Re: Τριπόδια..
Μετά από αρκετό ψάξιμο προχώρησα στην αγορά του
Cullmann Nanomax 250 CW25.
Ακολουθούν τα τεχνικά στοιχεία (κατά την εταιρεία):
Max height 140 cm
Min height
29 cm
Packed dimension 49 cm
Stativh. eingf. MS 122,5 cm
Max. tripod leg 20mm
Carrying capacity 3 kg
Weight
1050g
Είχα δει από κοντά το 220 στην Γερμανία και η κατασκευή του με είχε αφήσει ικανοποιημένο, εδώ δεν τα έχει κανείς ετοιμοπαράδοτα, οπότε αν δεν τα ξέρεις παίρνεις "γουρούνι στο σακί". Επί πλέον για το συγκεκριμένο μου ζητήθηκαν από συμπατριώτες
59 με παράδοση σε μια εβδομάδα κατόπιν παραγγελίας. Προτίμησα Amazon.de λοιπόν
47 σε μια εβδομάδα στην πόρτα μου με ΕΛΤΑ courier.
Οι καλές εντυπώσεις ξεκίνησαν από την τσάντα μεταφοράς, δεν είναι "καπιτονέ" αλλά το υλικό της είναι χοντρό και δείχνει γερό όπως κι ο ιμάντας
Εξάλλου με ένα κιλό βάρος δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο. Βγάζοντας το από την τσάντα, είναι αρκετά μαζεμένο και τα υλικά δείχνουν ποιοτικά με καλή αίσθηση αφής

εδώ σε πλήρη έκταση
κι εδώ με την κολόνα να έχει μείνει μισή, στα χαμηλά
εδώ φαίνεται η κεφαλή καθώς και ο τρόπος που ρυθμίζονται τα πόδια, σε δυο μόνο θέσεις αντί των "συνηθισμένων" τριών, με πολύ θετικό όμως αντίκτυπο στην σταθερότητα

και μια λεπτομέρεια που μου άρεσε (ίσως είναι τα περισσότερα έτσι, αλλά δεν το έχω ξαναδεί - μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα τα φθηνά hama κ.λ.π.). Η βάση γρήγορης απασφάλισης σφίγγει με νόμισμα ή με αναδιπλούμενο κοχλία)
Η σταθερότητα με την Pen είναι υπέραρκετή, πιστεύω ότι χαλαρά κάνει για οποιαδήποτε entry level DSLR με "λογικό" φακό. Η Ποιότητα χειρισμών κεφαλή, κοχλίες, κλιπς ποδαρικών κ.λ.π. πολύ καλή, όλα δουλεύουν γλυκά και προοδευτικά με εξαίρεση το κοχλιάκι που ρυθμίζει την οριζόντια ή κάθετη θέση της μηχανής, το οποίο θέλει αρκετό σφίξιμο για να μπλοκάρει, σαν διακόπτης on -off. Για όποιον δεν συμπαθεί τις κεφαλές αυτού του τύπου υπάρχει και με κεφαλή μπίλιας. Το ύψος που φθάνει (140) μου πέφτει βολικό, και το κυριότερο δεν είναι "θεωρητικό", δηλαδή δεν έχουμε τζόγους και τραμπαλίσματα - άμα πιάσει κανένας τρελοαέρας θα επανέλθω. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας γάντζος στην κολόνα θα βοηθούσε. Η εταιρία είναι Γερμανική (η κατασκευή Κινέζικη) και προσφέρεται 10 χρόνια εγγύηση που μάλλον δεν θα την χρειαστώ...