Τransport ή DAC? What is more important?

Re: Απάντηση: Re: Τransport ή DAC? What is more important?

Σε ένα data αρχείο αρκεί ένα bit μέσα στα Gigabyte να είναι λάθος για να σου κρασάρει ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα!
Ε, δεν κρασάρει. Data είναι όχι Code!
Πάντως το red-book cd δεν έχει ουσιαστικά error correction.

Τελικά το Digital/Blue Sky έχει καλό transport ή καλό DAC; Για το Zoran δεν έγινε η όλη ιστορία;

Κλέβουμε; Κλέβουμε; Όχι κύριε! Δε σας επιτρέπουμε! :flipout:

Το έχω γράψει και πιο πάνω... Συγκεκριμένα:

Το data αρχείο (flac, wav, ogg) όταν διανέμεται από την ίδια την δισκογραφική είναι κατά πολύ ανώτερο από οποιοδήποτε CD, γραμμένο σε οποιοδήποτε δισκάκι και διαβασμένο από οποιοδήποτε transport!
Ενα αρχείο flac αν διαβαστεί κατευθείαν από τον υπολογιστή είναι ΑΠΟΛΥΤΑ σωστό.
Όταν το ίδιο αρχείο το περνάς από μηχανήματα, το καις σε CD και μετά προσπαθείς να το διαβάσεις πάλι από φυσικό μέσο σίγουρα θα χάσεις ένα ποσοστό. Αυτό το ποσοστό, ακόμη και 0,000000000001% να είναι (που είναι σαφώς μεγαλύτερο) είναι λάθος σε σχέση με το απόλυτο 0% που θα σου δώσει ο υπολογιστής.
Σε ένα data αρχείο αρκεί ένα bit μέσα στα Gigabyte να είναι λάθος για να σου κρασάρει ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα!

Tzimisce μην ακούς τα flac όπως είναι, μετάτρεψέ τα σε wav, είναι πολύ καλύτερα.
Θ.Ζ.

Tzimisce μην ακούς τα flac όπως είναι, μετάτρεψέ τα σε wav, είναι πολύ καλύτερα.
Θ.Ζ.

Τη συμβουλή σας τη θυμάμαι και εγώ – και γενικά τη θεωρώ ορθή.
Θα έλεγα ότι σίγουρα εξαρτάται από τη γενικότερη σύνθεση του “PC” (transport).
Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχουν (τουλάχιστον ευδιάκριτες) διαφορές.

Ε, δεν κρασάρει. Data είναι όχι Code!
Πάντως το red-book cd δεν έχει ουσιαστικά error correction.

Τι διαφορά έχει το ένα από το άλλο;
Τέσπα... Νομίζω ότι το έπιασες το νόημα...
Για να μην διαβάσει σωστά ΜΙΑ και μόνο φορά κάποιο dll να δούμε πόσο όμορφα θα συμπεριφέρεται ο υπολογιστής... :flipout:

Θ.Ζ.

Μήπως τελικά είναι πιο καλό το encoding κατευθείαν σε wav από το να γίνεται flac και μετά ξανά wav;
Δεν έχω υπολογιστή στο σαλόνι αλλά σύντομα με κόβω να ξεκινάω κάποιο HTPC... ;)

Τέσπα... Νομίζω ότι το έπιασες το νόημα...
Για να μην διαβάσει σωστά ΜΙΑ και μόνο φορά κάποιο dll να δούμε πόσο όμορφα θα συμπεριφέρεται ο υπολογιστής... :flipout:

Μήπως τελικά είναι πιο καλό το encoding κατευθείαν σε wav από το να γίνεται flac και μετά ξανά wav;
Δεν έχω υπολογιστή στο σαλόνι αλλά σύντομα με κόβω να ξεκινάω κάποιο HTPC... ;)

Flac = Free Lossless Audio Codec

Για να ξεδιαλύνω ορισμένες απορίες.:ernaehrung004:

Πρώτα παίρνουμε το wav από το CD (EAC με προσοχή σε πολλούς παραμέτρους).
Μετά το μετατρέπουμε σε flac μονό για λόγους όγκου δεδομένων. Το flac επιτυγχάνει περίπου 50% (Λιγότερο) συμπίεση.
Το flac περιέχει επακριβώς όλη την πληροφορία του wav.
Δηλαδή από το flac ξαναπαίρνουμε ΑΚΡΙΒΟΣ το ίδιο wav.

Αρα:
Α. δεν χάνουμε τίποτα από την πληροφορία με τη μετατροπή wav <-> flac
B. γλιτώνουμε χώρο.

Γιατί το αγαπάμε…
Η συμπίεση στο ~50% είναι σημαντική υπόθεση όταν φτάσεις το… Terabyte
Πέραν των CD quality … μπορούμε να αγοράσουμε flac ακόμα και σε 24/129 τα αρχεία αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα… και άρα εκεί μας χρειάζεται περισσότερο η συμπίεση.
Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλες δισκογραφικές δίνουν flac*. Για να γλιτώνουν bandwidth στα αρχεία που αγόρασες και κάνεις download. Όταν τα κατεβάσεις.. μπορείς να τα μετατρέψεις σε όποιο άλλο format θές.

*επίσης δεν έχει royalties.. αν ήθελαν να το δίνουν σε φορμά DTS για παράδειγμα, θα έπρεπε να πληρώνουν πατέντες. Εδώ έρχεται και το FREE (lossless audio codec) :award:

Θ.Ζ.

O μονος τροπος για να ακουσεις διαφορα αναμεσα σε FLAC και WAVE (aka WAV) ειναι να εχει πολυ αργη CPU ο υπολογιστης. Ενας P2 με XP (linux ισως και P1 με MMX enxtensions) αρκει για την Real-time αποκωδικοποιηση του FLAC.

Tzimisce said:
Data = δεδομενα δλδ υπερσυνολο ολων των δυνατων μορφων αρχειων που μπορουν να αποθυκευτουν και να επεξεργαστουν
Code = Κωδικας αφορα μονο τις γλωσσες προγραμματισμου και συνηθως μονο τα "εκτελεσιμα" αρχεια aka προγραμματα.

*επίσης δεν έχει royalties.. αν ήθελαν να το δίνουν σε φορμά DTS για παράδειγμα, θα έπρεπε να πληρώνουν πατέντες. Εδώ έρχεται και το FREE (lossless audio codec) :award:

Εγώ για αυτό τα αγαπάω πιο πολύ... :p
Στην εποχή των terabytes που ζούμε ο χώρος και η ταχύτητα κατεβάσματος είναι το λιγότερο κακό... Εχμ... καλά, το δεύτερο είναι ακόμη πρόβλημα στο Ελλάντα... Ειδικά με τα ποσά που ζητάνε για hosting οι Ελληνικές εταιρίες... :flipout:

Data = δεδομενα δλδ υπερσυνολο ολων των δυνατων μορφων αρχειων που μπορουν να αποθυκευτουν και να επεξεργαστουν
Code = Κωδικας αφορα μονο τις γλωσσες προγραμματισμου και συνηθως μονο τα "εκτελεσιμα" αρχεια aka προγραμματα.

Καλά βρε παιδί μου... Την ίδια γλώσσα μιλάμε. Και εγώ προγραμματιστής είμαι και τα ξέρω αλλά πρέπει να τα πούμε κάπως ώστε να το καταλαβαίνουν και οι υπόλοιποι. -bye-
Όταν λες στον μέσο άνθρωπο για κώδικα καταλαβαίνει ότι του μιλάς για πηγαίο κώδικα και όχι για το compiled αρχείο του.
Τέσπα, είμαστε offtopic πάλι. :BDGBGDB55:

Καλά βρε παιδί μου... Την ίδια γλώσσα μιλάμε. Και εγώ προγραμματιστής είμαι και τα ξέρω αλλά πρέπει να τα πούμε κάπως ώστε να το καταλαβαίνουν και οι υπόλοιποι. -bye-
Όταν λες στον μέσο άνθρωπο για κώδικα καταλαβαίνει ότι του μιλάς για πηγαίο κώδικα και όχι για το compiled αρχείο του.

Ναι αλλα να τα μεταφερουμε (και εμεις oι πτωχοι τω πνευματι) σωστα και να τα καταλαβαινουμε σωστα χωρις την χρηση subtitles :twoguns: .

Offtopic???Τι ειναι αυτο?? Ποιος, που, ποτε, γιατι ???? :fahne90:

Εγώ για αυτό τα αγαπάω πιο πολύ... :p
Στην εποχή των terabytes που ζούμε ο χώρος και η ταχύτητα κατεβάσματος είναι το λιγότερο κακό... Εχμ... καλά, το δεύτερο είναι ακόμη πρόβλημα στο Ελλάντα... Ειδικά με τα ποσά που ζητάνε για hosting οι Ελληνικές εταιρίες... :flipout:

Συμπέρασμα:Για να ακούσουμε στο μέλλον μουσικούλα θα πρέπει
να τελειώσουμε σχολή προγραμματισμού ΗΥ??
Προτιμώ τα CDάκια μου!!

Ναι αλλα να τα μεταφερουμε (και εμεις oι πτωχοι τω πνευματι) σωστα και να τα καταλαβαινουμε σωστα χωρις την χρηση subtitles :twoguns: .

Σσσσστ... Μας ακούνε... Αλλά τέσπα... Αλλάζω τη φράση τότε σε "Ένα compiled ή έστω interpreted αρχείο πρέπει να διαβαστεί χωρίς το παραμικρό λάθος. Βέβαια υπάρχει και το crc check για αυτό το λόγο... "

Μαγγελάνος said:
Προτιμώ τα CDάκια μου!!

Και εγώ... Προς το παρόν. Αλλά εκτός από δυναμικές σελίδες παραδίδουμε μαθήματα υπολογιστών με πληρωμή σε είδος... :flipout:

Σσσσστ... Μας ακούνε... Αλλά τέσπα... Αλλάζω τη φράση τότε σε "Ένα compiled ή έστω interpreted αρχείο πρέπει να διαβαστεί χωρίς το παραμικρό λάθος. Βέβαια υπάρχει και το crc check για αυτό το λόγο... "

Και εγώ... Προς το παρόν. Αλλά εκτός από δυναμικές σελίδες παραδίδουμε μαθήματα υπολογιστών με πληρωμή σε είδος... :flipout:

Ελα να κατέβουμε μαζί στην αποθήκη και ότι σ΄άρέσει δικό σου!

Αντε θα σε ανεβάσω και στο πατάρι να ψάξεις!!

ερωτηση για ψαγμενους.

καποιος που δεν θελη να αλλαξη dac και δεν εχει usb εισοδο τι θα ηταν καλυτερο να επιλεξη;

usb to spdif converter p.x. trends η καρτα ηχου με spdif εξοδο;

αν χρησιμοποιηθη spdif μια καρτα των 100 ευρω με μια των 700 εχει διαφορα;

Εγώ θα πήγαινα σε ψηφιακή έξοδο. Αν απλά θες ψηφιακή έξοδο, μην πας σε ακριβή υλοποίηση.

Πέρα από το jitter μόνο ένα πράγμα πρέπει να προσέξεις στις κάρτες ήχου υπολογιστή με ψηφιακή έξοδο:
Κάποιες έχουν ομοαξονική ψηφιακή έξοδο με στάθμη TTL κι όχι 0,5V που προβλέπουν οι προδιαγραφές. Σε αυτή την περίπτωση μόνο η οπτική TosLink είναι σίγουρο ότι θα δουλέψει.

ερωτηση για ψαγμενους.

καποιος που δεν θελη να αλλαξη dac και δεν εχει usb εισοδο τι θα ηταν καλυτερο να επιλεξη;

usb to spdif converter p.x. trends η καρτα ηχου με spdif εξοδο;

αν χρησιμοποιηθη spdif μια καρτα των 100 ευρω με μια των 700 εχει διαφορα;

Στην θεωρια (και κατεπεκταση στην πραξη) δεν ειναι σωστο να διαχωριζονται αυτα τα δυο. Απο το λειτουργικο αναγνωριζονται ως sound adapters (μετατροπεις ηχου). Οπως λες τον trends USB2SPD/IF Converter θα μπορουσες να πεις την καρτα ηχου PCI2Analog και PCI2SPD/IF και PCI2AES/EBU ktl... .

Επισης πολλα DAC δεν υποστιριζουν native USB προτοκωλο αλλα εχουν πριν εναν adaptor USB2I2S (συνηθως).

ΥΓ προσωπικα θα πηγενα στο trends :grinning-smiley-043 λογο τιμης/χαρακτηριστικων. Δυσκολα βρισκεις καλη καρτα ηχου με αναλογικες και AES/EBU συν οτι μπορεις να του βαλεις εξωτερικο τροφοδοτικο αρα και να παιξεις περισσοτερο.

Στην θεωρια (και κατεπεκταση στην πραξη) δεν ειναι σωστο να διαχωριζονται αυτα τα δυο. Απο το λειτουργικο αναγνωριζονται ως sound adapters (μετατροπεις ηχου). Οπως λες τον trends USB2SPD/IF Converter θα μπορουσες να πεις την καρτα ηχου PCI2Analog και PCI2SPD/IF και PCI2AES/EBU ktl... .

Επισης πολλα DAC δεν υποστιριζουν native USB προτοκωλο αλλα εχουν πριν εναν adaptor USB2I2S (συνηθως).

ΥΓ προσωπικα θα πηγενα στο trends :grinning-smiley-043 λογο τιμης/χαρακτηριστικων. Δυσκολα βρισκεις καλη καρτα ηχου με αναλογικες και AES/EBU συν οτι μπορεις να του βαλεις εξωτερικο τροφοδοτικο αρα και να παιξεις περισσοτερο.

εχω ηδη την maudio audiophile 2496.

ρωταω γιατι εχω και μια soundblaster live 2496 και συνδεδεμενες και οι δυο ψηφιακα η διαφορα τους ειναι τεραστια.

βεβαια απο την αλλη η soundblaster κανη εσωτερικα resample στα 48khz ενω η maudio περναη το σημα χωρις να το πειραξη.

αλλη ερωτηση.

καμια απο τις δυο δεν μπορη να κανη upsample στα 96khz ξερη κανης γιατι;

ο ηχος κανη διακοπες ενω στα 44.1 και 48khz ειναι οκ.

Η live ειναι η πιο dirt cheap/πετσοκομενη εκδοση της Creative. Μιλαμε για ποιοτητα χωμα και δεν το λεω μονο εγω...... απο την αλλη η maudio ειναι πιο προσεγμενη λυση (και νομιζω πιο ακριβη????) οποτε οι διαφορες δεν ειναι μονο στο upsample (το οποιο το κανουν ολες οι σειρες της Creative μεχρι την X-Fi και αυτην μονο στο Audio Creation Mode).

H live πρεπει να εχει καπου ενα κουτακι στο EAX Configuration (αν θες στειλε ενα πμ με screenshot διοτι δεν τα ξερω πως ειναι στην live)