Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Απάντηση: Τριπόδια..

Στο e-shop βρηκα φθηνα τριποδα και ειναι στα χρηματα που θελεις ,εκει πηρα και το δικο μου ,που για τα λεφτα που εδωσα ειναι μια χαρα,σιγουρα αυτα που παρουσιασαν τα παιδια ειναι τα καλυτερα αλλα ειναι ακριβα
http://www.e-shop.gr/sort_search.phtml?stuff=%D4%D1%C9%D0%CF%C4%C1&x=11&y=6

Re: Τριπόδια..

Φίλοι μου, ειδικά εσείς με slr (γιατί για κόμπακτ των 200 γραμμαρίων δεν τίθεται θέμα), το τρίποδο το θέλουμε για να βγάζουμε απολύτως ακλόνητα φωτογραφίες έστω με τον ελαφρύ φακό μας, ας πούμε με ένα σύνολο βάρους 1000-1200 γραμμαρίων. Πολλά από τα φθηνά τρίποδα της αγοράς δεν ανταποκρίνονται ούτε καν σε αυτή τη βασικότατη ανάγκη, επομένως, δεν υπάρχει λόγος να ξοδευτεί κάποιος να τα αγοράσει. Τούτο δεν σημαίνει πως μόνο ακριβά έχει νόημα να αγοράσει κανείς, κάθε άλλο, η ανωτέρω προδιαγραφή δεν είναι δα και δύσκολο να καλυφθεί και από ένα φθηνό μεν, σοβαρό δε τρίποδο.
Τώρα εάν έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις, βαρείς τηλεφακούς 200ρηδες και 300ρηδες, λήψεις πολλών δευτερολέπτων, με αέρα κλπ, ε, εκεί πρέπει να στάξουμε ένα ελάχιστο ποσό.

Θέλω να πάρω ένα Manfrotto, αλλά αργότερα όταν θα έχω λεφτά πολλά.Έχω ένα παλιότερο alpha κάτι, μου αρκεί προς το παρόν.Αν θες κάτι σε 20-30 ευρώ μάλλον εκεί σε βλέπω ή αυτό που έχει ο Βασίλης...Για άλλα αργότερα...:grinning-smiley-043
Υ.Γ. το Gorillapod μου φαίνεται περισσότερο σαν fun και όχι για σοβαρά πράγματα.Σίγουρα όχι το μοναδικό τρίποδο που θα έχεις.

Last edited:

Φίλοι μου, ειδικά εσείς με slr (γιατί για κόμπακτ των 200 γραμμαρίων δεν τίθεται θέμα), το τρίποδο το θέλουμε για να βγάζουμε απολύτως ακλόνητα φωτογραφίες έστω με τον ελαφρύ φακό μας, ας πούμε με ένα σύνολο βάρους 1000-1200 γραμμαρίων. Πολλά από τα φθηνά τρίποδα της αγοράς δεν ανταποκρίνονται ούτε καν σε αυτή τη βασικότατη ανάγκη, επομένως, δεν υπάρχει λόγος να ξοδευτεί κάποιος να τα αγοράσει. Τούτο δεν σημαίνει πως μόνο ακριβά έχει νόημα να αγοράσει κανείς, κάθε άλλο, η ανωτέρω προδιαγραφή δεν είναι δα και δύσκολο να καλυφθεί και από ένα φθηνό μεν, σοβαρό δε τρίποδο.
Τώρα εάν έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις, βαρείς τηλεφακούς 200ρηδες και 300ρηδες, λήψεις πολλών δευτερολέπτων, με αέρα κλπ, ε, εκεί πρέπει να στάξουμε ένα ελάχιστο ποσό.
+10 αλλά τι κάνουμε όταν ο προϋπολογισμός μας είναι 20 μέχρι 50 ευρώ;Δεν έχω συναντήσει πιό λεπτομερές και κατατοπιστικό νήμα (μπράβο Βλάση που το άρχισες,Μπράβο σε Nilo,send,κα για τις πληροφορίες και φωτογραφίες)...:grinning-smiley-043

Άν κατάλαβα καλά για να αντέξει 1-1,5 κιλό που είναι οι δικές μου ανάγκες θα πρέπει να έχει αντοχή για τουλάχιστον 4-5. Οπότε όσο λένε έως 1kgr απορίπτονται χωρίς σκέψη.
Απο αυτά που μου πρότειναν τα παιδιά ξεχώρισα τα εξής

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.568916

http://www.imagenius.gr/velbon-%D4%F1%DF%F0%EF%E4%EF-cx440-145cm-p-392.html

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.568905

Το velbon μου φαίνετε πιό σταθερο πάντως...

Απάντηση: Re: Τριπόδια..

Αν θες κατι καλο (οσο γινεται) και φτηνο , παρε τουλαχιστον κατι απο εδω...
http://www.imagenius.gr/Τρίποδα-c-59_72.html

Δοκιμασμενα και καλα, το καλυτερο απο αυτα ειναι φυσικα ειναι το 686 (80 ευρω).

:grandpa:το Velbon cx-560 το εχει 52 ευρω + μεταφορικα ενω στο e-shop 39 ευρω και εαν εχει καταστημα στην περιοχη σου χωρις μεταφορικα και με αντικαταβολη(για επαρχια) οποτε ειναι μια σεβαστη διαφορα (για το συγκεκριμενο παντα) 13+11κουριερ=24ευρω !!

Απάντηση: Τριπόδια..

παιδιά δεν είναι μόνο η αντοχή σαν βάρος.... και ένα τρίποδο των 20 ευρώ μπορεί να σηκώσει 2 κιλά και παραπάνω.

Το θέμα είναι η διανομή του βάρους: Αλλο είναι τα δύο κιλά να προέρχονται από την μηχανή συν ένα πολύ κοντό φακό και άλλο τα δύο κιλά να προέρχονται από την μηχανή συν ένα φακό 30+ πόντους. Εκεί είναι το πρόβλημα- λόγω μοχλού, κάνει παλάντζο. Πολύ παλάντζο. Εκεί χρειάζονται οι στιβαρές κεφαλές και τα τρίποδα. Αν δεν έχετε μακρείς φακούς μην δώσετε πολλά λεφτά για τρίποδο.

Ευχαριστώ πολύ Βλασση αλλα δεν είναι απαραίτητο. Το Σ/Κ είχα πάει σπίτι μου Αθηνα και ένας γνωστός μας είχε φέρει ένα τρίποδο μαζί στο αμάξι (ενα manfrotto δεν θυμάμαι μοντέλο) και το δοκίμασα. Είναι μεγάλη διαφορα είναι η αλήθεια αλλα δεν ψάχνω για κάτι τέτοιο. Γιαυτο μου άρεσε και το γοριλάκι γιατί είναι πολύ ευέλικτο. Θα πάω μία βόλτα στην αγορά με την μηχανή παραμάσχαλα να δοκιμάσω στην πράξη όσα δω και θα αναφέρω αποτελέσματα το απόγευμα!

Ευχαριστώ πολύ Βλασση αλλα δεν είναι απαραίτητο. Το Σ/Κ είχα πάει σπίτι μου Αθηνα και ένας γνωστός μας είχε φέρει ένα τρίποδο μαζί στο αμάξι (ενα manfrotto δεν θυμάμαι μοντέλο) και το δοκίμασα. Είναι μεγάλη διαφορα είναι η αλήθεια αλλα δεν ψάχνω για κάτι τέτοιο. Γιαυτο μου άρεσε και το γοριλάκι γιατί είναι πολύ ευέλικτο. Θα πάω μία βόλτα στην αγορά με την μηχανή παραμάσχαλα να δοκιμάσω στην πράξη όσα δω και θα αναφέρω αποτελέσματα το απόγευμα!

Εχω και το Slik.

Στην αρχή δεν ήμουν ικανοποιημένος στις μεγάλες εκθέσεις και με βαρείς φακούς. Πλέον όμως έμαθα να το χειρίζομαι καλύτερα (του πήρα τον αέρα), και με καθρέφτη πάνω ή χρονοδιακόπτη και φακό κάτω από 300άρη τα πάει καλά. Φαντάζομαι όμως ότι αυτό με τα δυο σπασίματα και όχι τα τρία θα είναι πιο σταθερό (αλλά και πιο μακρύ διπλωμένο). Κι όλα αυτά με τη μηχανή σε landscape mode όχι portrait. (δηλ. όχι όρθια, εκεί δυσκολεύεται και το Manfrotto).

Anyway στη διάθεσή σου.

Πήρα σήμερα χωρίς να το πολυ-ψάξω και με απόφαση της στιγμής, το 190CX3 της manfrotto για το μικρό του βάρος (1.32kg) με σκοπό να μην το σκέφτομαι να το παίρνω μαζί μου (είχα το 055CLB -κατά πολύ βαρύτερο) αλλά βέβαια με την ballhead κεφαλή 486RC2 το βάρος ανεβαίνει...

Αν και κατόπιν εορτής, τι γνώμη έχετε όσοι το έχετε ψάξει, η αγορά άξιζε τα λεφτά της (250e με έκτπτωση: 225e) ή το ανταγωνίζονται και άλλα τριπόδια στο βάρος αυτό
(υπήρχε βέβαια και το αλουμινίου πολύ φθηνότερο αλλά κατά μισό κιλό βαρύτερο -σκέφτηκα ότι αν είναι να πάρω ελαφρύ ...να πάρω ελαφρύ!)

ειναι η πολυ καινουργια σειρα αλλα πρεπει να ειναι αστερι. Στην αμερικη κανει 250 δολλ οποτε η τιμη που το πηρες εδω ειναι αρκετα καλη. Σε σχσεση με το cxpro 3 και 4 δεν εχει το quick release central column (φερνει με μια κινηση τη κεντρικη κολονα σε οριζοντια θεση).

Αν δεν ειχα παρει το benro θα επαιρνα η αυτο που πηρες ή το cxpro4 (50 εκ μαζεμενο).

Πολυ καλη αγορα αλλα θα μας πεις και εσυ την γνωμη σου αργοτερα μιας και εισαι απο τους πρωτους κατοχους.

Ερωτηση αν επιτρεπεται. Απο που το πηρες και επισης αν ρωτησες τιμη για το cxpro4?

Ερωτηση αν επιτρεπεται. Απο που το πηρες και επισης αν ρωτησες τιμη για το cxpro4?

Το πήρα από τον διανομέα που αναγράφεται στο site της manfrotto (το μόνο site που κοίταξα πριν το πάρω, και αυτό γιατί έψαχνα εκεί για κάτι άσχετο) http://www.manfrotto.com/Jahia/site/manfrotto/pid/3430 (η έκτπωση έγινε μετά από δική μου αίτηση)

Αν δεν ειχα παρει το benro θα επαιρνα η αυτο που πηρες ή το cxpro4 (50 εκ μαζεμενο).

Να σου πώ, επειδή έχω παρατηρήσει ότι τον περισσότερο χρόνο τον τρώω διπλώνοντας και ξεδιπλώνοντας το τριπόδι -ήδη με 3 μέρη που είχε το παλιό, απέρριψα αμέσως την περίπτωση για τέσσερα. Έχω χάσει πολλές ευκαιρίες επειδή καθυστέρησα ξεδιπλώνοντας το τριπόδι και θα χάσω και άλλες, είναι σίγουρο. θα θεωρούσα ιδανικό για εξωτερική χρήση ένα τριπόδι που θα άνοιγε με το πάτημα ενός κουμπιού σαν ομπρέλλα (ώχ, και δεν έψαξα αν υπάρχει κάτι τέτοιο :eek: :smile:)! Δύο κύριοι λόγοι να μη κουβαλάς τριπόδι είναι το βάρος και η καθυστέρηση... Μία λύση βέβαια είναι να το έχεις μισο-διπλωμένο και να το κουβαλάς έτσι...

Σε σχσεση με το cxpro 3 και 4 δεν εχει το quick release central column (φερνει με μια κινηση τη κεντρικη κολονα σε οριζοντια θεση).

Αυτό που σκέφτηκα ήταν ότι αφού έχω (και με βολεύει αφάνταστα) κεφαλή ball head γιατί να πάρω και να πληρώσω περισσότερα για την έκδοση "pro" με την πατέντα της κολώνας;
Ακόμα και αν χρησιμοποιούσα τη δυνατότητα αυτή, θα είχα το μειονέκτημα ότι το κέντρο βάρος δεν θα ήταν στη μέση που συνεπάγεται μείωση της σταθερότητας κλπ. Επίσης αποκλείεται να ήταν τόσο έυχρηστο, γρήγορο κλπ όσο μια κεφαλή ballhead και θα χρειαζόμουν σίγουρα κάτι επιπλέον.

Δεν σκέφτηκα όμως μήπως παίρνοντας μια απλή και πολύ ελαφρύτερη κεφαλή + το cxPro3 τριπόδι θα είχα σημαντική μείωση του βάρους (460γρ. πάει η κεφαλή) -με θυσία στην ταχύτητα κλπ βέβαια.

Ξέχασα να σου πώ ότι δεν ρώτησα τιμή για το 190CXPRo4 (αφού δεν ενδιαφερόμουν).

Η πρώτη εντύπωση είναι ότι το εν λόγω τριπόδι (190CX3) είναι εξαιρετικά σταθερό και πανάλαφρο -θα το δοκιμάσω και έξω σε κανονικές συνθήκες όταν φτιάξει ο καιρός και θα μεταφέρω εδώ τις εντυπώσεις μου.

Το τριπόδι 190CX3 (από 100% ανθρακονήματα):
attachment.php

βάρος τριποδιού 1.32kg
μέγιστο βάρος εξοπλισμού 5kg
μήκος διπλωμένο 55cm,
μέγιστο ύψος 146cm
ύψος με τον κορμό μαζεμένο 119cm

Η κεφαλή 486RC2 που έχω χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής εκτεταμένα και με μια ματιά που έριξα είναι αρκετά ελαφρύτερη από τις καινούριες (460γρ αντί για 600, 700 και πλέον).

βάρος κεφαλής 460γρ.
μέγιστο βάρος εξοπλισμού 6kg.
attachment.php

Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί, η ball head επιτρέπει τη στιγμιαία αλλαγή και "κλείδωμα" γωνίας +-90ο
από τον άξονα του τριποδιού και περιστροφής 360ο με ένα μόνο μοχλό.

Η κεφαλή δεν έχει πάθει ή παρουσιάσει το παραμικρό, αυτό που θα ήθελα είναι καλύτερο σύστημα για συγκράτηση της πλάκας επάνω (προφανώς άλλη μάρκα) και προστασία από πτώση της μηχανής απότομα -βέβαια τώρα πλέον έχω συνηθίσει αλλά στην αρχή μου είχε συμβεί όταν άφησα τη μηχανή με ξεκλείδωτη τη κεφαλή και έπεσε εμπρός χτυπώντας ο φακός στον τρίποδα!
Ευτυχώς τον μισο-πρόλαβα και επέζησε...

Last edited:

Κι εγώ με ένα χρόνο χρήση της κεφαλής δεν έχω παρατηρήσει τίποτε από άποψη αντοχής, αλλά μου φαίνεται αστείο να συζητούμε τέτοια θέματα. Επίσης κι εγώ θεωρώ ότι το πλακάκι θέλει αναθεώρηση.

Κι εγώ με ένα χρόνο χρήση της κεφαλής δεν έχω παρατηρήσει τίποτε από άποψη αντοχής, αλλά μου φαίνεται αστείο να συζητούμε τέτοια θέματα. Επίσης κι εγώ θεωρώ ότι το πλακάκι θέλει αναθεώρηση.

Το καλό είναι βέβαια ότι οι κεφαλές αλλάζουν και ότι μπορούμε να βάλουμε ότι κεφαλή θέλουμε (π.χ. εγώ θα ήθελα μια Acratech V2).