ξυρίσουν, δεν το συζητάμε.
Για να ανταπεξέλθεις στις βυθίσεις που θα κάνει η αντίσταση στα ηχεία, απλά δεν θα χρησιμοποιήσεις και τα 100w, οπότε το παραμύθι των 107db πάει περίπατο...
ποιός είπε ότι τα ATC είναι δύσκολα ηχεία;;
2η φορά ρίχνω πάνω τους μικρό ενισχυτή και πάνε μια χαρά !
οκ, δεν λέω ότι είναι το ίδιο με έναν μεγάλο και καλύτερο αλλά πραγματικά παίζουν αξιοπρεπέστατα ακόμα και με 20w Kenwood του '80
(ίσως και παλαιότερος)

IMG_20230706_142320[1].jpg

IMG_20230706_142257[1].jpg

χωρίς Loudness, πρίμα-μπάσα στο "0" !!

ψύκτρα και Μ/Σ σε νορμάλ θερμοκρασία θα έλεγα..

Τα μηχανήματα οφείλουν να αναπαράγουν αυτό που τους δίνεται.
Όταν αρχίσουν και μπαίνουν στο παιχνίδι ηχητικά σημαίνει ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Όπως μία τηλεόραση όταν βγάζει τα χρώματα παστέλ δεν λέμε ποτέ ότι είναι "ζωγραφική" αλλά λάθος, έτσι και εδώ ένα σύστημα δεν μπορεί να θεωρηθεί "μουσικό".
Και που ξέρεις ότι εγώ το θέλω για να ακούω μουσική δηλαδή; Μπορεί να βάζω ραδιόφωνο και να ακούω ομιλίες στην τελική
Θα μου κάνει τον Χατζηνικολάου να ακούγεται σαν τον Νταλάρα με το ζόρι;
Έλα παναγία μου...

Θα μου κάνει τον Χατζηνικολάου να ακούγεται σαν τον Νταλάρα με το ζόρι;
Έλα παναγία μου...
Ρωτω σοβαρα τωρα. Εχεις ακουσει ποτε , ή οποιος δηποτε αλλος , δυο μηχανηματα ιδιας τιμης / κατηγοριας που να ειχαν τετοια διαφορα μεταξυ τους ;
Καταλαβαινω την "υπερβολη" για να τονιστει αυτο που θελεις να πεις, αλλα σου ετυχε να το ακουσεις;
Εγω πιστευω ( για να μην πω ειμαι σιγουρος ) οτι δεν υπαρχουν τετοιες διαφορες μεταξυ ισαξιων μηχανηματων απο εξ ισου σοβαρες εταιρειες.
Οι μονες εξαιρεσεις που πιθανον να υπαρχουν ειναι σε κεφαλες πικαπ και ηχεια.

Καλά τα λες, αλλά βλέπεις ότι κι εσύ μιλάς για περιορισμούς που οδηγούν σε χρωματισμούς. Άρα, it's a bug, not a feature για να το λέμε "μουσικότητα".

Από τη στιγμή που η τεχνολογία τους εισάγει τους χρωματισμούς, δεν είναι bug. It is what it is. Το crossover distortion ακούγεται αμέσως για παράδειγμα με ένα απλό AB test. Αν λόγω τεχνολογίας το έχει μια σχεδίαση θα κριθεί σε σχέση με μια άλλη που δεν το έχει λόγω σχεδίασης και επιλογής άλλης τεχνολογίας. Εκείνη με το crossover distortion δεν θα έχει την ίδια ροή άρα δεν θα έχει και την ίδια μουσικότητα.

Δεν υπάρχει καμία οφειλή εδώ. Υπάρχει μόνο σύγκριση.

Ρωτω σοβαρα τωρα. Εχεις ακουσει ποτε , ή οποιος δηποτε αλλος , δυο μηχανηματα ιδιας τιμης / κατηγοριας που να ειχαν τετοια διαφορα μεταξυ τους ;
Καταλαβαινω την "υπερβολη" για να τονιστει αυτο που θελεις να πεις, αλλα σου ετυχε να το ακουσεις;
Εγω πιστευω ( για να μην πω ειμαι σιγουρος ) οτι δεν υπαρχουν τετοιες διαφορες μεταξυ ισαξιων μηχανηματων απο εξ ισου σοβαρες εταιρειες.
Οι μονες εξαιρεσεις που πιθανον να υπαρχουν ειναι σε κεφαλες πικαπ και ηχεια.
δεν υπάρχει περίπτωση..!!
στα ηλεκτρονικά οι διαφορές είναι πολύ μικρές και ακουστές μόνο σε Α-Β δοκιμές..
στα ηχεία και στις κεφαλές ναι, στα πικάπ λιγότερο αλλά περισσότερο από τα ηλεκτρονικά..

Εγώ πάλι είμαι του "κατοχικού συνδρόμου". Για ηχεία μιλώντας.
Το προτιμώ απο το "ψυχαναγκαστικό σύνδρομο" του μην τυχόν και κρατηθεί λίγο παραπάνω κανένα Λα στο ηλεκτρικό μπάσο και προκύψει το ασυγχώρητο έγκλημα του "μπουμαρίσματος".
Η τήρηση των "βασικών αρχών" και η "θεωρία λέει..." κλπ κλπ
Οι παλιοί μαστόροι λοιπόν λέγανε, ίσως με μια δόση υπερβολής, πως "η πράξη κατουράει τη θεωρία". Και η πράξη, υπάρχουν φορες που αποκλίνει απο τις θεωρίες ανακατεμένες με επιταγές ή ιδεοληψίες του μάρκετινγκ

Ο τρόπος που αρέσει στον καθένα να απολαμβάνει την αναπαραγωγή της μουσικής είναι διαφορετικός. Η διαφοροποίηση βάσει "κορεκτίλας" δεν αναγορεύει απαραίτητα τον έναν σε χαϊφιντελά και τον άλλον τον στιγματίζει ως "κάγκουρα".

Πάρτυ υπήρχαν λογιώ λογιώ. Σε αυτά που μπορούσες να ακούσεις τι σου λέει η κοπέλα δίπλα, συνήθως ταυτόχρονα μπορούσες να ακούσεις και το σύρσιμο των ποδιών στο πάτωμα όσων χόρευαν, πάνω απο τη μουσική. Και λήγαν πρόωρα με την προτροπή "πάμε για κανένα παγωτό;"

Και επειδή πάρτυ δίχως Fleetwood Mac, στις τότε μέρες μας, ήταν αδιανόητο, μεταγενέστερα, καλός φίλος με σούπερ ντούπερ σύστημα και ηχεία τα πολυλατρεμένα απο πολλούς σαραντάρια (κανένας ψόγος προς τους φαν του συγκεκριμένου ηχείου) για να με πείσει πως παίζουν (ιδίως) ΚΑΙ ροκ μου έπαιξε το περίφημο Rumors απο τους εν λόγω. Εκεί ακούσαμε τα εκπληκτικά φωνητικά των κοριτσιών Stevie και Christine και τα εξαιρετικά πιατίνια του Mick, με τον ίδιο να βαριέται να χτυπήσει το ταμπούρο και με τον καϋμένο John McVie να τον έχουν βάλει τιμωρία στη γωνία του στούντιο.
Αυτό -κατα την ταπεινή μου άποψη- δεν συνιστά αναπαραγωγή σύμφωνη, ούτε στο γράμμα, πολύ δε περισσότερο στο πνεύμα της συγκεκριμένης ηχογράφησης. Ακούγομαι βλάσφημος; Αν ναί, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη, αλλά μετά απο εκτεταμένη πολύωρη ακρόαση, αποφάσισα πως οι υπαρκτές αρετές του συγκεκριμένου ηχείου σε πολλούς τομείς, δεν καλύπτουν τα δικά μου θέλω για τον τρόπο που εγώ να ακούω και απολαμβάνω τη μουσική. Εγώ τότε έπαιζα με τρίδρομα KEF ιδιοκατασκευή. μέσα σε σκάρτα 20τμ . Αν αυτό με κάνει "κάγκουρα" πάσο, δεν τρέχει και τίποτα.

Το έχω αυτό το άλμπουμ, έχω χρόνια να το ακούσω και θα το βάλω με την πρώτη ευκαιρία για να δω (ακούσω) αν έχεις δίκιο....

Τυπικά, η περίπτωση παραπάνω σήμερα είναι γνωστή ως «περίπτωση κλιπσάκια» με όρους αγοράς. Παίζουν επίσης 15ιντσα Magnat και Eltax τώρα τελευταία, αν δεν τίθεται θέμα επίπλου (είναι μεγάλα). Εκεί ξέρεις ότι πάει πακέτο και με πολλά watt ενισχυτή και sub αφού προσθετικά πάει το πράγμα.
Η πιο εύκολη πώληση που μπορεί να γίνει.

Μια λέξη μόνο θα πω.
Mcintosh.

:rolleyes:

• Wow
Reactions: vlad66
Μια λέξη μόνο θα πω.
Mcintosh.

:rolleyes:
Υπαρχουν και αλλα πιο "πετυχεμενα" παραδειγματα να ελεγες ......χαχαχα . Νομιζεις οτι αυτες οι εταιρειες δεν ξερουν ή δεν μπορουν να κανουν πιο "φλατ" μηχανηματα;
Ασφαλως και ξερουν και μπορουν. Απλα δεν θελουν διοτι απευθυνονται σε αλλους αγοραστες, και ολιγον τους ενδιαφερει τι λεω εγω και συ.

• Haha
Reactions: Tzimisce
Και για να το κλείσω το θέμα, στο τέλος της ημέρας, προφανώς δεν χαλάσαμε τις καρδιές μας με το φίλο λέγοντας του την άποψή μου, παρα το ότι εκείνος έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας μου, "ωχ κατάλαβα, για τίποτα JBL είσαι! ..."
Το εισέπραξα "με την καλή έννοια", που λέμε. :D

όλοι όσοι θα ακούνε την ζωντανή μουσική παρέα δεν μπορεί να ακούνε διαφορετικά παρά μόνο αν κάποιος έχει "μειωμένη" ή με πρόβλημα ακοή.. ή αν έχει κάποιος υπερακουσία ή ότι άλλο.. πάλι με πρόβλημα δηλαδή..
το "ακουστικό" γούστο του καθενός είναι αυτό που τελικά "ορίζει" τα θέλω του.. ειδικά στα μηχανήματα στο σπίτι.
στην ζωντανή μουσική είναι δύσκολο να πει κάποιος ότι δεν υπάρχει ανάλυση ή πιστότητα ή αρμονικός πλούτος ή κάτι άλλο.. μιλάω για σωστή και πετυχημένη ενορχήστρωση σε καλό χώρο κλπ...
διευκρινίζω ότι στην παρέα δεν θα είναι η μάνα μου πχ που δεν ξέρει τίποτα από μουσική, αλλά εμείς που ξέρουμε και ασχολούμαστε......
Άστο Vlad.
Πιάσε άλλη συζήτηση γιατί αν αρχίσω να γράφω, θα με αποβάλετε κλωτσιδον.:D
Και μάλιστα σε χώρο ΧΩΡΙΣ ηλεκτρική "υποβοήθηση "

• Haha
Reactions: vlad66
Αμην. Ακριβως αυτος ειναι ο κυριος λογος που ολοι ακουμε διαφορετικα. Ειτε λογω προβληματος, ειτε λογω ηλικιας και φυσικης φθορας, ειτε για οποιοδηποτε αλλο λογο θες. Το θεμα γουστου το θιξαμε πολλες φορες και ειναι σεβαστο. Ομως δεν ειναι ενας απο τους λογους που μεταξυ μας ακουμε διαφορετικα.
Προσεξες ομως οτι δεν το θιγει κανενας αυτο ε ;
Δεν με διαβάζεις προσεκτικά :D
Το έχω αναφέρει πλειστάκις το θέμα, βάζοντας σαν παράδειγμα ακόμα και την ανατομία του αυτιού.
Αλλιώς ακούει ένας άνθρωπος με αυτιά σαν λαγανες και αλλιώς με αυτιά σαν κουλουράκια!!
Λιιιιιιγο πιεσε προς τα έξω το πτερύγιο του ιδιου σου του αυτιού και μετά έλα πες μου .....γιατι δεν σου γράφω! 😁

Νομιζεις οτι αυτες οι εταιρειες δεν ξερουν ή δεν μπορουν να κανουν πιο "φλατ" μηχανηματα;
Ασφαλως και ξερουν και μπορουν. Απλα δεν θελουν διοτι απευθυνονται σε αλλους αγοραστες, και ολιγον τους ενδιαφερει τι λεω εγω και συ.
Δεν διαφωνώ.
Αλλά νομίζω απάντησα στην ερώτηση σου 😂
Για εμένα που έχω συνηθίσει τα atc οι κόρνες μου ακούγονται υπερβολικές και λάθος. Σαν να τραγουδάνε funky pops με τεράστια όργανα.
Άλλοι τις λατρεύουν!

Λιιιιιιγο πιεσε προς τα έξω το πτερύγιο του ιδιου σου του αυτιού και μετά έλα πες μου .....γιατι δεν σου γράφω! 😁

Δεν χρειάζεται καν αυτό. Το ίδιο το σχήμα του κεφαλιού σε σχέση με το μήκος κύματος μιας συχνότητας δημιουργεί το φαινόμενο της σκίασης.

Πολύ θα ήθελα να δω μια μελέτη υψηλών συχνοτήτων σε σχέση με το τριχωτό της κεφαλής. Υποψιάζομαι ότι εκείνοι με λιγότερα μαλλιά θα έχουν περισσότερο interaural crosstalk.... . :ROFLMAO:

Ωστόσο, υποτίθεται ότι το ακουστικό μας σύστημα συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου κάνει compensation σε όλα αυτά. Εάν κρατήσεις τα αυτιά σε αυτή τη θέση λίγη ώρα θα... το συνηθίσεις.