Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Re: Απάντηση: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Μετά από δίχρονη αναστολή,ολοκλήρωσα κι εγώ τον φωνογραφικό προενισχυτή του Νίκου!(με το κιτ του Τσάγια).Έχω όμως δύο προβληματάκια:Στο ένα κανάλι η συστοιχία των τριών λεντ δεν ανάβει,ενώ η R1x(15 ohm) ψήνεται και καπνίζει.Στο άλλο δεν μπορώ να πετύχω τα 3-4 βολτ μεταξύ ΤΡ1 και ΤΡ2.Τί κάνουμε για το πρώτο;

Για το πρώτο κοιτάμε αρχικά άν τα λεντάκια είναι τοποθετημένα με την σωστή φορά η αν υπάρχει κάποιο καμμένο. Είναι ευαίσθητα στο κόλλημα μερικές φορές. Μία μπαταρία 9 Βολτ με μία αντίσταση 1Κ σε σειρά και δύο καλώδια για να ακουμπάμε τα ποδαράκια του κάθε λέντ μπορεί να δείξει τι γίνεται και απο φορά και απο λειτουργία πριν καν τα ξεκολλήσουμε απο την πλακέτα. Αν όλα καλά με αυτό το τέστ μπορεί να μην λειτουργούν είτε το Q1x είτε το Q2x. Καμιά φορά το Q1x μπορεί να το έχουμε χαλάσει με στατικό ηλεκτρισμό πριν καν το τοποθετήσουμε χωρίς να το γνωρίζουμε. Το βγάζουμε και το μετράμε. Αν δεν έχουμε ειδικό όργανο για ημιαγωγούς, υπάρχουν διάφορες τακτικές για το πως τσεκάρουμε P-MOSFET χονδρικά με πολύμετρο όταν ψάξουμε στο ίντερνετ. Κάνε ως εκεί και αν δεν φανεί ο φταίχτης βλέπουμε και παρακάτω.

Για το άλλο αν δεν είναι θέμα σταθερότητας αλλά εννοείς δεν σου φτάνει η περιοχή βολτάζ με το RX2 παίξε και με το RX1 συμπληρωματικά. Σε περίπτωση πάλι δεν αρκεί, θα αλλάξουμε την τιμή της R3X. Μόνο να ξέρουμε αν βγάζεις πάνω απο 4V η λιγότερο από 3V ως έχει ωστε να αποφασίσουμε αν πρέπει να μειώσουμε η να αυξήσουμε την τιμή της αντίστασης.

Από το ένα λειτουργικά καλύτερο τροφοδοτικό μέτρα μερικές τιμές βολτάζ γύρω απο τα Mosfet και τα μικρότερα τρανζιστοράκια ως προς γη ώστε να έχεις και αναφορές για την επισκευή του άλλου.

Last edited:
*VR2x & VR1 είναι σημειωμένα στο σχέδιο τα τρίμμερ που ανέφερα ως RX2 & RX1 απο λάθους μνήμης.

Λοιπόοον...Κατ'αρχάς ένα ευχαριστώ για την γρήγορη βοήθεια.Ο ένοχος ήταν ένα καμμένο λεντάκι,το οποίο αλλάχθηκε.Όμως η τάση μεταξύ ΤΡ1 και ΤΡ2 παραμένει σταθερή στα 0,75-0,76 βολτ, ό,τι κι αν κάνω με το VR2x.H R3x είναι 8,2 Κ και η R6x 22Ω.Θα ξαναδοκιμάσω στήνοντας τις πλακέτες κάπου σταθερά(τώρα είναι χύμα στο τραπέζι της κουζίνας).

Εντωμεταξύ λόγω του ενόχου και κάτι άλλο θα έκαψε. Δες Vgs τάση στα Μόσφετ (περίπου 4V κανονικά μεταξύ ακριανών ποδιών τους) και τάση Vbe στο Q4x (περίπου 0.6V κανονικά μεταξύ δεύτερου και τρίτου ποδιού). Επίσης έλεγξε ότι η τιμή της R1x δεν αλλοιώθηκε επειδή υπερθερμάνθηκε. Αυτά είναι υλικά που βρίσκεις κα εδώ στα καταστήματα αν κάποιο χάλασε.

Τα q1x μετρούν 4ν ενώ τα q6x 3,3-3,5v.H R1x είναι εντάξει.Δυστυχώς από κάποιο τσαφ στο ένα κανάλι η τετράδα των λεντ έπαψε να ανάβει και το 9631 (Q1x) ζεσταινόταν πολύ.Το άλλαξα δύο φορές χωρίς αποτέλεσμα. Φταίει το Q6x;

Πρόσεχε τα τσαφ με τα προμπ όταν μετράς, επίσης μην αλλάζεις εξαρτήματα πριν να κοιτάς βασικές τάσεις. Έπεσε πολύ μήπως η τάση εξόδου του τροφοδοτικού (Rail+) και για αυτό δεν ανάβει η τετράδα λεντ τώρα; Αν για παράδειγμα το Q6x δεν έχει ακόμα τάση Vgs περίπου όση του Q6x στο καλό κανάλι, τότε ναι μπορεί να φταίει. Γενικά σύγκρινε τάσεις γύρω από μόσφετ, φετ, και τρανζίστορ ανάμεσα στο γερό και το πειραγμένο κανάλι όπως και την ατομική ζέστη τους να εντοπίζεις προβλήματα.

Η κατάσταση πλέον έχει ως εξής:οι τάσεις στα άκρα των δύο μόσφετ είναι 4 βολτ (Q1x) και 3,3~3,5 βολτ (Q6x) και στα δύο κανάλια.Η τάση Rail+ είναι 4,5 και 5 βολτ,και αυτή στα δύο κανάλια ΠΛΕΟΝ!:bigcry:(Δεν ξέρω πώς το κατάφερα,αλλά μάλλον δεν το έχω με το probing).H τάση μεταξύ δεύτερου και τριτου ποδιού στα Q4x ήταν 0,6 βολτ στο (κάποτε) καλό καναλι και τώρα είναι 0,2.Στο "βλαμμένο" 0,02 βολτ.Οι τετράδες των λεντ δεν ανάβουν καθόλου,ενώ η D1x έχει μειωμένη ένταση σε σχέση με την "καλή" κατάσταση των καναλιών.Τι να κάνω τώρα γιατρέ μου;(πριν με πάρει από κάτω!) Α, και κάτι ακόμη:επί "καλών εποχών" ζεσταινόταν αρκετά το Q6x και λίγο το Q1x,ενώ τώρα ζεσταίνεται ένοχλητικά το Q1x και καθόλου το Q6x.

Last edited:
Τα Μόσφετ δείχνουν ζωντανά. Με ατυχείς "προμπιές" φαίνεται να γίναν θέματα στα κυκλώματα με τους μικρότερους ημιαγωγούς που γεννούν τις αναφορές τάσεις όμως.

Να το σβήσεις και να κοιτάξεις με Ωμόμετρο όλα τα 2SK117GR που βρίσκονται στα τροφοδοτικά μεταξύ των έξω ποδιών τους μην είναι κάποιο βραχυκυκλωμένο η άπειρο, δηλαδή καμένο (Q2x, Q3x, Q5x). Σε υγιή κατάσταση έχουν μερικές δεκάδες Ωμ. RDS λέγεται και είναι η εσωτερική τους αντίσταση. Δεν χρειάζεται να τα ξεκολλήσεις για αυτήν την μέτρηση.

Να αλλάξεις τυχών χαλασμένα φετάκια από τα παραπάνω αλλά και τα BC550C (Q4x) ούτως η άλλως. Μου λες τι έγινε και βλέπουμε.

μετά από κάποιο καιρό απραξίας, (δυό τρεις μήνες χωρίς διάθεση και χρόνο για βινύλιο) πήγα σήμερα να ακούσω και για κάποιο λόγο δεν παίζει το ένα κανάλι.

Η έναυση γίνεται κανονικά, τα led ανάβουν όλα, αλλά δεν έχω σήμα καθόλου.
Υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να κοιτάξω πρώτα, ώστε να περιορίσω το troubleshooting?

περνάνε μήνες και ούτε έχω ασχοληθεί...
αν δεν την κοπανήσω το ΣΚΔ ίσως πιάσω να δω τι έχει γίνει....

Για ξαναδές εκείνο το Q3x των 245Ω αν όντως. Πολύ είναι. Έπρεπε να είναι σαν του άλλου καναλιού το Q3x 60Ω-80Ω εκεί.

Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

περνάνε μήνες και ούτε έχω ασχοληθεί...
αν δεν την κοπανήσω το ΣΚΔ ίσως πιάσω να δω τι έχει γίνει....

Τα JFET τις εξόδου κοίτα πρώτα.

Re: Απάντηση: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Για ξαναδές εκείνο το Q3x των 245Ω αν όντως. Πολύ είναι. Έπρεπε να είναι σαν του άλλου καναλιού το Q3x 60Ω-80Ω εκεί.

Είναι όντως 245Ω.Να το αλλάξω μαζί με τα BC550;

Re: Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Τα JFET τις εξόδου κοίτα πρώτα.

πριν αναζητήσω πιθανές αιτίες, είναι λογικό να έχει κλωτσήσει κάτι ενώ ήταν πολύ καιρό σε απραξία?
Όπως είπα, είχα καιρό να ακούσω και έδειξε αυτή τη συμπεριφορά

Όχι να χάλασε κάτι όταν άπραγο, αλλά μπορεί την στιγμή που άναψες μετά από πολύ καιρό και φόρτισε πυκνωτές αφορμάριστους, να έκαναν στιγμιαία υπέρταση που ζόρισε κάποιο Φετ. Τα εξόδου ειδικά φορτίζουν με την σειρά τους τον C4 που βλέπει σε υψηλή αντίσταση όταν ασύνδετο επιτρέποντας να περάσουν μεταβατική τάση αρκετά υψηλή. Αυτό είναι ένα θεωρητικό σενάριο, ένα άλλο κάποια στατική εκφόρτιση κατά την σύνδεση από φορτία που μάζεψε η κατασκευή εν απραξία. Τα Φετ έχουν υψηλές αντιστάσεις πύλης και είναι πιο ευάλωτα σε τέτοια θέματα από τα κοινά διπολικά τρανζίστορ. Μπορεί όμως και απλώς ένα Φετ εκεί να ήταν λίγο πιο αδύναμο κατασκευαστικά και να ήρθε η ώρα του.

Πάντως κοίτα αν η R11 κάνει πτώση τάσης πολύ μικρή η πολύ μεγάλη σε σχέση με τι IDSS είχε το Q5 πράγμα που θα δείχνει ανωμαλία στο στάδιο μπάφερ. Η απλά μέτρα το RDS των Q5 & Q6 με το Ωμόμετρο όπως κάνει και ο kimon στα παραπάνω ποστ. Για 2SK170BL γύρω από 30Ω είναι μια νορμάλ περιοχή. Με μεγάλο τζόγο όμως γιατί το RDS διαφέρει ανάλογα το IDSS.

ποια είναι η r11 ?
δεν βγάζω άκρη γιατί είναι και τίγκα στη σκόνη και με περασμένα τα εξαρτήματα δεν μπορώ να θυμηθώ.
Και έχω μια πρόχειρη εκτύπωση σε κακή ανάλυση..
Το τυπωμένο υπάρχει κάπου σε καλή ανάλυση να το δω να ξαναθυμηθώ τι έφτιαξα?
πέρασαν και 5 χρόνια σχεδόν....

τώρα μένει να καταλάβω τι θα μετρήσω,
βασικά να το φέρω κάπου κοντά μου γιατί εκεί που είναι πρέπει να κάνω τον ακροβάτη