Re: Απάντηση: Τριπόδια..
Έχω αγοράσει τρεις φορές αλουμινένιο 190 (2008, 2010, 2014 το νέο) και έχω δουλέψει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν 2 χρόνια, με το αλουμινένιο 055. Μπορώ να πω ότι και τα δυο (190/055) είναι εμπνευσμένες σχεδιάσεις. Δηλαδή προτιμάς να δουλεύεις με αυτές τις δυο σειρές της manfrotto παρά με ανταγωνιστικά προιόντα. Εύχρηστα και πολύ καλοκατασκευασμένα. Η διαφορά τους είναι στο θέμα της φυσικής τους διάστασης πριν σηκωθεί δηλαδή η κεντρική κολώνα. Για μένα που είμαι 1,69 στο ύψος η διαφορά είναι μικρή, μπορώ να ζήσω άνετα χωρίς το πιο ψηλό τριπόδι. Όμως καταλαβαίνω εύκολα τη διαφορά στο βάρος και στον όγκο όταν πρόκειται να το κουβαλήσω στην πλάτη και στο χέρι. Ουσιαστικά οι μεγαλύτερες διαστάσεις του και το βάρος του με απέτρεψαν να το μεταφέρω με οτιδήποτε άλλο εκτός από το αυτοκίνητο. Και το λέω εγώ που κάθε μέρα κουβαλώ στην πλάτη μου 5,5 κιλά είτε βαδίζοντας, είτε με ποδήλατο, είτε με αυτοκίνητο, είτε με αεροπλάνο.
Με βαριά μηχανή και βαρύ φακό (σύνολο 2,5 κιλά ή περισσότερο) και μεγάλες εκθέσεις δεν είδα διαφορές που να φαίνονται στη φωτογραφία. Πιστεύω ότι περισσότερες διαφορές θα δει κάποιες από τις κεφαλές που θα βάλει πάνω, παρά από τα τριπόδια. Οι κεφαλές της manfrotto δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τα τριπόδια. Εχω δοκιμάσει και αγοράσει τις 486, 496, και δοκιμάσει τις 410 και ΜΗΧΠΡΟ 2 . Οι δυο πρώτες είναι πολύ εύκολες κεφαλές μπάλας, αλλά αδυνατούν να κρατήσουν ένα τηλεζουμ 2.8 σε κάθετη θέση (portrait) για μεγάλες εκθέσεις διότι η μηχανή γλυστρά στο πλακάκι. Η 410 είναι εξαιρετική κεφαλή, αλλά αργή, πολύ αργή για μένα. Η ΜΗΧΠΡΟ 2 είναι σαφώς καλύτερη κεφαλή μπάλας αλλά σαφώς πιο ακριβή από τις 486/496.
Δούλεψα με το carbon 190 λίγο, όχι περισσότερο από 16-18 ώρες σε ένα τριήμερο, περισσότερο στο ύπαιθρο. Επομένως η εμπειρία μου δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με των άλλων. Θεωρώ όμως ότι είναι πιο στιβαρό τριπόδι από όλα τα αλουμινένια 190/055 και η διαφορά του στην οπτική απόδοση θα φανεί όταν θα δυσκολέψει η κατάσταση. Το πιστεύω παρότι δεν το είδα στην πράξη λόγω της περιορισμένης χρήσης και μάλιστα σε καλές συνθήκες λήψης.
Ανακεφαλαιώνοντας όλα τα Manfrotto είναι τριπόδια για να τα χρησιμοποιήσεις κι όχι για να λες ότι έχεις τριπόδι. Η διαφορά στα αλουμινένια 190 είναι στην ευχρηστία κι όχι στην απόδοση ή τουλάχιστον εγώ δεν την έχω δει. Διαφορά μεταξύ των 055/190 δεν είδα, δεν διαπίστωσα, αλλά μπορεί να υπάρχει διαφορά με μεγαλύτερες μηχανές ή να ήταν απαραίτητο το μεγαλύτερο ύψος αν εγώ ήμουν πιο ψηλός (π.χ. σαν τον Τηνιακό). Το 190 carbon δείχνει αν όχι πιο στιβαρό, πάντως σίγουρα πιο νεκρό από όλα τα άλλα. Συστήνεται ανυπερθέτως.
Για κεφαλές, αν κάποιος θέλει να δουλέψει μάκρο ή με τηλεφακό θα δώσει περισσότερα χρήματα για κεφαλή από όσα για το τριπόδι. Και η καλή κεφαλή θα του τα επιστρέψει πίσω. Αν η μηχανή είναι ελαφριά και τα εστιακά μήκη μεσαία κι όχψι ακραία, τότε και μια φθηνή κεφαλή της manfrotto θα τον καλύψει.