Τροφοδοτικό Salas για το Trichord Dino

Με τις σφαλιάρες και τα δυσάρεστα νέα να μην έχουν τέλος, η μόνη διέξοδος τελικά είναι να μπεις στο εργαστήρι και να μην σκέφτεσαι τίποτα παρά "πυκνωτές και αντιστάσεις".
(Μέχρι να έρθει και η δική μου ώρα και όσοι μείνουν πίσω ας βγάλουν την άκρη μόνοι τους.....)

Άλλαξα λοιπόν όλους τους ηλεκτρολυτικούς και μένει να βρω από καλό πωλητή mundorf σε μεγέθη όχι απαγορευτικά..

IMG_20250516_210020.jpg

Σκέφτηκα να βγάλω τους 2 πρώτους στο πλάι της πλακέτας..
Όλοι αυτοί (και οι 6 δλδ) έχουν κολληθεί πάνω και κάτω στην πλακέτα.
Όπως και όλοι οι ηλεκτρολυτικοί, έχουν "σωληνάκι" που συνδέει το πάνω με το κάτω μέρος αυτής.

IMG_20250516_210050.jpg

IMG_20250516_210109.jpg

Σιγά σιγά με υπομονή, τρόμπα και πλέγμα εναλλάξ, ο 1ος (στα 0,3μf) βγήκε χωρίς παρατράγουδα..

Μετά;;
Εδώ σε θέλω μάγκα μου ... πολύ μικρή απόσταση από τον γαλάζιο πλαστικό δίπλα του..

IMG_20250516_210732~2.jpg

Ως δια μαγείας μετά την τρόμπα, το πλέγμα "ρούφηξε" όλη την κόλληση μονομιάς από την κάτω πλευρά!
Δεν χρειάστηκε καν να ακουμπήσω κολλητήρι & πλέγμα στο κυκλωμένο σημείο!
Αριστερά όπου υπάρχει χώρος χρειάστηκε! (έλα....στον τόπο σου...)

IMG_20250516_211221.jpg

Τώρα θα αρχίσω το scouting στα sites που μου έδωσε ο Dim Dim ..
Αν ξέρει κάποιος κάποιο site που μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω, ευχαρίστως να το ψαχουλέψω σε βάθος...
Γιατί το πρόβλημα απ' ότι φαίνεται δεν είναι στα μf , αλλά στο voltage λειτουργίας.
Ότι είχα βρει στο προηγούμενο ψάξιμο ήταν από τα 400ν DC και πάνω...
Βαρέλια σκέτα τα μεγέθη....

Να θυμηθούμε τα χαρακτηριστικά:

Screenshot_20250516-220318.png

Έχουμε λοιπόν 0,1μf στα 250vDC και 0,3μf πάλι στα 250vDC

• Like
Reactions: SpyNet
Περιμένω τους Mundorf από Γερμανία..

Σειρά MCap EVO , θεωρήσαμε με τον Τεχνικό Διευθυντή υπερβολή την EVO Oil (σχεδόν διπλάσια τιμή)
Για τις μεγαλύτερες σειρές, ούτε λόγος...
Νεφρό θέλουν!!

Άλλωστε ήδη αναβάθμιση είναι η EVO , από το εργοστάσιο είχε την πιο μικρή και φτηνή σειρά (μισή τιμή από τους EVO).

Μέχρι να έρθουν έπιασα να καθαρίσω την παλιά flux από τις εργοστασιακές κολλήσεις

IMG_20250518_201557.jpg

Δεν υπάρχει κόλληση που να μην έχει ξερή flux

IMG_20250518_202221.jpg

Οδοντόβουρτσα με σταγόνες βενζίνης για να "σπάσει" κάπως και μετά οδοντογλυφίδα.. μερικές φορές ψιλό κατσαβίδι.
Αέρα από το κομπρεσέρ, πινέλο και ξανά οδοντόβουρτσα όπου χρειαζόταν.

Αν όπως λέγεται η flux κάνει ζημιά όταν "ενώνει" εξαρτήματα, αυτό το phono ποτέ δεν απέδωσε στο 100%

Αν όχι, απλά σκότωσα την ώρα μου......

IMG_20250518_204006.jpg

Αύριο - μεθαύριο λέω να περάσω όλες τις κολλήσεις εκ νέου γιατί τα έχουν τα χρονάκια τους..
Με φρέσκια flux το καθάρισμα θα είναι παιχνιδάκι...

Θα κάνω την δουλειά με το "αδύναμο" ANTEX των 15w για να μην ταλαιπωρήσω εξαρτήματα.

Αντίρρηση κανείς;;;

• Like
Reactions: Tzimisce
Υπάρχουν flux, τα οποία χαρακτηρίζονται ως no clean και είναι ασφαλή να παραμείνουν στην πλακέτα, εφόσον κατά τη διαδικασία της κόλλησης οι θερμοκρασία και η διάρκεια ήταν τέτοιες ώστε να τα απενεργοποιήσουν.

Από τη στιγμή όμως που δεν γνωρίζεις ούτε αν ο τύπος είναι no clean ουτε αν είναι πλέον deactivated το flux δεν είναι κακό που το καθάρισες.

Επίσης το "αδύναμο" κολλητήρι είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη ζημιά.
Αν σου παίρνει πάνω από 5 δευτερόλεπτα να κάνεις μια καλή κόλληση, δοκίμασε με πιο δυνατό κολλητήρι.

• Like
Reactions: vlad66
Καλά τα πήγε το "μικρό" ANTEX , δεν χρειάστηκαν πάνω από 3" για μια "επανα/κόλληση"

Τα βρήκε σκούρα στην 2πλη κόλληση στους mundorf που θα φύγουν..

Τράβηξε (με μέτρια αποτελέσματα) 1, τράβηξε 2η και στην 3η μάλλον έπεσε η θερμοκρασία του και το πλέγμα έμεινε στο ποδαράκι..

IMG_20250519_213350.jpg

Δεν πειράζει, δοκιμαστικά το έβαλα να κάνει τέτοια δουλειά.. όταν έρθουν οι νέοι mundorf θα μπει κάποιο από τα μεγαλύτερα σε watt JBC και θα "καθαρίσει" .

Ξανά καθάρισμα από το flux της cardas και μένουν μόνο οι mundorf για να κλείσει το κουτί.....

IMG_20250519_213625.jpg

• Like
Reactions: Tzimisce
Ώρα να κλείσει το κουτί του Dino

Οι mundorf μπορεί να είναι οι καλύτεροι πυκνωτές στον κόσμο, αλλά ως γνωστόν τα χρώματα στα λογότυπα και το "περιτύλιγμα" είναι δράμα...

Σκέφτηκα να τους ρίξω βερνίκι για προστασία αλλά φοβόμουν ζημιά από καμία αντίδραση με το χρώμα..

Ο AUDIOLYTIC μου έδωσε καλύτερη ιδέα.. διάφανο θσ !

Πήγα και βρήκα (στον Φανό τελικά) το ένα και μοναδικό νούμερο σε μέγεθος.

IMG_20250607_151412_HDR.jpg

IMG_20250607_151527_HDR.jpg

IMG_20250607_152149_HDR.jpg

Ένα άγχος το είχα μήπως χτυπήσει πάνω από τους 85° το θερμοπίστολο στον πυκνωτή εσωτερικά..
Θα φανεί.. αν έγινε ζημιά, θα τους αγοράσω πάλι...

IMG_20250607_152205_HDR.jpg

Όχι δεν βγήκαν όλοι τόσο ωραίοι σαν αυτόν παραπάνω...

Όλοι οι υπόλοιποι ήθελαν "κούρεμα" στο περίσσευμα του θσ

IMG_20250607_153330_HDR.jpg

Ο Τεχνικός Διευθυντής μου είπε ότι δεν τρέχει τίποτα αν τα ποδαράκια τους δεν έχουν το ίδιο μήκος μέχρι την πλακέτα.

Αυτοί είναι πιο μεγάλοι σε μέγεθος και χρειάστηκε ιδιαίτερη διάταξη..

IMG_20250607_155234_HDR.jpg

Θερμοσυστελλόμενο μπήκε και στα ποδαράκια καλού κακού.
Διάφανο και αυτό (για να φεύγει)..

IMG_20250607_172548_HDR.jpg

IMG_20250607_172740_HDR.jpg

Ξανά καθάρισμα από το flux και ελπίζω να μην χρειαστεί να ανοίξει για τα επόμενα ...10-15 χρόνια

IMG_20250607_172513_HDR.jpg

Διερωτωμαι γιατι πλαστικη ροδελα εκει.
Μήπως για προστασία του ακρυλικού σασί;;
Δεν θυμάμαι τι βύσμα είχε.. πάντως για να το άλλαξα, κάτι δεν μου άρεσε.
Η ροδέλα πρέπει να είναι του εργοστασίου και της μεγάλωσα λίγο την εσωτερική διατομή γιατί δεν χώραγε στην μπόρνα

IMG_20250609_140001_HDR.jpg

Τώρα έφυγε και αυτή και έβαλα άλλο πράγμα πάλι πλαστικό.

Επέκτεινα και τις δυνατότητες σύνδεσης...
Μπανάνα, δίχαλο , γυμνά καλώδια (μικρής/ μεσαίας διατομής) και κως με μόνωση ή χωρίς

IMG_20250609_134657_HDR.jpg

IMG_20250609_134717_HDR.jpg

κανόνισε μη μου βρεις τίποτα άλλο, είχα πει να το ανοίξω μετά από 10-15 χρόνια.. όχι ώρες... :LOL:

• Haha
Reactions: AUDIOLYTIC
Εγω θα εβαζα και απ'εξω μεταλικες ροδελες οπως αυτες που εβαλες μεσα κι ας ειναι ακρυλικο το σασι.
Καλυτερα απο το μαυρο πλαστικο που εβαλες θα σφιξουν ολα. Κουφιο δεν ειναι απο κατω αυτο το μαυρο ;
Φοβαμαι οτι με τον καιρο θα υποχωρησει και θα χαλαρωσει η μπορνα.
Θα σφιξει καλυτερα και το γυμνο κλιπ που εβαλες.

Εγω θα εβαζα και απ'εξω μεταλικες ροδελες οπως αυτες που εβαλες μεσα κι ας ειναι ακρυλικο το σασι.
Καλυτερα απο το μαυρο πλαστικο που εβαλες θα σφιξουν ολα. Κουφιο δεν ειναι απο κατω αυτο το μαυρο ;
Φοβαμαι οτι με τον καιρο θα υποχωρησει και θα χαλαρωσει η μπορνα.
Θα σφιξει καλυτερα και το γυμνο κλιπ που εβαλες.

αν χαλαρώσει θα προσθέσω μια μεταλλική ροδέλα κάτω από το μαύρο πλαστικό.. δεν νομίζω όμως ότι θα χαλαρώσει ποτέ γιατί 2 παξιμάδια (στην πίσω πλευρά) και γκρόβερ (ελατηρίου) ανάμεσα τους κάνουν δουλειά.

το μαύρο πλαστικό "σήκωσε" λίγο την μπόρνα και είναι πιο εύκολη από πριν η τοποθέτηση δίχαλου (ή γυμνού καλωδίου)

πολύ σκληρό για να πεθάνει.....
Οταν μπει σωστα συμφωνοι.
Οπως ειναι τωρα ειναι που εχω αμφιβολια οτι θα αντεξει μακροχρονια , διοτι τωρα , απο μεσα ειναι κουφιο.
Μακαρι να αντεξει.

• Like
Τα τρανζίστορ θέλουν οπωσδήποτε νίκες ώστε να απομονωθούν από τις ψήκτρες ,θέλεις και μονωτηρες για τις βίδες
Αν ακουμπήσουν τώρα μεταξύ τους ίσως έχεις θέμα δεν θυμάμαι το σχέδιο οποτε προσοχη
Και όταν μπει στο κουτί πάλι θα βάλεις μικες εκτός και αν τα τρανζίστορ που έχεις είναι πλήρως πλαστικα
Είναι συνδεμένα drain με drain τα μόσφετ στο συγκεκριμένο κύκλωμα. Τα μεταλλικά τους αυτιά (tabs) είναι και drain.
Άρα είναι κάπως πιο ασφαλή στην δοκιμαστική διαδικασία αλλά εννοείται φέρουν όλη την τάση εξόδου και τα δύο.
Τελικά μονώνουμε από τις ψύκτρες για να μην ακουμπήσουν κουτί κλπ. κλπ.

• Like
Πόσα Ω R1 έχει το τροφοδοτικό και πόσα mA ζητάει το φόνο ανά πολικότητα;

Πόσα Ω R1 έχει το τροφοδοτικό και πόσα mA ζητάει το φόνο ανά πολικότητα;

περίπου 2.3Ω αν δεν κάνω λάθος και περίπου 80mA τραβάει το phono μιας και τώρα είναι μόνο DC αφού το AC τμήμα του το σουτάραμε

@Δημήτρης Δημητρακούδης
Διορθωσέ με αν κάνω κάπου λάθος