Το νήμα της τάξης Δ

Συμφωνουμε. Αλλα τα πραγματα δεν ειναι παντα τοσο απλα.
Τι γινεται για παραδειγμα αν τα μηχανηματα σου εχουν διαφορετικο χαρακτηρα το καθενα
και αυτοι οι χαρακτηρες αθροιζονται αλγεβρικα.
Η ακομα χειροτερα αν εχουν τον ιδιο χαρακτηρα.
Η λογικη αυτη εχει ενα οριο, ενα σημειο ισορροπιας που συνηθως διαφευγει.
επίσης κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό που πρέπει να διαλέξει πρώτο κάποιος είναι το ηχείο.
Αν έχει το ηχείο που του αρέσει μετά τα υπόλοιπα είναι πιο εύκολα.
Ότι και να επιλέξει μετά διορθώνεται.
Αλλά ένα ηχείο που ήταν λάθος επιλογή δεν "έρχεται" με τίποτα.

επίσης κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό που πρέπει να διαλέξει πρώτο κάποιος είναι το ηχείο.
Αν έχει το ηχείο που του αρέσει μετά τα υπόλοιπα είναι πιο εύκολα.
Ότι και να επιλέξει μετά διορθώνεται.
Αλλά ένα ηχείο που ήταν λάθος επιλογή δεν "έρχεται" με τίποτα.
Εδώ,διαφωνώ.Επιλεγεις ηχεία βάσει του ενισχυτή που ήδη έχεις διαφορετικά ο περιορισμός είναι μεγαλύτερος.

• Wow
Reactions: PetVoul and vlad66
Εδώ,διαφωνώ.Επιλεγεις ηχεία βάσει του ενισχυτή που ήδη έχεις διαφορετικά ο περιορισμός είναι μεγαλύτερος.

Μερικές φορές είσαι πνεύμα αντιλογίας.

Το ηχείο είναι το 1ο πράγμα που πρέπει να ταιριάξει σωστά με τον χώρο.

Ενισχυτές μπορεί να ταιριάξουν πολλοί και στο ηχείο και στον χώρο.

Στο νούμερο 2 είναι η απάντηση μου
Post in thread 'Ησυχία στο Δίκτυο: Γιατί το High-End Audio ξεκινάει από το Firewall (και όχι από τα καλώδια)'

Ναι. εξήγησέ το μου επιστημονικά όμως γιατί το wifi είναι καλύτερο από το να τραβήξεις καλώδιο.
Σαν ΙΤ θα σου πω "δεν υπάρχει περίπτωση, το ίδιο πράγμα είναι", σαν Μιχάλης που έχω δοκιμάσει και τα δύο, έκοψα το wifi από το voivode και συνδέεται αυστηρά και μόνο με καλώδιο.
Μπορείς να φανταστείς την απάντησή μου στους beta testers στο "γιατί δεν ανοίγεις το wifi"; ;)

Αρχικά, κατά την άποψη μου, κάποιος για να οδηγηθεί με ασφάλεια στο στήσιμο ενός συστήματος επιλέγει με σωφροσύνη ηχεία α) βάσει του χώρου που αυτά θα τοποθετηθούν. Όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο συμφορουμίτης Κακαλιός Στέργιος στο #561 ποστ “…ένα ηχείο που ήταν λάθος επιλογή δεν "έρχεται" με τίποτα” και όταν λέμε “με τίποτα” εννοούμε “με τίποτα” ούτε με στηρίξεις, ούτε με καλώδια, ούτε με room treatment, ούτε με οιασδήποτε κλάσης ενισχυτή, ούτε με τίποτα. Απλά η λάθος επιλογή ηχείου οδηγεί 100% σε λάθος “διορθωτικές” κινήσεις και β) βάσει της τοπολογίας του ενισχυτή που προτιμά. Τα υπόλοιπα έπονται…

Συμφωνουμε. Αλλα τα πραγματα δεν ειναι παντα τοσο απλα.
Τι γινεται για παραδειγμα αν τα μηχανηματα σου εχουν διαφορετικο χαρακτηρα το καθενα
και αυτοι οι χαρακτηρες αθροιζονται αλγεβρικα.
Η ακομα χειροτερα αν εχουν τον ιδιο χαρακτηρα.
Η λογικη αυτη εχει ενα οριο, ενα σημειο ισορροπιας που συνηθως διαφευγει.
Αυτό μας τρώει όλους όσους το ψάχνουμε λίγο περισσότερο με το σύστημά μας. Πώς διαχειρίζεται κανείς αυτό το ταίριασμα;

Αυτό που εγώ έχω καταλάβει από τα posts του Στέργιου και πρίν κάποιες εβδομάδες από τα posts άλλων μελών που άκουσαν τους
purifi είναι ότι ίσως χρειάζεται προσεχτικό ταίριασμα με τον προενισχυτή. Ηλεκτρικά πρώτα και μετά να δει κανείς "χαρακτήρα".
Και φυσικά αυτό είναι μια εκτίμηση και καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι λανθασμένη. Αλλά έτσι προχωρά κανείς αξιοποιώντας
τις εμπειρίες των άλλων σε μια κοινότητα. Οπότε, αυτό που ζητάμε κάποια μέλη είναι ποιοτικές εξηγήσεις, όχι επιστημονική
τεκμηρίωση.

Μερικές φορές είσαι πνεύμα αντιλογίας.

Το ηχείο είναι το 1ο πράγμα που πρέπει να ταιριάξει σωστά με τον χώρο.

Ενισχυτές μπορεί να ταιριάξουν πολλοί και στο ηχείο και στον χώρο.
Άσε τον χώρο.Τα ευκόλως εννοούμενα,παραλείπονται.Επιλεγεις ηχεία βάσει των πάσης φύσεως δυνατοτήτων του ενισχυτή.Αν το καλοσκεφτείς,μ' αυτό το σκεπτικό μ' "επρηξες" χθες βράδυ όμως κρούεις ανοικτές θύρες.

Υπάρχει πεδίο και για τις δυο προσεγγίσεις.

Πρέπει να γίνεται συζήτηση και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλίμονο. Δεν θα πάρεις τον Ongaku και θα τον βάλεις σε ένα τεράστιο πολύδρομο Wilson Audio.

Ούτε θα τον πάρεις αν γουστάρεις να ακούς EDM στα 110db, και δεν είναι δύσκολο να εξηγήσεις με τεχνικούς όρους το γιατί.

Αυτό που λέει ο Tzimisce (και έχει απόλυτο δίκιο) είναι ότι δεν μπορεί να γίνει πάντα αυτό, όταν μιλάμε για high end audio.
Απλά, δεν γίνεται να δικαιολογήσεις τεχνικά γιατί το τάδε καλώδιο που π.χ. έχει γραφένιο έχει πιο καλή σκηνή από το άλλο που δεν έχει.
Το γραφένιο είναι δισδιάστατο υλικό, ουσιαστικά είναι ένα επίπεδο πλέγμα άνθρακα με πάχος ακριβώς ένα άτομο, αλλά οι εντυπωσιακές ιδιότητες που βλέπουμε στη βιβλιογραφία αφορούν ιδανικά εργαστηριακά δείγματα και δεν μπορούν να μεταφραστούν αυτούσια στα εμπορικά καλώδια. Στα εμπορικά καλώδια δεν αποτελεί τον κύριο αγωγό. Ο βασικός αγωγός παραμένει χαλκός ή άργυρος (με τον άργυρο να εξακολουθεί να έχει την υψηλότερη ηλεκτρική αγωγιμότητα από τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στα καλώδια).
Εκεί που έχει το πραγματικό τεχνικό ενδιαφέρον είναι όταν χρησιμοποιείται ως coating, ως πρόσθετο στο dielectric ή ως μέρος της θωράκισης. Στην επιστήμη των υλικών είναι επιβεβαιωμένο ότι το γραφένιο προσφέρει εξαιρετική θωράκιση απέναντι σε παρεμβολές EMI/RFI. Βελτιώνει δραστικά την επιφανειακή αγωγιμότητα της θωράκισης και την common mode συμπεριφορά του καλωδίου, θωρακίζοντας το ηλεκτρικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ταξιδεύει το σήμα.
Από εκεί μέχρι το μεγαλύτερη σκηνή υπάρχει μια αλυσίδα αιτιότητας που είναι αυτή που πρέπει να επιβεβαιωθεί πειραματικά στο εκάστοτε σύστημα. Αν όντως αυτή η δεδομένη μείωση του εξωτερικού θορύβου ελαχιστοποιεί το intermodulation distortion στις επόμενες βαθμίδες (ενισχυτικά στάδια), τότε είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι διατηρούνται ανέπαφες οι πολύ μικρές πληροφορίες φάσης και τα microdynamics ή τουλάχιστον θάβονται λιγότερο στο θόρυβο υποβάθρου. Και αυτά, η ψυχοακουστική τα συνδέει άμεσα με την αίσθηση χώρου και εστίασης.
Το αν η επίδρασή τους σε μια διασύνδεση ενός μέτρου πχ είναι αρκετά ισχυρή ώστε να παράγει ακουστό αποτέλεσμα είναι θέμα πειραματικής επιβεβαίωσης ή ακρόασης, όχι θέμα ότι η φυσική σταματάει στις μετρήσεις αντίστασης , αυτεπαγωγής και χωρητικότητας για τα καλώδια.

Ο χώρος και η απόσταση ακρόασης διαλέγει το ηχείο.
Μετά διαλέγουμε όλα τα υπόλοιπα...
Εγω να φανταστεις που ειμαι στο νοικι εχω αλλαξει 4 σπιτια και καθε φορα που εψαχνα το πρωτο που κοιταγα ειναι που θα μπει το σύστημα και μετα αν εχει τουαλετα,μπαλκονια κτλ😆😆

Άσε τον χώρο.Τα ευκόλως εννοούμενα,παραλείπονται.Επιλεγεις ηχεία βάσει των πάσης φύσεως δυνατοτήτων του ενισχυτή.Αν το καλοσκεφτείς,μ' αυτό το σκεπτικό μ' "επρηξες" χθες βράδυ όμως κρούεις ανοικτές θύρες.

Ο χώρος και μόνο ο χώρος προδιαγράφει το ηχείο.

Μετά έρχεται ο κατάλληλος ενισχυτής.

Αν το κάνεις ανάποδα μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο, κάνοντας λάθη για να διορθώσεις το πρώτο λάθος.

Το γραφένιο είναι δισδιάστατο υλικό, ουσιαστικά είναι ένα επίπεδο πλέγμα άνθρακα με πάχος ακριβώς ένα άτομο, αλλά οι εντυπωσιακές ιδιότητες που βλέπουμε στη βιβλιογραφία αφορούν ιδανικά εργαστηριακά δείγματα και δεν μπορούν να μεταφραστούν αυτούσια στα εμπορικά καλώδια. Στα εμπορικά καλώδια δεν αποτελεί τον κύριο αγωγό. Ο βασικός αγωγός παραμένει χαλκός ή άργυρος (με τον άργυρο να εξακολουθεί να έχει την υψηλότερη ηλεκτρική αγωγιμότητα από τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στα καλώδια).
Εκεί που έχει το πραγματικό τεχνικό ενδιαφέρον είναι όταν χρησιμοποιείται ως coating, ως πρόσθετο στο dielectric ή ως μέρος της θωράκισης. Στην επιστήμη των υλικών είναι επιβεβαιωμένο ότι το γραφένιο προσφέρει εξαιρετική θωράκιση απέναντι σε παρεμβολές EMI/RFI. Βελτιώνει δραστικά την επιφανειακή αγωγιμότητα της θωράκισης και την common mode συμπεριφορά του καλωδίου, θωρακίζοντας το ηλεκτρικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ταξιδεύει το σήμα.
Από εκεί μέχρι το μεγαλύτερη σκηνή υπάρχει μια αλυσίδα αιτιότητας που είναι αυτή που πρέπει να επιβεβαιωθεί πειραματικά στο εκάστοτε σύστημα. Αν όντως αυτή η δεδομένη μείωση του εξωτερικού θορύβου ελαχιστοποιεί το intermodulation distortion στις επόμενες βαθμίδες (ενισχυτικά στάδια), τότε είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι διατηρούνται ανέπαφες οι πολύ μικρές πληροφορίες φάσης και τα microdynamics ή τουλάχιστον θάβονται λιγότερο στο θόρυβο υποβάθρου. Και αυτά, η ψυχοακουστική τα συνδέει άμεσα με την αίσθηση χώρου και εστίασης.
Το αν η επίδρασή τους σε μια διασύνδεση ενός μέτρου πχ είναι αρκετά ισχυρή ώστε να παράγει ακουστό αποτέλεσμα είναι θέμα πειραματικής επιβεβαίωσης ή ακρόασης, όχι θέμα ότι η φυσική σταματάει στις μετρήσεις αντίστασης , αυτεπαγωγής και χωρητικότητας για τα καλώδια.

Το παραπάνω είναι μια συλλογή από υποψίες και θεωρήσεις, δεν περιλαμβάνει σχεδόν τίποτα το επιστημονικό.

Με "ίσως" και "μπορεί" δεν γίνεται δουλειά ή πιο σωστά δεν τεκμηριώνεται ουσιαστικά τίποτα.

Οποιοδήποτε πείραμα περιλαμβάνει τα ανθρώπινα αυτιά δεν είναι επιστημονικό πείραμα, είναι απλά παρατήρηση.

Δεν γίνονται έτσι τα πειράματα.

Ναι. εξήγησέ το μου επιστημονικά όμως γιατί το wifi είναι καλύτερο από το να τραβήξεις καλώδιο.
Σαν ΙΤ θα σου πω "δεν υπάρχει περίπτωση, το ίδιο πράγμα είναι", σαν Μιχάλης που έχω δοκιμάσει και τα δύο, έκοψα το wifi από το voivode και συνδέεται αυστηρά και μόνο με καλώδιο.
Μπορείς να φανταστείς την απάντησή μου στους beta testers στο "γιατί δεν ανοίγεις το wifi"; ;)
Το σκεπτικό το εξήγησα ήδη: με το Wi‑Fi bridge διακόπτεται η ενσύρματη ηλεκτρική διαδρομή από το modem/router του παρόχου προς το σύστημα, άρα υπάρχει γαλβανική απομόνωση σε εκείνο το σημείο. Έτσι περιορίζεται η πιθανότητα να μεταφερθούν μέσω της καλωδίωσης θόρυβος γείωσης, common mode θόρυβος και παρεμβολές RF/EMI από το modem/router ή από ό,τι μπορεί να συλλέξει ένα μακρύ Ethernet καλώδιο στη διαδρομή μέχρι τον χώρο μου.

Εγώ αυτό που ζητάω το ξαναλέω τελευταία φορά είναι να εξηγείται το σκεπτικό πριν τις αποφάσεις σας όχι απλά να τις ανακοινώνετε. Δεν είναι χρήσιμες ή ενδιαφέρουσες χωρίς εξήγηση. Δεν ζήτησα απο κανένα να παραθέσει μετρητικά δεδομένα.

Το παραπάνω είναι μια συλλογή από υποψίες και θεωρήσεις, δεν περιλαμβάνει σχεδόν τίποτα το επιστημονικό.

Με "ίσως" και "μπορεί" δεν γίνεται δουλειά ή πιο σωστά δεν τεκμηριώνεται ουσιαστικά τίποτα.

Οποιοδήποτε πείραμα περιλαμβάνει τα ανθρώπινα αυτιά δεν είναι επιστημονικό πείραμα, είναι απλά παρατήρηση.

Δεν γίνονται έτσι τα πειράματα.
Το λέω τελευταία φορα "Εγώ αυτό που ζητάω το ξαναλέω τελευταία φορά είναι να εξηγείται το σκεπτικό πριν τις αποφάσεις σας όχι απλά να τις ανακοινώνετε. Δεν είναι χρήσιμες ή ενδιαφέρουσες χωρίς εξήγηση. Δεν ζήτησα απο κανένα να παραθέσει μετρητικά δεδομένα."

Ο χώρος και μόνο ο χώρος προδιαγράφει το ηχείο.

Μετά έρχεται ο κατάλληλος ενισχυτής.

Αν το κάνεις ανάποδα μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο, κάνοντας λάθη για να διορθώσεις το πρώτο λάθος.
Δεν έθεσα θέμα για τον χώρο.Εθεσα θέμα προτεραιότητος ηχείου η ενισχυτή.
Το ιδανικό είναι η ταυτόχρονη αγορά των δύο ύστερα από την ακρόαση τους ως "πακέτο".

Πολλοί, όταν δεν τους αρέσει η απάντηση που θα πάρουν απαιτούν "επιστημονική εξήγηση", αλλιώς δεν ισχύει.
@steadyshot δοκίμασες το wifi 2 ethernet και είπες ότι άκουσες διαφορά προς το καλύτερο.
Σε πιστέψαμε (why not; ), ο @mdvq πήγε και το αγόρασε κιόλας.

Θέλω να μου εξηγήσεις επιστημονικά γιατί έπαιξε καλύτερα σε εσένα.
Α όλα κιόλα....μια χαρά περάσαμε εκείνη την ημέρα.
Ήταν για μένα απολαυστικό,να βλέπω τον Dimdim να πολεμάει καμμία ώρα να το συνδέσει στο WiFi σου.😄
Και φυσικά είναι ακόμα στο κουτί του και περιμένει να το χαρίσω σε κανένα φίλο,για repeater και μόνο.
Τόσο καλά έπαιξε!!

Last edited:
Η αγορά ενός ενισχυτή λειτουργίας D είναι κάτι πολύ ελκυστικό,
τουλάχιστον από πλευράς τεχνολογίας (υπόδειγμα σχεδιαστικής ευφυΐας), απόδοσης και αποδοτικότητας .
Το σκέφτομαι για αγορά στο μέλλον, γιατί νομίζω πως είναι ότι καλύτερο στο ζεστό καιρό που έχουμε στην Ελλάδα.
Αγαπώ τις λυχνίες μου αλλά νιώθω πως τις καταπονώ, με λειτουργία σε συνθήκες καύσωνα, ακόμα και με ταυτόχρονη χρήση κλιματισμού.

Όμως δύο πράγματα όμως με έχουν προβληματίσει.

Το πρώτο έχει να κάνει με το timing της δειγματοληψίας.
Δεν έχω δει καμία αναφορά σε ύπαρξη jitter του οποίου η επίδραση λογικά θα είναι μεγαλύτερη από τις ψηφιακές μηχανές (π.χ DAC),
δεδομένου της χρήσης τριγωνικού σήματος στον comparator (εκ των πραγμάτων επιρρεπέστερο σε jitter).
Φυσικά και δεν είναι ψηφιακός ένας ενισχυτής σε λειτουργία D, αλλά δεν παύει να είναι συσκευή δειγματοληψίας.

Tο δεύτερο είναι η ανεξάρτητη λειτουργία των δύο ενισχυτών (L και R), χωρίς ισοσυγχρονισμό
(π.χ σε ένα DAC η χρήση κοινού χρονισμού και στα δύο κανάλια είναι βασικός κανόνας).
Δεν γνωρίζω τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην στερεοφωνική εικόνα.

Μήπως θα είναι τα επόμενα βήματα σε μελλοντικές σχεδιάσεις;
Τι γνώμη έχετε στις δύο παραπάνω απορίες μου;

Εκει που υπάρχει το πραγματικό ενδιαφέρον είναι στην περίπτωση που χυτεύεται μαζί με τον χαλκο ώστε να παραχθεί ο νέος υβριδικος αγωγός.Ηδη το γραφένιο έχει υψηλότερη αγωγιμότητα απ' τον χαλκό.

• Like
Reactions: steadyshot
Δεν έθεσα θέμα για τον χώρο.Εθεσα θέμα προτεραιότητος ηχείου η ενισχυτή.
Το ιδανικό είναι η ταυτόχρονη αγορά των δύο ύστερα από την ακρόαση τους ως "πακέτο".
Έχεις ήδη 2 ενισχυτές και (ακόμα) ένα ζευγάρι ηχεία.

Καταλαβαίνεις πόσο πιο εύκολο είναι να αλλάξεις (αλλάζεις) ενισχυτές, παρά ηχεία ;;;;

Εγώ αυτό που ζητάω το ξαναλέω τελευταία φορά είναι να εξηγείται το σκεπτικό πριν τις αποφάσεις σας όχι απλά να τις ανακοινώνετε. Δεν είναι χρήσιμες ή ενδιαφέρουσες χωρίς εξήγηση. Δεν ζήτησα απο κανένα να παραθέσει μετρητικά δεδομένα.

Όταν λέμε τουλάχιστον 2 άτομα ότι τα πάει καλά χαμηλά αλλά μεσαίες και πρίμα ακούγονται ψηφιακά (γιατί είναι, απλά δεν ακούγεται τόσο πολύ στα χαμηλά), γιατί δεν σε καλύπτει;

Είμαστε σε ένα χόμπι που αφαιρούμε τα παλμοτροφοδοτικά από τα switch γιατί παίζουν καλύτερα, αλλά θα παίξουμε με switching ενισχυτή γιατί "είναι το μέλλον";
Μιλάμε για έναν ενισχυτή που στο στάδιο εξόδου του έχει μία φέρουσα και πολλά σκαλοπατάκια. Μετά το φίλτρο του έχει κάτι που μοιάζει με κυμματομορφή.

Φαίνεται αρκετά επιστημονικό αυτό; ;)