Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Σέ μεγάλο μονό κουτί αρκετοί είπαν ότι είχαν μηδέν βόμβους μέ μαγνητικής ασπίδας στρογγυλό Μ/Τ. Δέν τό ξέρω από προσωπική εμπειρία ωστόσο γιατί έχω δύο κουτιά. Μάλλον καλύτερα ένας Μ/Τ μέ διπλά δευτερεύοντα στήν περίπτωση μονού κουτιού αντί γιά δύο μονούς, γιά νά μήν υπάρχουν περισσότερα καλώδια 230VAC καί σέ μεγαλύτερη έκταση μέσα εκεί. Μάζεψε σέ μήκος καί στρίψε ότι AC καλώδιο όσο τό δυνατό μακριά από τήν κυρίως κατασκευή καί τίς διαδρομές τού σήματος.

Θα το κάνω κουκλί!

Η κατασκευή του συγκεκριμένου Μ/Σ είναι με μεταλλική θωράκιση και προδιαγραφές πολύ χαμηλής ακτινοβολίας. Βοηθάνε βέβαια και τα (σχετικά) λίγα VA...

:)

Με τους "μπουτίκ" πυκνωτές να δούμε τι θα κάνουμε...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Λοιπόν, αρχικά δεδομένα:

- The Frog (0.65 mV)
- Loading 150 - 200 ohm
- Total gain (hubba hubba pre + firstwatt f5) 31 dB
- Speaker sensitivity 84 dB

>>> total gain FSP: 57 dB. Σωστά?

Σχόλιο στο diyaudio που μου άνοιξε την... όρεξη:

"Now listening to the folded with a Colibri XGP..... incredible resolution and poise."

Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

>>> total gain FSP: 57 dB. Σωστά?

Ναί. Έτσι κρατιέται ή υπερφόρτωση τού FSP στά σωστά επίπεδα γιά τήν δεδομένη κεφαλή.

Σταυρο εξέτασε τήν εκδοχή να βάλεις step up στην κεφαλή και το FSP να πάει στα 43-46 db. Στην δική μου περίπτωση πήρα έτσι τον καλύτερο ήχο με shelter 501

Άρα Στέλιο λες να σετάρω τον FSP για mm με Rin - 47k και να παρεμβάλλω SUT πριν τον FSP? Κάποια πρόταση για τον τελευταίο?

(Τον Dr. δε βλέπω και ανυσηχώ..)

:)

Ήμουν στο τηλεφωνο με τον Στελιο..

Και εγω ειμαι υπερ του SUT, δινεις 47Κ (ή 50Κ) στην εισοδο, gain στα 43+-κατι και μετα παιζεις με τα step up. Αν το προχωρήσεις ετσι Σταυρο μπορω να σου δανείσω το δικο μου για δοκιμές.

Δεν ξερω τι αποψη εχεις ο Σαλας για τα SUT..

Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Δεν ξερω τι αποψη εχεις ο Σαλας για τα SUT..

Είναι μία πρακτική λύση γιά περισσότερο κέρδος στήν πηγή όταν τό υπόλοιπο σύστημα έχει λίγο ή μέτριο κέρδος καί αναίσθητα ηχεία ώστε νά "γεμίσει" ό ήχος καλά. Άν δέν υπάρχει τέτοιο θέμα χαμηλού υπόλοιπου κέρδους, καλύτερα νά αποφεύγεται λόγω κόστους καί χαρακτήρα ενός ακόμα πρόσθετου στοιχείου. Τό FSP είναι πιό "γεμάτο" σέ τόνο από τό προηγούμενο σέ χαμηλότερου κέρδους αλυσίδα αλλά άλλο είναι νά έχει κανείς όσο σήμα χρειάζεται όταν αυτό λείπει. Ένα θετικό στοιχείο μέ κάποιους step up πού έχουν ισορροπημένη αντίσταση εισόδου σάν χαρακτηριστικό (δέν είναι έτσι όλοι, πρέπει νά τό λέει ό κατασκευαστής γιά τό μοντέλο), είναι ότι ή σύνδεση μεταξύ πικάπ καί step up είναι αναίσθητη σέ βόμβους όταν τό καλώδιο γείωσης τού βραχίονα αφορά μόνο μεταλλικά μέρη καί όχι τήν κεφαλή. Δέν γειώνουμε τό (-) εισερχόμενο από τήν κεφαλή τότε, τό αφήνουμε νά πλέει μαζί μέ τό πρωτεύον τού SUT. Frog + 15Χ SUT + 43dB FSP θά ήταν μία σωστή από THD καί clip περιθωρίου αλυσίδα.

Υ.Γ. Φυσικά οί step up μέσα στό κουτί τού FSP πολύ κοντά στίς εισόδους του ηλεκτρονικού κυκλώματος μέ ελάχιστη καί προστατευμένη καλωδίωση. Όχι έξω μέ έξτρα interconnect κλπ. Αλλιώς υπάρχει περίπτωση απώλειας ανάλυσης καί κίνδυνος βόμβου σέ αυξημένο βαθμό.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός..

Τι σημαίνει σε κόστος και διαθεσιμότητα (diy ή εμπορικό προϊόν) SUT x15?

Πως φορτίζεται η κεφαλή μέσω SUT? Η Frog θέλει ιδανικά μεταξύ 150 και 200 Ω.

Και κάτι άλλο: δεν μπορώ να ξεκινήσω τη κατασκευή αν δε ξέρω από την αρχή ποιο "δρόμο" θα ακολουθήσω.

Ειδικά το κόλλα - ξεκόλλα εξαρτήματα με άλλα περισσότερο (ή λιγότερο) "μπουτίκ" δεν είναι μέσα στις προτιμήσεις μου...

Κάτι τέτοιο. http://www.diyaudio.com/forums/swap-meet/250724-lundahl-ll1678-moving-coil-transformers.html. Στά 16Χ θά δώσει 150Ω φορτίο κεφαλής μέ 18ΚΩ στό phono νά βλέπει τό δευτερεύον του (υπολογισμένο σέ συνδιασμό μέ RDC στά σύρματα του). Χωρίς απώλεις, θεωρητικά, τό ανακλαστικό φορτίο είναι ή αντίσταση πού βλέπει τό δευτερεύον από τό phono διά τού τετράγωνου τού λόγου μετασχηματισμού.

Άρα με ένα μπάτζετ + $150 περίπου και Rin=18k (ή ανάλογη για φόρτιση 200 Ω) και mm υλοποίηση στο FSP θεωρείται σαν η καλύτερη λύση για Frog?

Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του Νίκου, έτσι είναι τα πράγματα.
Σταύρο αν δεν βιάζεσαι να το τελειώσεις μέσα στον Αύγουστο, μπορούμε να κάνουμε κάποιες δοκιμές αρχές Σεπτεμβρίου με το δικό μου και στα 63db μόνο του, αλλά και στα 43db με το step up, το οποίο step up είναι το ίδιο με του Παναγιώτη.
Έτσι θα πάρεις μια ιδέα, χωρίς περιττά έξοδα και κολλήματα, ξεκολλήματα.
Πάντως άποψη μου είναι να μην κάνεις υπερβολές με πολύ ακριβά υλικά τουλάχιστο για αρχή.

Άρα με ένα μπάτζετ + $150 περίπου και Rin=18k (ή ανάλογη για φόρτιση 200 Ω) και mm υλοποίηση στο FSP θεωρείται σαν η καλύτερη λύση για Frog?
Γιά μένα ή καλύτερη λύση είναι 57dB FSP+Frog+υπόλοιπο σύστημα πού μπορεί νά δώσει όλα του τά Watt από 450mV RMS έξοδο phono. Μπορείς νά ξεκινήσεις έτσι καί άν τό "γέμισμα" δέν είναι ικανοποιητικό στό δικό σου σύστημα, ή αμέσως καλύτερη λύση είναι μπουστάρισμα μέ SUT. Δύο αντιστάσεις αλλαγή είναι γιά νά πέσει στά 43dB τό FSP. Γιά λεπτομέρειες συνδεσμολογίας καί φόρτισης SUT ρώτα τήν K&K ή κάπου αλλού πού νά ξέρουν καλά τούς Lundahl. Εγώ μπορεί νά τά υπολόγισα λάθος κάπου έτσι στά γρήγορα.

Δεν βιάζομαι Στέλιο! Ένας από τους λόγους που επέλεξα toroidy toroidal ( :) ) είναι το lead time (1 μήνας) ώστε να μη κάνω βιαστικές κινήσεις...

Θα προτιμούσα αυτή τη λύση!

Δεν είμαι σίγουρος, αλλά έχω την εντύπωση ότι για να γυρίσω σε mm (από mc) θα πρέπει να προσθέσω και ένα ζεύγος jfets ανά κανάλι (στο πρώτο στάδιο).

Γιά μένα ή καλύτερη λύση είναι 57dB FSP+Frog+υπόλοιπο σύστημα πού μπορεί νά δώσει όλα του τά Watt από 450mV RMS έξοδο phono. Μπορείς νά ξεκινήσεις έτσι καί άν τό "γέμισμα" δέν είναι ικανοποιητικό στό δικό σου σύστημα, ή αμέσως καλύτερη λύση είναι μπουστάρισμα μέ SUT. Δύο αντιστάσεις αλλαγή είναι γιά νά πέσει στά 43dB τό FSP. Γιά λεπτομέρειες συνδεσμολογίας καί φόρτισης SUT ρώτα τήν K&K ή κάπου αλλού πού νά ξέρουν καλά τούς Lundahl. Εγώ μπορεί νά τά υπολόγισα λάθος κάπου έτσι στά γρήγορα.

Όχι, τό 57dB "πακέτο" ζητάει ένα JFET 369 όπως καί τό 43dB "πακέτο" επίσης. Διάβασε ξανά τίς οδηγίες.

Σου θυμίζω οτι το δικό μου δεν είναι το FSP, είναι το παλαιότερο. Απλά θά πάρεις μια ιδέα περίπου για τον χαρακτήρα μιας τέτοιας υλοποίησης πώς ακούγεται στο σύστημα σου.....

Σου θυμίζω οτι το δικό μου δεν είναι το FSP, είναι το παλαιότερο. Απλά θά πάρεις μια ιδέα περίπου για τον χαρακτήρα μιας τέτοιας υλοποίησης πώς ακούγεται στο σύστημα σου.....

Κάνε τήν μετατροπή στό "μπροστινό" σύστημα, είναι εύκολο σχετικά αφού είσαι σέ matrix πλακέτα. Αξίζει.

Μου βάζεις ιδέες Νίκο, αν και πιστεύω οτι τα περιθώρια είναι πολύ στενά για επεμβάσεις.

Το δικό μου φαίνεται στα μηνύματα 48 έως 51 αυτού του θέματος.