Τυφλό Συγκριτικό DAC

Παιδιά συγχαρητήρια για την προσπάθεια. Εξαιρετική δουλειά και πολύ χρήσιμα τα συμπεράσματα για κάθε ενδιαφερόμενο.
Πάντα τέτοια :SFGSFGSF:

Nαί αλλά πρέπει τώρα πλέον να συνεκτιμηθούν κι οι τιμές(μπορούμε να τις έχουμε?)

Αν όντως το Beresford κοστίζει 200 ευρό,διαθέτοντας και καλή είσοδο ακουστικών(ο lemon του έχει αντικαταστήσει μόνο το παλμοτροφοδοτικό),ενώ όλα τα άλλα τα διπλά και πολύ πιό πάνω,προσωπικά θα το κατέτασσα πρώτο με το MF δεύτερο...

Εννοείται ότι επιπλέον της χαμηλής τιμής,τα δυό αυτά είναι έτοιμα.Δεν απαιτούν εργασία και γνώσεις για να αποκτηθούν,όπως τα βουβάλια.Επιπλέον σε χαμηλομεσαία συστήματα,οι ποιοτικές διαφορές σαφώς αμβλύνονται,δεν ακούγονται όπως στο σύστημα του Βλάση.

Τελικά ο κόσμος των προσιτών και καλόηχων μετατροπέων,είναι πολύ μεγάλος...Ενα μικρό του μόνο κομμάτι,προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε καλύτερα(καλό θα ήταν να μην το λέμε blind test,γιατί δεν ήταν με την επιστημονική έννοια του όρου)...

Last edited:
Φίλτατοι μη βιάζεστε στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων - αν και πολλοί βλέπω ότι καίγονται (βιάζονται), γιατί μας πιέζετε (με την καλή την έννοια) και κάνουμε λάθη.

Ήδη κοιτώντας σήμερα το excel, υπάρχει λάθος στην κατάταξη και το excel πρέπει να ξαναβγεί (Νίκο σου στέλνω πμ). Δεν αντιστοιχεί με τη σωστή σειρά ακρόασης...

Έχω μαζέψει τα στοιχεία που απαιτούνται για το δικό μου ποστ (μου λείπουν όμως στοιχεία από το προφίλ των dac Xindac & Benchmark) τα οποία ευελπιστώ να τα λάβω εντός ώρας έτσι ώστε να τα ανεβάσω...

Τη γνώμη μου για τα αποτελέσματα θα την πω, μεταγενέστερα όλων, γιατί θα βάλω και μια διαφορετική άποψη ακρόασης.

Ε το είπα/έγραψα,ότι κάτι δεν μου πήγαινε καλά με την σειρά ακρόασης...

Απάντηση: Re: Τυφλό Συγκριτικό DAC

Τελικα ποιο απο τα δυο buffalo επαιξε καλυτερα;

Η dual mono έκδοση ( 2 x ESS SABRE) έπαιξε χειρότερα, θα έλεγα σαν τα δύο τελευταία δείγματα της τυφλής δοκιμής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η dual έκδοση είχε υλοποιηθεί και με μεγαλύτερους σε ισχύ μετασχηματιστές τροφοδοσίας σε σχέση με το απλό single dac buffalo.

...που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά?......

Βασικά όχι Ηλία.Δώστε λίγο καιρό να τα ξαναδούν τα παιδιά.Οντως τους πιέζουμε...

Last edited:
Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι το dual mono Buffalo dac διέθετε αναλογικό ποτενσιόμετρο στην έξοδο και δυστυχώς αναγκαστήκαμε να το τοποθετήσουμε στο τέρμα ωστε να βγεί εκτός, κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν είναι σωστό ούτε δίκαιο. Το δίκαιο θα ήταν το dual mono buffalo να παίξει απευθείας με τον τελικό. Τότε ίσως να είχαμαι και ανατροπή του αποτελέσματος.

Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι το dual mono Buffalo dac διέθετε αναλογικό ποτενσιόμετρο στην έξοδο και δυστυχώς αναγκαστήκαμε να το τοποθετήσουμε στο τέρμα ωστε να βγεί εκτός, κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν είναι σωστό ούτε δίκαιο. Το δίκαιο θα ήταν το dual mono buffalo να παίξει απευθείας με τον τελικό. Τότε ίσως να είχαμαι και ανατροπή του αποτελέσματος.

Σωστό...Αντικειμενικά έτσι είναι...

Ενώ είχαμε τελικά αποφασίσει να βάζουμε βαθμολογία με τιμές από 1-30 ανά κατηγορία αξιολογούμενης περιοχής, λίγοι ήσαν αυτοί που χρησιμοποίησαν όλο το διαθέσιμο εύρος μεταξύ του "χειρότερου" και του καλύτερου".
Είχαμε δηλαδή αποφασίσει ότι το κριτήριο αξιολόγησης και θαβμολόγησης θα έπρεπε να περιοριστεί στα 6 δείγματα της δοκιμής και μόνο σε αυτά. Δεν έπρεπε για παράδειγμα να έχουμε στο μυαλό μας τον ήχο του Esoteric ή του φυσικου πιάνου και να τα συγκρίνουμε τα DAC της δοκιμής.
Με λίγα λόγια απουσιάζουν οι χαμηλές βαθμολογίες ενδεικτικά από 1-10.
Επειδή όλοι κάναμε αυτό το λάθος ως κριτές, άλλος περισσότερος και άλλος λιγότερος, προτείνω στο τέλος να ανακοινωθεί και μία ξεχωριστή κατάταξη αφού πρώτα γίνουν normalised οι τιμές μεταξύ 1-30.

Re: Απάντηση: Re: Τυφλό Συγκριτικό DAC

Βασικά όχι Ηλία.Δώστε λίγο καιρό να τα ξαναδούν τα παιδιά.Οντως τους πιέζουμε...

ευχαριστώ για την απάντηση ... θα περιμένουμε την αλλαγή!

Η κρίση των DACs δεν αφορούσε το αν μας άρεσε πως έπαιζε ή όχι, αλλά αν μας άρεσε αυτό που ακούμε για την συγκεκριμένη κατηγορία (χαμηλές, μεσαίες κτλ) και πάντα σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές και όχι αυτό που γνωρίζουμε ως καλύτερο.

Σας παραθέτω το σχόλιο του Dalanik ως τεκμηρίωση των όσων ανέφερα παραπάνω.

Eντάξει ειπώθηκε...Αλλά δεν μπορείς να κρίνεις οτιδήποτε,χωρίς κάποια αναφορά...Δεν γίνεται να προσπαθείς να επιλέξεις το καλύτερο χωρίς άλλη αναφορά.Καλύτερο ώς πρός τι;Την μουσική που αναπαράγει φυσικά...

Απο εκεί και πέρα έχεις δυό επιλογές να χρησιμοποιήσεις.Την αληθινή μουσική εμπειρία σου και την εμπειρία σου απο άλλα μηχανήματα σαν χομπίστας.

Γι' αυτό κι έχει σημασία πόσο ομογενές και σχετικό με το αντικέιμενο είναι και το ακροατήριο,το οποίο στην δική μας περίπτωση ήταν εντελώς τυχάιο κι ελεύθερης πρωτοβουλιακής συμμετοχής...

Last edited:
παλι τα ιδιαααα.....
δεν υπαρχει πουθενα στον κοσμο αυτη η μεθοδολογια!
κριτιριο η μουσικη και τετοια...
τα παιδια αναφερουν αναλυτικα ως προς τι συγκρινουν με τι.
αριστα και επιστημονικα.
τα αλλα μου θυμιζουν εμπορους παλεων εποχων που ηθελαν να πουλησουν επειδη ειχαν τις καλυτερες χροιες και επαιζαν μουσικη...

εντιν. α ναι το σχολιο για το ακροατηριο ειναι απαραδεκτο.
ισα ισα που κανει τα αποτελεσματα λιγοτερο κατευθυνομενα....

Μια φωτό που μου ζήτησε ο lemon και δείχνει τις σημειώσεις
που υπήρχαν στο ποτενσιόμετρο του προ..

attachment.php

Eντάξει ειπώθηκε...Αλλά δεν μπορείς να κρίνεις οτιδήποτε,χωρίς κάποια αναφορά...Δεν γίνεται να προσπαθείς να επιλέξεις το καλύτερο χωρίς άλλη αναφορά.Καλύτερο ώς πρός τι;Την μουσική που αναπαράγει φυσικά...

Απο εκεί και πέρα έχεις δυό επιλογές να χρησιμοποιήσεις.Την αληθινή μουσική εμπειρία σου και την εμπειρία σου απο άλλα μηχανήματα σαν χομπίστας.

Γι' αυτό κι έχει σημασία πόσο ομογενές και σχετικό με το αντικέιμενο είναι και το ακροατήριο,το οποίο στην δική μας περίπτωση ήταν εντελώς τυχάιο κι ελεύθερης πρωτοβουλιακής συμμετοχής...

Εγώ απλώς σας παραθέτω τους κανόνες με τους οποίους αποφασίστηκε να βοθμολογήσουμε τα δείγματα. Ως αναφορά είχαμε το καλύτερο της δοκιμής γιατί αν είχαμε ως αναφορά την φυσική κλασική κιθάρα ή το βιολί ή το Χ καλύτερο σύστημα που έχουμε ακούσει στη ζωή μας, τότε επέτρεψέ μου να πω ότι για μένα κανένα ηχητικό αποτέλεσμα από αυτά που άκουσα χθες δεν άξιζε να βαθμολογηθεί με βαθμό πάνω από 10 (με άριστα το 30).
Ένας λόγος που ακούσαμε όλα τα DAC της δοκιμής από μία φορά, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της κανονικής αξιολόγησης, ήταν ακριβώς αυτός. Να εντοπίσει ο κάθε κριτής την δική του αναφορά ανάμεσα στα 6 δείγματα της δοκιμής ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήση στη συνέχεια τα υπόλοιπα DAC.

Last edited:

παλι τα ιδιαααα.....
δεν υπαρχει πουθενα στον κοσμο αυτη η μεθοδολογια!
κριτιριο η μουσικη και τετοια...
τα παιδια αναφερουν αναλυτικα ως προς τι συγκρινουν με τι.
αριστα και επιστημονικα.
τα αλλα μου θυμιζουν εμπορους παλεων εποχων που ηθελαν να πουλησουν επειδη ειχαν τις καλυτερες χροιες και επαιζαν μουσικη...

εντιν. α ναι το σχολιο για το ακροατηριο ειναι απαραδεκτο.
ισα ισα που κανει τα αποτελεσματα λιγοτερο κατευθυνομενα....

Κόψε συνάδελφε...Λίγη ταπεινότητα και πιό μετρημένα λόγια...Ξέρεις και τι υπάρχει ανά την υφήλιο απο μεθοδολογίες....Αριστα κι επιστημονικά...Ποιός ήταν ειδικός επιστήμων;Εσύ;

Τι είναι αυτά τα περί λιγότερο ή περισσότερο κατευθυνόμενων;Μάθετε να μιλάτε-γραφετε και να σέβεστε τους άλλους και την άποψή τους...

Εγραψα την πραγματικότητα και το προφανές...Τυχαίο ακροατήριο μη ομοιογενές.Εχεις αντίθετη...επιστημονική άποψη;

Εγώ απλώς σας παραθέτω τους κανόνες με τους οποίους αποφασίστηκε να βοθμολογήσουμε τα δείγματα. Ως αναφορά είχαμε το καλύτερο της δοκιμής γιατί αν είχαμε ως αναφορά την φυσική κλασική κιθάρα ή το βιολί ή το Χ καλύτερο σύστημα που έχουμε ακούσει στη ζωή μας, τότε επέτρεψέ μου να πω ότι για μένα κανένα ηχητικό αποτέλεσμα από αυτά που άκουσα χθες δεν άξιζε να βαθμολογηθεί με βαθμό πάνω από 10 (με άριστα το 30).
Ένας λόγος που ακούσαμε όλα τα DAC της δοκιμής από μία φορά, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της κανονικής αξιολόγησης, ήταν ακριβώς αυτός. Να εντοπίσει ο κάθε κριτής την δική του αναφορά ανάμεσα στα 6 δείγματα της δοκιμής ώστε να είναι σε θάση να αξιολογήση τα υπόλοιπα.

Σέβομαι την άποψή σας..Αλλωστε συμμετείχα,αλλά κρατάω την δική μου για την επιστημονική ή όχι βάση του τέστ.Ας μην ξαναγυρνάμε εκεί...Τα έχουμε πολλάκις συζητήσει.

Μπράβο παίδες!
Το βασικό το πετύχατε. Περάσατε καλά το οποίο το θεωρώ ότι είναι πάνω από όλα!
Δυστυχώς δεν μπορούσα να είμαι και εγώ εκεί και έχασα μία πολύ καλή παρέα... :(
Εξ' άλλου είχατε από ότι βλέπω αρκετές ανακλάσεις από δύο ακροατές και δε θα χρειαζόσασταν και τις δικές μου... :flipout:

Επίσης είχε επιτραπεί στους κριτές η επαναξιολόγηση της επιμέρους βαθμολογίας ώστε να πραγματοποιειται ταυτόχρονα και ένα είδος κανονικοποίησης (normalisation) των στοιχείων της βαθμολογίας, πάντοτε εντός του διαθέσιμου εύρους. ήτοι μεταξύ 1-30.