Το DVD και τα Μυστικά του

Re: Απάντηση: Re: SONY: Αδιέξοδος ο πόλεμος των HD format

Απλά σκέψου να είχε το DVD 8 layer όπως το BD ... δεν θα βελτιώνονταν οι dvd ταινίες μεν λόγο του standar , αλλά το 360 θα μπορούσε να δουλέψει με 36GB και δεν θα περιοριζόταν στα 9.
θα μπορούσαν ακόμα και να γραφτούν HD ταινίες εκεί χωρίς να έχει ανάγκη εξωτερικό HD-DVD... το ίδιο και στο pc μας, όλοι θα είχαμε τώρα ένα dvd 6x.
(δεν μπορώ να ξέρω σε τι ακριβώς θα χρειαστεί ό όγκος στο μέλλον, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα και αυτό είναι το future-proof format)

Υπάρχει και κάτι που ονομάζεται τεχνολογία, και κόστος της blizard! Όταν πριν μια δεκαετία (και κάτι) ορίστηκαν οι προδιαγραφές του dvd είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει αυτό που λες, είτε γιατί η τεχνολογία των κατάλληλων lazer και των υλικών κατασκευής των dvd δεν υπήρχε, είτε λόγω κόστους (αν φανταστούμε ότι λογικές τιμές σε dvd είδαμε μόνο μετά την αυγή του 21ου αιώνα).

Απάντηση: SONY: Αδιέξοδος ο πόλεμος των HD format

Πάντως το format δεν είναι μόνο αυτό… αν τυχών στο μέλλον χρειαστούμε 100GB όγκο και 100mbps bitrate για οτιδήποτε, μπορούμε να το πάρουμε από το BD και δεν θα χρειαστεί να φτιαχτεί νέο format

Περιγράφεις ένα φανταστικό φορματ που το βαπτίζεις BD και που φυσικά ( αν βγει ποτε) δεν θα παίζει πουθενα εκτος ισως από το επίσης φανταστικό ps4.
100mbps;
Αυτό και αν είναι τρέλα .
Εδώ τα 46 δεν χωράνε στο πενηντάρι θα βάλουν 100;
Και για πιο λόγο , για να κάνουν καλύτερη την εικονα του 1080;
Αν θελουμε καλύτερη εικονα θέλουμε μεγαλύτερη αναλυση.

Όπως πολύ σωστα γράφει παρακάτω ο Δημητρης…
Μου είναι πολύ εύκολο να πάρω ένα video 2 ωρών που έχω τραβήξει με την MiniDV καμερούλα μου, σε 576i, και να το συμπιέσω έτσι ώστε να έχει bitrate 40Mbps και να πιάνει ένα BD ολόκληρο.
Αυτό σημαίνει ότι θα έχει κορυφαία ποιότητα εικόνας; Όχι βέβαια.

Όσο ανεβαίνει το bitrate, δεν σημαίνει ότι θα ανεβαίνει ανάλογα και η ποιότητα εικόνας. Αυτό μάλιστα έχει ξανα-ειπωθεί σε παραδίπλα thread, αλλά μάλλον το έχεις ξεχάσει.

Δεν έχεις καταλάβει ... το άρθρο λέει πως αν είσαι σε πολύ μακρινή απόσταση δεν έχει δυνατότητα το μάτι να διακρίνει πχ την λεπτομέρεια που προσφέρουν τα 2εκ pixel του HD σε σχέση με τα 350.000 του SD.
Όσο πλησιάζει τόσο μπορεί να ξεχωρίσει την διαφορά... απλά η ιδανική απόσταση θέασης ταινιών σε οθόνη home cinema, δεν μας επιτρέπει να έχουμε όφελος από τα περισσότερα των 2εκ pixel.
(η ποιότητα της εικόνας που σχηματίζεται είναι καθαρά θέμα codec-bitrate και πηγής)

Αν είναι δυνατόν …
Δηλαδή από τα τρια μετρα ( που είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αποστάσεις σε home cinema ) αν βαλω 1080 και μετα 2000p δεν θα δω καμια διαφορά ενώ με το μεγαλύτερο bitrate θα δω και ας παραμένει η ανάλυση στα 1080;

Από τις μεγαλύτερες κοτσάνες που εχω διαβάσει.
Με αυτό το σκεπτικο οι φωτογραφικές μηχανες θα έπρεπε να σταματήσουν στο 1,3mp. ( ανάλυση περίπου 1280χ720)
Για πιο λογο να βγουν 7 και 8 mp ( και ως συνέπεια μεγαλύτερες αναλύσεις ) αφου κατά το άρθρο το ανθρώπινο ματι δεν μπορει να δει διαφορά.;

Παντως με όλα αυτά σκέφτομαι.
Με την έλευση του 3D στον κινηματογράφο θα ενδιέφερε τον καταναλωτή η μεγαλυτερη ανάλυση η θα ζητούσε κατευθείαν Real 3D για home cinema;

Re: Απάντηση: Re: SONY: Αδιέξοδος ο πόλεμος των HD format

Απλά σκέψου να είχε το DVD 8 layer όπως το BD ... δεν θα βελτιώνονταν οι dvd ταινίες μεν λόγο του standar , αλλά το 360 θα μπορούσε να δουλέψει με 36GB και δεν θα περιοριζόταν στα 9.
θα μπορούσαν ακόμα και να γραφτούν HD ταινίες εκεί χωρίς να έχει ανάγκη εξωτερικό HD-DVD... το ίδιο και στο pc μας, όλοι θα είχαμε τώρα ένα dvd 6x.
(δεν μπορώ να ξέρω σε τι ακριβώς θα χρειαστεί ό όγκος στο μέλλον, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα και αυτό είναι το future-proof format)

Καλά, δεν καταλαβαίνεις ότι αυτό ακριβώς που περιγράφεις παραπάνω είναι το HD DVD???

Αν έβγαινε DVD με 8 layers δεν θα ήταν DVD. Θα ήταν άλλο format.

Re: SONY: Αδιέξοδος ο πόλεμος των HD format

Έχει κάποιο δίκιο όμως ο blizard, όντως το μάτι έχει δυνατότητα να δει συγκεκριμένη ανάλυση (κι αυτό εξαρτάται από την οξύτητα που έχει το μάτι καθενός από εμάς, αν έχουμε κάποιο πρόβλημα ακόμα χειρότερα) σε κάποια συγκεκριμένη απόσταση και σε σχέση με το μέγεθος της οθόνης που χρησιμοποιούμε. Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα έχουμε μία 50άρα οθόνη στα δύο μέτρα δεν είναι απαραίτητο ότι μπορούμε να δούμε μεγαλύτερες αναλύσεις από τα 1080p. Μπορούμε όμως να βάλουμε μία 100άρα στα δύο μέτρα και να έχουμε 2000p (εκεί είναι που κάνει μάλλον το λάθος, στο ότι η ανάλυση έχει σχέση και με το μέγεθος της οθόνης)!

Re: Απάντηση: SONY: Αδιέξοδος ο πόλεμος των HD format

Από την άλλη είναι δικαίωμα σου να αδιαφορείς εντελώς για το θέμα και να σου φαίνομαι υπερβολικός , αλλά πιστεύω ότι κάθε καταναλωτής πρέπει να κοιτάει λίγο τι format επιλέγει για το δικό του συμφέρον… αν του φορτώσουν το χειρότερο, ο ίδιος θα το φάει στην μάπα αργότερα

Ακριβως επειδη δεν θελω να μου φορτωσουν το χειροτερο (=πιο ακριβο , πιο πολυπλοκο , με λιγοτερες δυνατοτητες σε extra κτλ) γι 'αυτο ειμαι υπερ του HD-DVD.

Πρεπει να καταλαβεις επιτελους οτι το "καλυτερο" ειναι σχετικο και δεν εξαρταται απο την χωρητικοτητα και το bitrate οπως λανθασμενα θελεις (επειδη σε συμφερει) να πιστευεις.

Καλά, δεν καταλαβαίνεις ότι αυτό ακριβώς που περιγράφεις παραπάνω είναι το HD DVD???

Αν έβγαινε DVD με 8 layers δεν θα ήταν DVD. Θα ήταν άλλο format.
Ακριβώς... αν έβγαινε τότε ένα format με δυνατότητα 8 layer στα specs, και όλα τα άλλα ίδια (δηλαδή τους ίδιους codec-bandwith για dvd) θα ήταν πιο ακριβό χωρίς κανένα όφελος αρχικά, αλλά θα ΗΤΑΝ FUTURE PROOF.

Ετσι και το BD είναι 3-4 φορές μεγαλύτερες από το hd-dvd και θα είναι future στο μέλλον... επιπλέον έχει και μεγαλύτερο μέγεθος για σήμερα αλλά και bandwith που το κάνουν ακόμα καλύτερο format.
(πέστε ότι είναι πιο ακριβό και δεν το θέλετε , άλλο όχι τα άλλα)

Μπορούμε όμως να βάλουμε μία 100άρα στα δύο μέτρα και να έχουμε 2000p (εκεί είναι που κάνει μάλλον το λάθος, στο ότι η ανάλυση έχει σχέση και με το μέγεθος της οθόνης)!
Υπάρχει πινακάκι που αναφέρει αποστάσεις και τι βλέπει το μάτι για κάθε μέγεθος οθόνης ... υπάρχει και calculator που μπορείς να βάλεις την απόσταση που βλέπεις εσύ ,το μέγεθος της οθόνης σου και την ανάλυσή της, και να σου πει αν μπορείς να δει επιπλέον ανάλυση το μάτι ή όχι.
http://www.carltonbale.com/2006/11/1080p-does-matter/

Το γνωρίζω ότι υπάρχει και calculator και πινακάκι. Που διαφωνείς ότι με μεγαλύτερη οθόνη στην ίδια απόσταση μπορούμε να δούμε και μεγαλύτερη ανάλυση;

ΥΓ. Για το άλλο θέμα, με το φόρματ, δεν καταλαβαίνω πως εξακολουθείς και αγνοείς τις τεχνολογικές συνθήκες της εποχής που βγήκε το DVD, και το οικονομικό του θέματος...

Last edited:

Ακριβώς... αν έβγαινε τότε ένα format με δυνατότητα 8 layer στα specs, και όλα τα άλλα ίδια (δηλαδή τους ίδιους codec-bandwith για dvd) θα ήταν πιο ακριβό χωρίς κανένα όφελος αρχικά, αλλά θα ΗΤΑΝ FUTURE PROOF.

Δεν θα ήταν καθόλου future proof, γιατί η επιπλέον χωρητικότητα θα πήγαινε 100% χαμένη, λόγω του ότι δεν θα υποστήριζε HD με το τότε bitrate και τον τότε codec.

Θα ήταν μια πολύ κακή ιδέα, γιατί θα αύξανε το κόστος χωρίς να αποφέρει κανένα απολύτως όφελος για τον τελικό χρήστη!

Αυτό ακριβώς είναι και το βασικό πρόβλημα του BluRay, όπως έχουμε διαπιστώσει με τα μάτια μας όσοι έχουμε δει στην πράξη και τα δυο formats (μεταξύ των πολλών άλλων.. να μην τα ξαναλέμε..).

Άποψη σου... εγώ θα γούσταρα να μπορούσε το dvd μου να παίζει HD ταινίες σήμερα και να χωράει πιο πολλά δεδομένα... να ήταν άχρηστο το HD-DVD.
Το γνωρίζω ότι υπάρχει και calculator και πινακάκι. Που διαφωνείς ότι με μεγαλύτερη οθόνη στην ίδια απόσταση μπορούμε να δούμε και μεγαλύτερη ανάλυση;

ΥΓ. Για το άλλο θέμα, με το φόρματ, δεν καταλαβαίνω πως εξακολουθείς και αγνοείς τις τεχνολογικές συνθήκες της εποχής που βγήκε το DVD, και το οικονομικό του θέματος...
Δεν διαφωνώ , απλά όταν μεγαλώσει η οθόνη σου συνήθως πάς και πιο μακριά για να την παρακολουθήσεις σωστότερα... αυτά μετράει το πινακάκι , για κάθε περίπτωση.

Μην τα μπερδεύουμε για άλλες χρήσεις, όπως υπολογιστές ή φωτογραφίες όπου το μάτι εστιάζει ... όταν βλέπεις μια ταινία δεν πας ποτέ υπερβολικά κοντά.
(διαφέρει σε κάθε άνθρωπο, γιαυτό μπορείτε να μετρήσετε τα δικά σας δεδομένα)

Last edited:

Ούτε εγώ διαφωνώ, συνήθως έτσι είναι, η μεγαλύτερη οθόνη χρησιμεύει για να μπορείς να βλέπεις από πιο μακριά. Αλλά αν έχουμε σταθερή την απόσταση μπορούμε αυξάνωντας το μέγεθος της οθόνης να έχουμε μεγαλύτερη ανάλυση. Τώρα ποιος θα κάθεται στα 2 μέτρα από μία οθόνη 100 ή 150 ιντσών, χμμμ... είναι άλλη υπόθεση!!

Οκ πάλι .. υποθέτω ότι δεν διαφωνούμε λοιπόν και για κάποιο λόγο είχα αυτή την εντύπωση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: SONY: Αδιέξοδος ο πόλεμος των HD format

Οκ, για να μην κουράζουμε τον κόσμο και δεν μπορεί να παρακολουθήσει, αυτό είναι αρκετό.... η ανάλυση 1920x1080 είναι κοντά στο όριο των δυνατοτήτων του ανθρώπινου ματιού όταν κοιτάει από συγκεκριμένη απόσταση , και μένει να έχουμε αρκετό bit-rate για να δώσουμε και μια πολύ καλής ποιότητας εικόνα με αυτά τα 2εκ pixel.

Ακριβώς! Αν λοιπόν παραδέχεσαι ότι από ένα σημείο και μετά η ανάλυση δεν παίζει ρόλο, δέχεσαι ότι το ίδιο συμβαίνει και με το bitrate; Και μήπως ξέρεις πόσο είναι αυτό το "αρκετό bitrate";

Βάλτε σε έναν μέσο καταναλωτή να δει σε μια 42άρα (που θα είναι πολύ σύντομα το στάνταρτ μέγεθος τηλεόρασης) να δει την ίδια ταινία σε HD-DVD, Blu-ray και 720p encode και αν καταλάβει καμιά διαφορά να με χαιρετήσετε.
Μετά πείτε του και το κόστος και αφήστε τον να διαλέξει ποιο format θα επικρατήσει. Τα πράγματα είναι τόσο απλά.
Τι συζητάτε για 100 ίντσες? Για το 1% του πληθυσμού? Αυτό θα διαμορφώσει την αγορά? Κούνια που σας κούναγε :flipout:

Δυο τρια σχολια κι απο εμενα αν μου επιτρεπετε.
1. Εαν η χωρητικοτητα του δισκου δεν παιζει ρολο, γιατι άραγε οι Transformers δεν εχουν lossless λογω ελλειψης χωρου οπως ειπε η Παραμαουντ? Γιατι τα εξτρας στα Χαρυ Ποττερ θα ειναι HD στο BR και 480 στο HDDVD? Γιατι ΟΛΑ τα BR (πλην καποιων διπλων releases της WB κυριως) έχουν lossless ενω ελαχιστα HDDVD παρεχουν την ιδια δυνατοτητα?

2. Η αναλογια πωλησης δισκων στην Αμερικη ειναι 2:1 υπερ του BR, 73% ΒR στην Ευρώπη, και γύρω στο 90% στην Ιαπωνια.

3. Θεωρει καποιος καλη επενδυση εναν HD player αντι 300+ ευρω οταν ο Αμερικανος τον αγοραζει απο 65(!!!) εως 150?

4. Όταν οι περισσότεροι εδώ μέσα είχαν αγοράσει κάποιο από τα πρώτα, πανάκριβα DVD players, είναι άραγε τόσο ακριβό το BR μετά από μόλις ένα χρόνο ζωής?

5. Πολλοί λένε για το region free. Έχει κανείς ασχοληθεί να ψάξει πόσα BR ΕΙΝΑΙ region free αυτη τη στιγμη?

6. Οσον αφορα τις εξτρα δυνατότητες, το PS3 είναι future proof ΣΙΓΟΥΡΑ μέχρι το προφιλ 2.00 του BR, που σημαινει απολυτως ιδιες δυνατοτητες με το HDDVD. Επίσης ηδη κυκλοφορησε ο πρωτος 1.1 player, με την πολυδιαφημισμενη (και ανουσια για εμενα) δυνατοτητα PiP.

1. Πολλές απαντήσεις:
α) Κάποιος sound engineer σε μεγάλο studio έλεγε ότι δεν διακρίνει διαφορά μεταξύ ενός προσεγμένου DD+ και ενός lossless. Αν θες, μπορώ να βρω την πηγή.
β) Άκου τα Transformers και θα καταλάβεις.
γ) Ο δίσκος των Transformers έχει 5GB ελεύθερα.
Btw, τα "ελάχιστα" lossless είναι 20%.

2. Είναι έτσι αρκετό καιρό, αλλά δε φαίνεται να είναι αρκετό για να βγάλει νικητή.

3. Αυτό το εκνευριστικό φαινόμενο ισχύει για τα περισσότερα ηλεκτρονικά. Γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία εδώ;

4. Ίσως όχι, αλλά γιατί να πληρώνω παραπάνω για λιγότερες δυνατότητες, όταν υπάρχει φτηνότερη εναλλακτική;

5. Γιατί να μπω στον κόπο να ψάξω, όταν υπάρχει απροβλημάτιστη εναλλακτική;

6. Νομίζω δεν είναι σίγουρο ακόμα, αλλά γιατί να ασχοληθώ με ένα υπό εξέλιξη format, όταν υπάρχει πλήρης εναλλακτική;

Συνοπτικά : 1. Μου απαντησες μονο για τους Τρανσφορμερς. Το ότι καποιος sound engineer εργαζομενος ισως και σε στουντιο που υποστηριζει HD ειπε και μια υποκειμενικη γνωμη σου αρκει για να μην εχεις ή θελεις lossless, ειναι δικο σου προβλημα. 2. Αυτό δεν σημαινει πως οι πιθανοτητες νικης ειναι ιδιες. 3. Εχει γιατι η διαφορα στους BR players ειναι πολυ μικροτερη. 4. Οι λιγοτερες δυνατοτητες είναι τι ακριβώς? Η γελοιότητα του PiP commentary ? 5. Απροβληματιστη ναι, εναλλακτικη οχι. Η ποικιλία των ταινιων στα δυο φορμα ειναι ασυγκριτα μεγαλυτερη για το BR. Συγκρινε σε ό,τι επιπεδο θελεις, studios, αριθμο τιτλων, κλπ. 6. Πραγματικα οταν βλεπω BR ταινιες δεν νιωθω καθολου οτι βλεπω κατι μισοτελειωμενο ή υπο εξελιξη, αντιθετα τις απολαμβανω. Τα BDj και HDi με αφηνουν αδιαφορο και τα θεωρω κολπα του μαρκετινγκ.

Δυο τρια σχολια κι απο εμενα αν μου επιτρεπετε.
1. Εαν η χωρητικοτητα του δισκου δεν παιζει ρολο, γιατι άραγε οι Transformers δεν εχουν lossless λογω ελλειψης χωρου οπως ειπε η Παραμαουντ? Γιατι τα εξτρας στα Χαρυ Ποττερ θα ειναι HD στο BR και 480 στο HDDVD? Γιατι ΟΛΑ τα BR (πλην καποιων διπλων releases της WB κυριως) έχουν lossless ενω ελαχιστα HDDVD παρεχουν την ιδια δυνατοτητα?

Τα περισσοτερα HD-DVD μεχρι τωρα εχουν πολυ περισσοτερα εξτρας σε σημειο που να απορεις με το στρατοπεδο του BR........

Εχουν απο την αρχη 20 gb παραπανω και αντι να βαλουν τα ιδια εξτρας.....δεν βαζουν τιποτα.

ααα και το αλλο

Θελω να δω ποιος μ@λ@κ@ς εβαλε εξτρας σε HD ( Γιατι αμφιβαλλω πολυ αν τα γυρισανε σε HD.......ολα τα εξτρας που εχω δει σε αμερικανικες ταινιες μεχρι τωρα δεν τραβηχτηκαν σε φιλμ ουτε σε ΗD) .....

Last edited:

H New Line εδω και χρονια γυρναει τα εξτρας της σε HD. http://bluray.highdefdigest.com/994/hairspray2007.html

Φανταζομαι πως οι περισσοτερες νεες παραγωγες θα το υιοθετησουν, και δεν βλεπω γιατι το θεωρεις μ...κια. Αντιθετα, ειναι μαλλον σπαστικο το αντιθετο.

Απάντηση: Re: SONY: Αδιέξοδος ο πόλεμος των HD format

Συνοπτικά : 1. Μου απαντησες μονο για τους Τρανσφορμερς. Το ότι καποιος sound engineer εργαζομενος ισως και σε στουντιο που υποστηριζει HD ειπε και μια υποκειμενικη γνωμη σου αρκει για να μην εχεις ή θελεις lossless, ειναι δικο σου προβλημα. 2. Αυτό δεν σημαινει πως οι πιθανοτητες νικης ειναι ιδιες. 3. Εχει γιατι η διαφορα στους BR players ειναι πολυ μικροτερη. 4. Οι λιγοτερες δυνατοτητες είναι τι ακριβώς? Η γελοιότητα του PiP commentary ? 5. Απροβληματιστη ναι, εναλλακτικη οχι. Η ποικιλία των ταινιων στα δυο φορμα ειναι ασυγκριτα μεγαλυτερη για το BR. Συγκρινε σε ό,τι επιπεδο θελεις, studios, αριθμο τιτλων, κλπ. 6. Πραγματικα οταν βλεπω BR ταινιες δεν νιωθω καθολου οτι βλεπω κατι μισοτελειωμενο ή υπο εξελιξη, αντιθετα τις απολαμβανω. Τα BDj και HDi με αφηνουν αδιαφορο και τα θεωρω κολπα του μαρκετινγκ.

Συμφωνω οτι ολα τα HD πρεπει να εμπεριεχουν και ασυμπιεστη μπαντα (LPCM) ή ακομα καλυτερα μη απωλεστικα συμπιεσμενη (Dolby TruHD, DTS Master Audio). Αυτο φυσικα δεν σημαινει οτι δεν μπορουμε να παρουμε εξαιρετικα αποτελεσματα απο DD+ οπως στους transformers.
Σχετικα με τα Pip κανεις λαθος, στο 300 ηταν απολαυστικο!

Εγω προσωπικα απολαμβανω και τα δυο φορμα και τα αντιμετωπιζω περιπου οπως θα αντιμετωπιζα δυο μαρκες σκληρων δισκων διοτι περι αυτου προκειται.. Εχω δει απιθανη εικονα και εχω ακουσει απιθανο ηχο και στα δυο στρατοπεδα... Πχ προχθες εβλεπα λιγο απο το Elisabeth σε HD-DVD και επαθα την πλακα μου με το ποσο καθαρη ηταν η εικονα σε μια παλαιοτερη ταινια με χωρο στον δισκο περι τα 22 GB!!

H New Line εδω και χρονια γυρναει τα εξτρας της σε HD. http://bluray.highdefdigest.com/994/hairspray2007.html

Φανταζομαι πως οι περισσοτερες νεες παραγωγες θα το υιοθετησουν, και δεν βλεπω γιατι το θεωρεις μ...κια. Αντιθετα, ειναι μαλλον σπαστικο το αντιθετο.

Mαλλον δεν καταλαβες.....

Ειπα οτι μ......κια ειναι να βαζεις σε HD υλικο τραβηγμενο σε SD........if you know what I mean.....