Το νήμα της τάξης Δ

Έχεις ήδη 2 ενισχυτές και (ακόμα) ένα ζευγάρι ηχεία.

Καταλαβαίνεις πόσο πιο εύκολο είναι να αλλάξεις (αλλάζεις) ενισχυτές, παρά ηχεία ;;;;
Ο ένας είναι σαν να μην υπάρχει.Ειναι υπό πώληση.
Ο άλλος, είναι προφανές ποια ηχεία θέλει.
Αν υποθέσω ότι έπαιρνα πρώτα τα επόμενα ηχεία μου ενώ δεν είχα ήδη ενισχυτή,μπορεί να έκανα το λάθος και να έπαιρνα τον πρώτο ενισχυτή.
Τώρα που έχω τον δεύτερο ενισχυτή δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω λαθος στα ηχεία.

Όταν λέμε τουλάχιστον 2 άτομα ότι τα πάει καλά χαμηλά αλλά μεσαίες και πρίμα ακούγονται ψηφιακά (γιατί είναι, απλά δεν ακούγεται τόσο πολύ στα χαμηλά), γιατί δεν σε καλύπτει;
Αν το ένα από τα δύο άτομα είναι ο Παναγιώτης, για παράδειγμα, και εγώ δεν συμφωνώ μαζί του για την επίδραση ενός εξαρτήματος στον ήχο ,ενός εξαρτήματος που έχω και εγώ, τότε τι ακριβώς πρέπει να κάνω;

Από τη μία λέμε ότι υπάρχει προσωπικό γούστο και διαφορετική αντίληψη, αλλά από την άλλη λέμε ότι πρέπει να εμπιστευτώ το γούστο κάποιου άλλου. Θα μπορούσα εγώ να πω «δεν ακούτε καλά, δεν καταλαβαίνετε τι ακούτε» και κάποιος άλλος να πει το ίδιο για μένα. Έτσι δεν βγαίνει εύκολα άκρη.

Ο μόνος τρόπος που μπορώ να αξιοποιήσω αυτή την πληροφορία είναι να τη δω μέσα σε ένα σύνολο από άλλες κριτικές για το ίδιο προϊόν και να ψάξω αν υπάρχει κάποιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο.

Αν όμως η συζήτηση πήγαινε στον πιθανό μηχανισμό που οδηγεί σε αυτό που ακούς, στην αλληλεπίδραση του εξαρτήματος με το υπόλοιπο σύστημα και υπήρχε μια σύγκριση με άλλο εξάρτημα όπου λες «σε αυτό δεν ακούω αυτή την ενόχληση και πιστεύω ότι η διαφορά οφείλεται σε αυτόν τον μηχανισμό», τότε η παρατήρηση αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. Δένει η ακρόαση με μια εξήγηση.

Αλλιώς παραμένει απλώς ένα ακόμη data point.

Αν το ένα από τα δύο άτομα είναι ο Παναγιώτης, για παράδειγμα, και εγώ δεν συμφωνώ μαζί του για την επίδραση ενός εξαρτήματος στον ήχο ,ενός εξαρτήματος που έχω και εγώ, τότε τι ακριβώς πρέπει να κάνω;

Όχι, μιλάω για τον Στέργιο.
Δεν μιλάω καν για μέλη που έχουν ακούσει κάποιους class d σπίτι μου γιατί θα μπορούσε να φταίει το σύστημά μου.
Και εγώ έχω ακούσει 3-4 Hypex, άλλους 2-3 Ice και εγώ δεν θυμάμαι πόσους Tripath, και κάθε φορά τον ίδιο χαρακτήρα έπαιρνα.
Οι tripath είχαν και κάτι ενδιαφέρον, όσο χαμήλωνε η τάση τόσο η φέρουσα ερχόταν σε ακουστό επίπεδο.
Αν έπαιζες στα όρια είχες και αντικουνουπικό.

Ο ένας είναι σαν να μην υπάρχει.Ειναι υπό πώληση.
Ο άλλος, είναι προφανές ποια ηχεία θέλει.
Αν υποθέσω ότι έπαιρνα πρώτα τα επόμενα ηχεία μου ενώ δεν είχα ήδη ενισχυτή,μπορεί να έκανα το λάθος και να έπαιρνα τον πρώτο ενισχυτή.
Τώρα που έχω τον δεύτερο ενισχυτή δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω λαθος στα ηχεία.

Αν είχες εξαρχής τα ηχεία που θα πάρεις , θα άκουγες πολύ καλύτερα και σωστά (και) με τον ενισχυτή που έχεις προς πώληση.

Το λάθος θα ήταν πολύ μικρότερο... μη σου πω ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην σκεφτόσουν την αλλαγή του ενισχυτή.

Η αγορά ενός ενισχυτή λειτουργίας D είναι κάτι πολύ ελκυστικό,
τουλάχιστον από πλευράς τεχνολογίας (υπόδειγμα σχεδιαστικής ευφυΐας), απόδοσης και αποδοτικότητας .
Το σκέφτομαι για αγορά στο μέλλον, γιατί νομίζω πως είναι ότι καλύτερο στο ζεστό καιρό που έχουμε στην Ελλάδα.
Αγαπώ τις λυχνίες μου αλλά νιώθω πως τις καταπονώ, με λειτουργία σε συνθήκες καύσωνα, ακόμα και με ταυτόχρονη χρήση κλιματισμού.

Όμως δύο πράγματα όμως με έχουν προβληματίσει.

Το πρώτο έχει να κάνει με το timing της δειγματοληψίας.
Δεν έχω δει καμία αναφορά σε ύπαρξη jitter του οποίου η επίδραση λογικά θα είναι μεγαλύτερη από τις ψηφιακές μηχανές (π.χ DAC),
δεδομένου της χρήσης τριγωνικού σήματος στον comparator (εκ των πραγμάτων επιρρεπέστερο σε jitter).
Φυσικά και δεν είναι ψηφιακός ένας ενισχυτής σε λειτουργία D, αλλά δεν παύει να είναι συσκευή δειγματοληψίας.

Tο δεύτερο είναι η ανεξάρτητη λειτουργία των δύο ενισχυτών (L και R), χωρίς ισοσυγχρονισμό
(π.χ σε ένα DAC η χρήση κοινού χρονισμού και στα δύο κανάλια είναι βασικός κανόνας).
Δεν γνωρίζω τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην στερεοφωνική εικόνα.

Μήπως θα είναι τα επόμενα βήματα σε μελλοντικές σχεδιάσεις;
Τι γνώμη έχετε στις δύο παραπάνω απορίες μου;
Εξ ορισμού, εφόσον μιλάμε για ενίσχυση που βασίζεται σε διαμόρφωση παλμών(PWM), και το jitter, και ο συγχρονισμός των παλμοσειρών
των δυο καναλιών είναι προβλήματα. Το πώς αντιμετωπίζονται αυτά δεν υπάρχει δημόσια γιατί είναι μέρος του "μαύρου κουτιού" στο οποίο
κάθε εταιρία υλοποιεί τον διαμορφωτή.

Υπάρχει σίγουρα υλικό σε δημοσιεύσεις στην IEEE, ίσως και στην AES. Αλλά χρειάζεται σοβαρή εμπειρία σε signal processing και FPGA design, οπότε
δεν είναι καθόλου εύκολο για DIY.

Επίσης, μια και το ανέφερες, υπάρχουν και καθαρά ψηφιακοί class-D, όπως αυτός, αν και δεν είναι δημοφιλείς πλέον.

Last edited:
  • Like
Reactions: dinos

Από τη μία λέμε ότι υπάρχει προσωπικό γούστο και διαφορετική αντίληψη, αλλά από την άλλη λέμε ότι πρέπει να εμπιστευτώ το γούστο κάποιου άλλου. Θα μπορούσα εγώ να πω «δεν ακούτε καλά, δεν καταλαβαίνετε τι ακούτε» και κάποιος άλλος να πει το ίδιο για μένα. Έτσι δεν βγαίνει εύκολα άκρη.

Ο μόνος τρόπος που μπορώ να αξιοποιήσω αυτή την πληροφορία είναι να τη δω μέσα σε ένα σύνολο από άλλες κριτικές για το ίδιο προϊόν και να ψάξω αν υπάρχει κάποιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο.

Αν όμως η συζήτηση πήγαινε στον πιθανό μηχανισμό που οδηγεί σε αυτό που ακούς, στην αλληλεπίδραση του εξαρτήματος με το υπόλοιπο σύστημα και υπήρχε μια σύγκριση με άλλο εξάρτημα όπου λες «σε αυτό δεν ακούω αυτή την ενόχληση και πιστεύω ότι η διαφορά οφείλεται σε αυτόν τον μηχανισμό», τότε η παρατήρηση αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. Δένει η ακρόαση με μια εξήγηση.

Αλλιώς παραμένει απλώς ένα ακόμη data point.
Δεν είμαι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος.
Αφού γνωρίζεις πως ο,τι κι αν ζητας,όπου και να το ζητάς και όπως και να το βρεις,αυτό που θα μετρήσει τελικά θα είναι το προσωπικό γούστο και "κόλλημα" σου-μου-του.
Παράδειγμα,πόσες φορές έχεις διαβάσει σε κριτικές πως τα ασημένια καλώδια δεν παίζουν όπως έπαιζαν κάποτε αλλά αρνείσαι να το αποδεχθεις;
Μην βασανίζεσαι.
Παιζει;Παίζει.
Δεν παίζει;Δεν παίζει.

Αν είχες εξαρχής τα ηχεία που θα πάρεις , θα άκουγες πολύ καλύτερα και σωστά (και) με τον ενισχυτή που έχεις προς πώληση.

Το λάθος θα ήταν πολύ μικρότερο... μη σου πω ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην σκεφτόσουν την αλλαγή του ενισχυτή.
Κι όμως,αυτό θα ήταν μεγαλύτερο λάθος διότι δεν θα εκμεταλλευομουν πληρως τα ηχεία τα οποία δεν θα μου είχαν κοστίζει ψίχουλα όπως τα υπάρχοντα αλλά,για την τσέπη μου,παντεσπάνι.
Σταματώ διότι παραμονεύει ο @Sonorus

Last edited:
Δεν εισαι υποχρεωμενος να αποδεχτεις ο,τιδηποτε γραφεται.

Δεν εισαι υποχρεωμενος να αποδεχτεις ο,τιδηποτε γραφεται.
Μα δεν λέω αυτο , είναι αυτονόητο άλλωστε . Λέω πως μπορεί να γίνει πιο χρήσιμο αυτό που γράφεται για τον αναγνώστη /συμμετέχοντα

Η αγορά ενός ενισχυτή λειτουργίας D είναι κάτι πολύ ελκυστικό,
τουλάχιστον από πλευράς τεχνολογίας (υπόδειγμα σχεδιαστικής ευφυΐας), απόδοσης και αποδοτικότητας .
Το σκέφτομαι για αγορά στο μέλλον, γιατί νομίζω πως είναι ότι καλύτερο στο ζεστό καιρό που έχουμε στην Ελλάδα.
Αγαπώ τις λυχνίες μου αλλά νιώθω πως τις καταπονώ, με λειτουργία σε συνθήκες καύσωνα, ακόμα και με ταυτόχρονη χρήση κλιματισμού.
Επειδή ακούω με ενισχυτή λυχνιών και με καύσωνα, δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα θερμοκρασίας χρησιμοποιώντας αυτά τα ανεμιστηράκια (https://www.bhphotovideo.com/c/product/1618766-REG/ac_infinity_ai_mpf80a2_multifan_s5_dual.html) από τα οποία θα εκπλαγείς πέραν της απαγωγής θερμότητας για το πόσο αθόρυβα είναι και σε πόσο προσιτή τιμή διατίθενται. Ωστόσο εάν πρόθεσή σου είναι να στραφείς σε ενισχυτή κλάσης D ή απλά έχεις περιέργεια να ακούσεις η μόνη εταιρία που έχω ακούσει προϊόντα της και θα σου σύστηνα έστω για εμπειρία να ακούσεις - καθότι αντιπροσωπεύεται στη χώρα μας - είναι οι ενισχυτές της γιαπωνέζικης SPEC. Κατασκευαστικές τεχνικές λεπτομέρειες για αυτούς δεν γνωρίζω πέραν της ισχύος αυτού που άκουσα (100 W × 2 (4Ω), 75 W × 2 (6Ω), 50 W × 2 (8Ω). Ελπίζω να βοήθησα.

• Like
Reactions: dinos
Το τι ειναι χρησιμο η αχρηστο επαφιεται στην κριση και την εμπειρια εκεινου που διαβαζει,
εφ οσον εχει αφιερωσει χρονο και προσοχη για να ζυγισει προσωπα και γνωμες.

• Like
Reactions: Sonorus
Άσε τον χώρο.Τα ευκόλως εννοούμενα,παραλείπονται.Επιλεγεις ηχεία βάσει των πάσης φύσεως δυνατοτήτων του ενισχυτή.Αν το καλοσκεφτείς,μ' αυτό το σκεπτικό μ' "επρηξες" χθες βράδυ όμως κρούεις ανοικτές θύρες.
Κανονας απαραβατος, πρωτα τα ηχεια και μετα ολα τ' αλλα.
Μη μπλεξουμε ομως με τη κοτα και τ' αυγο επειδη ειμαστε στο σπορ τοσα χρονια κι εχουμε κανει απειρες αλλαγες.
Οταν ενας νεοεισερχομενος στο χωρο σου ζητησει συμβουλη πώς να ξεκινησει, τι θα του πεις, παρε πρωτα εναν ενισχυτη
ή παρε πρωτα ηχεια;

Βρέ Τζιμισκή, είπες του γατιού να κλάσει κι αυτό ξεκωλώθηκε!:ROFLMAO:

Όι! Έχω παπαγάλο που νιαουρίζει. Ενίοτε κάνει σαν φερμουάρ, τραμπάλα, καναρίνι ή κινητό που χτυπάει.
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο συχνά τα αμολάνε τα σκασμένα!

Επειδή ακούω με ενισχυτή λυχνιών και με καύσωνα, δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα θερμοκρασίας χρησιμοποιώντας αυτά τα ανεμιστηράκια (https://www.bhphotovideo.com/c/product/1618766-REG/ac_infinity_ai_mpf80a2_multifan_s5_dual.html) από τα οποία θα εκπλαγείς πέραν της απαγωγής θερμότητας για το πόσο αθόρυβα είναι και σε πόσο προσιτή τιμή διατίθενται.
Μια μικρή διόρθωση για τα ανεμιστηράκια είναι τα AC Infinity Multifan S7 Dual.

Κανονας απαραβατος, πρωτα τα ηχεια και μετα ολα τ' αλλα.
Μη μπλεξουμε ομως με τη κοτα και τ' αυγο επειδη ειμαστε στο σπορ τοσα χρονια κι εχουμε κανει απειρες αλλαγες.
Οταν ενας νεοεισερχομενος στο χωρο σου ζητησει συμβουλη πώς να ξεκινησει, τι θα του πεις, παρε πρωτα εναν ενισχυτη
ή παρε πρωτα ηχεια;
Ενισχυτή που τον αντέχουν τ' αυτιά του και η τσέπη του.

• Like
Reactions: Deneb
Κι όμως,αυτό θα ήταν μεγαλύτερο λάθος διότι δεν θα εκμεταλλευομουν πληρως τα ηχεία τα οποία δεν θα μου είχαν κοστίζει ψίχουλα όπως τα υπάρχοντα αλλά,για την τσέπη μου,παντεσπάνι.
Σταματώ διότι παραμονεύει ο @Sonorus

Καθόλου λάθος και ας μην τα εκμεταλλευόσουν πλήρως.

Άλλωστε ούτε με αυτόν που πήρες θα τα εκμεταλλευτείς στο 100%, ούτε εγώ τα εκμεταλλεύομαι πλήρως ούτε ο Tzimisce.

Είναι πολύ ψηλά τα όρια τους στο θέμα του ενισχυτή και δεν φτάνει η τσέπη κανενός μας.

ΥΣ.
Χτες σου ζήτησα μια "χάρη"..
Αν δεν έχει φύγει ο Primare όταν θα πάρεις τα ηχεία, να τα ακούσεις πρώτα με αυτόν και μετά με τον ATC..
Και αν είναι εύκολο να με φωνάξεις να έρθω να τους ακούσω και εγώ.

Last edited:
  • Like
Reactions: Θρησκος
Καθόλου λάθος και ας μην τα εκμεταλλευόσουν πλήρως.

Άλλωστε ούτε με αυτόν που πήρες θα τα εκμεταλλευτείς στο 100%, ούτε εγώ τα εκμεταλλεύομαι πλήρως ούτε ο Tzimisce.

Είναι πολύ ψηλά τα όρια τους στο θέμα του ενισχυτή και δεν φτάνει η τσέπη κανενός μας.
Καταλαβαίνεις τι εννοω.Μιλω πάντοτε σχετικώς και μεταξύ δύο συγκρινομενων,στην περίπτωση μας ενισχυτων.

• Like
Reactions: vlad66