Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Απάντηση: Τριπόδια..

Για να μπορεί να γίνει το τελευταίο θέλεις και ανάλογη κεφαλή. Εάν πρόκειται για μισόκιλη και πάνω, δύσκολα...

Re: Απάντηση: Τριπόδια..

Για να μπορεί να γίνει το τελευταίο θέλεις και ανάλογη κεφαλή. Εάν πρόκειται για μισόκιλη και πάνω, δύσκολα...

Έτσι όπως το λές.. Εγώ το'χω κλείσει το θέμα τρίποδο + κεφαλή.. Ακριβά μεν αλλά όπως το ήθελα δε.. Τώρα αν το χω χρησιμοποιήσει όσο θα ήθελα αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Re: Τριπόδια..

να ρωτησω κατι και εγω ο ασχετιδης;

θελω να γυρισω βιντεακια....και ψαχνω ενα τριποδο για Nikon D5100 (μεγαλες πιθανοτητες να καταλήξει να είναι και Panasonic GH2 αντι της Nikon).
αλλα το βασικοτερο ειναι να μπορω να το χρησιμοποιησω και ανορθοδοξα ως steadicam (δεν περισσευουν επιπλον χρηματα) με αυτον τον τροπο που είδα πως χρησιμοποιούν αρκετοί (http://www.youtube.com/watch?v=JW6AWmqa8ZM)

χρειαζεται να προσεξω κατι ιδιατερα;
καποιο τεχνικο χαρακτηριστικό;
η απλά να μπορεί να τροποποιηθεί όπως θέλω;

Αν γνωριζει κανεις... τα Velbon, θεωρουνται καλα τριποδα? Και αν ναι, αντιστοιχος συνδυασμος του μανφροτο 190 με την 496RC ποιος θεωρειται? (δηλαδη με τιμη κατω απο τα 200Ε)...

Τελικά αγόρασα το Manfrotto 190CXPRO4 με την κεφαλή Manfrotto ΜΗ 054 Q2 και μαζί αγόρασα και την θήκη Manfrotto MB MBAG70N η οποία είναι τελείως μάπα και θα έπρεπε να δίνεται δωρεάν μαζί με το τρίποδο.
Το τρίποδο φαίνεται αρκετά ελαφρύ και στιβαρό.
Η κεφαλή μου φαίνεται βαριά.

Attachments

• IMG_1617.jpg
    IMG_1617.jpg
    55.1 KB · Views: 324
  • IMG_1620.jpg
    IMG_1620.jpg
    40 KB · Views: 321
  • IMG_1624.jpg
    IMG_1624.jpg
    30.5 KB · Views: 321
  • IMG_1626.jpg
    IMG_1626.jpg
    31.2 KB · Views: 321
  • IMG_1630.jpg
    IMG_1630.jpg
    50.4 KB · Views: 321

Σε γενικές γραμμές τα ελαφριά τρίποδα είναι μια άριστη αγορά για γενική χρήση.
Το ζήτημα είναι να έχεις ένα τρίποδο που θα μπορείς να κουβαλάς χωρίς να δυσανασχετείς.
Έχω 4 τρίποδα διάφορων μεγεθών.
Σε μακρινά ταξίδια έχω μαζί μου ένα μικρούλι επιτραπέζιο (20 εκατοστά)
Σε σοβαρές περιπτώσεις έχω ένα Cullmann 3305 (το έχω περίπου 25 χρόνια και είμαι πολύ ικανοποιημένος αλλά έχει κολλήσει και δεν ξεβιδώνει η κεφαλή η οποία είναι video) και τώρα και το manfrotto 190.
Και ένα ενδιάμεσο manfrotto 718Β έχω πάντα στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου.

Attachments

• IMG_1639.jpg
    IMG_1639.jpg
    53.6 KB · Views: 318
  • IMG_1641.jpg
    IMG_1641.jpg
    56 KB · Views: 317
  • IMG_1669.jpg
    IMG_1669.jpg
    47.3 KB · Views: 316
  • IMG_1672.jpg
    IMG_1672.jpg
    50 KB · Views: 315
  • IMG_1677.jpg
    IMG_1677.jpg
    53.5 KB · Views: 315
Re: Απάντηση: Τριπόδια..

Με γεια.!! Έχεις ένα σύνολο τρίποδο και κεφαλή γύρω στα 2 κιλά και εκτός απο ακραίες συνθήκες θα σε καλύψει παντού.Αν παίρνει και κανά γάντζο στην κεντρική κολώνα θα είσαι κομπλέ.
Η κεφαλή είναι λίγο βαριά αλλά νομίζω ότι τα 2 κιλά στο σύνολο δεν θα είναι πρόβλημα.
Εγώ τις προάλες έκανα 4ωρη φωτογραφική βόλτα και μόνο το τρίποδο δεν με κούρασε (είναι στο 1,5 κιλό αλλά και τα 2 κιλά δεν νομίζω να είναι πρόβλημα).
Καλές λήψεις..!!

Ευχαριστώ....
Δυστυχώς δεν παίρνει γάντζο λόγω Q90.

Μετά από αρκετό ψάξιμο προχώρησα στην αγορά του Cullmann Nanomax 250 CW25.
Ακολουθούν τα τεχνικά στοιχεία (κατά την εταιρεία):

Max height 140 cm
Min height 29 cm
Packed dimension 49 cm
Stativh. eingf. MS 122,5 cm
Max. tripod leg 20mm
Carrying capacity 3 kg
Weight 1050g

Είχα δει από κοντά το 220 στην Γερμανία και η κατασκευή του με είχε αφήσει ικανοποιημένο, εδώ δεν τα έχει κανείς ετοιμοπαράδοτα, οπότε αν δεν τα ξέρεις παίρνεις "γουρούνι στο σακί". Επί πλέον για το συγκεκριμένο μου ζητήθηκαν από συμπατριώτες 59 με παράδοση σε μια εβδομάδα κατόπιν παραγγελίας. Προτίμησα Amazon.de λοιπόν 47 σε μια εβδομάδα στην πόρτα μου με ΕΛΤΑ courier.

Οι καλές εντυπώσεις ξεκίνησαν από την τσάντα μεταφοράς, δεν είναι "καπιτονέ" αλλά το υλικό της είναι χοντρό και δείχνει γερό όπως κι ο ιμάντας

IMG_5219res.jpg

Εξάλλου με ένα κιλό βάρος δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο. Βγάζοντας το από την τσάντα, είναι αρκετά μαζεμένο και τα υλικά δείχνουν ποιοτικά με καλή αίσθηση αφής

IMG_5197res.jpgIMG_5198res.jpg

εδώ σε πλήρη έκταση

IMG_5211res.jpg

κι εδώ με την κολόνα να έχει μείνει μισή, στα χαμηλά

IMG_5200res.jpg

εδώ φαίνεται η κεφαλή καθώς και ο τρόπος που ρυθμίζονται τα πόδια, σε δυο μόνο θέσεις αντί των "συνηθισμένων" τριών, με πολύ θετικό όμως αντίκτυπο στην σταθερότητα

IMG_5206res.jpgIMG_5203res.jpg

και μια λεπτομέρεια που μου άρεσε (ίσως είναι τα περισσότερα έτσι, αλλά δεν το έχω ξαναδεί - μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα τα φθηνά hama κ.λ.π.). Η βάση γρήγορης απασφάλισης σφίγγει με νόμισμα ή με αναδιπλούμενο κοχλία)

IMG_5212res.jpg

Η σταθερότητα με την Pen είναι υπέραρκετή, πιστεύω ότι χαλαρά κάνει για οποιαδήποτε entry level DSLR με "λογικό" φακό. Η Ποιότητα χειρισμών κεφαλή, κοχλίες, κλιπς ποδαρικών κ.λ.π. πολύ καλή, όλα δουλεύουν γλυκά και προοδευτικά με εξαίρεση το κοχλιάκι που ρυθμίζει την οριζόντια ή κάθετη θέση της μηχανής, το οποίο θέλει αρκετό σφίξιμο για να μπλοκάρει, σαν διακόπτης on -off. Για όποιον δεν συμπαθεί τις κεφαλές αυτού του τύπου υπάρχει και με κεφαλή μπίλιας. Το ύψος που φθάνει (140) μου πέφτει βολικό, και το κυριότερο δεν είναι "θεωρητικό", δηλαδή δεν έχουμε τζόγους και τραμπαλίσματα - άμα πιάσει κανένας τρελοαέρας θα επανέλθω. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας γάντζος στην κολόνα θα βοηθούσε. Η εταιρία είναι Γερμανική (η κατασκευή Κινέζικη) και προσφέρεται 10 χρόνια εγγύηση που μάλλον δεν θα την χρειαστώ...

μμμμ, το κοιτούσα κι εγώ στο amazon.de πριν μερικές μέρες. Και μάλιστα αυτό κι όχι το μικρότερο με την κεφαλή μπίλια διότι το θέλω κυρίως για βιντεολήψεις τώρα που το slik έχει κάποιο πρόβλημα στο κλείδωμα των ποδιών του. Ομως αλήθεια δείχνει να είναι αρκούντως σταθερό Δημήτρη;

Θα μπορούσες να στήσεις τη μηχανή πάνω στο τριπόδι, να τη βάλεις σε LV και να μεγενθύνεις 3χ ή 5χ την εικόνα ώστε να δούμε αν κουνιέται κατά την εστίαση ; είναι ομαλή η κίνηση της κεφαλής προς τα δεξιά κι αριστερά ή έχει "δόντι" ;

Βλάση πιστεύω ότι η έκδοση με την μπίλια + χειρολαβή θα σε βολέψει περισσότερο: http://www.amazon.de/Cullmann-Nanom...DDQW/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1336202943&sr=8-1 αλλά θα κάνω μια δοκιμή και θα τα πούμε πάλι...

Edit: εδώ http://www.cullmann.de/en/detail/id/nanomax-250-cb10.html φαίνεται καλύτερα, είναι με πλάκα γρήγορης απασφάλισης και τριπλό αλφάδι

Last edited:

Καλημέρα,

όχι δεν με κατάλαβες. Εγώ στα μικρά τριπόδια προτιμώ την κεφαλή βίντεο ή τύπου βίντεο από τις μπίλιες. Γιατί όλο και κάποια βιντεοκάμερα θα βάλω επάνω ή θα τραβήξω και κάποιο μικρό βίντεο με τη μικρή dslr.

Όμως επειδή συνήθως τραβώ θέματα σε μακρινή απόσταση άρα τραβώ με τηλεφακό ή με μεσαίο ζουμ. Γι αυτό και θέλω κάτι που να μπαίνει σε τσάντα καμπίνας αεροπλάνου, αλλά και να είναι σταθερό στη λήψη από μεσαίες αποστάσεις. Γι αυτό και ρωτώ να δω τί κάνει μια μικρή μηχανή πάνω σε αυτό το τριπόδι, όταν κάνουμε μεγέθυνση κατά την εστίαση. Αν είναι καλή η κεφαλή και δεν κουνά τότε το βίντεο θα προκύψει αξιοπρεπές. Αλλιώς θα είναι σαν όλα αυτά τα χάλια που τραβά ο περισσότερος κόσμος στο χέρι.

Φαίνεται πάντως ότι έκανες καλή αγορά.

Λοιπόν η δοκιμή που λέγαμε δεν απέδωσε. Η κίνηση δεξιά-αριστερά είναι μεν ομαλή, αλλά όχι για λήψη βίντεο. Ίσως χρειάζεται κάτι πιο ειδικό με teflon ή... δεν ξέρω τι άλλο.

Last edited:

Θα ήθελα τη γνώμη σας για ένα τρίποδο που μαζί με τη κεφαλή να στοιχίζει κάτω από 200
Το θέλω αποκλειστικά για βίντεο. Με ενδιαφέρει η ομαλή κίνηση της κάμερας.

Έχω έναν Cullmann αρχαό (τον 3130) βαρύ για φωτογραφία που δε βλέπω να μπορεί να αλλάξει κεφαλή.

Έχω ίδιο Rollei branded και το πήρα από media markt 12 , κρατάει Pen με pancake άνετα!

Πεν με πανκεικ ειναι κατω απο 500 γραμμαρια ετσι? Αρα θα κανει και για την G1 me τον 15-45 που ειναι λιγο παραπανω.
Εγω ελπιζω να κραταει και μια μικρη dlsr με ενα μεσαιο ζουμ, η μια μεσαια dslr με εναν μισοκιλο φακο μαξιμουμ, δηλαδη κατω απο 1.5 κιλο.
Παντως θα το παρω για δοκιμη. Η ιδεα του γοριλα ποδ ειναι καλη. Καπου θα χρειαστει.