Εμένα μου αρέσουν και τα δύο . Το αναλογικό πικάπ απλώς μου μεταδίδει ένα μεγαλύτερο ποσοστό μουσικής απόλαυσης, είτε γιατί τα "λάθη" του πικάπ λειτουργούν αφαιρετικά, είτε για συναισθηματικούς λόγους επειδή μεγάλωσα συντροφιά με ένα πικάπ.
Οταν ακούω τα αγαπημένα μου βινύλια, για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να εξηγήσω, δεν ασχολούμαι πλέον με τα μηχανήματα αλλά συγκεντρώνομαι 100% στη μουσική. Δεν έχει τόση μεγάλη σημασία γιατί συμβαίνει αυτό, έχει όμως σημασία το αποτέλεσμα.
Παρ όλα αυτά και χωρίς να θέλω να στεναχωρήσω κάποιον από εσάς, που υποστηρίζει περισσότερο είτε τη μια πηγή είτε την άλλη, απλώς σας αναφέρω ότι το πικάπ -μαζί με την κεφαλή- έχει πολυ χειρότερα τεχνικά χαρακτηριστικά από το CD. Επιπλέον, το πικάπ με κλασικό βραχίονα ποτέ δεν διαβάζει ένα αυλάκι του δίσκου με το ίδιο ποσοστό παραμόρφωσης που διαβάζει τα υπόλοιπα. Κάθε αυλάκι διαβάζεται με το δικό του ποσοστό παραμόρφωσης κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι διαβαζουμε την πληροφορία από τα αυλάκια του δίσκου με άλλο τρόπο από αυτόν της χάραξης. Με τους βραχίονες παράλληλης μετατόπισης το πρόβλημα αυτού του είδους της παραμόρφωσης δεν υφίσταται . Μόνο με το reference πικαπ της Clearaudio, που θαυμάσαμε όλοι μας στην έκθεση Hi-End στο Leedra Marriot, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να διαβάσουμε γεμετρικώς σωστά την πληροφορία από τα αυλάκια του δίσκου. Ολοι οι άλλοι τρόποι ανάγνωσης εμπεριέχουν ένα μικρό μεν αλλά απόλυτα μετρήσιμο ποσοστό "λάθους".
Και δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα αυτό της ανάγνωσης του βινυλίου από την κεφαλή του πικάπ μας. Τα προβλήματα ξεκινούν πολύ νωρίς, με αρχή την διαδικασία χάραξη της μήτρας και την παραγωγή των αντιγράφων με τα οποία θα τυπωθούν όλα τα υπόλοιπα βινύλια του εμπορίου.
Εν αντιθέσει, η αντιγραφή μουσικής, όταν αυτή βρίσκεται ήδη αποθηκευμένη σε ψηφιακή μορφή, είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό αποτελεί ένα θαύμα της σημερινής τεχνολογιας και οφείλουμε όλοι μας να το σεβαστούμε. Ποτέ ο άνθρωπος δεν είχε καταφέρει στην ιστορία του να μεταφέρει με τόση μεγάλη ακρίβεια μουσικά δεδομένα από ένα media σε κάποιο άλλο. Παλαιότερα όποτε το επιχειρούσε, με κλασικές αναλογικές /μηχανικές μεθόδους, οι απώλειες σήματος ήταν μεγάλες.
Συμπερασματικά το αναλογικό πικάπ, με την κλασική μέθοδο ανάγνωσης του βινυλίου, τουλάχστον σε ότι αφορά τις μετρήσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά -είτε αυτά είναι μηχανικά είτε είναι ηλεκτρικά-, υστερεί έναντι του ψηφιακού πικάπ (CD player).
Ολα αυτά που αναφέρω μπορούν να τεκμηριωθούν απόλυτα σε ένα εργαστήριο εξοπλισμένο με τα κατάλληλα μηχανήματα μετρήσεων.
Επομένως όταν κάποιος αναφέρει ότι προτιμά τον ήχο του βινυλίου περισσότερο από τον ήχο του CD είναι σαν να δηλώνει ότι του αρέσει να ακούει "λάθος". Κι εγώ είμαι ένας από αυτούς. Προτιμώ να ακούω τα "λάθη" που μπορεί να λειτουργούν και αφαιρετικά στο σήμα παρά να ακούω τα πάντα "σωστά" με κίνδυνο να μεταφερθούν μαζί με τα "σωστά" και όλα τα λάθη της ηχογράφησης και των συσκευών αναπαραγωγής. Τα τελευταία είδη λαθών είναι πολλά και με ενοχλούν όσο δεν φαντάζεστε . Με το βινύλιο, τα "λάθη", ακόμα και σε μια κακή ηχογράφηση δεν με ενοχλούν τόσο πολύ όσο τα αντίστοιχα λάθη που περιέχονται σε ένα μέτριο ή κακό CD. Tα τελευταίαα φαίνεται ότι λειτουργούν προσθετικά και συμβάλουν στην πρόωρη ακουστική κόπωση του ακροατή.
Οσον αφορά τα μπάσα του πικάπ σε σχέση με τα μπάσα του CD, θα έλεγα ότι πρακτικά δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους όταν αυτά τα μπάσα αναπαράγονται από πηγές και συστήματα αναπαραγωγής που έχουν στηθεί σωστά και με ικανό headroom. Και τα δύο μπορούν να κετέβουν χαμηλά, στο κατώτερο όριο -κατόφλι - της ακοής του ανθρώπου.
Παρεμπιπτοντως οι υπόηχοι που βλέπετε να συντονίζουν τα woofers των ηχείων σας δεν οφείλονται σε διέγερση από μεταφορά μουσικής πληροφορίας που είναι καταγεγραμμένη στο δίσκο. Ο συντονισμός των μεγαφώνων είναι επακόλουθο της διέγερσης της δεδομένης συχνότητας συντονισμού του συστήματος πλατώ-βραχίονα-κεφαλλής. Αυτή η συχνότητα συντονισμού βρίσκεται ιδανικά στα 9-10Hz . Οταν το σύστημα δεν έχει στηθεί/ρυθμιστεί σωστά, η συχνότητα συντονισμού κάνει αισθητή την παρουσία της μέσα στην audio band .
Eπομένως μην κοιτάτε μόνο τα μαγάφωνα που συντονίζονται από τους υπόηχους και βγάζετε λάθος συμπεράσματα και για την απόκριση χαμηλών συχνοτήτων στο πικάπ σας. Ουτε ακούμε κάτω από τα 20Hz, ούτε τα ηχεία μας μπορούν να βγάλουν ήχο στα 20 Hz, ούτε ο χώρος μας -λόγω διαστάσεων- μπορεί να χωρέσει τα μήκος κύματος των 20Hz.
Ας σοβαρευτούμε λίγο. Υπάρχουν τόσα άλλα προβλήματα στα συστηματά μας, το χαμηλό στα 20 και στα 16Hz μας μάρανε.