Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Φαντάζομαι με κλειστό κουτί οι παραπάνω μετρήσεις...

Είναι ευάερο αν και όχι ευήλιο το κουτί. Θα συνεχίζω να τσεκάρω τις πρώτες εβδομάδες.
Για την ώρα το έβαλα πάνω και ακούω καμία μουσικούλα ;-)
Πρώτες εντυπώσεις καταπληκτικές
Γενικά το καλύτερο μπάσο που έχω βγάλει ως τώρα από δίσκο στο σύστημα μου
Ξεκίνησα κλασικά με Floyd δισκάκι που ξέρω, και αμέσως έβαλα εκκλησιαστικό όργανο για καμία ωρίτσα, νομίζω πρώτη φορά άκουσα τόσο καλό όργανο από δίσκο. Συνέχισα με ροκ scorpions, αλλά ο δίσκος που έχω είναι ταλαιπωρημένος, άκουσα kraftwerk, για καθαρούς τόνους με πολύ ωραία σβησίματα στις νότες, και συνέχισα με helloween και λίγο ακόμα metal και βαβούρα. Σήμερα θα ακούσω λίγο παραπάνω ηλεκτρική κιθάρα και πνευστά.

Γενικά δεν έχω τόσο προσεγμένο το πικάπ μου… σκεπτόμουν διαφορά… και ξαφνικά σα να αναστήθηκε. Αλλά χθες το ευχαριστήθηκα ότι άκουσα μετά από καιρό. Ο ανταγωνισμός σε phono που παίζει σπίτι δεν είναι και τόσο επάξιος άλλωστε. Rega mini A2D με USB τον τελευταίο καιρό, και μέχρι πριν λίγο καιρό είχα και έδωσα το λαμπάτο του Τσακηρίδη, που χρωμάτιζε ωραία μεν αλλά τέτοιο μπάσο δεν είχε σε καμία περίπτωση. Φέτος έχω ακούσει σπίτι και το project phono box s , και παλιότερα το μικρό clearaudio.

Τέλος προβληματίστηκα … θα ήθελα να ελέγξω και τεχνικά την απόδοσή του.
Είναι και η χαρά της κατασκευής, και το γνωστό με το παιδί της κουκουβάγιας και μπορεί να είμαι υπέρμετρα προκατειλημμένος.

Θα ήθελα να ελέγξω αρά τεχνικά το τί γίνεται με την καμπύλη RIAA και γενικά με την απόκριση του.
Συνφορουμήτης παλιότερα μου είχε δανείσει τα δισκάκια clearaudio, για να ρυθμίζω κεφαλές κ.ο.κ. Αλλά σκεπτόμουν ότι καλύτερα θα είναι με μια γεννήτρια συχνοτήτων να γίνει ο έλεγχος frequency response, thd etc. Δεν είμαι και σίγουρος για test signals σε mV επίπεδο – δεν έχω δοκιμάσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν.
Τι θα προτείνατε για έλεγχο? Για τα βασικά? Έχει κανείς συνφορουμίτης δοκιμάσει να μετρήσει?

IMG_20151205_161944_a.jpg
Με καλύτερους πυκνωτές, και GND στο σασί, πριν την τελευταία μικρόρύθμιση
Κανένα ποπ , χισσσσς , μπουμ , μπαμ ως τώρα ;-)

ρε συ Τάσο τα ίδια υλικά έχουμε....
του ζού το πακέτο πήρες?

Με το Δημήτρη είχαμε ξεκινήσει, μαζί είχαμε κάνει και τα ταιριάσματα στα υλικά. Έχω καιρό να τον δώ και να τα πούμε. Νομίζω οι mundorf είναι από μεταγενέστερη παραγγελία όπως και κάποια υλικά για το τροφοδοτικό, σύν ότι το τροφοδοτικό το έβαλα σε πλακέτες diyaudio μετα από κάποια άσχημα point-to-point. Αλλά και οι Γιατρας νομίζω ήταν μεγάλη παραγγελία είχαμε πάρει αρκετούς αν θυμάμαι καλά 8. Είχα και κάποια τρελά υλικά στο συρτάρι από παλιά, λ.χ. το ground είναι cardas, η υπερβολή στο μεγαλείο της :D
Γενικά πολλές παραγγελίες, και σίγουρα μεγάλο κόστος, και μπόλικος κόπος ως τώρα
Άλλος ένας λόγος που θα ήθελα να το μετρήσω να δω τελικά και τι ψάρια πιάσαμε στα χαρτιά.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κι είναι κι όμορφο!
(Έχω ένα κάτι με τις ψύκτρες,μου αρέσουν! )

Οντως όλο μπιζουδακια είναι :D Το ματι μας βλέπει και γνωστα υλικά και μας φενεται και πιο όμορφο σε ´´ολους τους μανιακούς :D

για τους πυκνωτές λέω...

πάντως βλέπω είσοδο έξοδο δεν ακολουθησες την προδιαγραφή.
Στα καλώδια...

για τους πυκνωτές λέω...

πάντως βλέπω είσοδο έξοδο δεν ακολουθησες την προδιαγραφή.
Στα καλώδια...

Η καλωδίωση είναι από canare L-4e6s, τόσο στο audio in/out όσο και στο καλώδιο τροφοδοσίας.
Θύμισε μου λίγο, η προδιαγραφή είναι για ομοαξονικά ?
Θα αλλάξω και τις μπόρνες σε καλύτερες.
Τα καλώδια είναι εύκολη δουλειά.
Αλλά δεν είμαι σίγουρος για το τι είδους καλώδιο να παραγγείλω.
Έχω μικρές – οριακές ποσότητες σπίτι από ομοαξονικά
(έχω και από κεραία δορυφορικής πες ακριβό :D )
Λιγότερο από μέτρο έχω αλλά φτάνει belden 1694A
Λίγο επίσης M17/29-RG59 MIL-C-17 νομίζω φίλεμα από συνφορουμήτη – δε θυμάμαι σίγουρα
Τι έχετε να προτείνετε?

θα σε γελάσω Τάσο.
όπως ξέρεις το προτζεκτ Σαλας σταμάτησε για μένα και έμεινε στο χαρτόκουτο λόγω ανωτέρας βίας.
Και από τότε δεν θέλω να το ολοκληρώσω παραπάνω.

Όμως νομίζω σίγουρα ότι είναι ομοαξονικό. Θυμάμαι ότι έψαχνα να το βρώ και μάλιστα επέμενε ο Νίκος (χρόνια του πολλά btw) να το βάλω ενώ είχα ήδη ετοιμάσει άλλο καλό ποιότικό μπλεντάζ.
Αν ανατρέξεις στις πρώτες σελίδες θα το βρείς και τι ακριβώς συζητήσαμε τότε.

Νίκο , Χρόνια πολλά , να σε χαίρονται οι δικοί σου
Και πραγματικά σε χαιρόμαστε και εμείς με τις σχεδιάσεις σου , και κοιτά να δεις πως τα φέρνει, σήμερα να γράφω στο νήμα που έχει το όνομα σου :-)

Και πες του Τάσου να κάνει μετρήσεις με κλειστό κουτί γιατί εμένα δεν με ακούει... :)

Μα έγραψα οτι θα μετράω απο εδώ και περα για τις επομενες εβδομάδες ;-) Δεν το έκλεισα οριστικά ακομα το project. Ισα ισα που αναλογιζομενος τα κοστη σε υλικά και δουλεια, και τι υπάρχει εκει έξω στην αγορά σε αυτα τα χρήματα, θεωρω οτι πρεπει να κάνω πολλά ακομα.

Χρόνια πολλά κι από μένα,και σε εσένα και σε όλους τους Νίκους.
Και με το καλό να μας σχεδιάσεις κι ένα ενεργό κρος (με διακριτά παρακαλώ ).

(Αστειεύομαι φυσικά για το κρος. )

Αρχικά έριξα πολύ την R3x – έβαλα 6.2ΚΩ και 33Ω την R6x (κάπου το γραφεί το manual)
Ήταν λάθος – πολύ χαμηλά με βία έφτανα τα 32V rail και δεν ανέβαινα στα 35V

Ξανά 22Ω την R6x και 6.8Κ αντί 6.2K την R3x, ακόμα ήμουν χαμηλά

Τελικά με R3x 8.2ΚΩ τα πάντα ήρθαν υπέροχα και ρύθμισα αρχικά στα 35V rail :-) φαινόταν να έχω εύρος ρύθμισης 32V-37V

Vin ~47 (με 1Ω RD/Link)

Κατεβάζοντας το rail περίπου στα 32.5V
Ήρθαν και τα 3.6V μεταξύ TP1-TP2
Σταθερότητα φαίνεται να υπάρχει στο όλο κύκλωμα, μετά από 30+ λεπτά οι διαφορές μεταξύ και των καναλιών είναι της τάξης .00x Volt δλδ. κάτι τις χιλίοις και στα όρια του εξοπλισμού μέτρησής μου. Σταθερά στα 3.601V

Όλα τα παραπάνω τα έπραξες πολύ σωστά

Παιδιά ευχαριστώ για τις ευχές, να είστε όλοι καλά

Θα ήθελα να ελέγξω αρά τεχνικά το τί γίνεται με την καμπύλη RIAA και γενικά με την απόκριση του.
Συνφορουμήτης παλιότερα μου είχε δανείσει τα δισκάκια clearaudio, για να ρυθμίζω κεφαλές κ.ο.κ. Αλλά σκεπτόμουν ότι καλύτερα θα είναι με μια γεννήτρια συχνοτήτων να γίνει ο έλεγχος frequency response, thd etc. Δεν είμαι και σίγουρος για test signals σε mV επίπεδο – δεν έχω δοκιμάσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν.
Τι θα προτείνατε για έλεγχο? Για τα βασικά? Έχει κανείς συνφορουμίτης δοκιμάσει να μετρήσει?

Έχει λιγότερο τζόγο απόκρισης από αρκετές αξιόλογες γεννήτριες πάγκου. Δεν θα σου φανούν χρήσιμες. Ούτε για THD εκτός από τις ειδικές χαμηλής παραμόρφωσης με notch. Μόνο με πολύμπιτο FFT μπορείς να κάνεις σωστά τη δουλειά.. Θέλει διαιρέτη τάσης μεγάλο στο σήμα εισόδου γιατί αλλιώς θα γεμίσεις θόρυβο αν ζητήσεις ελάχιστα mV από οποιαδήποτε εργαστηριακή πηγή για τα τεστ. Όλα αυτά βέβαια έχουν γίνει ήδη από εμένα και είναι ενσωματωμένα στη σχεδίαση. Δεν υπάρχει θέμα όταν τα υλικά είναι των ανοχών στις οδηγίες πέραν φυσικά από το ενδιαφέρον για εκπαιδευτική διερεύνηση και πιστοποίηση.

μετά από κάποιο καιρό απραξίας, (δυό τρεις μήνες χωρίς διάθεση και χρόνο για βινύλιο) πήγα σήμερα να ακούσω και για κάποιο λόγο δεν παίζει το ένα κανάλι.

Η έναυση γίνεται κανονικά, τα led ανάβουν όλα, αλλά δεν έχω σήμα καθόλου.
Υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να κοιτάξω πρώτα, ώστε να περιορίσω το troubleshooting?

Για να δουμε και εγω με τη σειρα μου τι θα καταφερω. Μολις πληρωσα τον teabag στο gb.
Ευχομαι να πετυχω το φοβερο phono.

Καλή επιτυχία. Αν και δεν υπάρχει λόγος αποτυχίας αν πας κατά γράμμα έτσι όπως είναι "προτηγανισμένο" με διαλεγμένα τα ενεργά υλικά και πρακτικές pdf οδηγίες.