Αλλιώς δεν θα πρότεινα την "εισαγωγή" από τα 85-90db.
Ξέρεις ότι με τα ηχεία που έχουμε θέλουμε κάπου 2x5W για να φτάσουμε τη στάθμη στα 90db ε;
Και ξέρεις τι θα ζητήσουν τα ηχεία μας για να πάμε στα 110db ε;
Ε, δεν τα έχω μάναμ! Δεν βγαίνω!
Σαν να έβαζες σε εμένα audiophile μουσικές.Όχι. Βασάνιζα τον @analog-jimaras
Αυτο που εννοω ειναι το εξης.Μα εδώ είναι η ουσία του τεστ.
Η ένταση να μην σκεπάσει λεπτομέρειες.
Αν το ηχείο "κλιπάρει" , υπάρχει πρόβλημα.. αν ο ενισχυτής υπεροδηγηθεί, υπάρχει πρόβλημα.. αν ο χώρος "αντιλαλεί" και δεν αντέχεται , υπάρχει πρόβλημα.
Πάντα τα τεστ πρέπει να γίνονται στα όρια και ας μην ακούμε ποτέ εκεί.. σε ευνοϊκές και εύκολες συνθήκες για τα ηλεκτρονικά και τα ηχεία, όλα ρόδινα είναι...
Το συγκεκριμένο τρακ δεν έχει τόσο μεγάλη διαφορά.. χωρίς να έχω κάνει ο ίδιος το τεστ (ακόμη), εμπειρικά θα έλεγα ότι η διαφορά τους δεν θα είναι πάνω από 6-7db
Τι απαίτηση δηλαδή πρέπει να έχουμε ;; να ξεπερνάει το σύστημα τα 105-110db και μάλιστα με άνεση χωρίς κόπο ;;
Ναι και το youtube έχει καλή ποιότητα σε πολλές παραγωγές.
Η συγκεκριμένη όμως δεν μου άρεσε όταν την άκουσα.
Ξέρεις ότι με τα ηχεία που έχουμε θέλουμε κάπου 2x5W για να φτάσουμε τη στάθμη στα 90db ε;
Και ξέρεις τι θα ζητήσουν τα ηχεία μας για να πάμε στα 110db ε;
Ε, δεν τα έχω μάναμ! Δεν βγαίνω!![]()
Αυτο που εννοω ειναι το εξης.
Δεν εχει νοημα να ακουμε για κριτικη ακροαση σε σταθμες πανω απο την σταθμη αναφορας δηλαδη γυρω στα 80dbC σε μεσο ορο σταθμης, διοτι οχι οτι θα παραμορφωσει και θα σκεπαστουν οι λεπτομερειες σε υψηλοτερες σταθμες αν το συστημα το υποστηριζει, αλλα ο εγκεφαλος μας θα μπει σε αλλο mode λογω της εντασης του ηχου και δε θα μπορει να διακρινει σωστα τον ηχο. Ειναι θεμα ψυχοακουστικης. Οταν ακους δυνατα δεν εστιαζεις σε λεπτομερειες μιας και ο εγκεφαλος κανει masking. Πχ ενταση σε club...
Ας πουμε το παρακατω κομματι μπορει να εχει δυναμικο ευρος +25db η αλλιως crest factor. Δεν μπορει να ακουγεται σταθερα σε μια ενταση. Αλλου θα ακουγεται πιο σιγα , αλλου πιο δυνατα με μεγαλη διαφορα. Αρα εσυ δε μπορεις να θεσεις μια σταθερη τιμη για την ενταση, μπορεις μονο να θεσεις το ανωτερο οριο με το ποντεσιομετρο με pink noise. Θα βγει ενας μεσος ορος, καπου θα κανει peak 99 καπου θα ακους 80 καπου 75.
Για να καταλάβεις, κάτι αρχίζει να μου χαλάει την σούπα στα 100-102db (ενώ το ποτ του προ έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του) και θέλω να το διορθώσω... όχι δεν θέλω να φτάσω με άνεση παραπάνω..
Από τη μια υπάρχει το κατά πόσο είναι εφικτό, από την άλλη το κατά πόσο είναι επιθυμητό.
Εγώ παρότι είμαι "κανίβαλος" με την ένταση, δεν θέλω να ακούω με 110dB στη θέση ακρόασης. Ούτε καν peaks τόσο ψηλά.
Δεν είναι μακριά ο ενισχυτής μου από τα 2 x 160w (2 x 150w λέει ο κατασκευαστής)Να ρυθμίσεις καλύτερα το ντεσιμπελόμετρό σου.
Για τα 105db στα 2 μέτρα που είσαι εσύ θέλεις 2x160W ενισχυτή. Για τα 3 που είμαι εγώ (αν όχι παραπάνω), 2x320.
Για τα 110db εσύ θέλεις 2x500W, εγώ 2x1000W.
Είσαι στα όρια. Δεν βλέπω τον λόγο καν να παίζεις σε αυτές τις εντάσεις.
Τα ATC δεν είναι για πάρτι.![]()
Ναι, αλλά τα ηχεία σου σηκώνουν ενισχυτή 2 x 300. Και στην πραγματικότητα αυτό χρειάζονται για να αποδώσουν το μέγιστο τους.Δεν είναι μακριά ο ενισχυτής μου από τα 2 x 160w (2 x 150w λέει ο κατασκευαστής)
Τα γρήγορα μεταβατικά (transients) πάνε πολύ πιο πάνω. Αυτά είναι που αδειάζουν τον ενισχυτή.Ούτε θέλω παραπάνω από 105db .. βασικά ούτε τόσα θέλω..
Να πάει "άνετα" μέχρι τα 102-103 χωρίς αίσθηση κόπωσης θέλω και ας ακούω max στα 95-98db κορυφής
Μέχρι ένα ποσοστό ναι. Τα όρια που καθορίζει η ίδια η σχεδίαση δεν μπορείς να τα ξεπεράσεις.Πιστεύω ότι με φρέσκους και καλύτερους πυκνωτές και με 1-2 καλύτερα περιφερειακά υλικά θα το καταφέρω.
Ναι, αλλά τα ηχεία σου σηκώνουν ενισχυτή 2 x 300. Και στην πραγματικότητα αυτό χρειάζονται για να αποδώσουν το μέγιστο τους.
(Ξέρω ν' ανάβω φωτιές, έ?)
Τα γρήγορα μεταβατικά (transients) πάνε πολύ πιο πάνω. Αυτά είναι που αδειάζουν τον ενισχυτή.
Και πρέπει να τα συνυπολογίζεις στο σχεδιασμό σου.
Αν ακούς π.χ. στα 80-85 dB μέση στάθμη τα transients μπορεί να πάνε 25-30 dB πιό πάνω, στα 110 dB άνετα. (Για δέκατα του millisecond, αλλά έτσι είναι).
Η αδυναμία ενός συστήματος να τα αποδώσει γίνεται αισθητή ως συμπίεση, "αδειασμα", ενόχληση που μας κάνει να χαμηλώνουμε το ποτενσιόμετρο.
Αλλά τα ξέρεις καλύτερα από μένα, εγώ θα στα λέω;
Μέχρι ένα ποσοστό ναι. Τα όρια που καθορίζει η ίδια η σχεδίαση δεν μπορείς να τα ξεπεράσεις.
Υ.Γ. Μου άρεσε αυτό που μου είπε σε άλλο post ο κοινός μας φίλος @analog-jimaras, ότι "ξέρω ν" ανάβω φυτιλιές"!![]()
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.