Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Re: samsung nx1

Πλυν της τιμής σε βάρος τη διαφορά θα έχεις;
.. πλέον δεν πλησιάζω αλουμινίου....

Τελικά ακύρωσα, και την κάρτα και το τριπόδι. Σκέφτομαι να πάρω ένα αλουμινίου Manfrotto με την παραπάνω κεφαλή.

Εκδηλώσεις τραβάει ο Δημήτρης νομίζω, φωτογραφίες και βίντεο. Το αλουμινίου είναι ακλόνητο σε κόσμο.
Αν είναι να παίρνει τα όρη και τα βουνά, σαφώς και το carbon υπερέχει.

To VANGUARD Alta Pro 283CT έχει 1,7 κιλά και η κεφαλή Manfrotto MHXPRO-3W 1 κιλό, σύνολο 2,7 κιλά. Σκέφτομαι για το Manfrotto Tripod MK055XPRO3-3W το οποίο έχει βάρος 3,5 κιλά. Δηλαδή 800 γραμμάρια επιπλέον. Όταν θέλω να πάω κάπου χωρίς μεγάλο βάρος έχω και το μικρό Gitzo G 01 το οποίο έχει βάρος μόλις 890 γραμμάρια

1023306.jpg

Το Manfrotto Tripod MK055XPRO3-3W πωλείται εδώ στην Ελλάδα στα 280, όσο και στο Amazon.de. Το Amazon.it το έχει 246. Υπάρχει βέβαια και μεταχειρισμένο στα warehousedeals του Amazon.de στα 227, που με το 10% γίνεται 204,30. Αξίζει για τέτοια διαφορά να πάρω μεταχειρισμένο;

Απάντηση: Τριπόδια..

Καλησπέρα πρέπει να αποκτήσω ενα τρίποδο και θα ήθελα την γνώμη σας καταρχήν θα το χρησιμοποιήσω με την Α6000 & RX100 με ενδιαφέρει για βιντεο και φωτογραφία, δεν είμαι επαγγελματίας , εχω καταλήξει στο παρακάτω για all around χρήση αλλά δεν ξέρω αν η κεφαλή του είναι οκ για βίντεο, έχω και μια απορία σχετικά με το αλουμίνιο & carbon εκτός του υλικού-βαρους ποια ειναι η σημαντική διαφορά που έχουν και τα carbon έχουν χ2 τιμή.

http://www.amazon.de/gp/product/B00ZG9OSVM

Ευχαριστώ εκ των προτερων για την βοηθεια.

Επουσιώδη σημαδάκια λέει, σιγά τα ωά. Στο τρίποδο είναι όχι σε οθόνη.
Και μπορεί ούτε σημαδάκια να μην είναι και απλά να έχει ελάχιστα ίχνη χρήσης ή και τίποτα από αυτά.

204 είναι φοβερή τιμή. Με το 10% συμφέρει τώρα πολύ.

Αχαχχχ, πωνάει... Το θέλω...

Πάλι of topic, ο καθένας με τον πόνο του... To Manfrotto MK190XPRO3-3W με το Manfrotto MK055XPRO3-3W έχουν διαφορές μόνο στο μήκος και στο βάρος, λειτουργικά δεν έχουν άλλες διαφορές;

Λειτουργικά ο τρόπος που ο κάθετος άξονας μπαίνει σε οριζόντια θέση είναι πιο εξελιγμένος και έξυπνος στο 055, που είναι και το νεότερο μοντέλο.
Είναι και μεγαλύτερο και πιο σταθερό, οι σφιγκτήρες καλύτεροι, η επένδυση στο πόδι που πιιάνεις πιο ποιοτική, συνολικά καλύτερο σε όλους τους τομείς.

To 055 να πάρεις.

Στη ελληνική αντιπρόσωποι μου είπαν ότι είναι ακριβώς τα ίδια ποιοτικά και λειτουργικά με διαφορά στο βάρος και στο ύψος. Η φθηνότερη τιμή για το 055 είναι στα 260 -καινούργιο από Ελλάδα - και το 190 στα 217 - like new amazon. Είμαι είδη εκτός budget, μάλλον θα πάω για το δεύτερο...

Απάντηση: Re: samsung nx1

Στη ελληνική αντιπρόσωποι μου είπαν ότι είναι ακριβώς τα ίδια ποιοτικά και λειτουργικά με διαφορά στο βάρος και στο ύψος. Η φθηνότερη τιμή για το 055 είναι στα 260 -καινούργιο από Ελλάδα - και το 190 στα 217 - like new amazon. Είμαι είδη εκτός budget, μάλλον θα πάω για το δεύτερο...

Έχω το Manfrotto MT190CXPRO4 και θα συμφωνήσω σε ότι σου είπε η αντιπροσωπεία…
Δεν υπάρχει διαφορά σε ποιότητα μόνο στο βάρος και στο ύψος.
Αν πάς από κοντά θα σου κάνουν καλύτερη τιμή.
Επίσης με την Canon 5D και φορεμένο τον 70-200 f2.8 σε οριζόντια διάταξη η κεντρική κολώνα το τρίποδο δεν έχει κανένα πρόβλημα…
Αν έχεις βαρύτερο εξοπλισμό πάρε το 55 αν όχι νομίζω ότι σε καλύπτει το 190….
Εδώ έχω κάνει και μια παρουσίαση του 190..

http://avclub.gr/forum/showthread.php/9893-Τριπόδια/page98

Δεν είναι όλα τα 190 ίδια.
Από το 2013 και μετά ο σχεδιασμός των 190 άλλαξε ώστε να είναι ίδιος με τη σειρά 055.

Αν βλέπεις 190 σε προσφορά amazon, θα πρέπει να προσέξεις ποιας χρονιάς 190 είναι.
Κι εγώ έχω πάρει σε προσφορά από το amazon 190 carbon σε πολύ καλή τιμή, αλλά εν γνώσει μου ότι ήταν του παλιού σχεδιασμού και όχι όπως είναι του 055 που επίσης έχω.

Η αντιπροσωπεία μπορεί να σου απαντάει σωστά, αλλά εσύ πρέπει να προσέξεις ποιας χρονιάς 190 αγοράζεις σε προσφορά από το amazon, πριν ή μετά το 2013.

Tα δικά μου σχόλια αφορούσαν την προ 2013 σειρά 190, υποθέτοντας ότι αυτής της σειράς είναι το τρίποδο της προσφοράς.

Απάντηση: Τριπόδια..

Δεν είναι όλα τα 190 ίδια.
Από το 2013 και μετά ο σχεδιασμός των 190 άλλαξε ώστε να είναι ίδιος με τη σειρά 055.

Αν βλέπεις 190 σε προσφορά amazon, θα πρέπει να προσέξεις ποιας χρονιάς 190 είναι.
Κι εγώ έχω πάρει σε προσφορά από το amazon 190 carbon σε πολύ καλή τιμή, αλλά εν γνώσει μου ότι ήταν του παλιού σχεδιασμού και όχι όπως είναι του 055 που επίσης έχω.

Η αντιπροσωπεία μπορεί να σου απαντάει σωστά, αλλά εσύ πρέπει να προσέξεις ποιας χρονιάς 190 αγοράζεις σε προσφορά από το amazon, πριν ή μετά το 2013.

Tα δικά μου σχόλια αφορούσαν την προ 2013 σειρά 190, υποθέτοντας ότι αυτής της σειράς είναι το τρίποδο της προσφοράς.

Πρώτα άλλαξε η σειρά 190 το 2013 και μετά άλλαξε η σειρά 055 το 2014…

Re: Απάντηση: Τριπόδια..

Σωστά, Οκτώβριο 2013 το 190 και Μάρτιο 2014 το 055, με έξι μήνες διαφορά, ανανεώθηκαν και οι δύο σειρές υιοθετώντας τον ίδιο σχεδιασμό και τρόπο λειτουργίας.

Αυτό που πρέπει να προσέξει επομένως ο Δημήτρης στο δίλημμά του είναι αν η σύγκριση τιμών που κάνει στις προσφορές που βρίσκει αφορούν 055 και 190 τελευταίας γενιάς, και όχι το ένα τελευταίας και το άλλο προηγούμενης γενιάς.

Συνήθως οι δελεαστικές τιμές, ειδικά σε carbon, αφορούν τρίποδα της προηγούμενης γενιάς. Έτσι έγινε με μένα και κατέληξα να έχω τελευταίας γενιάς 055 αλουμινένιο και προηγούμενης γενίας 190 carbon σε παραπλήσια τιμή και τα δύο λόγω διαφορετικής γενιάς.

Re: Απάντηση: Τριπόδια..

Έχω αγοράσει τρεις φορές αλουμινένιο 190 (2008, 2010, 2014 το νέο) και έχω δουλέψει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν 2 χρόνια, με το αλουμινένιο 055. Μπορώ να πω ότι και τα δυο (190/055) είναι εμπνευσμένες σχεδιάσεις. Δηλαδή προτιμάς να δουλεύεις με αυτές τις δυο σειρές της manfrotto παρά με ανταγωνιστικά προιόντα. Εύχρηστα και πολύ καλοκατασκευασμένα. Η διαφορά τους είναι στο θέμα της φυσικής τους διάστασης πριν σηκωθεί δηλαδή η κεντρική κολώνα. Για μένα που είμαι 1,69 στο ύψος η διαφορά είναι μικρή, μπορώ να ζήσω άνετα χωρίς το πιο ψηλό τριπόδι. Όμως καταλαβαίνω εύκολα τη διαφορά στο βάρος και στον όγκο όταν πρόκειται να το κουβαλήσω στην πλάτη και στο χέρι. Ουσιαστικά οι μεγαλύτερες διαστάσεις του και το βάρος του με απέτρεψαν να το μεταφέρω με οτιδήποτε άλλο εκτός από το αυτοκίνητο. Και το λέω εγώ που κάθε μέρα κουβαλώ στην πλάτη μου 5,5 κιλά είτε βαδίζοντας, είτε με ποδήλατο, είτε με αυτοκίνητο, είτε με αεροπλάνο.

Με βαριά μηχανή και βαρύ φακό (σύνολο 2,5 κιλά ή περισσότερο) και μεγάλες εκθέσεις δεν είδα διαφορές που να φαίνονται στη φωτογραφία. Πιστεύω ότι περισσότερες διαφορές θα δει κάποιες από τις κεφαλές που θα βάλει πάνω, παρά από τα τριπόδια. Οι κεφαλές της manfrotto δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τα τριπόδια. Εχω δοκιμάσει και αγοράσει τις 486, 496, και δοκιμάσει τις 410 και ΜΗΧΠΡΟ 2 . Οι δυο πρώτες είναι πολύ εύκολες κεφαλές μπάλας, αλλά αδυνατούν να κρατήσουν ένα τηλεζουμ 2.8 σε κάθετη θέση (portrait) για μεγάλες εκθέσεις διότι η μηχανή γλυστρά στο πλακάκι. Η 410 είναι εξαιρετική κεφαλή, αλλά αργή, πολύ αργή για μένα. Η ΜΗΧΠΡΟ 2 είναι σαφώς καλύτερη κεφαλή μπάλας αλλά σαφώς πιο ακριβή από τις 486/496.

Δούλεψα με το carbon 190 λίγο, όχι περισσότερο από 16-18 ώρες σε ένα τριήμερο, περισσότερο στο ύπαιθρο. Επομένως η εμπειρία μου δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με των άλλων. Θεωρώ όμως ότι είναι πιο στιβαρό τριπόδι από όλα τα αλουμινένια 190/055 και η διαφορά του στην οπτική απόδοση θα φανεί όταν θα δυσκολέψει η κατάσταση. Το πιστεύω παρότι δεν το είδα στην πράξη λόγω της περιορισμένης χρήσης και μάλιστα σε καλές συνθήκες λήψης.

Ανακεφαλαιώνοντας όλα τα Manfrotto είναι τριπόδια για να τα χρησιμοποιήσεις κι όχι για να λες ότι έχεις τριπόδι. Η διαφορά στα αλουμινένια 190 είναι στην ευχρηστία κι όχι στην απόδοση ή τουλάχιστον εγώ δεν την έχω δει. Διαφορά μεταξύ των 055/190 δεν είδα, δεν διαπίστωσα, αλλά μπορεί να υπάρχει διαφορά με μεγαλύτερες μηχανές ή να ήταν απαραίτητο το μεγαλύτερο ύψος αν εγώ ήμουν πιο ψηλός (π.χ. σαν τον Τηνιακό). Το 190 carbon δείχνει αν όχι πιο στιβαρό, πάντως σίγουρα πιο νεκρό από όλα τα άλλα. Συστήνεται ανυπερθέτως.

Για κεφαλές, αν κάποιος θέλει να δουλέψει μάκρο ή με τηλεφακό θα δώσει περισσότερα χρήματα για κεφαλή από όσα για το τριπόδι. Και η καλή κεφαλή θα του τα επιστρέψει πίσω. Αν η μηχανή είναι ελαφριά και τα εστιακά μήκη μεσαία κι όχψι ακραία, τότε και μια φθηνή κεφαλή της manfrotto θα τον καλύψει.

Re: Τριπόδια..

Έχεις δίκιο Γιάννη, το γαλλικό amazon είχε το 190 με κεφαλή μπίλιας περίπου 140 αν θυμάμαι καλά αλλά δεν ήταν το 190pro το οποίο έχει τη εκτεινώμενη κάθετα κολόνα. Αυτό μου το είπαν να το προσέξω και στην αντιπροσωπία. Έχω λοιπόν 4 επιλογές, 2 Manfrotto MK055XPRO3-3W, μεταχειρισμένο (good) από Amazon στα 250 περίπου με μεταφορικά και καινούργιο από ελληνικό κατάστημα στα 260 , μετά από διαπραγμάτευση, και 2 Manfrotto MK190XPRO3 -3W, ένα μεταχειρισμένο (like new) από Amazon στα 217 και καινούργιο από ελληνικό κατάστημα στα 245 (ουφ τα έγραψα). Το θέμα είναι, αξίζει να δώσω παραπάνω για το 55, η διαφορά είναι 183cm και αντέχει 8kg βάρος σε αντίθεση με το 190 που είναι 173cm και 6kg. Από το φθηνότερο στο ακριβότερο η διαφορά είναι 50 περίπου.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ευχαριστώ πολύ Βλάση, όπως και τον Γιάννη, η βοήθεια σας είναι πάρα πολύ σημαντική.

XPRO ονομάζεται και το 190 της προηγούμενης γενιάς, από κει ξεκινά το μπέρδεμα.

Και στο προηγούμενης γενιάς ο κεντρικός άξονας εκτείνεται και οριζόντια, αλλά με άλλον τρόπο.

TYsMTV.jpg

jSKxhM.jpg

EIsBGM.jpg

F5EbJJ.jpg

Υποδοχή "easy link" στο νέας γενιάς:
t8PXS1.jpg

t560x470_055_unlimited_creativity_slide_1.jpg

Αριστερά προηγούμενης γενιάς, δεξιάς νέας γενιάς:
2LmKT3.jpg

Αριστερά νέας γενιάς, δεξιά προγούμενης γενιάς:
RcRr7u.jpg

Last edited:

Manfrotto 324 RC2
1519701.jpg

Aυτήν την κεφαλή έχω βάλει στο μάτι. Δεν είναι ακριβή. Γύρω στα 100 ευρώ. Τη δούλεψα σε τρίποδο φίλου και με βόλεψε πάρα πολύ!