Isaac Albéniz - Suite Espagnole
- Rafael Frühbeck De Burgos -
New Philarmonia Orchestra
Ο
Isaac Albèniz (1860-1909) φημισμένος Ισπανός πιανίστας και συνθέτης του τέλους του 19ου αιώνα με αρχές 20ού.
Ανάμεσα στα γνωστότερα έργα του για πιάνο είναι και η Ισπανική Σουΐτα αριθ.1 (
Suite Espanola No 1, Op. 47). Που στη συνέχεια διακευάστηκε επανειλημμένα για άλλα όργανα και ορχήστρα.
Η διασκευή για ορχήστρα με τον Rafael Frühbeck De Burgos και την Ορχήστρα New Philarmonia σε ηχογράφηση της Decca είναι μία θαυμάσια παραγωγή. Από μουσική και τεχνική άποψη.
Ως μουσική σε κερδίζει αμέσως με τις μελωδίες, τις εναλλαγές στη θεματολογία και στο ρυθμό.
Τεχνικά πρόκειται για καταπληκτική ηχογράφηση. Ο πλούτος των ηχοχρωμάτων σε όλο το φάσμα και τα εκρηκτικά δυναμικά περάσματα την κάνουν ιδανική για δοκιμές.
Η παραγωγή της Decca έχει κυκλοφορήσει σε βινύλιο και σε
XRCD. Τυχαίνει να έχω σε άϋλη μορφή το XRCD και το χρησιμοποιώ απαραίτητα σε όλες τις δοκιμές.
Από την συγκεκριμένη ηχογράφηση ένα κομμάτι, αυτό με τα πιο εκρηκτικά δυναμικά περάσματα στο Youtube. Η εντύπωση μου είναι πως πρόκειται για μεταφορά από το ίδιο XRCD, του οποίου είμαι κάτοχος.
Και εδώ η εξαιρετική ζωντανή εκτέλεση με τον ίδιο τον Rafael Frühbeck De Burgos.
Ολόκληρο το άλμπουμ της Decca σε format 176.4/24 από την
Tidal
Listen to Albéniz: Frühbeck De Burgos Suite Española on TIDAL
tidal.com
Και εδώ ολόκληρο το άλμπουμ της Decca σε format 176.4/24 από την
Qobuz.
Listen to the release Albéniz: Frühbeck De Burgos Suite Española by New Philharmonia Orchestra on Qobuz
https://open.qobuz.com/album/0002894831987
Ίσως κάνω λάθος - επιφυλάσσομαι. Ωστόσο βρίσκω την μεταφορά της ηχογράφησης στο Youtube (του XRCD) λίγο καλύτερη από εκείνη της υψηλής ανάλυσης των Tidal και Qobuz που τη βρίσκω κάπως ωραιοποιημένη!