Το νήμα της τάξης Δ

Εξ ορισμού, εφόσον μιλάμε για ενίσχυση που βασίζεται σε διαμόρφωση παλμών(PWM), και το jitter, και ο συγχρονισμός των παλμοσειρών
των δυο καναλιών είναι προβλήματα. Το πώς αντιμετωπίζονται αυτά δεν υπάρχει δημόσια γιατί είναι μέρος του "μαύρου κουτιού" στο οποίο
κάθε εταιρία υλοποιεί τον διαμορφωτή.

Υπάρχει σίγουρα υλικό σε δημοσιεύσεις στην IEEE, ίσως και στην AES. Αλλά χρειάζεται σοβαρή εμπειρία σε signal processing και FPGA design, οπότε
δεν είναι καθόλου εύκολο για DIY.

Επίσης, μια και το ανέφερες, υπάρχουν και καθαρά ψηφιακοί class-D, όπως αυτός, αν και δεν είναι δημοφιλείς πλέον.
Δυστυχώς δεν βρήκα αρκετό υλικό.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν ενισχυτές μικρής ισχύος (κινητά φορητά κτλ) και με ψηφιακή είσοδο
(αρχικά DSM σε PWM με χρήση της συχνότητας υπερδειγματοληψίας του ψηφιακού σήματος για τον διαμορφωτή, π.χ 384 KHz).
Δεν βρήκα αναφορές σε ενισχυτές με αναλογική είσοδο.

Όσον αφορά τον ισοχρονισμό δεν υπάρχει κάτι από όσο έψαξα.
Επίσης δεν βρήκα κατασκευαστή που να αναφέρει κάποια μορφή επικοινωνίας των χρονισμών μεταξύ των καναλιών (π.χ μεταξύ mono block), ούτε φυσικά σε module του εμπορίου.
Ακόμα και σε ολοκληρωμένους δεν γνωρίζω αν υπάρχει ισοχρονισμός μεταξύ των καναλιών, ιδιαίτερα όταν η είσοδος είναι αναλογική (και φυσικά δεν μεσολαβεί ADC).

Δεν θα ξεκινήσω τίποτα, γιατί είναι σίγουρο ότι δεν θα καταλήξει η κουβέντα σωστά..
Απλά ήθελα να μιλήσουμε λιγο τεχνικά (πιο βαθειά), να μιλήσουμε για σχεδιάσεις, εταιρείες, φθηνά και ακριβα μηχανήματα κλπ, για εμπειρίες και διάφορα άλλα...
Τέλος πάντων, δεν λέει...
Εφόσον δεν προσβάλλουμε τους άλλους για την αντίληψη τους για το πως ακούνε για το τι τους αρέσει και τι όχι και έχουμε τη δυνατότητα να αποδεχθούμε ότι ίσως υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικό γούστο στην ακρόαση της μουσικής δε βλέπω το λόγο να μη ξεκινήσεις μια κουβέντα εφόσον γνωρίζεις και καλά το αντικείμενο.
Μόνο θετικό πρόσημο θα αφήσει.
Έχει ακούσει κανείς purifi με τα μεγαλύτερα modules?
Nilai?
Υπάρχει κάποιος που να τα έχει ακούσει όλα? purifi, nilai, hypex τα παλιά, ganfet?
Πως ακούγονται όλα αυτά, τι διαφορές έχουν μεταξύ τους?

• Like
Reactions: Tzimisce
Μετά από όλα αυτά που έχουν γραφτεί εδώ για τους class D, όλη αυτή η φάση μου θυμίζει κάτι...

Τον σοβαρό Audiophile χομπίστα που είναι χρόνια στην πιάτσα (έχοντας μεγάλη εμπειρία) και έχει ένα μόνιμο θέμα..
Ο Audiophile θέλει να "βλέπει" τα λεφτά του, όχι να τα ακούει...
Εκεί αρχίζει η όλη φάση για τους class D...😁
Να με συγχωρείς αλλά χρησιμοποιείς ένα αυθαίρετο αξίωμα για να ξεκινήσεις να επιχειρηματολογείς υπέρ των class d ενισχυτών. Audiophile δεν είναι όπως αφήνεται να εννοηθεί μόνο οι φραγκάτοι τύποι ή οι φιλοχρήματοι. Προσωπικά οι συσκευές μου είναι παντελώς αδιάφορες, το πως αναπαράγουν μια ηχογράφηση είναι το ζητούμενο. Δεν πρόκειται ποτέ να αγοράσω έναν Ongaku αλλά πάντα θα θαυμάζω αυτό που κάνει. Εάν το ίδιο κάνει ενισχυτής άλλης τοπολογίας να είσαι σίγουρος ότι θα τον θαυμάσω το ίδιο.

Last edited:
Να με συγχωρείς αλλά χρησιμοποιείς ένα αυθαίρετο αξίωμα για να ξεκινήσεις να επιχειρηματολογείς υπέρ των class d ενισχυτών. Audiophile δεν είναι όπως αφήνεται να εννοηθεί μόνο οι φραγκάτοι τύποι.
Πες μου την διαφορά του Audiophile, με τον Hiendα, και τον χαιφιντελιστη...
Για να δούμε πιο είναι το αυθαίρετο αξίωμα που χρησιμοποιώ υπερ των ενισχυτών class D ...

Ούτε καν πρόλαβα να ξεκινήσω την κουβέντα και βγήκαν συμπεράσματα;

• Like
Reactions: Deneb
Εφόσον δεν προσβάλλουμε τους άλλους για την αντίληψη τους για το πως ακούνε για το τι τους αρέσει και τι όχι και έχουμε τη δυνατότητα να αποδεχθούμε ότι ίσως υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικό γούστο στην ακρόαση της μουσικής δε βλέπω το λόγο να μη ξεκινήσεις μια κουβέντα εφόσον γνωρίζεις και καλά το αντικείμενο.
Μόνο θετικό πρόσημο θα αφήσει.
Έχει ακούσει κανείς purifi με τα μεγαλύτερα modules?
Nilai?
Υπάρχει κάποιος που να τα έχει ακούσει όλα? purifi, nilai, hypex τα παλιά, ganfet?
Πως ακούγονται όλα αυτά, τι διαφορές έχουν μεταξύ τους?
Προσέβαλα εσένα ή κάποιον άλλον για την αντίληψη τους...
Μάλιστα...
Είδη ξεκινήσαμε λάθος, σκέψου να προχωρούσα παρακάτω...

Έχω ακούσει Purifi, Nilai, Hypex, TI, ΙCE κλπ σε πολύ καλά συστήματα, Ανάλογα την σχεδίαση τους και προπάντων με τη τροφοδοσία δουλεύουν το καθένα οι διαφορές ανάλογα το module είναι αρκετές ηχητικά..
Μεγάλο ρόλο παίζει επίσης και πόσο "σκάλισμα" έχουν φάει σε διάφορους τομείς ανάλογα τον κατασκευαστή και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτούς...

Εξ ορισμού, εφόσον μιλάμε για ενίσχυση που βασίζεται σε διαμόρφωση παλμών(PWM), και το jitter, και ο συγχρονισμός των παλμοσειρών
των δυο καναλιών είναι προβλήματα. Το πώς αντιμετωπίζονται αυτά δεν υπάρχει δημόσια γιατί είναι μέρος του "μαύρου κουτιού" στο οποίο
κάθε εταιρία υλοποιεί τον διαμορφωτή.

Υπάρχει σίγουρα υλικό σε δημοσιεύσεις στην IEEE, ίσως και στην AES. Αλλά χρειάζεται σοβαρή εμπειρία σε signal processing και FPGA design, οπότε
δεν είναι καθόλου εύκολο για DIY.

Επίσης, μια και το ανέφερες, υπάρχουν και καθαρά ψηφιακοί class-D, όπως αυτός, αν και δεν είναι δημοφιλείς πλέον.

Τι σας νοιάζει ( Busoni & dinos) ο ισοχρονισμός των καναλιών όταν έχουμε Dual mono ή monoblocks στα τελικά στάδια ;;

Πες μου την διαφορά του Audiophile, με τον Hiendα, και τον χαιφιντελιστη...
Για να δούμε πιο είναι το αυθαίρετο αξίωμα που χρησιμοποιώ υπερ των ενισχυτών class D ...

Ούτε καν πρόλαβα να ξεκινήσω την κουβέντα και βγήκαν συμπεράσματα;
Άλλο κουβέντα, άλλο μονόλογος…

Τι σας νοιάζει ( Busoni & dinos) ο ισοχρονισμός των καναλιών όταν έχουμε Dual mono ή monoblocks στα τελικά στάδια ;;
Βλαδίμηρε, δεν ξέρω αν θέλουμε να βουτήξουμε σ' αυτά τα νερά :D

Σοβαρά τώρα, δεν ξέρω... Ακόμα και σε monoblocks/dual mono που λες, δεν υπάρχει θέμα αν τα ρολόγια που χρονίζουν τις PWM είναι εκτός συγχρονισμού; Που σίγουρα είναι
γιατί τα modules δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Απλά δεν ξέρω τι επίπτωση έχει αυτό στην ανακατασκευή του σήματος μετά το φίλτρο πάνω στο ηχείο.

• Like
Reactions: dinos and vlad66
Προσέβαλα εσένα ή κάποιον άλλον για την αντίληψη τους...
Μάλιστα...
Είδη ξεκινήσαμε λάθος, σκέψου να προχωρούσα παρακάτω...

Έχω ακούσει Purifi, Nilai, Hypex, TI, ΙCE κλπ σε πολύ καλά συστήματα, Ανάλογα την σχεδίαση τους και προπάντων με τη τροφοδοσία δουλεύουν το καθένα οι διαφορές ανάλογα το module είναι αρκετές ηχητικά..
Μεγάλο ρόλο παίζει επίσης και πόσο "σκάλισμα" έχουν φάει σε διάφορους τομείς ανάλογα τον κατασκευαστή και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτούς...
Οπότε μιλάμε για μηχανήματα ιδιοκατασκευές ή και "έτοιμα"?
Όταν λες "σκάλισμα" φαντάζομαι εννοείς τροφοδοσίες και φίλτρα ή σκάλισμα ακόμα και επάνω στο module?
Γνωρίζεις κόσμο που έχει στο σύστημα του μόνιμα ενισχυτές κλάσης Δ φαντάζομαι, τι ενισχυτικά αντικατέστησαν?
Πόσοι παίζουν με λαμπάτο προ ή μπάφερ?
Τα nilai είναι όντως πιο "μουσικά" από τα purifi?

Οπότε μιλάμε για μηχανήματα ιδιοκατασκευές ή και "έτοιμα"?
Όταν λες "σκάλισμα" φαντάζομαι εννοείς τροφοδοσίες και φίλτρα ή σκάλισμα ακόμα και επάνω στο module?
Γνωρίζεις κόσμο που έχει στο σύστημα του μόνιμα ενισχυτές κλάσης Δ φαντάζομαι, τι ενισχυτικά αντικατέστησαν?
Πόσοι παίζουν με λαμπάτο προ ή μπάφερ?
Τα nilai είναι όντως πιο "μουσικά" από τα purifi?
Τα περισσότερα ιδιοκατασκευές ακραία πειραγμενα σε όλους τους τομείς..

Ναι, γνωρίζω κόσμο που χρησιμοποιεί class d τελικούς με διάφορους συνδυασμούς προενισχυτων (ανάλογα τι θες να φτιάξεις και ακούσεις)...
Συνήθως αντικατέστησαν άλλους τελικούς παλαιότερης γενιάς class d και τελικούς AB..
Χωρίς φυσικά να έχουν πουληθεί η πεταχθεί κάποιος από τους ενισχυτές που αντικατέστησαν...

Τώρα όσον αφορά τις διαφορές των Purifi με τα Nilai είναι θέμα προσωπικού γούστου, εμένα μου αρέσουν και οι δύο, ζω άνετα μαζί τους, όπως και με αρκετά class AB που είχα και έχω, όπως και έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορες συνθήκες σε συστήματα φίλων που γνωρίζω πολύ καλά πως παίζουν και πως "ακούν" σε τέτοιες αλλαγές...

Φυσικά έχουμε ακούσει και επώνυμα class d μηχανήματα που μου άρεσαν αλλά το κόστος τους είναι απαγορευτικό για εμένα, προτιμώ τις ιδιοκατασκευές διότι έχεις περιθώρια για περισσότερο παιχνίδι με λιγότερα χρήματα...

Βλέπεις ο καθένας μας έχει διαφορετικά κριτήρια...

Ποιος κάνει μονόλογο;
Σε ρωτώ να μου απαντήσεις αυτό που ρωτάω..
Λοιπόν;
Θα περιμένω απάντηση σου..
Πίνω κρασάκι. Εν ευθέτω χρόνο θα τα ξαναπούμε. Με την ευκαιρία ποιες ηχογραφήσεις άκουσες και διαφοροποιήθηκε δραματικά ο class d ενισχυτής που άκουσες από έναν άλλον. Σε ρωτώ γιατί διαφαίνεται ότι το κατέχεις το αντικείμενο…

Δεν υπάρχει σωτηρία. Πραγματικά. Ο καθένας ερμηνεύει τα γραφόμενα των άλλων κατά το δοκούν και διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Τελικά ή είναι δύσκολος ο γραπτός λόγος ή δεν ξέρουμε να γράφουμε. Η παρεξήγηση παραμονεύει σε κάθε λέξη...

• Like
Reactions: vlad66
Πίνω κρασάκι. Εν ευθέτω χρόνο θα τα ξαναπούμε. Με την ευκαιρία ποιες ηχογραφήσεις άκουσες και διαφοροποιήθηκε δραματικά ο class d ενισχυτής που άκουσες από έναν άλλον. Σε ρωτώ γιατί διαφαίνεται ότι το κατέχεις το αντικείμενο…
Δεν υπάρχει δραματική διάφορα όπως την εννοείς, (αν καταλαβαίνω σωστά)..
Ο καθένας κρίνει σύμφωνα με το γούστο του και ανάλογα τι άκουσμα θέλει να έχει το σύστημα του..
Σαν άνθρωποι οι χομπίστες μεταξύ μας είμαστε εντελώς διαφορετικοί, άρα δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή ώστε να είναι αρεστή σε όλους...

Ελπίζω ο εν ευθέτω χρόνος που θα απαντήσεις στα ερωτήματα που σου έθεσα να μην αργήσει...

Οι ηχογραφήσεις που ακούω προσωπικά όταν θέλω να δώσω βάση για ένα σύστημα είναι κυρίως κλασσική μουσική, (Vivaldi ) και διάφορες άλλες από την Jazz σκηνή (που έχω σαν αναφοράς), επίσης και διάφορα έργα κλασσικής μουσικής που είναι αρκετά απαιτητικά σε κάποια σημεία (κυρίως δυναμική συμπίεση) κλπ ..

Δεν υπάρχει σωτηρία. Πραγματικά. Ο καθένας ερμηνεύει τα γραφόμενα των άλλων κατά το δοκούν και διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Τελικά ή είναι δύσκολος ο γραπτός λόγος ή δεν ξέρουμε να γράφουμε. Η παρεξήγηση παραμονεύει σε κάθε λέξη...

Και τα 2 ισχύουν.

Δεν είναι όλοι Νομικοί και Φιλόλογοι.... ;)

Στους ενισχυτές κλάσης D, το αναλογικό σήμα όταν εισέρχεται υφίσταται μια προσαρμογή πλάτους.
Στην συνέχεια συγκρίνεται με ένα σήμα τριγωνικής μορφής που παράγει μια γεννήτρια μέσα στο κύκλωμα του ενισχυτή και πρέπει να έχει σταθερή συχνότητα και πλάτος.
Η σύγκριση αυτών των δύο σημάτων (το αναλογικό και το τριγωνικό) παράγει παλμούς που έχουν την ιδία συχνότητα με το τριγωνικό σήμα, αλλά μεταβλητή διάρκεια (duty time),
ευθέως ανάλογη με το πλάτος του σήματος εισόδου. Οι παλμοί αυτοί ενισχύονται με γρήγορα τρανζίστορ που είναι είτε τελείως ανοικτά είτε τελείως κλειστά, περιορίζοντας δραστικά
την αυτοκατανάλωση (γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη απόδοση).
Το σήμα ολοκληρώνεται (στην κυριολεξία με την μαθηματική έννοια) πάνω σε φίλτρα και στο φορτίο (ηχείο), αποδίδοντας αυξημένη ενέργεια σε απόλυτη χρονική αντιστοιχία με το σήμα εισόδου.

Αν οι δύο ενισχυτές (αριστερός και δεξιός) δεν έχουν ολόιδιο τριγωνικό σήμα (δηλαδή ίδια συχνότητα, πλάτος και φάση) τότε το αναλογικό σήμα θα ενισχυθεί διαφορετικά από τον κάθε ενισχυτή,
με μεταβολές στο πλάτος και τη φάση. Η συχνότητα δεν επηρεάζεται. Δεν γνωρίζω αν η εφαρμογή ανάδρασης μπορεί να συμμαζέψει τα πράγματα.
Αλλά από πλευράς τεχνικής αρτιότητας το σωστό είναι οι δύο ενισχυτές να έχουν το ίδιο ακριβώς τριγωνικό σήμα.