Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Re: Απάντηση: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Βρήκα στο συρτάρι 2 διόδους 1Ν5401,αντί για 1Ν5406 που διαβάζω στην πλακέτα
του τρφοδοτικού Raw PSU.Να τις βάλω?(είναι νομίζω στα 100Volt αντί στα 600Volt)

Εντάξει και πάλι ευχαριστώ!η προθυμία και η αμεσότητα στις απαντήσεις σου
είναι παροιμιώδης!Θα ρωτήσω κάτι άσχετο ,αλλά με καίει καιρό.
Στον ενεργό Pro υπάρχει στην είσοδο 10Κ ποντεσιόμετρο(παράλληλα με 100Κ σταθερή αντίσταση)και μετά πυκνωτής.
Έκανα αλλαγή Pot από ένα καλό blue alps που του είχα πάνω,με ένα shunt stepped attenuator Khozmo
10Κ(με αντίσταση Rin 10K Zfoil),που το ακριβοπλήρωσα,τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.
Στις ψηλές συχνότητες παρατήρησα κάτι σαν Roll off-σαν να είχε λειτουργήσει ένα υψηπερατό φίλτρο,
και είχα ρε παιδί μου την αίσθηση ότι εκεί ψηλά κάτι λείπει.Θεωρητικά είχα μόνο 2 αντιστάσεις στο σήμα και όμως
κάτι δεν!Στο υπόλοιπο φάσμα όλα καλά.
Υπάρχει περίπτωση αν όντως κάτι τρέχει, που δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις για να το εξηγήσω,
να λυθεί αλλάζοντας την Rin του pot από 10Κ πχ.σε 20Κ?
Το αποτέλεσμα της δοκιμής ήταν να ξαναγυρίσω στο παλιό Αlps,και να αναρωτιέμαι το γιατί.
Κάθε άποψη επιθυμητή.

Ένα κανονικό (σειράς) ποτενσιόμετρο 10k δείχνει πάντα 10k στο στάδιο που προηγείται (πηγή σήματος) αλλά 2.5k μέγιστη αντίσταση εξόδου στο στάδιο που έπεται. Η τιμή αυτή μεταβάλλεται και παρουσιάζεται μέγιστη όταν στην μέση της διαδρομής του. Προστίθεται στην αντίσταση εξόδου της πηγής σήματος. Αν το καινούργιο ποτενσιόμετρο είναι ιδιαίτερου τύπου και παρουσιάζει μεγαλύτερη αντίσταση από τύπου σειράς τότε θα στενέψει και το εύρος απόκρισης του επόμενου σταδίου αν έχει αρκετά pF εισόδου. Συνήθως τα JFET στάδια έχουν αρκετά pF. Ψάξε τις δημοσιευμένες πληροφορίες η ρώτα τον κατασκευαστή τι αντίσταση παρεμβολής (εξόδου) έχει το μοντέλο σου.

Υ.Γ. Πολύ φοβάμαι 10k αντίσταση παρεμβολής όσο και η Rin Zfoil, οπότε το φίλτρο RC που γίνεται με τα pF εισόδου του επόμενου σταδίου μεγάλωσε 4Χ σε χρόνο σαν να έβαλες 40k κοινό ποτενσιόμετρο, αλλά καλύτερα μάθε με βεβαιότητα.

O pro είναι ιδιοκατασκευή,βασισμένη στο σχέδιο του Pass bride of zen,
με πυκνωτές 10 μF σε είσοδο(μετά το pot) και έξοδο,αν σε βοηθά αυτή
η διευκρίνηση.Για να είμαι ειλικρινής την έχασα λίγο την μπάλα
από τις απαντήσεις σου,και δεν κατάλαβα την έννοια της αντίστασης παρεμβολής.
Με δεδομένο ότι την Rin μπορώ να την αλλάξω κατά βούληση ,υπάρχει κάτι που
θα μποτρούσα να κάνω στην πράξη για να λύσω το πρόβλημα?

Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Κράτα ότι μεγαλώνει πολύ η "εσωτερική" αντίσταση σε ένα shunt ποτενσιόμετρο ίδιας ονομαστικής τιμής σε σχέση με ένα series και σου μπουκώνει στα πρίμα γιατί ο προενισχυτής σου έχει αρκετή χωρητικότητα εισόδου λόγω FET. Mαζί δημιουργούν φίλτρο RC χαμηλότερης συχνότητας από ότι πριν με το ALPS που είναι series type.

Ναι, ρώτα τους αν αλλάζοντας την Rin σε 2.5k χαλάει πολύ η λογαριθμική καμπύλη απόκρισης του ποτ στην ένταση. Αν παραμένει λειτουργικά εντάξει άλλαξε την, αν όμως χαλάει το πράγμα ανοίγει απότομα κλπ, ρώτα μήπως μπορείς να στείλεις πίσω το shunt type 10k ποτενσιόμετρο να στο αλλάξουν με ένα series type 10k.

Re: Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Ok,το´πιασα,να´σαι καλά Νίκο!Παρεπιπτόντως τελείωσε το Raw PSU και σε δοκιμή
με ένα πρόχειρο 31V μετασχηματιστή- χωρίς φορτίο στην έξοδο-έδωσε 41,2,αν θυμάμαι καλά
,όποτε δούλεψε χωρίς καμιά στραβή.Τις επόμενες μέρες θα πέσει δουλειά
,ήρθαν σχεδόν όλα τα υλικά-μόνο ο μετασχηματιστής αναμένεται.

Η συναρμολόγηση τελείωσε!Πρώτος έλενχος χθές αργά το βράδυ.Δεν ήρθε ακόμη ο κανονικός
μετασχηματιστής,έτσι χρησιμοποίησα ένα 2*15V συνδέοντας μόνο τα 2 άκρα για να πάρω 30V,
και μόνο την μία έξοδο του PSU και σύνδεσα εναλλάξ μία φορά την μία πλακέτα και μία την άλλη.
Πρώτη παρατήρηση,ο μετασχηματιστής είναι κάτω από το κανονικό των 33V,και στην έξοδο του
PSU πήρα 41,4V.Σύνδεσα όμως τις πλακέτες για να δω για καμιά στραβή.
Ευτυχώς δεν είχα μπαμπ-τσάφ.Τα led άναψαν και πήγα στις μετρήσεις.
Στo rail επάνω 41V και στα TP1_TP2 1.5V.
Στα led είχα 5,6 και 7,8(κάπου εκεί δεν σημείωσα γιατί δεν έιχα πάνω τον κατάλληλο μετασχηματιστή)
Τώρα με το VR2 ,όσο και να το γύρισα αλλαγή προς τα 36V δεν πήρα,παρέμενε πεισματικά στα 41V.
Ομοίως δεν άλλαζε και το 1,5V στα ΤP1-TP2.
Δεν στεναχωρήθηκα ,γιατί και αργά ήταν και τα´ριξα όλα στον πρόχειρο μετασχηματιστή που δεν έδινε
την σωστή τάση.Να αρχίσω να ανυσηχώ?πρέπει να κοιτάξω κάτι από τώρα?Σημειωτέον και οι δύο πλακέτες
έδωσαν περίπου ίδιες μετρήσεις ,πρώτα η μία και μετά συνδέθηκε και η άλλη.Άρα να υποθέσω με το
φτωχό μου του μυαλό ότι δεν έκαψα-χάλασα κάτι στα ενεργά εξαρτήματα.
Στην τελική έφταιγε άραγε ο λάθος μετασχηματιστής? Τα φώτα σας.

Η κάποιοι ημιαγωγοί δεν δουλεύουν καλά στα σταθεροποιημένα τροφοδοτικά η χρειάζεσαι μικρότερης τιμής R3x. Βάλε πρόχειρες αντιστάσεις παράλληλα στις R3x, τέτοιας τιμής που να ρίχνουν τα τωρινά kΩ κατά 25-50%, ώστε να δεις αν θα κινηθεί τελικά το Rail+ με το VR2x. Αν κινηθεί όλα καλά και θα μπορέσεις να εκτιμήσεις τα κατάλληλα kΩ για πιο χρήσιμη περιοχή ρύθμισης. Αν όντως συμβαίνει αυτό εξηγείται με το να έπεσες σε Q3x με αρκετά πιο δυνατό IDSS για τις συνήθεις τιμές R3x. Λειτουργεί με I/V μετατροπή από σταθερή πηγή ρεύματος σε σταθερή πηγή τάσης αναφοράς αυτό το τροφοδοτικό κύκλωμα.

Raw DC 41V μπορεί να μην είναι τα πιο ιδανικά για αργότερα αλλά για δοκιμή να πάρεις 36V σταθεροποιημένα είναι αρκετά. Μάλιστα καλύτερα που είναι κάπως χαμηλά τα Volt εισόδου σε περίπτωση κάτι δεν πάει καλά παραμέσα.

Βρέθηκε η πατάτα!είχα βάλει βάση για το led D1x και δεν το σύνδεσα! Με το που το έβαλα
ήρθαν όλα.Το Vrail πήγε στα 33,4V και το TP!-TP2 στα 3,78.Τα 33,4 ήρθαν με το VR2 στο
τέρμα,πιο πάνω-στα 36 δεν πήγαινε.Αισιοδοξώ να πάει με τον κανονικό μετασχηματιστή,
εκτός και αν κάτι άλλο θέλει πάλι πείραγμα.
Τo LED D1x να το βγάλω στην πρόσοψη προσθέτοντας έτσι επιπλέον καλώδιο στο κύκλωμα
ή να το βάλω κατευθείαν πανω στην πλακέτα?
ΥΓ.Νίκο δεν έχω λόγια για την βοήθεια σου!

Εντάξει αβλεψία να λείπει εξάρτημα, αλλά ευτυχώς ήταν μια απλή διακοπή του κυκλώματος και δεν είχες παρατράγουδα.

Ποιες R3x έχεις βάλει; Τις 6.2k η τις 9.1k; Θέλει λίγο (κατά 1-1.5 kΩ περίπου) μεγαλύτερες R3x από ότι τώρα έχεις για να καλύψεις στόχο 36V δείχνει.

Δεν έχουν δυναμική σχέση με τον Μ/Τ οι παραγωγές τάσης DC μέσα στο κύκλωμα. Απλά που θα είναι αρκετός για να δίνει καλό χώρο πτώσης τάσης στο MOSFET εισόδου. Το D1x άστο εκεί που είναι γιατί ανήκει στην βάση του κυκλώματος παραγωγής τάσης αναφοράς του τροφοδοτικού και θα φέρεις θόρυβο εκεί μέσα αν βάλεις καλώδια.

Αφού θέλεις Led για την πρόσοψη, κλέψε τάση με δύο λεπτά καλώδια στριφτά από το DCin ενός καναλιού, βάλε 47k και ένα Led σε σειρά από το θετικό μέχρι το μηδέν (κάθοδος στο μηδέν). Με αυτή την τιμή θα σου φωτίσει αρκετά αλλά και χωρίς να γυαλίζει υπερβολικά. Μη σου φαίνεται μεγάλη αντίσταση για Led, είναι παραπάνω από 40 τα Βόλτ από εκεί, για αυτό. Για το κουτί του τροφοδοτικού έχει Led το Raw DC πλακετάκι που μπορείς να το καλωδιώσεις παραέξω χωρίς άλλη σκέψη.

9.1k έχω βάλει,άρα θέλω πέριξ των 10-11K.Έχω κάτι metal film παλιές 1%-2% ,δεν ξέρω ppm,
κάνει καμιά τέτοια,ή είναι κρίσιμη και πρέπει να βάλω πάλι Takman?

Κάνει. Κοίτα, έχει σε σειρά τρίμερ που έτσι και αλλιώς χαλάει τα ppm οπότε μια αξιοπρεπής metal film κάνει. Παλιές metal film στην Ελλάδα ήταν Ευρωπαϊκές αρκετές φορές. Philips 50ppm πουλούσαν ως κοινές κάποιες φορές (κάτι γαλάζιες).

Έχω δύο καλές 10Κ Amtrans AMRG Carbon Film(δεν είναι Metal film),είχαν έρθει μαζί με το ποντεσιόμετρο khozmo να τις
βάλω,ή δεν κάνουν στην συγκεκριμένη θέση?

Βάλε απλές, μην τις ξοδεύεις εκεί, άφησε τες για κάπου που θα περνάει σήμα σε σειρά. Εξάλλου δες αν όντως καθάρισες την υπόθεση με 10k μην θέλει κάτι λίγο ακόμα. Και αφού βεβαιωθείς για την τελική τιμή, την επόμενη φορά που θα παραγγείλεις μπουτίκ υλικά βάλε και δύο Takman Rey τέτοιες να σου φύγει η ιδέα.

Η κατασκευή τελείωσε,τα προβλήματα όμως όχι.Χθές ήταν μέρα δοκιμής.Αφού τελείωσα με την συναρμολόγηση,τις έπλεινα από κάτω
με ισοπροπυλική αλκόολη,τελείωσα και με τα μηχανολογικά του κουτιού και σύνδεσα πρώτα το ένα και μετά το άλλο κανάλι με πρόχειρο
μετασχηματιστή να δώ τελικά κάναμε.Να σημειώσω ότι ήδη έιχα κάνει μια δοκιμή εκτός κουτιού και δεν είχα διαπιστώσει κάτι.
Στο ένα κανάλι με το που το άναψα ακούστηκε ,εκείνος ο θόρυβος που λες,"κάτι ψήνεται"και δεν εννοώ την εκμπομπή.
Είχα έντονο "τσιρτσίρισμα" -αυτό τον εσωτερικό θόρυβο-βουητό όταν κάτι τραβάει πιο πολύ ρεύμα από όσο πρέπει,χωρίς να μπορώ να
δω ορατά σημάδια,καπνούς ή κάτι άλλο.
Μετράω τάση DC στην έξοδο (μετά τον πυκνωτή-που βρέθηκε εκεί DC?)4,2V που αργότερα πήγε στα 3,2V.Πίκρα και απογοήτευση.
Οι υπόλοιπες μετρήσεις όμως βγαίνουν καλές:Rail 34,6 ,TP1-TP2 3.6V,τετράδα Led 7.69,τριάδα 5,59.
Το σβήνω ,πάω στο άλλο κανάλι ανχωμένος.Με το πού το ανάβω μετράω για DC στην έξοδα.Αν θυμάμαι καλά
είδα καμιά εκατοστή mv που σε λίγο πέσαν και μηδενίστηκαν σχεδόν.Και εκεί οι κλασικές μετρήσεις που ανέφερα πιο πάνω βγαίνουν καλές
και διατηρούνται έτσι.Έλα που και εκεί στήνοντας αυτί ακουγα το ίδιο "τσιρτσίρισμα",άλλα έπρεπε να στήσω αυτί,στο άλλο κανάλι ήταν έντονο.
Όλα αυτά σταμάτησαν μετά από κανά δεκάλεπτο και δεν ακούγονταν μετά τίποτα.Βέβαια το DC στην μία έξοδο παραμένει.
Άφού άρχισα να κάνω σκέψεις για το μπάνιο με ισοπροπυλική αλκοόλη,αν επηρέασε πουθενά,μη ξέροντας και τι άλλο να υποθέσω.
Οπότε τώρα επαφίεμαι στην βοήθειά σας.Τι μετράω,τι έχει αρπάξει-καεί και γιατί?

Κάτι ακόμη ,τώρα που είμαι πιο νηφάλιος,που ίσως βοηθάει,ίσως να είναι χαζομάρες.
Τείνω να πιστεύω από όλη την εν γένη συμπεριφορά της κατασκευής χθές, ότι το πρόβλημα έιναι στο στάδιο εξόδου.
Είχα την αίσθηση ότι αυτός ο θόρυβος έρχεται από κεί(από τον C4 2.2μF ίσως?),μάλλον κάποια φετάκια εξόδου πρέπει
να αποδήμησαν(το συνδέω και με την DC στην έξοδο)Αν είναι προς τα κει το πρόβλημα πρέπει να καταφύγω στον Τσάγια πάλι.Πως θα τα μετρήσω?θα δω ωμική
αντίσταση στα ποδαράκια 1-3(τα εξωτερικά)?

Δεν έχω ακούσει γενικώς ήχους απο φετάκια. Από μεγάλα τρανζίστορ και μόσφετ μεταλλικά, λάμπες, και Μ/Τ εξόδου έχω ακούσει σε τελικούς ενισχυτές να συντονίζουν σε δοκιμές ισχύος με συχνότητες ακουστικές. Σε αυτά τα JFET μπορείς να κοιτάξεις RDS μεταξύ ποδιών 1 & 3 όταν είναι εκτός τροφοδοσίας. Δεν χρειάζεται να τα σηκώσεις από την πλακέτα. Ούτε βραχυκύκλωμα ούτε kΩ, μερικές δεκάδες Ω είναι το φυσιολογικό τους. Επίσης μπορείς να αντιπαραθέσεις τάσεις DC μεταξύ του καλού καναλιού και του ύποπτου. Μεταξύ κάθε drain και γης. Τι άλλο να σου πω, λες να αυτο-τηγανίζεται ο Mundorf; Δεν είναι τύπου ελαίου έτσι;