Τουρκία μια κακή γείτονας......

Status
Not open for further replies.
O στρατός δεν μπορεί να ρίξει ούτε μια σφαίρα αν δεν του δοθεί η εντολή.

Έτσι γίνεται στις δημοκρατίες.

Μη λες πράγματα που δεν ισχύουν. Ο στρατός έχει όπλα με σφαίρες και το κάθε περίπολο μπορεί να καλύπτεται με δεύτερη ομάδα, φυσικά και ακόμα και φαντάρος μπορεί να πυροβολήσει αν απειληθεί η ζωή του. Πες καλύτερα το αυτονόητο οι καραβανείς έχουν γίνει τελείως άβουλοι και πλαδαροί και μην περιμένεις από τον Κουβέλη να σου φυλάξει τον κώλο όταν έρχονται τα δύσκολα.

Έχεις την παραμικρή ιδέα για το πως λειτουργεί ο στρατός ή ότι φαντάζεσαι το λες?

Ξέρεις τι σημαίνει "κανόνες εμπλοκής" και από ποιόν και πως καθορίζονται?

Παντως χτες ηταν και μια μαυρη μερα για τον Τουρκικο στρατο.

Εχασε 8 αντρες στην Αφριν (26 κατα τους Κουρδους) συν πολλους ραυματιες. Μιλαμε για Τουρκους του Τ.Σ. και οχι το τι συμβαινει στον συρφετο των Τουρκομανων και αλλων γηγενων ισλαμιστων.

Την αλλη φορα με το Γαυδος ηταν έτα αφου εχασαν ενα αρμα τους νομιζω...

Ειναι σαν να ρχονται να βγαζουν τα σπασμενα σε μας....

Η σαν να περνανε μηνυμα..." μην βαζετε ιδεες ειμαστε ακομα εδω"

Έχεις την παραμικρή ιδέα για το πως λειτουργεί ο στρατός ή ότι φαντάζεσαι το λες?

Ξέρεις τι σημαίνει "κανόνες εμπλοκής" και από ποιόν και πως καθορίζονται?

Προφανώς δεν έκανες στην ζωή σου ούτε σκοπιά στον Έβρο ούτε περίπολο ούτε ενέδρα. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Γράφεις χωρίς καν να έχεις ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Πριν λιγο καιρο σας ειχα διηγηθει ενα περιστατικο οταν ημουν στον Εβρο που ειχε γινει πριν την κριση του Μαρτιου 86...οσο το θυμομουνα.
Και οπου οι Τουρκοι δολοφωνησαν (στην κυριολεξια) ενα δικο μας στρατιωτη και επειτα αντικρουστηκαν με βαριες απωλειες.

Τελικα το βρηκα σημερα και αναλυεται με λεπτομερειες κανοντας συγκριση των δυο περιστατικων το τοτε με το χτεσινο.

http://www.pronews.gr/istoria/67092...-evro-diafores-kai-omoiotites-me-tin-hthesini

@ Aikon επειδη εγω εχω κανει Εβρο και μια συνεχη 21 ημερων ποταμι....δεν εχις δικαιωμα να ριξεις αν δεν εχεις διαταγη. Πας στρατοδικιο.
Ουτε την τελαμωνα δεν εχεις δικαιωμα να σχισεις. Παρα μονο αν σου ριξουν, η σου επιτεθουν.

Τωρα αν σου εχουν στησει ενεδρα και δεις τις κανες τεταμενες μπροστα σου ενω εσυ δεν εισαι σε θεση πυρος ηδη, το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να σηκωσεις τα χερια γιατι αλλιως απλα θα χασεις τη ζωη σου ασκοπα.

Eγώ το 1995 πως είχα δικαίωμα να ρίξω; Υπηρετήσατε στον ελληνικό στρατό; Τα καθήκοντα σας τα ξέρατε; Μα υπάρχει σαφής εντολή αν κινδυνεύει η ζωή σου και έχεις εξαντλήσει με την σειρά τα αλτ τις ει εώς το τελευταίο που αν τα θυμάμαι και με την σειρά νομίζω σταμάτα ή πυροβολώ είναι το τελευταίο μετά πυροβολισμός στον αέρα και μετά στο ψαχνό. Μα και στις σκοπιές και στις ενέδρες και στα περίπολα υπάρχουν σαφή καθήκοντα. Σε άλλο στρατό υπηρετήσαμε;

Bρε παιδιά θα με τρελάνετε; δεν είχατε απλά μια κόκκινη ταινία ηλεκτρολογική περασμένη πάνω στον γεμιστήρα;

Μη λες πράγματα που δεν ισχύουν. Ο στρατός έχει όπλα με σφαίρες και το κάθε περίπολο μπορεί να καλύπτεται με δεύτερη ομάδα, φυσικά και ακόμα και φαντάρος μπορεί να πυροβολήσει αν απειληθεί η ζωή του. Πες καλύτερα το αυτονόητο οι καραβανείς έχουν γίνει τελείως άβουλοι και πλαδαροί και μην περιμένεις από τον Κουβέλη να σου φυλάξει τον κώλο όταν έρχονται τα δύσκολα.

Σε μερικα εχεις δικιο οπως το οτι οι καραβαναδες ειναι θα ελεγα και ασχετοι (εκτος απο αβουλοι και πλαδαροι) και απλα πανε και κανουν το 8ωρο τους ή την 24ωρη επιφυλακη τους σαν απλοι ΔΥ...

Εγω παντως που ετυχα στην σκοπια μου στις 1 το βραδυ (μου χαλασε τον υπνο στη σκοπια για να πω την αληθεια) σε πραγματικο περιστατικο με πυροβολισμους, το ενα δευτερολεπτο σκεφτομουν οτι αν αρθουν πανω μου θα τους εριχνα και το αλλο δευτερολεπτο ελεγα θα περιμενω εντολες...
Εκεινο το βραδυ καταλαβα οτι οι σκληροι με εμας τους φανταρους μονιμαδες καραβαναδες ηταν πιο κοτες και ευθυνοφοβοι που εχω γνωρισει κι αυτο γιατι ακουγα ολες μα ολες τις συνομιλιες μεσω του ασυρματου...

Υπηρχε κοκκινη ταινια στον γεμιστηρα και οι δυο πρωτες σφαιρες ειναι αβολιδοτες...

Πολύ φοβάμαι ότι δεν έχεις καταλάβει και μόνο από τύχη δεν έμπλεξες.

Το 1995 υπήρχαν άλλοι κανόνες εμπλοκής.

Δεν γνωρίζεις τι είναι κανόνες εμπλοκής.

Ενημερώσου λοιπόν:

Οι κανόνες εμπλοκής (Rules of Engagement ROE) είναι κανόνες ή οδηγίες προς στρατιωτικές δυνάμεις (ακόμη και άτομα) που καθορίζουν τις προϋποθέσεις, τις συνθήκες, τον βαθμό και τον τρόπο χρήσης της στρατιωτικής ισχύος, ή τις ενέργειες που μπορούν να εφαρμοστούν ή να εκληφθούν ως προκλητικές[1]. Παρέχουν εξουσιοδότηση ή/και περιορίζουν τη χρήση ισχύος και την ανάπτυξη ορισμένων ιδιαίτερων δυνατοτήτων. Σε ορισμένα έθνη-κράτη οι κανόνες εμπλοκής έχουν το status οδηγίας προς τις στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ σε άλλα συνιστούν νόμιμες εντολές. Οι κανόνες εμπλοκής συνήθως δεν υπαγορεύουν πώς μπορεί να επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα, αλλά υποδεικνύουν ποια μέτρα είναι μη αποδεκτά.

Με δυο λόγια, έχεις συγκεκριμένη εντολή για το πιο είναι το όριο μετά το οποίο δικαιούσαι να χρησιμοποιήσεις το όπλο σου.

Αυτοί οι κανόνες εμπλοκής καθορίζονται από την κυβέρνηση μιας χώρας.

κατανοητό?

Πολύ φοβάμαι ότι δεν έχεις καταλάβει και μόνο από τύχη δεν έμπλεξες.

Το 1995 υπήρχαν άλλοι κανόνες εμπλοκής.

Δεν γνωρίζεις τι είναι κανόνες εμπλοκής.

Ενημερώσου λοιπόν:

Οι κανόνες εμπλοκής (Rules of Engagement ROE) είναι κανόνες ή οδηγίες προς στρατιωτικές δυνάμεις (ακόμη και άτομα) που καθορίζουν τις προϋποθέσεις, τις συνθήκες, τον βαθμό και τον τρόπο χρήσης της στρατιωτικής ισχύος, ή τις ενέργειες που μπορούν να εφαρμοστούν ή να εκληφθούν ως προκλητικές[1]. Παρέχουν εξουσιοδότηση ή/και περιορίζουν τη χρήση ισχύος και την ανάπτυξη ορισμένων ιδιαίτερων δυνατοτήτων. Σε ορισμένα έθνη-κράτη οι κανόνες εμπλοκής έχουν το status οδηγίας προς τις στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ σε άλλα συνιστούν νόμιμες εντολές. Οι κανόνες εμπλοκής συνήθως δεν υπαγορεύουν πώς μπορεί να επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα, αλλά υποδεικνύουν ποια μέτρα είναι μη αποδεκτά.

Με δυο λόγια, έχεις συγκεκριμένη εντολή για το πιο είναι το όριο μετά το οποίο δικαιούσαι να χρησιμοποιήσεις το όπλο σου.

Αυτοί οι κανόνες εμπλοκής καθορίζονται από την κυβέρνηση μιας χώρας.

κατανοητό?

Θες να πεις ότι τώρα οι κανόνες εμπλοκής στον Έβρο, δηλαδή ο φαντάρος πάει σκοπός με διαταγή να μην πυροβολήσει σε καμία περίπτωση; Για ανέφερε μου ξέκαθαρα γιατί το 1995 είχαμε γεμάτους γεμιστήρες απλά μια ταινία ηλεκτρολογική για ασφάλεια μην γίνει κάποιο ατύχημα και περάσουν σφαίρες στο όπλο, και υπήρχε και μια σειρά σύνθημα παρασύνθημα προειδοποίηση για πυροβολισμό πυροβολισμός στον αέρα πυροβολισμός στον εχθρό. Δηλαδή τώρα απλά οι φαντάροι κάνουν πως είναι σκοποί;

Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας......

O στρατός δεν μπορεί να ρίξει ούτε μια σφαίρα αν δεν του δοθεί η εντολή.

Έτσι γίνεται στις δημοκρατίες.

Οι δημοκρατίες δεν έχουν κανόνες εμπλοκής; Περιμένουν εντολές άνωθεν; Αν είναι έτσι, καήκαμε.

Τσάμπα τα βγάλαμε τα συνθήματα και τα παρασυνθήματα και τα αλτ τις ει κλπ.

Φαντάζομαι σήμερα, όταν η πολιτική μας είναι, εξ όσων έχω τουλάχιστον καταλάβει, αυτή της μη πρόκλησης και του κατευνασμού, και η πάση θυσία αποφυγή οποιαδήποτε αφορμής που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε επεισόδιο, οι κανόνες εμπλοκής είναι διαφορετικοί σε σχέση με πριν 20 χρόνια. Αυτό βέβαια δεν είναι θέμα του στρατού αλλά της πολιτικής του ηγεσίας.

Όταν απειλείται η ζωή σου και έχεις όπλο αντιδράς. Δεν υπάρχουν κανόνες όταν νοιώθεις ότι πλησιάζει το τέλος σου.

Δεν ξέρω τι λένε τώρα τα παιδιά εδώ κάποιος πριν είπε είχε διαταγή αν πυροβολήσουν θα πάνε στρατοδικείο; Θα κουφαθώ τελείως. Εγώ είχα πάει για 20 μέρες σχολείο ανορθόδοξου πολέμου στον Έβρο, εκεί το μόνο που έκανα ήταν 3 μέρες ενέδρες υπήρχαν 60 σημεία οι ενέδρες στηνόνταν σε ένα ή δύο σημεία από τα 60, είχαμε κανονικά γεμισμένα τα όπλα και σε μια από τις 3 συλλάβαμε κάτι λαθρομετανάστες. Αλλά και τους σκοπούς που κάναμε κάτι αλλαγές είχαμε κανονικά γεμάτους γεμιστήρες.

Φυσικά αν πέσεις σε ενέδρα δεν αντιδράς και παραδίνεσαι δεν τίθεται λόγος αφού υπάρχει εκτός από τους δύο και τρίτος σε απόσταση που καλύπτει τους δύο, αλλά το θέμα είναι άλλο.
Μέχρι και ο τελευταίος φαντάρος έχει δικαίωμα να πυροβολήσει αν απειλείται η ζωή του.

Re: Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Οι δημοκρατίες δεν έχουν κανόνες εμπλοκής; Περιμένουν εντολές άνωθεν; Αν είναι έτσι, καήκαμε.

Τσάμπα τα βγάλαμε τα συνθήματα και τα παρασυνθήματα και τα αλτ τις ει κλπ.

Το ίδιο λέμε Τάσο.

Άνωθεν διαμορφώνονται και έρχονται οι κανόνες εμπλοκής.

Ημουν στην Πλάτη Έβρου το 2001, στο 21 ΣΠ. Στο λόχο υγειονομίκου και γραφέας στο 3ο Γραφειο του συντάγματος. Τα περίπολα και οι σκοπίες στο στρατόπεδο ηταν διαφορέτικες απο ότι στα φυλάκια που ήταν κατά μήκος του ποταμού. Επείδη εγω έδινα τα συνθηματικά κάθε μέρα στα φυλάκια καθημερινά άλλα ζαν εκτός το άλλον και χρώματα φωτοβολίδας που σημαιναν εμπλοκή...κ.τ.λ.
Τα παιδία στα φυλάκια στο περίπολο είχαν τα όπλα έτοιμα δεσμίδα πάνω στο όπλο. Στο στρατόπεδο οι δεσμιδες στην τσέπη.
Δεν ξέρω πως αποπροσανατολίζεσαι και περνας ενα ποτάμι καταλαθος κατι παιζει.
Επισης οι ανώτατοι αξιωματικοι (απο συνταγματαρχη και πάνω) που βρίσκονται εκεί ξέρουν πολυ καλα τι κανουν. Εννια μήνες που τους έζησα απο κοντά

Ρε Aikon το ιδιο λεμε.
Υπαρχουν κανονες για να ριξεις.

Οχι οποιος θελει να ριχνει. Εγω μια φορα απετρεψα λοχια να ριξει σε περιπολο απεναντι, και με κινδυνο της ζωης μου γιατι ηταν φευγατος ο τυπος.
Επειδη απεναντι του καναν κ0Lοδαχτυλο.

Ευτυχως μετα απο καποιον καιρο αποστρατευτηκε (ηταν και μονιμας, αλλα προβληματικο ατομο)

Δεν λεμε οτι δεν θα ριξεις αν δεις οτι ο εχθρος ερχεται προς την θεση σου και δεν σταματα. Αλλα αμα πας να ξυστεις στην γλιτσα του τσοπανη εκει ειναι αλλο θεμα.

Status
Not open for further replies.