Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Μου βάζεις ιδέες Νίκο, αν και πιστεύω οτι τα περιθώρια είναι πολύ στενά για επεμβάσεις.

Το δικό μου φαίνεται στα μηνύματα 48 έως 51 αυτού του θέματος.

Τί νά σού πώ, εγώ έχω μετατρέψει δύο τέτοιου είδους, ήταν κάπως σπαζοκεφαλιά καί κουραστικό, αλλά πέτυχαν.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πόσα Ω είναι τά ηχεία σου Σταύρο;

Κοίτα νά δείς τί γίνεται. Άν έχεις όντως 31dB σύνολο από πρό καί ενισχυτή, τότε μέ 450mV RMS από Frog πάνω σέ 57dB FSP έχεις δυνατότητα 16VRMS στήν έξοδο τού F5. Αυτός λέει maximum unclipped ouput +/-20V. 40V pk-pk = 14VRMS. Βέβαια αυτό είναι 49W στα 4Ω καί δέν νομίζω νά διπλασιάζει άνετα από 25W ονομαστικά στά 8Ω ό F5. Σημαίνει ότι θά έχεις τήν δυνατότητα νά κλιπάρεις αρκετά πρίν πάς τό volume τέρμα, τουναντίον νά μήν σού έφτανε τό σήμα. Αυτά μπορείς νά τά διαπιστώσεις στόν αληθινό πρό+τελικό μέ γεννήτρια, παλμογράφο, καί βατικό ψευδοφορτίο άν υπάρχει τέτοιος εξοπλισμός.

Ευχαριστώ θερμά για τη βοήθεια Salas (πάει το "κε" :) :) ).

Εφόσον υπάρχει μικρή διαφοροποίηση στη χρήση των υλικών (από MC > MM), θα ξεκινήσω με "MC 57 dB" και στην πορεία θα δοκιμάσω SUT.

Στέλιο & Πάνο (Dr), θα σας ενοχλήσω από Σεπτέμβρη για το θέμα "SUT".

Η πρώτη ερώτηση για σήμερα: δεδομένου ότι έχω όλα τα κιτ του teabag, χρειάζεται να ασχοληθώ περαιτέρω με καλύτερο ταίριασμα των ημιαγωγών (jfet, mosfet) ή έχουν προβλεφθεί όλες οι critical ανοχές κατά τη συσκευασία των κιτ?

Απλα να προσθέσω οτι τα SUT που χρησιμοποιώ εγω και ο Στέλιος ειναι ακριβώς εκεί που τα θες (δλδ 1:16>185 Ohm, 24dB gain)

Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Απλα να προσθέσω οτι τα SUT που χρησιμοποιώ εγω και ο Στέλιος ειναι ακριβώς εκεί που τα θες (δλδ 1:16>185 Ohm, 24dB gain)

Έχουν καί δυνατότητα 10Χ ; Γιατί είδαμε ότι έχει αρκετό κέρδος τάσης ή αλυσίδα του τελικά, σέ περίπτωση πάει πολύ δυνατά μέ τά 16Χ.

Εννοείται ότι τα dc runs είναι x2. H καλωδίωση είναι ενδεικτική (μόνο για το layout).

Ωραίο δείχνει. Τό χώρισμα από χαλκό άν γίνεται.

Ευχαριστώ!

Ο Μ/Σ που θα χρησιμοποιήσω έχει την έξοδο καλωδίων προς τα κάτω.

Αν και αυτό φαίνεται να προβληματίζει, μου έδωσε μία ιδέα για πλήρη "οπτική εξάλειψη" των καλωδίων...

Attachments

• 2797d01db556b8537fb2875c5224d5e8.jpg
    2797d01db556b8537fb2875c5224d5e8.jpg
    60.6 KB · Views: 103
Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Η πρώτη ερώτηση για σήμερα: δεδομένου ότι έχω όλα τα κιτ του teabag, χρειάζεται να ασχοληθώ περαιτέρω με καλύτερο ταίριασμα των ημιαγωγών (jfet, mosfet) ή έχουν προβλεφθεί όλες οι critical ανοχές κατά τη συσκευασία των κιτ?

Έχουν προβλεφθεί. Μόνο τά LED κοίτα.

Re: Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Έχουν καί δυνατότητα 10Χ ; Γιατί είδαμε ότι έχει αρκετό κέρδος τάσης ή αλυσίδα του τελικά, σέ περίπτωση πάει πολύ δυνατά μέ τά 16Χ

Θεωρω οτι ειναι καλυτερο το ματσαρισμα με 185 Ohm για την συγκεκριμένη κεφαλή, οποτε στην θεση του Σταυρου θα εριχνα λιγο το gain του Phono (στα 40 περιπου) και με τα 24 του SUT θα ειναι πολυ καλα.

ο Στελιος εχει βγαλει 2 εισοδους (ΜΜ-MC) και εχουμε κανει καποιες συγκρισεις με την ιδια κεφαλη και το SUT. Αν και δεν ειναι το ακριβώς το ιδιο σχεδιο, ο Σταυρος θα μπορουσε να παρει μια ιδεα. (αν και νομιζω πως θελει να κινηθεί για αμιγώς solid state κατασκευή)

Last edited:
Τού Στέλιου έχει τρείς βασικές διαφορές, άν θυμάμαι καλά. 1. Γιά νά πιάσει 63dB προσθέτει ένα στάδιο ακόμα pre-pre. 2. Έχει τηλεσκοπικό κασκοδικό στάδιο. 3. Έχει μόνο 2SK170BL.

Ενώ τό FSP σέ κατάσταση LMC πιάνει 62-63dB χωρίς έξτρα στάδιο καί μέ λιγότερο 1/F θόρυβο.

Η διαφορά στο κέρδος είναι μόνο 1 αντίσταση όπως είπε και ο αγαπητός salas.

Εννοείται ότι πρώτα θα γίνει ακρόαση του βασικού FSP σχεδίου (MC 57) και κατόπιν σύγκριση με το δίδυμο FSP (MM 43) + SUT (DrPanK).

Αφού ταιριάξετε τήν δύναμη εξόδου σέ mV τού προενισχυτή μέ ένα δίσκο τέστ 300HZ ή 1kHZ καί ένα DVM σέ θέση AC ή παλμογράφο, ώστε νά δείτε πού τό ποτενσιόμετρο δίνει ακριβώς τήν ίδια δύναμη γιά τά δύο διαφορετικά phono. Έχουν 6dB ενδογενή διαφορά, πού εκτός τού ότι έστω καί 1dB πιό δυνατά θά φανεί προτιμότερο, στόν συγκεκριμένο πρό θά αλλάζει καί τό ποσοστό παραμόρφωσης αρκετά ανάλογα τήν δύναμη εξόδου του.

Μη έχοντας τον σχετικό εξοπλισμό εγω κάνω κατι πιο απλο. Χρησιμοποιώ ενα δίσκο με pink noise και ματσαρω τις 2 συσκευές που θελω να συγκρίνω στην θεση ακρόασης με dBομετρο. Βεβαια το μειονέκτημα ειναι οτι ετσι φέρνω ολόκληρη την αλυσίδα να παράγει το ιδια spl και οχι το κάθε φωνο ενω και η ακρίβεια δεν ειναι σε καμια περίπτωση απόλυτη αλλα η πενία τέχνες κατεργάζεται

Βάζε τό πολύμετρο σέ θέση AC στήν έξοδο τού πρό καλύτερα καί μέτρα mV γιατί τό ντεσιμπελόμετρο λίγο διαφορετικά νά τό κρατήσεις ή λίγο αλλού νά βρεθεί μπορεί νά δείξει εύκολα 1-2dB άλλο κάθε φορά.

Υ.Γ. Στό ίδιο κανάλι πάντα γιατί οί κεφαλές έχουν μικρή έως μέτρια διαφορά σέ συμφωνία καναλιών κατασκευαστικά αλλά καί λόγω αζιμουθίου καί anti-skating.

Σωστο και αυτο.

Βέβαια το dbομετρο δεν το κρατάω στο χέρι και δεν αλλάζει θέση κατα την διάρκεια των μετρήσεων. Και παλι δεν ειναι οτι πιο ακριβές..