Το νέο μου dac ;;

Απάντηση: Re: Το νέο μου dac ;;

Προσπαθώ να σας παρακολουθήσω, μαθαίνοντας αλλά πραγματικά οι πληροφορίες τον τελευταίο καιρό μου έρχονται ραγδαία!

Μάλλον δεν θα μπορώ να μετρήσω αμέσως μετά το στάδιο I/V γιατί χρησιμοποιείται ένας τελεστικός (στο σύνδεσμο που είχα βάλει, στην πρώτη σελίδα της συζήτησης, έχω μία φώτο και επεξήγηση του εσωτερικού του συγκεκριμένου dac). Από όσα ξέρω, το Wolfson 8716 βγάζει απευθείας τάση εξόδου.
Εάν κάτι χάνω στο συλλογισμό μου, διορθώστε με και ευχαρίστως να μετρήσω ότι θέλετε.

Την μέτρηση δεν την έκανα επί του τελεστικού, αλλά επί της εξόδου (rca).

Ναι αυτά που γράφουμε ισχύουν για current output dacs (tda1541/3, pcm63, pcm1704) μεταξύ άλλων.

Οπότε εάν κατηγοριοποιήσουμε τα dac σε δύο κατηγορίες, αυτά που βγάζουν έξοδο ρεύματος και εκείνα που βγάζουν έξοδο τάσης, έχουμε τις παρακάτω λύσεις:

Έξοδος ρεύματος

Έξοδος τάσης

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, εάν όλοι οι τελεστικοί παρουσιάζουν το φαινόμενο ολίσθησης της φάσης λόγω του στάδιου φιλτραρίσματος, αλλά εάν ισχύει σε όλους, δεν είναι προτιμότερο στα dac με έξοδο τάσης να πάρουμε την έξοδο του dac απευθείας (αρκεί τo 1.1VACrms να μας αρκεί για τους χ-ψ λόγους).

Τα Dac που έχουν έξοδο τάσης, έχουν απλά ενσωματωμένο στάδιο με opamps. Δεν σημαίνει προφανώς ότι είναι ανώτερα, τουναντίων, τα current out σου δίνουν την δυνατότητα να διαλέξεις τουλάχιστον.

Όπως τα λες είναι, για τα dac με έξοδο ρεύματος.
Απλά αναφερόμουν μόνο σε εκείνα τα dac, που όπως αναφέρεις έχουν ενσωματωμένο τον πρώτο τελεστικό και εκ των πραγμάτων βγάζουν αναλογική έξοδο με επαρκή τάση (από ότι έχω δει συνήθως από 0.7-2.+).

Σε αυτήν την περίπτωση αναφερόμουν και σκέφτομαι ότι όταν έχουμε ένα dac που στην έξοδό του βγάζει τάση (για παράδειγμα το Wolfson 8716) 1.1Vrms, ποιος ο λόγος να το πουσάρουμε στην τάση και με τελεστικό, ο οποίος τελικά θα επιφέρει λόγω φιλτραρίσματος ένα ποσοστό ολίσθησης της φάσης;

Το 1.1Vrms δεν επαρκεί στους περισσότερους ολοκληρωμένους (+ προ) για να λειτουργήσουν σε πλήρη ισχύ;

Δεν θέλω να ευλογήσω τα γένεια μου (και τις συνεισφορές του μέλους kontr) για το dac που διαθέτω, το οποίο εκτός των εργοστασιακών εξόδων, έχει και επιπρόσθετη direct απευθείας από το dac - αλλά - τουλάχιστον από ακουστικής πλευράς είναι σαφώς ανώτερο από οποιονδήποτε τελεστικό και εάν έχω κουμπώσει επάνω.

Δεν διαφωνώ με το φίλο Κώστα (Κ. Τυροβολά), στο ότι ίσως όλες αυτές οι υλοποιήσεις είτε σε στάδιο I/V είτε σε direct από dac (όταν έχει αναλογική έξοδο υπό τάση), να μην έχουν καλύτερα τεχνικά μετρητικά χαρακτηριστικά από τις συνήθεις υλοποιήσεις - αλλά όσο και να θέλεις να επηρεαστείς υπερ αυτών των μετατροπών μέσω αυθυποβολής, το αυτί επιμένει να ακούει και να αρέσκεται σε αυτόν τον ήχο...

Πρόταση= ίσως στον "Οδηγό μέτρησης ήχου" που έχουμε ξεκινήσει στην ενότητα DIY, να κάνουμε ένα ειδικό αφιέρωμα μετρήσεων σε dac που να συνεισφέρει σε αυτή τη συζήτηση...

To 1.1 Vrms επαρκεί στους περισσότερους προ και ολοκληρωμένους πράγματι. Για DIY το κάνεις εσύ να επαρκεί αναλόγως. Το θέμα είναι να κάνεις κάτι που να ακούγεται καλά αλλά και να δικαιολογείται τεχνικά. Οι λόγοι πιστεύω είναι εμφανείς.
Δυστυχώς για να μετρήσουμε DAC με ακρίβεια χρειαζόμαστε μετρητικά ιδιαιτέρως υψηλής ακρίβειας. Έτσι και αλλιώς, τα περισσότερα DAC μετράνε υπερβολικά καλά. Το θέμα είναι τι κάνουν τα στάδια μετά τους. Πόσο αξιοποιούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους με λίγα λόγια.

λοιπον τα 1.1v επαρκουν αλλα τα 2v ακουγονται πιο δυναμικα.

με 4v ακομα καλυτερα και δεν θελης ουτε προ.

για την ολισθηση φασης που αναφερης υπολογισε το φιλτρο σου στα 100khz

ωστε να την φερης εκτος ακουστικου φασματος.

Όπως λέει κι ο Άρης φίλε lemon, δεν έχουμε εξοπλισμό για να δούμε διαφορές τόσο μικρές. Η παλιά μου κάρτα είχε το "γρασίδι" του θορύβου στα -130dbV, η τωρινή δεν το συζητώ.
Για τις ακουστικές εντυπώσεις, έτσι είναι τό πα κι εγώ στην αρχή. Αν ήταν να κυνηγάμε μόνο μετρήσεις, θα αγοράζαμε έναν SS των 300 ευρώ. Μετράει 10 φορές καλύτερα από τους λαμπάτους που κάνουμε.

Άλλωστε το γράφει και στο site απ´οπου έβαλες τα λινκ: Ενώ στην αρχή κάνει την εξομοίωση και γράφει γιατί είναι λάθος η αντίσταση σαν I/V "from an engjneering point of view", στο τέλος λέει ότι ακουστικά προτιμούν κι αυτοί την αντίσταση.

Η ένστασή μου αφορούσε καθαρά στο τεχνικό μέρος, ιδιαίτερα με chips που δεν έχουν αρκετό ρεύμα (μόνο 2mA ρ-ρ).
Εκεί αν βάλεις πολύ μικρή R (10-20 ωμ) για να μειώσεις την επιβάρυσνη του dac, έχεις πολύ χαμηλή τάση και χρειάζεσαι στάδιο εξαιρετικά αθόρυβο.

Με λάμπα θέλει πολύ προσοχή, αλλιώς κινδυνεύεις να βρεθείς με κανένα SNR της τάξης των 70 db.

Αν ντε και καλά αντίσταση, τότε με ένα καλό step up μετ/τή (π.χ. 1:5) και μετά λάμπα, όπως περίπου είχε προτείνει ο backousis. Μιλάω για εξ αρχής κατασκευή, σε υπάρχον δεν θα το πέιραζα μάλλον.

Για τα voltage output δεν έχω γνώμη, μου τη σπάει μόνο που κάποια έχουν ενσωματωμένο όχι μόνο το I/V, αλλά και το φίλτρο.

Κώστα, το ολοκλήρωσες τέλεια!
Η μόνη εμπειρία που έχω είναι μόνο από dac με έξοδο τάσης και έχω την εντύπωση (εκτός εάν λανθάνει η μνήμη μου) πως τα περισσότερα έχουν και τα δύο ενσωματωμένα (φίλτρο και i/v).
Πάντως αυτό το "διαβόλι" το dac που έχω, θα το "πεθάνω" σε ότι μέτρηση μάθω πως μπορώ να του κάνω. Μου κάθεται πολύ καλά στο αυτάκι μου η direct έξοδος σε σύγκριση με τελεστικούς όπως ΝΕ5532, ΒΒ2134, HS4032.

Κώστα, το ολοκλήρωσες τέλεια!
Η μόνη εμπειρία που έχω είναι μόνο από dac με έξοδο τάσης και έχω την εντύπωση (εκτός εάν λανθάνει η μνήμη μου) πως τα περισσότερα έχουν και τα δύο ενσωματωμένα (φίλτρο και i/v).
Πάντως αυτό το "διαβόλι" το dac που έχω, θα το "πεθάνω" σε ότι μέτρηση μάθω πως μπορώ να του κάνω. Μου κάθεται πολύ καλά στο αυτάκι μου η direct έξοδος σε σύγκριση με τελεστικούς όπως ΝΕ5532, ΒΒ2134, HS4032.

για δοκιμασε lm4562 και ad797.

To lm4562 δεν το έχω δοκιμάσει προσωπικά, είναι η επιλογή του κατασκευαστή προς το παρόν στην έκδοση Caiman. Σε άλλα φόρα σαφή προτίμηση του lm4562 (είτε στην έκδοση NA είτε στην HA) έναντι του 4032 δεν υπάρχει. Το άλλο που αναφέρεις της Analog Device είναι μονοφωνικό (αναγκαστικά θέλουμε στέρεο...ή ειδικό PCB μετατροπής για δύο opamp)

Για το LM4562HA το έχει πάνω σε beresford 7520 ένας συνφορουμίτης και ευελπιστούμε κάποια στιγμή να το δούμε σε σύγκριση.
Για τα λοιπά πάει μακριά η συζήτηση και καλύτερα να το συνεχίσουμε στο http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=41809 γιατί τη συζήτηση του μέλους "Μιχάλης Κορ." την έχουμε κάνει μαντάρα...

http://www.avclub.gr/forum/member.php?u=119

Ας γυρίσουμε κ λίγο στο βασικό θέμα του νήματός μου... :)

Έχει περάσει πάνω από μήνας που έχω κάνει την παραγγελία κ έχω πληρώσει, αλλά δεν έχει έρθει τίποτα....επικοινωνώ λοιπόν με τον πωλητή κ μου έκανε στην κυριολεξία τον κινέζο, ότι δεν βρίσκει την κατάθεσή μου με το paypal κ.α. τέτοια...με τα ζόρια τελικά, είπε ότι την βρήκε...!

Την επόμενη ημέρα επικοινώνησε μαζί μου κ πάλι κ μου είπε ότι λυπάται για την καθυστέρηση κ ότι θα μου στείλει το προϊόν εκ νέου, εννοόντας ότι το είχε στείλει κ τότε αλλά ποτέ δεν μου έφτασε εμένα σπίτι.

Τι τελικά έγινε δεν ξέρω, απλά ελπίζω ότι τώρα τελικά θα έρθει...ίδωμεν...

μιχαλη επειδη εχει δικιο 40 μερες να του κανης καταγγελια στο paypal

στις 39 καντη και αν ερθη την κλεινης γιατι δεν τον βλεπω και πολυ αξιοπιστο

τον τυπο.

Μιχαλη, απ' οσα ξερω τουλαχιστον, σε μικρο χρονικο διαστημα απο την πληρωμη/επιβεβαιωση (ας πουμε 1-2 μερες) θα 'πρεπε να παρεις e-mail απ' τον πωλητη οτι το αντικειμενο απεσταλη. Τετοιο μηνυμα, λογικα, δεν ελαβες ποτε, σωστα? Θεωρω λοιπον οτι επρεπε να επικοινωνησεις το συντομοτερο μαζι του και να μην αφησεις να περασει ενας ολοκληρος μηνας...

Πολλές φορές που κάνω αγορές από το ebay, εμαιλ τέτοιο δεν μου έρχεται, ειδικά αγορές από Χόνγκ Κονγκ, Μαλαισία κτλ. Αυτά ισχύουν από Ε.Ε κ Αμερική.

Συνήθως θέλει κ 3 εβδομάδες για να έρθει Ελλάδα...οπότε περίμενα.

Το βασικό πάντως είναι ότι η πληρωμή έγινε εκ του ασφαλούς, δλδ μέσω paypal.

Ότι στραβό γίνει θα πάρω τα χρήματά μου πίσω.

Ενταξει τα λεφτα δε θα τα χασεις, αυτο στο λεω μηπως και απαιτησεις απο τον πωλητη να σε ενημερωσει με e-mail την ημερα που θα το στελει.

Εγω πχ αγορασα μεσω ebay κατι λαμπες απο Hong Kong την περασμενη εβδομαδα. Σε 2 μερες πηρα απο τον πωλητη το σχετικο e-mail οτι η αποστολη εγινε.

Για δες το και καλως να το δεχτεις...-bye-

Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο πωλητής, που υποτίθεται ότι είναι κ μεγάλος με χιλιάδες αξιολογήσεις θετικές, μου άφησε αρνητική εντύπωση...

Όταν κ αν φτάσει με το καλό το πακέτο, θα δω τι αξιολόγηση θα του βάλω...