Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Re: Τριπόδια..

Θελω ενα τριποδο για την 450D, μικρο και φορητο.

Θελω να εχει βαρος γυρω λιγο πανω απο μισο κιλο, και να εχει μεγιστο υψος 1 μετρο περιπου.

Θελω μονο να μου κραταει τη μηχανη σταθερη, δε χρειαζομαι πολλες ευκολιες, καλη κεφαλη, χειρολαβη κτλ.

να ειναι ευκολο στη μετακινηση και να μου κανει τη δουλεια.

Και φυσικα να ειναι φθηνο.

Εχω δει και το γοριλαποντ και μου αρεσει, αλλα σκεφτομαι κατι πιο mainstream.

Αυτα εχω δει

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.568912

αυτο μαλλον ειναι λιγο ψευτικο
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.568905

αυτο το μονοποδο
http://www.plaisio.gr/product.aspx?product=978949&catalog=19&category=69977561

Τι μου προτεινετε?

Να πάρεις τη μηχανή σου και να πας σε ένα κατάστημα Βάλτην πάνω σε ένα τέτοιο τρίποδο και δες αν νιώθεις άνετα να βλέπεις τη μηχανή σου έρμαιο της όποιας ξαφνικής ριπής του αέρα. Αν ναι, τότε σου λέμε. Αλλιώς αλλάζεις κατεύθυνση.

Καλύτερα καθόλου... για ταχύτητες μέχρι 1/10 μπορείς να τα βγάλεις πέρα με το is του φακού σου και εξάσκηση στο κράτημα. Για εκθέσεις δευτερολέπτων ούτε για αστείο τέτοια τρίποδα, ειδικά με κάπως πιο βαρύ σύνολο σώματος/φακού.

Το μονόποδο ενδεχομένως να σε βοηθήσει λίγο να ρίξεις ταχύτητα σε μακρύ τηλεφακό. Πχ από 1/500 να το πας 1/125 άντε 1/80. Αλλά μέχρι εκεί.

Να πάρεις τη μηχανή σου και να πας σε ένα κατάστημα Βάλτην πάνω σε ένα τέτοιο τρίποδο και δες αν νιώθεις άνετα να βλέπεις τη μηχανή σου έρμαιο της όποιας ξαφνικής ριπής του αέρα. Αν ναι, τότε σου λέμε. Αλλιώς αλλάζεις κατεύθυνση.

Εχω ενα τριποδο μεγαλο Manfrotto, (δανεικο απο τη μαμα), που δεν το χρησιμοποιει ποτε ακριβως επειδη ειναι μεγαλο. Το εχω ριξει στο πορτ μπαγκαζ να βρισκεται. Αυτο φτανει μεχρι 1.90, δεν θυμαμαι ποιο ακριβως μοντελο ειναι...

Απλως επειδη αυτο ειναι πολυ μεγαλο και δε θα με βολεψει, ετσι οπως το βλεπω, ψαχνω ενα μικροτερο για φορητο, απλως να μου κραταει τη μηχανη σταθερη. Δεν σκοπευω με αυτο να ανεβω στο βουνο με 10 μποφορ.

Εγώ έχω ένα SLIK U7700, το πήρα 59 ευρώ. Τελικά είναι καλύτερο από αυτό που γράφω στην αρχή. Κυκλοφορεί και ως Vanguard. Επίσης δες τα ALPHA 2000/2500.

Για το 2000 διαβαζω:

"Το μήκος και η γωνία καθενός από τα τηλεσκοπικά πόδια, επτά-τμημάτων, μπορούν να ρυθμιστούν χωριστά.

Ύψος: 25,5cm έως 100cm.
Βάρος: 0.409kg."

Δεν θα ειναι πολυ λεπτα τα ποδια του αν γινονται 1 μετρο και ζυγιζει ολο κι ολο 400γραμμαρια?

Για το 2000 διαβαζω:

"Το μήκος και η γωνία καθενός από τα τηλεσκοπικά πόδια, επτά-τμημάτων, μπορούν να ρυθμιστούν χωριστά.

Ύψος: 25,5cm έως 100cm.
Βάρος: 0.409kg."

Δεν θα ειναι πολυ λεπτα τα ποδια του αν γινονται 1 μετρο και ζυγιζει ολο κι ολο 400γραμμαρια?

Συγνώμη έκανα λάθος το 2500 εννοούσα.

Επειδή οι πληροφορίες είναι διάσπαρτες στο παρόν νήμα...να σας κάνω μια απλή(;) ερώτηση. Θέλω ένα τρίποδο για νυχτερινή φωτογράφηση κτιρίου (εσωτερική και εξωτερική) με πολύ μικρές ταχύτητες (10"). Θα στηρίξω την d40x με τον 50/1.8 και τον 18-55 (ελαφρείς και οι δυο). Έχω ένα slik των 40-50 ευρώ το οποίο δεν με έχει ικανοποιήσει, κυρίως σε λήψεις με περίεργες γωνίες και σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει κάποια επιλογή στα 100-130 ευρώ για την παραπάνω χρήση; Επίσης σε περίπτωση αναβάθμισης σε νέο σώμα και φακούς (d90, 16-85mm) θα επαρκεί, ακόμα και με μια αναβάθμιση κεφαλής; Και τέλος αν ακυρώσω το παραπάνω όριο τιμής πόσο κοστίζει μια επιλογή που θα ικανοποιεί τα παραπάνω κριτήρια;

Μάλλον δεν είναι τόσο απλό το ερώτημα...αλλά ως εμπειρότεροι κάτι θα ξέρετε!
Να σημειώσω ότι δεν με ενδιαφέρει τόσο το συνολικό βάρος...Ευχαριστώ!

Απάντηση: Re: Τριπόδια..

Επειδή οι πληροφορίες είναι διάσπαρτες στο παρόν νήμα...να σας κάνω μια απλή(;) ερώτηση. Θέλω ένα τρίποδο για νυχτερινή φωτογράφηση κτιρίου (εσωτερική και εξωτερική) με πολύ μικρές ταχύτητες (10"). Θα στηρίξω την d40x με τον 50/1.8 και τον 18-55 (ελαφρείς και οι δυο). Έχω ένα slik των 40-50 ευρώ το οποίο δεν με έχει ικανοποιήσει, κυρίως σε λήψεις με περίεργες γωνίες και σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει κάποια επιλογή στα 100-130 ευρώ για την παραπάνω χρήση; Επίσης σε περίπτωση αναβάθμισης σε νέο σώμα και φακούς (d90, 16-85mm) θα επαρκεί, ακόμα και με μια αναβάθμιση κεφαλής; Και τέλος αν ακυρώσω το παραπάνω όριο τιμής πόσο κοστίζει μια επιλογή που θα ικανοποιεί τα παραπάνω κριτήρια;

Μάλλον δεν είναι τόσο απλό το ερώτημα...αλλά ως εμπειρότεροι κάτι θα ξέρετε!
Να σημειώσω ότι δεν με ενδιαφέρει τόσο το συνολικό βάρος...Ευχαριστώ!

Διάβασε τα πρώτα μηνύματα. Θα χρειαστείς καλό τρίποδο και καλή κεφαλή. Και τα δυο. Από τριπόδι το πιο καλό που μπορείς να αγοράσεις χωρίς να δώσεις πολλά χρήματα είναι το MANFROTTO 055 που είναι και ψηλό. Εναλλακτικά το 190 που είναι πιο κοντό και πιο ελαφρύ. Από κεφαλή η πιο βασική είναι η MANFROTTO 486 RC2.

Υπάρχουν και άλλες προτάσεις, που δυστυχώς θα τις δεις μόνο στο εξωτερικό στημένες μπροστά σου. Να θυμάσαι ότι τα μεταφορικά από το εξωτερικό για τριπόδια είναι αρκετά.

Απάντηση: Τριπόδια..

Η επιτόπου επαφή είναι ανεκτίμητη.Πήγαινε σε κατάστημα φωτογραφικών

ειδών, βάλε να στο στήσουν, πάρε την D40 μαζί σου και βάλτην επάνω, ζήτα

να βάλεις και την D90, δες πως κινείται, κρίνε και πάρε κάτι που θα σου μείνει

για χρόνια...

Με όλα όσα λέει ο Βλάσης συμφωνώ απόλυτα.Εγγύηση το όνομα manfrotto και

όχι πολύ ακριβές λύσεις.

Με λίγο παραπάνω από 200 ευρώ (μπορεί και φθηνότερα) έχεις το 055 ή το

190.Ζήτα να δεις τα 2 αυτά μοντέλα πρώτα...

Αν το silk είναι στιβαρό ως σκέτο τρίποδο, μπορείς να πάρεις μία καλή κεφαλή.
Το 90% της ευστάθειας νομίζω εξαρτάται από την κεφαλή και τη σταθερότητα της κεντρικής κολώνας του τριπόδου. Πολύ σημαντικό το τελευταίο, οι περισσότερες έχουν τζόγο αριστερά-δεξιά.

Σε τέτοια κατηγορία τιμής, μάλλον έχει αρκετό "τζόγο"

Το λέω γιατί έχω δει και περιεργαστεί σχετικά πρόσφατα σε διάφορα

καταστήματα και πολυκαταστήματα διάφορων ειδών τρίποδα.

Το πλεονέκτημα των "φτηνών" είναι ότι είναι πανάλαφρα.Αυτό όμως είναι και το μεγάλο τους μειονέκτημα.Πατάς το κουμπί λήψης και μέχρι να ηρεμήσει από το ταρακούνημα...έχουν περάσει και τα 10 δλ...

Η κεντρική κολώνα μπορεί και να μην τζογάρει. Στο δικό μου το έκανε από ένα σημείο, αλλά είχε φύγει ένας σωλήνας από το κεντρικό "πηγάδι", το βρήκα τι έφταιγε το έφτιαξα. Καλύτερα να μην έχουν μανιβελάκι και αυξομειούμενο ύψος στήλης.

Δεν χάνει πάντως τίποτα ο φίλος μας να πάρει αρχικώς μία αξιοπρεπή κεφαλή για το ήδη υπάρχον τρίποδό του (προσοχή ενδεχομένως να χρειαστεί και αντάπτορας για τη βίδα, τα περισσότερα τρίποδα έχουν σπείρωμα 1/4'' αλλά manfrotto κλπ έχουν πιο χοντρό 3/8''.

Εάν του κάνει τη δουλειά και μόνη η νέα κεφαλή έχει καλώς, αλλιώς πάει για τρίποδο. Πάντως με τόσο ελαφρύ φορτίο (D40 + 50ρης) δεν δικαιολογείται να μην έχει σταθερότητα. Δηλαδή με τηλεφακό που θα προεξέχει 20 πόντους από το σώμα και θα ζυγίζει γύρω στο κιλό, τι θα γίνει?

Για να αναφέρει ποσό αγοράς 40-50 ευρώ σε slik μάλλον πρόκειται για τη σειρά που δεν αλλάζει η κεφαλή (έχω κι εγώ τέτοιο).

Από την άλλη όταν ζητούμε εκθέσεις 10 + δευτ. και με την προοπτική του πιθανού αέρα, ή της λήψης κάθετα και όχι οριζόντια, μάλλον πάμε ψηλότερα σε τιμές.

Κοίτα, αν το χρησιμοποιήσει σε εσωτερικούς χώρους κυρίως ή σε εξωτερικούς χωρίς αέρα, ίσως είναι ιδανικό.Τα δύσκολα έρχονται μετά, με την D90...

Αν το silk είναι στιβαρό ως σκέτο τρίποδο, μπορείς να πάρεις μία καλή κεφαλή.
Το 90% της ευστάθειας νομίζω εξαρτάται από την κεφαλή και τη σταθερότητα της κεντρικής κολώνας του τριπόδου. Πολύ σημαντικό το τελευταίο, οι περισσότερες έχουν τζόγο αριστερά-δεξιά.

Δυστυχώς δεν έχει αφαιρούμενη κεφαλή...Η επιλογή της manfrotto στα 200κάτι ευρώ μου μοιάζει αρκετά προσιτή αλλά όχι για τώρα. Θα επισκεφτώ τον Σταυρινάκη στην Πατησίων μπας και..."ψηθώ" και δώσω τα 100 ευρώ παραπάνω από το αρχικό budget. Πάντως φαίνεται ότι για Τρίποδο σοβαρής χρήσης είναι τα ελάχιστα χρήματα που απαιτούνται.

Last edited:

Τι λέει το 785Β?

Όταν έπαιξα μαζί του μου φάνηκε πολύ πλαστικό...βέβαια η ίδια η manfrotto το προορίζει για compact απ' ότι διάβασα στα καρτελάκια του. Άλλωστε έχει Load Capacity:1.0 kg. Πάντως η κεφαλή του ήταν ιδιαίτερα εύχρηστη και σε συνδυασμό με την τιμή του είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή για μια compact.