Το Φωτογραφικό chat

Απάντηση: Re: Το Φωτογραφικό chat

Ίσως κάποιοι άλλοι φοβούνται ότι οι φωτογραφίες τους δεν είναι καλές

Για αυτό ευθύνονται κυρίως οι δύο Κώστηδες και οι δύο Ηλίες .

Δίχως να θέλω να ρίξω κανέναν από τους υπόλοιπους........................................................αλλά αυτοί πραγματικά έχουν ξεφύγει . :flipout:

Το φορουμ με έχει βοηθήσει απειρα απλά δεν είναι πάντα ευκολο να συμμετέχεις το ίδιο. Η γνώμη ή κριτική είναι πάντα υποκειμενική αλλά έτσι και αλλιώς προσωπικά προτιμώ να μου λένε τα αρνητικά των φωτογραφιών που ανεβάζω παρά να περνάνε αδιάφορες. Από την άλλη στα περισσότερα θέματα η ματιά μου είναι του απλού σχεδόν ασχετου παρατηρητή οπότε δεν είναι λογικό να επηρεάζω κάποιον με αυτή

Δίπλα μου στην παρέλαση ήταν 3 φωτογράφοι , ένας με D300+Sigma 70-200 2,8 , ένας με D610+Nikkor 18-200 3,5-5,6 και ο τρίτος με D810+Nikkor24-70 2,8 .
Ρωτά ο δεύτερος στον πρώτο (υπήρχε συννεφιά) τι ρυθμίσεις έχει και ο άλλος του λέει βάλε M 250 και 5,6 . Λέει ο δεύτερος αφού τις έβαλε πως βγαίνει μαύρη , αλλά το αναίρεσε αμέσως καθώς ανέβασε ISO .
Ο τρίτος είχε Α με f11 , ISO δεν μπόρεσα να δω εάν είχε ανεβασμένο για να πάρει καλές ταχύτητες .
Εγώ με την ΕΜ-10+12-32 3,5-5,6 είχα S με 400 , ISO auto το οποίο έμενε στο 200 και η μηχανή μου έδινε f 6,3-8 .
Πως σας φαίνονται τα παραπάνω ; Τι θα προτείνατε εσείς ;

o τριτος , η θα ειχε το iso στα ιμαλαια, η θα του βγηκαν ολες κουνημενες:flipout:

εγω θα επερνα τιμες , απο τον δρομο.....και φυσικα 250 και ανω ταχυτητα..

Καλημερα αφου μιλατε για φωτομετρα τις εφαρμογες για smartphones τις εχετε δοκιμασει ευχαριστω.

και γιατι να εμπιστευτω το φωτομετρο του τηλεφωνου, και οχι της φωτογραφικης μου μηχανης:shot:

Ακριβως.Ρωτησα γιατι δοκιμασα καποιες και ηταν αλλου γι´αλλου ευχαριστω

Ερώτηση.

Θέλει μια φίλη να της φωτογραφίσω κάτι χειροποίητα κοσμήματα που φτιάχνει για να τα βάλει στο etsy. Τι θα χρειαστώ; Macro φακό;

Στο etsy οι περισσότεροι δεν φωτογραφίζουν με macro αλλά φορεμένα ή κρεμασμένα κοσμήματα (που είναι και πολύ καλύτερο).

Θα χρειαστείς καλό φωτισμό και όχι απαραίτητα macro. Κάτι ανάλογο που έχω κάνει, χρησιμοποίησα Light Box και 2 Speedlights με πολύ καλό αποτέλεσμα.

Στο etsy οι περισσότεροι δεν φωτογραφίζουν με macro αλλά φορεμένα ή κρεμασμένα κοσμήματα (που είναι και πολύ καλύτερο).

Θα χρειαστείς καλό φωτισμό και όχι απαραίτητα macro. Κάτι ανάλογο που έχω κάνει, χρησιμοποίησα Light Box και 2 Speedlights με πολύ καλό αποτέλεσμα.

Από ότι μου είπε δεν θα είναι φορεμένα.... αυτό που την ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η χρωματική πιστότητα...

πάω λοιπόν για Lightbox, υποθέτω πως κάτι τέτοιο μου κάνει... http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=light+tent+cube&_sop=15

έχω και σπίτι μια λεντοταινία που κάθεται, λευκού ψυχρού φωτός, είναι στα 5000-7000K, 2-3 μέτρα θα μπορέσω να την χρησιμοποιήσω;

Λεντοταινία δεν κάνει τίποτα. Χρειάζεται δυνατό φως (bounce).

Το Light Box μπορείς να το βάλεις σε καλά φωτισμένο από τον ήλιο μέρος, όχι απευθείας στον ήλιο και να χρησιμοποιήσεις ένα reflector. Θα βοηθηθείς πολύ με το White Balance.
Ακόμα καλύτερα γίνεται η δουλειά με 2-3 πηγές Speed Lights ή Spots και οδηγούμενα με ραδιοσυχνότητες.

Από ότι μου είπε δεν θα είναι φορεμένα.... αυτό που την ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η χρωματική πιστότητα...

πάω λοιπόν για Lightbox, υποθέτω πως κάτι τέτοιο μου κάνει... http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=light+tent+cube&_sop=15

έχω και σπίτι μια λεντοταινία που κάθεται, λευκού ψυχρού φωτός, είναι στα 5000-7000K, 2-3 μέτρα θα μπορέσω να την χρησιμοποιήσω;

Δεν θα ανησυχουσα πολυ για την χρωματικη πιστοτητα, αφου το πιθανοτερο ειναι να μην εχουν καλιμπραρισμενες οθονες αυτοι που θα βλεπουν τις φωτογραφιες, χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν πειραζει το white balance να ειναι τελειως off βεβαια.

Παίδες καλημέρα!
Δεν ξερω αν υπαρχει σχετικό thread (με μια πρόχειρη αναζήτησή δεν βρήκα) αλλά καμία συνάντηση κανει το Φορουμ;

Φωτοβολτα ή φωτοκουβέντα γενικότερα :)

Την Κυριακή που μας πέρασε έπεσε στα χέρια μου το ένθετο Travel Book του Έθνους της Κυριακής .
O λόγος προφανής, ήταν αφιερωμένο στην Εύβοια, όπου μένω μόνιμα τα τελευταία 11 χρόνια.
Το εξώφυλλο καλό, πολύ καλό για ταξιδιωτικό οδηγό θα έλεγα.
Η βιβλιοδεσία φτωχή, όπως και το χαρτί, ακολουθεί την μοίρα όλων των σύγχρονων εντύπων την εποχή της κρίσης.

Και έρχομαι στο ψητό.
Σαν απλό αναγνώστη θα με ικανοποιούσε αρκετά, σαν αδαή θα με εντυπωσίαζε.
Αλλά φεύ!!!
Και εδώ ο δαίμονας του Υψηλού Δυναμικού Εύρους, HDR.
Ότι επιτάσσει η μόδα δηλαδή, σχεδόν όλες οι φωτογραφίες με HDR.
Πρέπει δηλαδή να φαίνονται όλοι οι τόνοι, να μην υπάρχει άσπρο και μαύρο, να μην υπάρχει βάθος στην εικόνα.
Απογοήτευση!
Αναπολώ τις μέρες που έβαζα τα slides πάνω στην φωτοτράπεζα. Πού είναι τα velvia & provia, που είναι το Ektachrome100vs, που νόμιζες ότι τα χρώματα θα χυθούν έχω από το τραπέζι;
Με το πολύ 1/3 του stop ανοχή, μάθαινες να φωτομετράς, να υπολογίζεις, να εστιάζεις, να εμφανίζεις€¦..ήξερες ότι υπάρχει κόστος υπάρχει θυσία.
Αναπολώ τις εποχές που έδινα στους πελάτες τα slides και τα έβλεπα αργότερα τυπωμένα σε έντυπα και περιοδικά απείραχτα!

Που είναι οι εκτυπώσεις σε Cibachrome με την απίστευτη πυκνότητα και διαβαθμίσεις;
Που είναι εκείνα τα παλια National Geographic, (τα αμερικάνικα) που δεν τα χόρταινα με τίποτα;

Όλα στο βωμό μιας εξέλιξης που ανεβάζει την ποιότητα της τεχνολογίας και κατεβάζει την ποιότητα της τέχνης.

Δεν είμαι κατά της τεχνολογίας, αμέσως αγκάλιασα την ψηφιακή πλευρά της μόλις έδειξε σημεία ωριμότητας.

Η ευκολία όμως του μέσου το κάνει προσιτό και εμάς επιρρεπείς στην αποτυχία.

Last edited:
Για σένα ναι , υπάρχει διαφορά και νοσταλγία , για τους υπόλοιπους όμως ;
Π.χ. εγώ δεν κατάλαβα τα περισσότερα από το κείμενό σου , διότι τα velvia & provia , ή το Ektachrome100vs δεν ξέρω καν τι είναι .
Έπειτα όλοι οι νεοασχολούμενοι με την φωτογραφία , προσπαθούμε να αποτυπώσουμε αυτό που βλέπουμε και από την στιγμή που βλέπουμε στην σκιά αυτό επιδιώκουμε και στο αποτέλεσμα .

Και τα λέω εγώ που δεν έχω βγάλει ακόμη HDR :bang: