Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Re: Τριπόδια..

Καμιά φθήνη και ευέλικτη λύση για την Ε-420 ? είμαι σχετικά νέος στην φωτογραφία και θέλω κάτι ευέλικτο--> μικρό...

Αν δεν την φορτώσεις με τίποτα θηριώδη zoom, κοίτα τα vanguard (και τα αντίστοιχα) κάτω των 90 , στις προηγούμενες σελίδες του νήματος.

Επίσης και εγώ ως αρχάριος έχω ένα μικρούλι με σπαστά πόδια σταθερού ύψους (10 εκατοστά νομίζω) απο το πλαίσιο(5ευρώ), χρήσιμο για φωτογραφίες όπου θα χρειαζόταν να "ξαπλώσεις και όχι μόνο (αν και θεωρώ ότι χρειάζεται και μια σπαστή LCD αλλίως πάλι μανίκι τράβα,δες,ξαναστήσε) συν ένα "μεγαλούλι" απο το MediaMarkt των 105εκατοστών (15 ευρώ or so) αν θυμάμαι καλά με πτυσομμενα πόδια.Δεν ειναι σταθερό αλλά την δουλειά του την κάνει(και μαζευεται σε ένα μικρό σακιδιάκι σαν μια ομπρέλα για τη βροχή περίπου)

Επειδή είμαι άσχετος με τρίποδα (δεν είχα ποτέ μου) και το νήμα μεγάλο, μήπως είναι δυνατόν να κάνετε και μερικές προτάσεις για μένα;
Θα ήθελα να αγοράσω ένα τρίποδο (και να μην αγοράσω άλλο γιατί δεν είναι και φθηνά). Με ενδιαφέρει φωτογράφηση αφού το ρυθμίσω εκεί που θέλω (που από ότι έχω διαβάσει αυτό σημαίνει κεφαλή με ρύθμιση 3 σημείων και όχι με μπίλια, σωστά;), με μικρή φωτογραφική μηχανή (Canon 500D - stock φακός).

Διάβαζα στο dpreview, και μια από τις προτάσεις είναι το 055XPROB, αν και προτείνουν άνθρακα (που είναι πανάκριβα). Φαντάζομαι θα πάει γύρω στα 250 ευρώ με κεφαλή...

Άλλες προτάσεις υπάρχουν; Επειδή δεν έχω εμπειρία θα ήθελα κάτι προσιτό (καλό θα ήταν να μην ξεπερνά τα 250 ευρώ το σύνολο) αλλά χωρίς προβλήματα σταθερότητας...
Είδα και τα vanguard σε αυτό το νήμα, είναι καλά; Κάποια πρόταση από αυτά;

Επειδή είμαι άσχετος με τρίποδα (δεν είχα ποτέ μου) και το νήμα μεγάλο, μήπως είναι δυνατόν να κάνετε και μερικές προτάσεις για μένα;
Θα ήθελα να αγοράσω ένα τρίποδο (και να μην αγοράσω άλλο γιατί δεν είναι και φθηνά). Με ενδιαφέρει φωτογράφηση αφού το ρυθμίσω εκεί που θέλω (που από ότι έχω διαβάσει αυτό σημαίνει κεφαλή με ρύθμιση 3 σημείων και όχι με μπίλια, σωστά;), με μικρή φωτογραφική μηχανή (Canon 500D - stock φακός).

Διάβαζα στο dpreview, και μια από τις προτάσεις είναι το 055XPROB, αν και προτείνουν άνθρακα (που είναι πανάκριβα). Φαντάζομαι θα πάει γύρω στα 250 ευρώ με κεφαλή...

Άλλες προτάσεις υπάρχουν; Επειδή δεν έχω εμπειρία θα ήθελα κάτι προσιτό (καλό θα ήταν να μην ξεπερνά τα 250 ευρώ το σύνολο) αλλά χωρίς προβλήματα σταθερότητας...
Είδα και τα vanguard σε αυτό το νήμα, είναι καλά; Κάποια πρόταση από αυτά;

Φίλε μου και εγώ στο ψάξιμο για τρίποδο είμαι (έχουμε και την ίδια κάμερα). Ξαναψάξε λίγο το θέμα με την κεφαλή ball ή pan (έχει αρκετό υλικό στο Internet) αλλά καλό θα ήταν να πας να ρίξεις και μια ματιά απο κοντά.
Τον επόμενο μήνα έχει τη photovision 2011 και λέω να πάω να ρίξω μια ματιά εκεί (ίσως υπάρχουν και τίποτα προσφορές)..
Το τρίποδο που αναφέρεις είναι πολύ καλό , το έχω και εγώ στα υπόψιν μαζί με το vanguard 264 Pro AT και το Cullman 528Q (τα οποία περιστρέφεται η κεντρική κολώνα).
Τέλος το βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας τον οποίο πρέπει να λάβεις υπόψιν σοβαρά, απλά αν κάνεις περπάτημα και θέλεις χαμηλό βάρος πας σε carbon το οποίο κοστίζει..

Απάντηση: Τριπόδια..

Ρίξε μια ματιά σε αυτό. Συνδυάζει αυτό που θές.
http://www.galaiosphoto.gr/product_...cts_id=1789&osCsid=pp17jamk27mk6dsqn442mohqk7

Εναλλακτικά μπορείς να συνδυάσεις ένα από αυτά με την κεφαλή 3 κινήσεων που θές
http://photozone.gr/categories.asp?Catid=155
http://photozone.gr/categories.asp?Catid=156

Μπορείς να τα βρείς κι εδώ
http://www.aa-digitalphoto.gr/index...se&category_id=16&keyword=&keyword1=&keyword2=

Μιας και ανεβαίνω αύριο Θεσσαλονίκη, λέω να πάω να κοιτάξω για ένα καλό τρίποδο γιατί αυτό που έχω είναι -επιεικώς- ΓΤΠΚ. Για τι κοιτάω; Manfrotto 055XPROB + 486RC2; Αξίζει η ballhead κεφαλή; Κάτι άλλο σε αυτά τα λεφτά; Να πάω στο Ρεπέλλα; Έχει Manfrotto και με βολεύει γιατί είναι κοντά και στο ξενοδοχείο.

Θα έχω μαζί μου τον AF-S 80-200mm f2.8 και πιθανότατα μια D200. Πιστεύω με αυτό τον συνδυασμό θα φανεί επιτόπου το καλό τρίποδο; :smash:

Αυτά τα λίγα :p

Μιας και ανεβαίνω αύριο Θεσσαλονίκη, λέω να πάω να κοιτάξω για ένα καλό τρίποδο

Παντως η αγορα της Θεσ/νικης δεν ειναι και οτι φτηνοτερο... ο Ρεπελλας ομως, ειναι αριστος επαγγελματιας...

Γιατί ρε παιδιά όλοι Manfrotto; Τόσο πια όλοι της πεπατημένης;

Πρότεινε τότε κάτι άλλο ντε :p

Μόνο τα Manfrotto και τα Benro ξέρω, και τα δεύτερα είναι κινέζικα και "νέα" εταιρεία αν δεν κάνω λάθος

To Cullmann magnesit 525 που έχω πάντως, μου βγήκε άριστο. 90 ευρώ το βλέπω στο σκρουτζ. Του βάζεις και μια κεφαλή και είσαι εντάξει.

Για φωτογραφικές κεφαλές μιλάμε ή βίντεο;
Άλλες οι μεν άλλες οι δε.
Στις μεν προτεραιότητα η απόλυτη σταθερότητα και η στήριξη μεγάλου βάρους (και φακών με μήκος), στις δε η ομαλή κίνηση.

Και για τα δυο δεν αναφερετε αυτο το thread? Απλα ετυχε και εψαχνα για κεφαλη και επειδη διαβασα καλα πραγματα για την εν λογω ειπα να ενημερωσω.

Μιας και ανεβαίνω αύριο Θεσσαλονίκη, λέω να πάω να κοιτάξω για ένα καλό τρίποδο γιατί αυτό που έχω είναι -επιεικώς- ΓΤΠΚ. Για τι κοιτάω; Manfrotto 055XPROB + 486RC2; Αξίζει η ballhead κεφαλή; Κάτι άλλο σε αυτά τα λεφτά; Να πάω στο Ρεπέλλα; Έχει Manfrotto και με βολεύει γιατί είναι κοντά και στο ξενοδοχείο.

Θα έχω μαζί μου τον AF-S 80-200mm f2.8 και πιθανότατα μια D200. Πιστεύω με αυτό τον συνδυασμό θα φανεί επιτόπου το καλό τρίποδο; :smash:

Αυτά τα λίγα :p

το 055 είναι υπερβολή (και το 190 βολεύει μια χαρά) και η 486 λίγη για λήψεις με κάθετη τη μηχανή. Λυγίζει πραγματικά η μηχανή με τον 80-200 την κεφαλή και πέφτει. Θέλεις καλύτερη κεφαλή. Σίγουρα.

Πάρε με τηλ. να βρεθούμε τώρα που είσαι Θεσσαλονίκη και να σου δώσω τη μηχανή. Σου στέλνω το τηλ. με ΠΜ.

το 055 είναι υπερβολή (και το 190 βολεύει μια χαρά) και η 486 λίγη για λήψεις με κάθετη τη μηχανή. Λυγίζει πραγματικά η μηχανή με τον 80-200 την κεφαλή και πέφτει. Θέλεις καλύτερη κεφαλή. Σίγουρα.

Μόλις έκανα μια δοκιμούλα το προσφάτως αποκτηθέν Cullmann 525 Magnesit (έξω το έχω χρησιμοποιήσει αλλά όχι με τηλεφακούς). Με κεφαλή την Gitzo G1275M (έκκεντρη). Σύστημα, Canon 5D2 + Tamron 70-200/2.8 + Tamron SP AF 1.4x. Βάρος μηχανής-φακού 2.480, στήριξη, ασφαλώς, από το πόδι τριπόδου του φακού (είναι και συνδυασμός με κάποιο μήκος). Κρατάει θέση όπου το σφίξω, ακλόνητο σε landscape, και σε portrait αλλά στην εξτρήμ έκκεντρη portrait θέση (όσοι γνωρίζουν τις κεφαλές αυτές της Gitzo, καταλαβαίνουν) λόγω οριζόντιας απόστασης από την κατακόρυφη του τριπόδου, καταλαβαίνεις τις ταλαντώσεις βλέποντας την εικόνα από το liveview και πρέπει να τις αφήνεις να καταλαγιάζουν πριν τη λήψη.
Μπορώ να ανεβάσω και τρία δείγματα που τράβηξα από τα 3 μέτρα.
Βέβαια η κεφαλή είναι ιδιαίτερη, θα κάνω τη δοκιμή και με την φθηνότερη και συνηθέστερη Benro B-2.

Βέβαια η κεφαλή είναι ιδιαίτερη, θα κάνω τη δοκιμή και με την φθηνότερη και συνηθέστερη Benro B-2.

Επειδή είμαι κάτοχος της Benro, θα θελα πολύ να δω πώς είναι η συμπεριφορά μιας Gitzo σε σύγκριση!

Τελικά η Benro μου είναι η φθηνότερη KS-1. Δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος, δεν κρατάει θέση εκεί που τη σφίγγω σε σύνολο μακρυά και βαριά.

Με λίγα λόγια Βλασίδη προτείνεις χειρότερο τρίποδο και καλύτερη κεφαλή; Πάντως λόγω πιο περιορισμένου budget απ' όσο υπολόγιζα μάλλον δε θα πάρω κάτι, αλλά θα πάω να ρίξω μια ματιά για να ξέρω για το μέλλον.

Βλασίδη θα σε πάρω αύριο :)

Η πρόχειρη δοκιμή μου -και ταυτόχρονη δοκιμή της απόδοσης του Tamron SP 70-200/2.8 με φορεμένο τον τηλεμετατροπέα SP AF 1.4x. Σώμα η Canon 5DmkII. Βάρος του συνδυασμού: 2.480 γραμ.

Σμίκρυνση του καρέ στο f/5.6 -πραγματικό λόγω 1.4x f/8
tripod01.jpg

100% crops:

1. f/2.8 (f/4 πραγματικό), 1/8s
tripod28.jpg

αναμενόμενο ο φακός, στο τέρμα του ζουμ του και ανοικτός και με τον τηλεμετατροπέα φορεμένο, να είναι κάπως μαλακός (βέβαια μιλάμε για 100% κροπ από 21 μεγκαπίξελς)

2. f/5.6 (f/8 πραγματικό), 1/2s
tripod56.jpg

3. f/11 (f/16 πραγματικό), 2s
tripod11.jpg

Όπως βλέπετε ο συνδυασμός τριπόδου/κεφαλής στηρίζει άριστα, δίχως να υποβαθμίζονται πουθενά οι δυνατότητες ανάλυσης του φακού -φαίνεται ακόμη και το ράστερ της εκτύπωσης από τέτοια απόσταση. Μου έκανε εντύπωση η μεγάλη διατήρηση λεπτομέρειας σε f/16 παρά τον φόβο των συμπτωμάτων της περίθλασης.

Όλα τα κροπ είναι από raw, χωρίς πείραγμα καμίας παραμέτρου στην μετατροπή, μόνο ελαφρότατο sharpening 60 radius 1px detail 25, η αποθορυβοποίηση κατεβασμένη στο 15 chroma μόνο (iso100).

Βέβαια η δοκιμή ήταν σε εσωτερικό χώρο (με ξύλινο δάπεδο ωστόσο).
Το ίδιο σύνολο το έχω χρησιμοποιήσει και έξω σε πολύ μεγάλες εκθέσεις, αλλά όχι με τηλεφακούς.
Εδώ είναι έκθεση 300 δευτερολέπτων με τον Sigma 15-30ΕΧ, όπως μπορεί να δει κανείς, το σύνολο έμεινε σταθερότατο για 5 ολόκληρα λεπτά.
6d7411eebc_md.jpg

Last edited: