Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Απάντηση: Re: Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Ήθελα να ήξερα που το ξεθαψες....
Χαχαχαχα

Να δείς ένα βεντούζωμα που κάνει στο χέρι... Παθαίνεις πλάκα.
Αυτό το λάστιχο μοιάζει σαν πλοκάμι από χταπόδι.

Πριν παραγγειλω καυσοξυλα για την ξυλοσομπα, ειπα στον ξυλα να μου στειλει ενα τσουβαλι δειγμα απο αυτα που θεωρει 'στεγνα' οπως με διαβεβαιωσε...

Ο ερμος δεν ηξερε οτι ειχα το ειδικο εργαλειακι που τσεκαρει την υγρασια, που να το φανταστει :flipout:

Εδω βλεπουμε το αποτελεσμα του τεστ πανω σε ενα τεμαχιο "στεγνης" φαινομενικα οξιας...

31126309143_c24e46fc75_c.jpg

28% μονο!!
Ενα κλαρακι σχετικα φρεσκοκομμενο ελατο που εχω δειχνει 31%.

Ετσι για να μην ξεχναμε οτι τα εργαλεια προστατευουν τον μαστορα, περαν ολων των αλλων :)))
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B00LY1CGTM/ref=oh_aui_detailpage_o05_s00?ie=UTF8&psc=1 Βλεπω οτι δεν αποστελλεται πλεον Ελλαδα.

Οταν λενε στεγνα στη πραξη εννοουν ξερα απεξω. Οχι βρεγμενα δηλαδη. Τετοια εποχη ξερο δυσκολα να βρεις. Τα ξυλα φευγουν σαν τον υδραργυρο και δεν προλαβαινει καμια αποθηκη να τα κρατησει να στεγνωσουν. Ασε που χανουν σε κιλα, γιατι ακομη αρκετοι τα πουλανε με το τονο.

Πριν παραγγειλω καυσοξυλα για την ξυλοσομπα, ειπα στον ξυλα να μου στειλει ενα τσουβαλι δειγμα απο αυτα που θεωρει 'στεγνα' οπως με διαβεβαιωσε...

Ο ερμος δεν ηξερε οτι ειχα το ειδικο εργαλειακι που τσεκαρει την υγρασια, που να το φανταστει :flipout:

Εδω βλεπουμε το αποτελεσμα του τεστ πανω σε ενα τεμαχιο "στεγνης" φαινομενικα οξιας...

31126309143_c24e46fc75_c.jpg

28% μονο!!

Ετσι για να μην ξεχναμε οτι τα εργαλεια προστατευουν τον μαστορα, περαν ολων των αλλων :)))
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B00LY1CGTM/ref=oh_aui_detailpage_o05_s00?ie=UTF8&psc=1 Βλεπω οτι δεν αποστελλεται πλεον Ελλαδα.

χαχαχαχα.... ο ξυλάς έπεσε στην περίπτωση

28% μονο!!

Σε βλέπω να παίρνεις σβάρνα τους ξυλάδες και να κάνεις αυτοψία ξηρότητας. χαχαχα

Re: Απάντηση: Re: Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Σε βλέπω να παίρνεις σβάρνα τους ξυλάδες και να κάνεις αυτοψία ξηρότητας. χαχαχα

Μπα, μονο παζαρι στην τιμη θα κανω στον ξυλα μου. Θα παω απο εκει με το εργαλειακι :flipout:

Αυτή την εποχή και δεκαετίας ξύλο να μετρήσεις, αν είναι αποθηκευμένο στην ύπαιθρο, είναι δυνατόν να μην είναι γεμάτο υγρασία;

Ωραίο gadjet Μιχάλη
Εντάξει η τιμή τού Amazon είναι εκτός ανταγωνισμού,αλλά καί εδώ είναι σχετικά φτηνό gadjet τής τάξης τών 15 ευρώ

Re: Απάντηση: Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Αυτή την εποχή και δεκαετίας ξύλο να μετρήσεις, αν είναι αποθηκευμένο στην ύπαιθρο, είναι δυνατόν να μην είναι γεμάτο υγρασία;

Μπάμπη αυτό δέν μετράει τήν επιφανειακή-εξωτερική υγρασία τού ξύλου,αυτός ο μετρητής έχει ακίδες πού είναι μυτερές στά άκρα καί χώνονται μέσα στό ξύλο,καί έτσι μετράει τήν πραγματική υγρασία πού έχει τό ξύλο μέσα στό εσωτερικό τού φλοιού,καί όχι τήν επιφανειακή-εξωτερική υγρασία τού κορμού απλά.

Το ξύλο βρε Δημήτρη μου δεν είναι μέταλο. Ρουφάει την υγρασία σαν στυπόχαρτο... Μέχρι μέσα.
Πολύ πιο βαθειά απ´ ότι θα μπεί η ακίδα.

Το ξύλο βρε Δημήτρη μου δεν είναι μέταλο. Ρουφάει την υγρασία σαν στυπόχαρτο... Μέχρι μέσα.

Σωστά Μπάμπη,αλλά υποθέτω εννοούμε ξύλα στιβαγμένα σέ κλειστό χώρο η σέ ανοιχτό χώρο αλλα κάτω από στέγαστρο γιά σωστή μέτρηση,ξύλα στιβαγμένα σέ ανοιχτό χώρο στό ύπαιθρο φυσικό θά είναι νά δείχνει 80-100 % υγρασία αυτήν τήν εποχή.

Καλησπέρα σέ όλους.
Ψύχος για 3 μέρες θά έχουμε τίς επόμενες μέρες μέ χιόνια μέσα στήν Αθήνα,αλλά η γνώμη μου είναι όχι καί ιστορικό χιονιά πού παραλένε γιά τό κέντρο τής Αθήνας λές καί θά στρώσει 1 μέτρο χιόνι,θά δούμε τό χιονάκι και άντε τό βράδυ στήν καλύτερη νά έχουμε ελαφρά χιονόστρωση και τήν μέρα θά τό λυώνει δέν θά είναι οι θερμοκρασίες κάτω τών 1,5 -2 C στό κέντρο τών Αθηνών καί νοτιότερα γιά νά τό κρατάει τήν μέρα.
Στά βορεια προάστεια σαφώς καί θά τό στρώσει κανονικά.

Και ένα ωραίο τραγούδι γιά νά είμαστε στό κλίμα τών ημερών

https://www.youtube.com/watch?v=EvDxSW8mzvU

Μήτσο μου μαζί σου κι εγώ, πιστεύω είναι υπερβολές, θα δείξει.. (πάντως πρέπει να παραδεχτούμε ότι τις πιο πολλές φορές πέφτουν μέσα)

Όσο για το τραγουδάκι σου ότι πρέπει για το κλίμα των ημερών. :7612:

Μήτσο μου μαζί σου κι εγώ, πιστεύω είναι υπερβολές, θα δείξει.. (πάντως πρέπει να παραδεχτούμε ότι τις πιο πολλές φορές πέφτουν μέσα)

Όσο για το τραγουδάκι σου ότι πρέπει για το κλίμα των ημερών. :7612:

Γιώργο τίς θερμές καί τίς ψυχρές εισβολές τίς βλέπουν μιά βδομάδα μέ 10 μέρες πρίν τά μοντέλα καιρού,καί τίς λοκάρουν στίς 5 μέρες πρίν σίγουρα.
Τό θέμα πού δέν είναι πάντα προβλέψιμο είναι οι καταιγίδες και ο υετός ότι πέφτει δηλαδή από τόν ουρανό σέ υγρή η στερεή μορφή (βροχή,χιόνι,χαλάζι,κ.τ.λ) εκεί κανένα μοντέλο καιρού δέν μπορεί να το προβλέψει 100 % καί γιαυτό μερικές φορές υπάρχουν λάθη.
Πάντος η επιστήμη έχει κάνει πολλά βήματα στήν πρόγνωση τού καιρού έν σχέση μέ παλαιότερα καί υπάρχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Tο Καφενείο των Μαστόρων.

Σωστά Μπάμπη,αλλά υποθέτω εννοούμε ξύλα στιβαγμένα σέ κλειστό χώρο η σέ ανοιχτό χώρο αλλα κάτω από στέγαστρο γιά σωστή μέτρηση,ξύλα στιβαγμένα σέ ανοιχτό χώρο στό ύπαιθρο φυσικό θά είναι νά δείχνει 80-100 % υγρασία αυτήν τήν εποχή.

Μη το δενετε και κομπο. Το καλυτερο ειναι φυσικα να παρεις ενα κουτσουρο και να το κοψεις στη μεση εκεινη τη στιγμη για να μετρησεις υγρασια. Εγω εχω οξια 3 και 5+ χρονων ξερη για καυση. Εχω και πουρναρι 3+ ετων. Εχω ο ομως ελια και πευκο φρεσκα. Αυριο, αν εχει ενδιαφερον μπορω να σας μετρησω να δειτε.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Γιώργο τίς θερμές καί τίς ψυχρές εισβολές τίς βλέπουν μιά βδομάδα μέ 10 μέρες πρίν τά μοντέλα καιρού,καί τίς λοκάρουν στίς 5 μέρες πρίν σίγουρα.
Τό θέμα πού δέν είναι πάντα προβλέψιμο είναι οι καταιγίδες και ο υετός ότι πέφτει δηλαδή από τόν ουρανό σέ υγρή η στερεή μορφή (βροχή,χιόνι,χαλάζι,κ.τ.λ) εκεί κανένα μοντέλο καιρού δέν μπορεί να το προβλέψει 100 % καί γιαυτό μερικές φορές υπάρχουν λάθη.
Πάντος η επιστήμη έχει κάνει πολλά βήματα στήν πρόγνωση τού καιρού έν σχέση μέ παλαιότερα καί υπάρχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Στις 10 θα μιλησει ο Ζιακοπουλος.
http://www.xalazi.gr

http://www.xalazi.gr/player.html

O Μπαμπης εχει δικιο.
Το ξυλο αναλογα με τις συνθηκες αλλαζει περιεκτικοτητα σε υγρασια.
Στην Ελλαδα που μπορει να παιζει απο 50% εως και 90% ενα ξυλο στεγνο μπορει να δειχνει απο 10 εως και 20% υγρασια. Ο κορεσμος του ξυλου γινεται περιπου στο 30% που ειναι και περιπου η υγρασια που εχει ενα φρεσκοκομμενο κομματι.
28% μαλλον ειναι χλωρο το ξυλο γιατι αν η μετρηση ειναι σωστη θα πρεπει να ειχε και 90%+ σχετικη υγρασια αερα, κατι που θεωρω απιθανο.
Για να πεις οτι ενα ξυλο ειναι στεγνο θα πρεπει να δειχνει υγρασια κατω απο 20 τον Χειμωνα και κοντα στο 10 το καλοκαιρι.

Σχετικο Link με στοιχεια υγρασιας ξυλου (MC) σε σχεση με την μεση υγρασια αερα και την μεση θερμοκρασια ανα μηνα και για διαφορες πολεις.
Θα δειτε οτι στην Ρωμη οπου θεωρω οτι εχει παρομοιο κλιμα με την Αθηνα εχει για τον Δεκεμβριο θερμοκρασιες απο 5-13 βαθμους, σχετικη υγρασια 69% εως 86% και περιεχομενη υγρασια σε ξυλο 13.1 εως 18.9%
Η αναφερομενη υγρασια του ξυλου αφορα την υγρασια σε ποσοστο κατα βαρος για ξυλο στεγνο (οχι φρεσκοκομμενο) που βρισκεται σε κλειστο χωρο και δεν βρεχεται αλλα ουτε το χτυπα ο ηλιος.

Αυτο το υγρομετρο που αναφερετε πιο πανω μετρα την τοπικη σε επιπεδο χιλιοστου υγρασια που θεωρω οτι δεν ειναι η υγρασια του ξυλου καθως σιγουρα μεταβαλλεται οσο πηγαινεις πιο μεσα. Τους μηνες (Χειμωνα) που το ξυλο ρουφαει υγρασια τοτε το εξωτερικο του εχει μεγαλυτερη υγρασια απο την καρδια ενω τους Καλοκαιρινους μηνες που ενα υγρο ξυλο αποδιδει υγρασια θα δειχνει λιγοτερη στον φλοιο απο την πραγματικη μεση υγρασια του.
Το πραγματικο νουμερο βεβαιως βγαινει μονο με ζυγισμα.

http://woodchanges.com/

Απάντηση: Re: Απάντηση: Tο Καφενείο των Μαστόρων.

O Μπαμπης εχει δικιο.
Το ξυλο αναλογα με τις συνθηκες αλλαζει περιεκτικοτητα σε υγρασια.
Στην Ελλαδα που μπορει να παιζει απο 50% εως και 90% ενα ξυλο στεγνο μπορει να δειχνει απο 10 εως και 20% υγρασια. Ο κορεσμος του ξυλου γινεται περιπου στο 30% που ειναι και περιπου η υγρασια που εχει ενα φρεσκοκομμενο κομματι.
28% μαλλον ειναι χλωρο το ξυλο γιατι αν η μετρηση ειναι σωστη θα πρεπει να ειχε και 90%+ σχετικη υγρασια αερα, κατι που θεωρω απιθανο.
Για να πεις οτι ενα ξυλο ειναι στεγνο θα πρεπει να δειχνει υγρασια κατω απο 20 τον Χειμωνα και κοντα στο 10 το καλοκαιρι.

Σχετικο Link με στοιχεια υγρασιας ξυλου (MC) σε σχεση με την μεση υγρασια αερα και την μεση θερμοκρασια ανα μηνα και για διαφορες πολεις.
Θα δειτε οτι στην Ρωμη οπου θεωρω οτι εχει παρομοιο κλιμα με την Αθηνα εχει για τον Δεκεμβριο θερμοκρασιες απο 5-13 βαθμους, σχετικη υγρασια 69% εως 86% και περιεχομενη υγρασια σε ξυλο 13.1 εως 18.9%
Η αναφερομενη υγρασια του ξυλου αφορα την υγρασια σε ποσοστο κατα βαρος για ξυλο στεγνο (οχι φρεσκοκομμενο) που βρισκεται σε κλειστο χωρο και δεν βρεχεται αλλα ουτε το χτυπα ο ηλιος.

Αυτο το υγρομετρο που αναφερετε πιο πανω μετρα την τοπικη σε επιπεδο χιλιοστου υγρασια που θεωρω οτι δεν ειναι η υγρασια του ξυλου καθως σιγουρα μεταβαλλεται οσο πηγαινεις πιο μεσα. Τους μηνες (Χειμωνα) που το ξυλο ρουφαει υγρασια τοτε το εξωτερικο του εχει μεγαλυτερη υγρασια απο την καρδια ενω τους Καλοκαιρινους μηνες που ενα υγρο ξυλο αποδιδει υγρασια θα δειχνει λιγοτερη στον φλοιο απο την πραγματικη μεση υγρασια του.
Το πραγματικο νουμερο βεβαιως βγαινει μονο με ζυγισμα.

http://woodchanges.com/

Ωραια ολα αυτα που λες αλλα...ξερεις...:damnyou:

Το ξυλο μπορει να εχει δυο "υγρασιες". Η υγρασια του φρεσκου ξυλου και η υγρασια του βρεγμενου ξυλου.
Το ξυλο εχει τη δικη του υγρασια μεσα στις φυτικες του ινες (το λεω χωριατικα) και η υγρασια που εχεινστα κενα αναμεσα στις ινες. Αυτο νομιζω μπορει να μας το εξηγησει/επιβεβαιωσει ο Νικος. Οποτε οταν το ξυλο ειναι φρεσκο η υγρασια θελει δουρνο ή χρονο για να στεγνωσει.
Αν ειναι ξερο και εχει υγρασια λογω καιρου ή βροχης απο εκθεση σε αυτη, μπορει να στεγνωσει/ξεραθει στον ηλιο μετα απο μερικες μερες.
Γιυατο ανεφερα τη μετρηση σε ξυλο στο εσωτερικο του που μολις σκιστηκε. Σιγουρα παιζει ρολο και η εξωτερικη θερμοκρασια και αλλες λεπτομερειεε οπως ανεφερε ο φιλος απο πανω.
Οποτε αν παρουμε φρεσκα ξυλα να τα φυσαμε δεν στεγνωνουν συντομα. Αν ηταν ξερα και βραχτηκαν, θα στεγνωσουν συντομα αν τα βοηθησουμε.