Τραγούδια που έχουμε λιώσει στις δοκιμές μας

Αλλιώς δεν θα πρότεινα την "εισαγωγή" από τα 85-90db.

Ξέρεις ότι με τα ηχεία που έχουμε θέλουμε κάπου 2x5W για να φτάσουμε τη στάθμη στα 90db ε;
Και ξέρεις τι θα ζητήσουν τα ηχεία μας για να πάμε στα 110db ε;
Ε, δεν τα έχω μάναμ! Δεν βγαίνω! 😂

Όχι. Βασάνιζα τον @analog-jimaras
Σαν να έβαζες σε εμένα audiophile μουσικές. :)

Αλλά ας κάνω και εγώ μια λίστα με μουσικές (δίσκους ,όχι κομμάτια) που ακούω για να ακούσω τι παίζει με το...βάσανο.

Ενδεικτικά:

* Songs Ohia : Ghost Tropic
* Vic Chesnutt : Is The Actor Happy?
* Long Distance Calling : Avoid The Light
* Bonnie Prince Billy : Lie Down In The Light
* Spain : The Moods Of Spain
* Johnny Hartman : I Just Dropped By To Say Hello.
* Jimmy Smith : Root Down Live
* Malevolent Creation : Envenomed
* Freak Of Nature : Gathering Of Freaks
* Low Pop Suicide : The Death Of Excellence
* Tool : 10000 Days
* Slayer : South Of Heaven
* Temple Of The Dog : s/t
* Alice In Chains : Unplugged
* Natalie Merchant : Tigerlily
* Tomb Mold : Manor Of Infinite Forms
* Shearwater : Rook
* Om : God Is Good
* Porcupine Tree : Lightbulb Sun
* Triptykon : Melana Chasmata.
* Witchcraft : Legend

Αυτά και διάφορα άλλα.

Μα εδώ είναι η ουσία του τεστ.

Η ένταση να μην σκεπάσει λεπτομέρειες.

Αν το ηχείο "κλιπάρει" , υπάρχει πρόβλημα.. αν ο ενισχυτής υπεροδηγηθεί, υπάρχει πρόβλημα.. αν ο χώρος "αντιλαλεί" και δεν αντέχεται , υπάρχει πρόβλημα.

Πάντα τα τεστ πρέπει να γίνονται στα όρια και ας μην ακούμε ποτέ εκεί.. σε ευνοϊκές και εύκολες συνθήκες για τα ηλεκτρονικά και τα ηχεία, όλα ρόδινα είναι...

Το συγκεκριμένο τρακ δεν έχει τόσο μεγάλη διαφορά.. χωρίς να έχω κάνει ο ίδιος το τεστ (ακόμη), εμπειρικά θα έλεγα ότι η διαφορά τους δεν θα είναι πάνω από 6-7db

Αλλιώς δεν θα πρότεινα την "εισαγωγή" από τα 85-90db.

Τι απαίτηση δηλαδή πρέπει να έχουμε ;; να ξεπερνάει το σύστημα τα 105-110db και μάλιστα με άνεση χωρίς κόπο ;;

Ναι και το youtube έχει καλή ποιότητα σε πολλές παραγωγές.

Η συγκεκριμένη όμως δεν μου άρεσε όταν την άκουσα.
Αυτο που εννοω ειναι το εξης.

Δεν εχει νοημα να ακουμε για κριτικη ακροαση σε σταθμες πανω απο την σταθμη αναφορας δηλαδη γυρω στα 80dbC σε μεσο ορο σταθμης, διοτι οχι οτι θα παραμορφωσει και θα σκεπαστουν οι λεπτομερειες σε υψηλοτερες σταθμες αν το συστημα το υποστηριζει, αλλα ο εγκεφαλος μας θα μπει σε αλλο mode λογω της εντασης του ηχου και δε θα μπορει να διακρινει σωστα τον ηχο. Ειναι θεμα ψυχοακουστικης. Οταν ακους δυνατα δεν εστιαζεις σε λεπτομερειες μιας και ο εγκεφαλος κανει masking. Πχ ενταση σε club...

Ας πουμε το παρακατω κομματι μπορει να εχει δυναμικο ευρος +25db η αλλιως crest factor. Δεν μπορει να ακουγεται σταθερα σε μια ενταση. Αλλου θα ακουγεται πιο σιγα , αλλου πιο δυνατα με μεγαλη διαφορα. Αρα εσυ δε μπορεις να θεσεις μια σταθερη τιμη για την ενταση, μπορεις μονο να θεσεις το ανωτερο οριο με το ποντεσιομετρο με pink noise. Θα βγει ενας μεσος ορος, καπου θα κανει peak 99 καπου θα ακους 80 καπου 75.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
  • Love
Reactions: Sonus Naturalis
Ξέρεις ότι με τα ηχεία που έχουμε θέλουμε κάπου 2x5W για να φτάσουμε τη στάθμη στα 90db ε;
Και ξέρεις τι θα ζητήσουν τα ηχεία μας για να πάμε στα 110db ε;
Ε, δεν τα έχω μάναμ! Δεν βγαίνω! 😂

Για 110db ούτε εγώ βγαίνω :LOL:

Για να καταλάβεις, κάτι αρχίζει να μου χαλάει την σούπα στα 100-102db (ενώ το ποτ του προ έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του) και θέλω να το διορθώσω... όχι δεν θέλω να φτάσω με άνεση παραπάνω..

Θέλω σε αυτή την ένταση (άντε μέχρι τα 105db) να μην "κρεμάει" ο ενισχυτής σαν να ξεμένει από ρεύμα... (που αυτό συμβαίνει τελικά)

Αυτο που εννοω ειναι το εξης.

Δεν εχει νοημα να ακουμε για κριτικη ακροαση σε σταθμες πανω απο την σταθμη αναφορας δηλαδη γυρω στα 80dbC σε μεσο ορο σταθμης, διοτι οχι οτι θα παραμορφωσει και θα σκεπαστουν οι λεπτομερειες σε υψηλοτερες σταθμες αν το συστημα το υποστηριζει, αλλα ο εγκεφαλος μας θα μπει σε αλλο mode λογω της εντασης του ηχου και δε θα μπορει να διακρινει σωστα τον ηχο. Ειναι θεμα ψυχοακουστικης. Οταν ακους δυνατα δεν εστιαζεις σε λεπτομερειες μιας και ο εγκεφαλος κανει masking. Πχ ενταση σε club...

Ας πουμε το παρακατω κομματι μπορει να εχει δυναμικο ευρος +25db η αλλιως crest factor. Δεν μπορει να ακουγεται σταθερα σε μια ενταση. Αλλου θα ακουγεται πιο σιγα , αλλου πιο δυνατα με μεγαλη διαφορα. Αρα εσυ δε μπορεις να θεσεις μια σταθερη τιμη για την ενταση, μπορεις μονο να θεσεις το ανωτερο οριο με το ποντεσιομετρο με pink noise. Θα βγει ενας μεσος ορος, καπου θα κανει peak 99 καπου θα ακους 80 καπου 75.

Καταλαβαίνεις ότι το παραπάνω κομμάτι δεν ζορίζει ιδιαίτερα τα τελικά στάδια του ενισχυτή, ούτε καν τις καμπίνες των ηχείων πόσο μάλλον τα woofers τους ;;

Για να καταλάβεις, κάτι αρχίζει να μου χαλάει την σούπα στα 100-102db (ενώ το ποτ του προ έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του) και θέλω να το διορθώσω... όχι δεν θέλω να φτάσω με άνεση παραπάνω..

Να ρυθμίσεις καλύτερα το ντεσιμπελόμετρό σου. 😂
Για τα 105db στα 2 μέτρα που είσαι εσύ θέλεις 2x160W ενισχυτή. Για τα 3 που είμαι εγώ (αν όχι παραπάνω), 2x320.
Για τα 110db εσύ θέλεις 2x500W, εγώ 2x1000W.

Από τη μια υπάρχει το κατά πόσο είναι εφικτό, από την άλλη το κατά πόσο είναι επιθυμητό.

Εγώ παρότι είμαι "κανίβαλος" με την ένταση, δεν θέλω να ακούω με 110dB στη θέση ακρόασης. Ούτε καν peaks τόσο ψηλά.

Από τη μια υπάρχει το κατά πόσο είναι εφικτό, από την άλλη το κατά πόσο είναι επιθυμητό.

Εγώ παρότι είμαι "κανίβαλος" με την ένταση, δεν θέλω να ακούω με 110dB στη θέση ακρόασης. Ούτε καν peaks τόσο ψηλά.

Ναι αλλά θέλεις οι τελικοί σου να μπορούν και ας μην ζητάς ποτέ τέτοια ένταση...

Να ρυθμίσεις καλύτερα το ντεσιμπελόμετρό σου. 😂
Για τα 105db στα 2 μέτρα που είσαι εσύ θέλεις 2x160W ενισχυτή. Για τα 3 που είμαι εγώ (αν όχι παραπάνω), 2x320.
Για τα 110db εσύ θέλεις 2x500W, εγώ 2x1000W.
Δεν είναι μακριά ο ενισχυτής μου από τα 2 x 160w (2 x 150w λέει ο κατασκευαστής)

Ούτε θέλω παραπάνω από 105db .. βασικά ούτε τόσα θέλω..

Να πάει "άνετα" μέχρι τα 102-103 χωρίς αίσθηση κόπωσης θέλω και ας ακούω max στα 95-98db κορυφής

Πιστεύω ότι με φρέσκους και καλύτερους πυκνωτές και με 1-2 καλύτερα περιφερειακά υλικά θα το καταφέρω.

• Like
Είσαι στα όρια. Δεν βλέπω τον λόγο καν να παίζεις σε αυτές τις εντάσεις.
Τα ATC δεν είναι για πάρτι. :D

Εντωμεταξύ κυρ διαχειριστά, και εμείς φτιάξαμε ενισχυτή αλλά δεν μπαίναμε σε όλα τα νήματα να γράφουμε τον πόνο μας!

2UZ9y7.gif

• Sad
Reactions: vlad66
Είσαι στα όρια. Δεν βλέπω τον λόγο καν να παίζεις σε αυτές τις εντάσεις.
Τα ATC δεν είναι για πάρτι. :D

95-98db κορυφής δεν είναι ένταση "πάρτυ".. το βαθύ χαμηλό και μόνο θα γράψει μεγάλα νούμερα στο όργανο.

Συνήθως ακούω περί τα 85-88db για να μην ενοχλώ την κυρά Φρόσω από κάτω , αλλά και για να μιλάμε χωρίς να φωνάζουμε...

Mozart Requiem
Το αριστούργημα του Mozart δε χρειάζεται συστάσεις. Ανάμεσα στα ωραιότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, συγκινεί κι' εκείνους που δεν έχουν καμμία σχέση με την κλασσική μουσική.

Τεχνικές Δυσκολίες. Από τεχνική άποψη είναι ό,τι πιο δύσκολο. Και για την εγγραφή και για την αναπαραγωγή. Ο συνδυασμός εγχόρδων, πνευστών και κρουστών με αλλεπάλληλα επίπεδα ανδρικών και γυναικείων χορωδιακών μερών προκαλεί δυσκολίες σχεδόν ανυπέρβλητες. Είναι ζήτημα αν υπάρχει στον κόσμο σύστημα να μπορεί να εγγράψει και να αναπαράγει με ακρίβεια τον αρμονικό και ηχοχρωματικό πλούτο, τη δυναμική περιοχή και την άρθρωση των χορωδιακών μερών του έργου. Ειδικά η άρθρωση των χορωδιακών δυσκολεύει όλα τα ηχεία, ακόμα και τα κορυφαία. Στο σημείο αυτό υπερτερούν τα ηλεκτροστατικά ηχεία με τη διαφάνεια και την ταχύτητα τους.

Ποιά Εκτέλεση; Από τις πολυάριθμες εκτελέσεις υπάρχουν κάποιες που συνδυάζουν την υψηλή Καλλιτεχνική Ποιότητα μαζί με Audiophile υλοποίηση
Ξεχωρίζουν:
Οι εκτελέσεις του Karl Böhm (Καρλ Μπεμ) με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης και
του Sir Colin Davis (σερ Κόλιν Ντέηβις) με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου
A: -) Karl Böhm.

B: -) Sir Colin Davis

Υ.Γ. Η παρουσίαση του έργου στη Μουσική Κατηγορία εδώ.

Δεν είναι μακριά ο ενισχυτής μου από τα 2 x 160w (2 x 150w λέει ο κατασκευαστής)
Ναι, αλλά τα ηχεία σου σηκώνουν ενισχυτή 2 x 300. Και στην πραγματικότητα αυτό χρειάζονται για να αποδώσουν το μέγιστο τους.
(Ξέρω ν' ανάβω φωτιές, έ?) 😉😉😉
Ούτε θέλω παραπάνω από 105db .. βασικά ούτε τόσα θέλω..

Να πάει "άνετα" μέχρι τα 102-103 χωρίς αίσθηση κόπωσης θέλω και ας ακούω max στα 95-98db κορυφής
Τα γρήγορα μεταβατικά (transients) πάνε πολύ πιο πάνω. Αυτά είναι που αδειάζουν τον ενισχυτή.
Και πρέπει να τα συνυπολογίζεις στο σχεδιασμό σου.
Αν ακούς π.χ. στα 80-85 dB μέση στάθμη τα transients μπορεί να πάνε 25-30 dB πιό πάνω, στα 110 dB άνετα. (Για δέκατα του millisecond, αλλά έτσι είναι).
Η αδυναμία ενός συστήματος να τα αποδώσει γίνεται αισθητή ως συμπίεση, "αδειασμα", ενόχληση που μας κάνει να χαμηλώνουμε το ποτενσιόμετρο.
Αλλά τα ξέρεις καλύτερα από μένα, εγώ θα στα λέω; :cool:

Πιστεύω ότι με φρέσκους και καλύτερους πυκνωτές και με 1-2 καλύτερα περιφερειακά υλικά θα το καταφέρω.
Μέχρι ένα ποσοστό ναι. Τα όρια που καθορίζει η ίδια η σχεδίαση δεν μπορείς να τα ξεπεράσεις.

Υ.Γ. Μου άρεσε αυτό που μου είπε σε άλλο post ο κοινός μας φίλος @analog-jimaras, ότι "ξέρω ν" ανάβω φυτιλιές"! 😝😄😂

Ναι, αλλά τα ηχεία σου σηκώνουν ενισχυτή 2 x 300. Και στην πραγματικότητα αυτό χρειάζονται για να αποδώσουν το μέγιστο τους.
(Ξέρω ν' ανάβω φωτιές, έ?) 😉😉😉

Τα γρήγορα μεταβατικά (transients) πάνε πολύ πιο πάνω. Αυτά είναι που αδειάζουν τον ενισχυτή.
Και πρέπει να τα συνυπολογίζεις στο σχεδιασμό σου.
Αν ακούς π.χ. στα 80-85 dB μέση στάθμη τα transients μπορεί να πάνε 25-30 dB πιό πάνω, στα 110 dB άνετα. (Για δέκατα του millisecond, αλλά έτσι είναι).
Η αδυναμία ενός συστήματος να τα αποδώσει γίνεται αισθητή ως συμπίεση, "αδειασμα", ενόχληση που μας κάνει να χαμηλώνουμε το ποτενσιόμετρο.
Αλλά τα ξέρεις καλύτερα από μένα, εγώ θα στα λέω; :cool:

Μέχρι ένα ποσοστό ναι. Τα όρια που καθορίζει η ίδια η σχεδίαση δεν μπορείς να τα ξεπεράσεις.

Υ.Γ. Μου άρεσε αυτό που μου είπε σε άλλο post ο κοινός μας φίλος @analog-jimaras, ότι "ξέρω ν" ανάβω φυτιλιές"! 😝😄😂

Ξέρεις να ανάβεις φωτιές και ξέρεις ότι ξέρω τι εννοείς.... :LOL:

Οι άλλοι δεν ξέρουν, αλλά καμία όρεξη δεν έχω να μπλέξω με 40 κιλά τελικό, 3 γομάρια Μ/Σ & 8 mosfets στο κανάλι.... :ROFLMAO:

• Haha
@vlad66
Εντάξει, μην πάρεις την Κουρτίνα 1.
Πάρε την Κουρτίνα 2. 😁
Και επειδή ξέρεις τι εννοώ:
Άσε την Κουρτίνα 3, δώσε την και πάρε την Κουρτίνα 1, ή την Κουρτίνα 2, όποια σ' αρέσει. Αφού μπορείς άνετα να διαλέξεις. Αλλά με την Κουρτίνα 3, μη μείνεις! :cool:

Υ.Γ.1 Η φυτιλιά ανάβει, επειδή κατά βάθος ξέρεις/ξέρουμε ότι έχω δίκιο. Απλά δεν θέλεις τον μπελά! 😉

Υ.Γ.2 Για τους φίλους που διαβάζουν για κουρτίνες και δεν καταλαβαίνουν γρύ, πρόκειται για internal joke που λένε και οι αγγλοσάξονες!
Κανονικά πάει στο chat...