Το chat του δικάναλου

Ε, κορυφες εννοουν. Υπαρχουν στο συναφι.
Στο ανθρώπινο αυτί μέσα σε ένα δωμάτιο που ακούμε μουσική η στάθμη από 1 έως 4khz είναι το σημείο που ενοχλείται ο εγκέφαλος μας στα 85-90db συνεχόμενης στάθμης..
Ανέχεται και 100dbSPL στιγμιαία..
Το θέμα είναι πια Setup μπορεί να παίζουν σε αυτό το συγκεκριμένο φάσμα συχνοτήτων χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ακουστική κόπωση...
Στα 75-85db ακούμε άνετα για ώρες χωρίς ακουστική κόπωση..

Προσωπικά έβγαλα πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα για το πως ακούω εδώ στο σπίτι μου προσθέτοντας μία ακόμη "αναφορά" .

Περίμενα να έχω τεράστια διαφορά, αλλά τουλάχιστον από την θέση του θεωρείου δεν έχω..
Για την ακρίβεια όχι απλά δεν έχω διαφορά, αλλά σε κάποιους τομείς είμαι καλύτερος.

Κάποιος θα πει "ο αρμονικός πλούτος δεν συγκρίνεται"

Θα τον απογοητεύσω..
Ακόμα και αυτό το δύσκολο κομμάτι που είναι το δυνατό χαρτί στα live όργανα και το αδύνατο στο σπίτι, με βραχεία κεφαλή ήταν μπροστά και αν ήταν τελικά...

Η μεγάλη απόσταση του θεωρείου πληρώνει το τίμημα ;;

Πιθανόν.. (τι πιθανόν;; σίγουρα θέλω να πω) αλλά δεν με απασχολεί πολύ.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος αφού μπορώ να σταθώ στα ίσα με το θεωρείο.
Ότι βελτίωση κάνω από δω και πέρα θα είναι μια μείωση της απόστασης από την ορχήστρα.

Πιο αναλυτικά, το πιάνο την πληρώνει πρώτο..
Έχω ακούσει πολλές φορές όρθιο πιάνο από κοντά.. πολύ καλό και συγκινητικό θα έλεγα..

Η απόσταση όμως του πιάνου (με "ουρά" φυσικά) μέχρι το θεωρείο , το "φέρνει" μέσα στις δυνατότητες του δικού μου συστήματος και αν σηκώσω λίγο volume το ξεπερνάω σε αίσθηση...

Η "κονσέρβα" δηλαδή δίνει την εντύπωση ότι έρχομαι πιο κοντά στο πιάνο του Μεγάρου.. σαν να μειώνω την απόσταση που μας χώριζε από το θεωρείο μέχρι τις χορδές του.

Τα βιολιά όταν έγιναν πολλά είναι ο τομέας που είμαι λίγο πίσω.. όχι τραγικά, αλλά αισθητά.
Ίσως όταν ολοκληρώσω την βελτίωση στον τελικό να τα φτάσω, ίσως όχι..
Ίσως απλά την μειώσω και αυτό θα είναι υπέρ ικανοποιητικό ως τελικό αποτέλεσμα.

Τα πνευστά και αυτά τα "βλέπω" στα μάτια..
Πάλι θα μου πει κάποιος "αν ακούσεις μπροστά σου πνευστό κλπ..."

Πάλι θα του θυμίσω την απόσταση έως το θεωρείο...

Τελειώνοντας κλείνω με αυτό που περίμενα να κλάψω αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε...

Τα κρουστά....

Όχι, δεν με απογοήτευσαν στην αίθουσα.. κάθε άλλο !!!

Παλμός, ένταση, punch , ήταν υπέροχα !!

Αλλά το ίδιο υπέροχα είναι και εδώ.

Μάλιστα αν δεν ξεπεράσω την δυνατότητα του χώρου μου να κρατήσει "έξω" τα στάσιμα, έχω καλύτερο punch και πιο "άμεση" αίσθηση του βάθους τους.

Και η δυνατότητα του χώρου μου για σωστό μπάσο είναι πολύ υψηλή..

Έρχομαι σε διαφωνία με τον Λευτέρη που θεωρεί ότι έχω στάσιμα.. εκεί που τα έχω δεν γίνεται να ακούς χωρίς να φωνάξουν οι γείτονες την αστυνομία ακόμα και αν δεν είναι ώρα κοινής ησυχίας...

Θα μου πει (πάλι) κάποιος, "μα τι σύστημα έχεις ρε μεγάλε, μας δουλεύεις;;;"

Όχι, δεν δουλεύω και δεν τρολάρω κανέναν.

Έχω φτιάξει τον χώρο ηχητικά με τέτοιον τρόπο που ταιριάζει γάντι με τα ηχεία και τις δυνατότητες του ενισχυτή σε ισχύ.

Ο χώρος είναι μικρός για τα δεδομένα ενός καθιστικού, είναι όμως ιδανικός για ακροάσεις μέτριας έως σχετικά υψηλής έντασης.

Λίγη βελτίωση στον τελικό για να "μάθει" να ελέγχει το βαθύ χαμηλό καλύτερα όταν τα ηχεία "τραβάνε" κοντά στα 100w και τέλος...

Σαφώς υπάρχουν συστήματα που ξεπερνούν σε απόδοση την θέση του θεωρείου στο Μέγαρο.. το πιστεύω αυτό γιατί έτσι "πρέπει" να είναι...

Δεν ξέρω τι γίνεται στις πρώτες θέσεις στην πλατεία του, δεν ξέρω πως ακούει κάποιος από εκεί τους τελευταίους μουσικούς με τα "μικρά" όργανα..

Ο Κώστας είναι τακτικός θαμώνας, δεν ξέρω όμως αν έχει ακούσει από θεωρείο και αν ναι, έχω περιέργεια να μου/μας πει διαφορές..
@Κώστας Γκαβάκος
Ποιά είναι η γνώμη και η εμπειρία σου για την διαφορά θεωρείο vs πλατεία ;;;

Δεν εχω επιχειρησει ποτε να μετρησω.
Υπαρχει ενα sweet spot μεταξυ ρεαλισμου, προσληψης λεπτομερειας και ανετης παρακολουθησης
που το ανακαλυπτεις εμπειρικα. Για συγκεκριμενο χωρο,συστημα και ακροατη φυσικα οχι ως κανονας.

Όταν έδινα τα db φυσικής ακρόασης (από το κινητό) δεν είχα διαβάσει τις μετρήσεις που έδινε και συμπίπτουν με τις δικές μου ο Βλαδίμηρος.

Δύο μικρά βίντεο από την αίθουσα συναυλιών του Αμβούργου.
Στο πρώτο εξηγεί την απόσβεση που κάνουν τα ελατήρια που συνδέουν το εσωτερικό κέλυφος που περιλαμβάνει την σάλα με το εξωτερικό κέλυφος- περίβλημα του κτηρίου.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Στο δεύτερο εξηγεί τον χρόνο αντήχησης σε άδεια και γεμάτη αίθουσα και την σημασία των καθισμάτων.

Για όποιον ενδιαφέρεται ας γκουγκλάρει τον μηχανικό που αναφέρεται στα βίντεο τον Yasuhisa Toyota, Nagata Acoustics υπεύθυνο ακουστικής του χώρου και τις μεθόδους προσομοιώσεων που χρησιμοποιεί.

Να τα ακουν οσοι θελουν να βγαζει το συστημα απαραμορφωτα πανω απο 100 db στο σαλονι...

Στην "δική" μας μουσική της ροκ , μέταλ κλπ , δεν είναι κακό αλλά είναι πολύ δύσκολο.

Γι΄αυτό έρχομαι και ρωτάω από προχτές... Είναι η κλασσική μουσική πιο δύσκολη στην αναπαραγωγή , ή έχουμε σχηματίσει λάθος άποψη παρασυρόμενοι από το δέος της ;;;

Στο ανθρώπινο αυτί μέσα σε ένα δωμάτιο που ακούμε μουσική η στάθμη από 1 έως 4khz είναι το σημείο που ενοχλείται ο εγκέφαλος μας στα 85-90db συνεχόμενης στάθμης..
Ανέχεται και 100dbSPL στιγμιαία..
Το θέμα είναι πια Setup μπορεί να παίζουν σε αυτό το συγκεκριμένο φάσμα συχνοτήτων χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ακουστική κόπωση...
Στα 75-85db ακούμε άνετα για ώρες χωρίς ακουστική κόπωση..

Άρα δεν έχεις πάει σε ροκ συναυλία, κάτι που δεν θέλω να πιστέψω....

Βλαδίμηρε διαφωνώ πρέπει να ακούσεις το ίδιο πρόγραμμα στην καλύτερη δυνατή ποιότητα π.χ. καλό sacd και μετά φυσικό ήχο για να βγάλεις συμπέρασμα. Η διαφορά υπέρ του φυσικού είναι πολύ μεγάλη, είναι άλλο πράγμα. Το πολύ που μπορείς να πεις από ηχογράφηση στο σπίτι είναι δόξα τον Θεό καλά είμαστε.
Τώρα ως προς την θέση προτιμώ πλατεία μέση ή και κεντρικό και τα διπλανά του θεωρεία. Στο βίντεο πάλι από την περίφημη αίθουσα του Αμβούργου (όχι ότι η κεντρική του Μεγάρου πάει πίσω) εξηγεί τις διαφορές καθισμάτων.

Υπάρχουν και αίθουσες με μεταβλητή ακουστική αναλόγως έργου.
Και αίθουσες με μερικώς μεταβλητή ακουστική, λιγότερο σύγχρονες όπως στο Μ. Μουσικής.

Το ηχοσύστημα, μια και αυτό μας ενδιαφέρει, έχει μια διαφορά από τα μουσικά όργανα. Έχει ηχεία μέσα από τα οποία πρέπει να ακούγονται τα μουσικά όργανα τα οποία το καθένα έχει άλλες δυνατότητες, όλα όμως έχουν καταλήξει στον σχεδιασμό τους για την χρήση τους στη μουσική. Τα ηχεία έχουν περιορισμούς εδώ.
Άμα βάλουμε και γιατί είναι σχεδιασμένο να κάνει το σύστημα, να παίζει για μια θέση ακρόασης, που σημαίνει συγκεκριμένη απόσταση και σχεδιασμός που λαμβάνει υπ όψη την ακουστική του χώρου που θα χρησιμοποιηθεί, καταλαβαίνουμε γιατί προκύπτουν οι διαφορές.

Με λίγα λόγια άλλες προϋποθέσεις θέλουμε στο σπίτι στην αναπαραγωγή και άλλες προϋποθέσεις στην αίθουσα. Ακολουθούν και οι μετρήσεις αυτόν τον μπουσουλα. Να μετρήσεις αλλά να ξέρεις τι μετράς και γιατί το μετράς.

Προσωπικά έβγαλα πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα για το πως ακούω εδώ στο σπίτι μου προσθέτοντας μία ακόμη "αναφορά" .

Περίμενα να έχω τεράστια διαφορά, αλλά τουλάχιστον από την θέση του θεωρείου δεν έχω..
Για την ακρίβεια όχι απλά δεν έχω διαφορά, αλλά σε κάποιους τομείς είμαι καλύτερος.

Θα τον απογοητεύσω..
Ακόμα και αυτό το δύσκολο κομμάτι που είναι το δυνατό χαρτί στα live όργανα και το αδύνατο στο σπίτι, με βραχεία κεφαλή ήταν μπροστά και αν ήταν τελικά...

Ότι βελτίωση κάνω από δω και πέρα θα είναι μια μείωση της απόστασης από την ορχήστρα.

Έχω ακούσει πολλές φορές όρθιο πιάνο από κοντά.. πολύ καλό και συγκινητικό θα έλεγα..

Η απόσταση όμως του πιάνου (με "ουρά" φυσικά) μέχρι το θεωρείο , το "φέρνει" μέσα στις δυνατότητες του δικού μου συστήματος και αν σηκώσω λίγο volume το ξεπερνάω σε αίσθηση...

Η "κονσέρβα" δηλαδή δίνει την εντύπωση ότι έρχομαι πιο κοντά στο πιάνο του Μεγάρου.. σαν να μειώνω την απόσταση που μας χώριζε από το θεωρείο μέχρι τις χορδές του.

Τα βιολιά όταν έγιναν πολλά είναι ο τομέας που είμαι λίγο πίσω.. όχι τραγικά, αλλά αισθητά.

Τα κρουστά....

Μάλιστα αν δεν ξεπεράσω την δυνατότητα του χώρου μου να κρατήσει "έξω" τα στάσιμα, έχω καλύτερο punch και πιο "άμεση" αίσθηση του βάθους τους.

Έρχομαι σε διαφωνία με τον Λευτέρη που θεωρεί ότι έχω στάσιμα.. εκεί που τα έχω δεν γίνεται να ακούς χωρίς να φωνάξουν οι γείτονες την αστυνομία ακόμα και αν δεν είναι ώρα κοινής ησυχίας...

Έχω φτιάξει τον χώρο ηχητικά με τέτοιον τρόπο που ταιριάζει γάντι με τα ηχεία και τις δυνατότητες του ενισχυτή σε ισχύ.

Ο χώρος είναι μικρός για τα δεδομένα ενός καθιστικού, είναι όμως ιδανικός για ακροάσεις μέτριας έως σχετικά υψηλής έντασης.

Λίγη βελτίωση στον τελικό για να "μάθει" να ελέγχει το βαθύ χαμηλό καλύτερα όταν τα ηχεία "τραβάνε" κοντά στα 100w και τέλος...

Σαφώς υπάρχουν συστήματα που ξεπερνούν σε απόδοση την θέση του θεωρείου στο Μέγαρο.. το πιστεύω αυτό γιατί έτσι "πρέπει" να είναι...

Δεν ξέρω τι γίνεται στις πρώτες θέσεις στην πλατεία του, δεν ξέρω πως ακούει κάποιος από εκεί τους τελευταίους μουσικούς με τα "μικρά" όργανα..

Ο Κώστας είναι τακτικός θαμώνας, δεν ξέρω όμως αν έχει ακούσει από θεωρείο και αν ναι, έχω περιέργεια να μου/μας πει διαφορές..
@Κώστας Γκαβάκος
Μπορείς να διαφωνείς όσο θέλεις μαζί μου, όμως έτσι θα βελτιωθείς, πρέπει να σε πιεσω να ανεβάσεις κ' άλλο τον ήχο σου στον χώρο σου...
Μάλλον δεν προσεξες τι σου είπα χθες..
Έχεις υπό έλεγχο χαμηλού ακόμα και σε χαμηλές στάθμες, η συγκεκριμένη τοποθέτηση των ηχείων σου κοντά στα πλευρικά τοιχώματα του δωματίου σου δημιουργούν μπουμινγκ...
Η ανεπάρκεια του τελικού να ελέγξει τα ATC που είναι αδηφάγα δημιουργεί αυτό το αποτέλεσμα..
Πολλοί ακροατές σε αυτόν τον χώρο μπερδεύουν το χαμηλό και νομίζουν ότι ακούν χαμηλές (των ηχείων) αλλά δυστυχώς ακούν τα στάσιμα του χώρου...
Το δικό σου σύστημα μπορεί να βελτιωθεί αρκετά σε αυτό το κομμάτι διότι έχεις ηχεία κλειστής καμπίνας και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για σωστές χαμηλές συχνότητες σε έναν χώρο...
Δεν θέλω να παρεξηγείς τα λόγια μου, έχετε δύσκολα ηχεία που θέλουν ρεύματα, και εκεί τα πράγματα γίνονται δύσκολα για την τσέπη μας...
Ότι λέω το λέω με πολύ καλή διάθεση και προοπτική διότι το σύστημα σου έχει δυνατότητες βελτίωσης...
Απλά θέλει σωστές κινήσεις..
Το ξέρω ότι τα λόγια μου δεν αρέσουν σε όσους με διαβάζουν αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα στο Audio, δεν έχει να κάνει μονο με το δικό σου Setup..
Τα περισσότερα συστήματα που υπάρχουν στα σπίτια μας έχουν προβλήματα με τις χαμηλές...
Και είναι λογικό αυτό όταν τα συστήματα είναι στημένα σε σαλόνια και όχι σε χώρους αποκλειστικά για ακρόαση μουσικής.

Είναι η κλασσική μουσική πιο δύσκολη στην αναπαραγωγή , ή έχουμε σχηματίσει λάθος άποψη παρασυρόμενοι από το δέος της ;;;
Ειναι πιο δυσκολη η κλασσικη στην αναπαραγωγη. Και οχι μονο απο αποψη εντασης. Η ενταση ειναι ενα μονο χαρακτηριστικο της μουσικης.
Κατα τη γνωμη μου η αναπαραγωγη της κλασσικης ορχηστρας ειναι το υπερτατο τεστ για την ποιοτητα ενος συστηματος.

Άρα δεν έχεις πάει σε ροκ συναυλία, κάτι που δεν θέλω να πιστέψω....
Τι δουλειά έχει μια συναυλία σε ανοιχτό χώρο με το σύστημα που έχουμε στο δωμάτιο μας..
Καμία σχέση μεταξύ τους...
Για μένα είναι άστοχο αυτό το σχόλιο...
(Φυσικά και έχω πάει σε συναυλίες 😁)

Ειναι πιο δυσκολη η κλασσικη στην αναπαραγωγη. Και οχι μονο απο αποψη εντασης. Η ενταση ειναι ενα μονο χαρακτηριστικο της μουσικης.
Κατα τη γνωμη μου η αναπαραγωγη της κλασσικης ορχηστρας ειναι το υπερτατο τεστ για την ποιοτητα ενος συστηματος.
Σωστά, στην κλασσική αρχίζουν τα δύσκολα για ένα σύστημα..

Να και το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της αίθουσας συναυλιών. Στο βίντεο δεν αναφέρει τα πρόσθετα συστήματα που έβαλε για να έχει την σωστή θερμοκρασία και υγρασία του χώρου.

Last edited:

Θα τον απογοητεύσω..

Τα κρουστά....

@Κώστας Γκαβάκος
Ήσουν πολλά μέτρα μακριά από την ορχήστρα . Αν ήσουν στη μέση μεταξύ θεωρείου και ορχήστρας θα ήσουν ας πούμε 7μ πιο κοντά ; Κάθε μέτρο αν έχει απώλειες 3db…

Βέβαια η διαφορά με τα κανονικά όργανα είναι ο τρόπος που εκπέμπονται τα ηχητικά κύματα τα οποία έχουν σφαιρική και ασύμμετρη εκπομπή . Πχ το βιολί εκπέμπει την περισσότερη ενέργεια προς τα πάνω και όχι ευθεία…

Βλαδίμηρε διαφωνώ πρέπει να ακούσεις το ίδιο πρόγραμμα στην καλύτερη δυνατή ποιότητα π.χ. καλό sacd και μετά φυσικό ήχο για να βγάλεις συμπέρασμα. Η διαφορά υπέρ του φυσικού είναι πολύ μεγάλη, είναι άλλο πράγμα. Το πολύ που μπορείς να πεις από ηχογράφηση στο σπίτι είναι δόξα τον Θεό καλά είμαστε.
Τώρα ως προς την θέση προτιμώ πλατεία μέση ή και κεντρικό και τα διπλανά του θεωρεία. Στο βίντεο πάλι από την περίφημη αίθουσα του Αμβούργου (όχι ότι η κεντρική του Μεγάρου πάει πίσω) εξηγεί τις διαφορές καθισμάτων.

Έγραψα για το πως άκουσα στο θεωρείο και τι ακούω στο σπίτι μου σε σχέση με αυτό..

Το τόνισα αρκετές φορές , όπως αρκετές φορές έγραψα ότι δεν ξέρω την διαφορά με την πλατεία.

Μπορείς να διαφωνείς όσο θέλεις μαζί μου, όμως έτσι θα βελτιωθείς, πρέπει να σε πιεσω να ανεβάσεις κ' άλλο τον ήχο σου στον χώρο σου...
Μάλλον δεν προσεξες τι σου είπα χθες..
Έχεις υπό έλεγχο χαμηλού ακόμα και σε χαμηλές στάθμες, η συγκεκριμένη τοποθέτηση των ηχείων σου κοντά στα πλευρικά τοιχώματα του δωματίου σου δημιουργούν μπουμινγκ...
Η ανεπάρκεια του τελικού να ελέγξει τα ATC που είναι αδηφάγα δημιουργεί αυτό το αποτέλεσμα..
Πολλοί ακροατές σε αυτόν τον χώρο μπερδεύουν το χαμηλό και νομίζουν ότι ακούν χαμηλές (των ηχείων) αλλά δυστυχώς ακούν τα στάσιμα του χώρου...
Το δικό σου σύστημα μπορεί να βελτιωθεί αρκετά σε αυτό το κομμάτι διότι έχεις ηχεία κλειστής καμπίνας και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για σωστές χαμηλές συχνότητες σε έναν χώρο...
Δεν θέλω να παρεξηγείς τα λόγια μου, έχετε δύσκολα ηχεία που θέλουν ρεύματα, και εκεί τα πράγματα γίνονται δύσκολα για την τσέπη μας...
Ότι λέω το λέω με πολύ καλή διάθεση και προοπτική διότι το σύστημα σου έχει δυνατότητες βελτίωσης...
Απλά θέλει σωστές κινήσεις..
Το ξέρω ότι τα λόγια μου δεν αρέσουν σε όσους με διαβάζουν αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα στο Audio, δεν έχει να κάνει μονο με το δικό σου Setup..
Τα περισσότερα συστήματα που υπάρχουν στα σπίτια μας έχουν προβλήματα με τις χαμηλές...
Και είναι λογικό αυτό όταν τα συστήματα είναι στημένα σε σαλόνια και όχι σε χώρους αποκλειστικά για ακρόαση μουσικής.

Διαφωνώ , αλλά λαμβάνω υπόψη όσα γράφεις .

Φυσικά ξέρω τι χρειάζεται για να βελτιωθεί ο ήχος μου και σε αυτό το κομμάτι δεν διαφωνούμε.. διαφωνώ στα στάσιμα.

Προφανώς έχεις άλλη αντίληψη περί μπάσου, δεν ξέρω ποιές είναι οι αναφορές σου στον τομέα, οι δικές μου είναι η ακρόαση στα καλά live που έχω πάει.

Τι δουλειά έχει μια συναυλία σε ανοιχτό χώρο με το σύστημα που έχουμε στο δωμάτιο μας..
Καμία σχέση μεταξύ τους...
Για μένα είναι άστοχο αυτό το σχόλιο...
(Φυσικά και έχω πάει σε συναυλίες 😁)

Άρα δεν έχεις πάει σε αίθουσες συναυλιών παρά μόνο σε ανοιχτούς χώρους ;;;

Γιατί ναι, μεταξύ τους δεν έχουν καμία σχέση.