Τυφλό Συγκριτικό DAC

Re: Απάντηση: Τυφλό Συγκριτικό DAC

- την χρήση hubs και διακλαδωτή στη πηγή την απορρίπτουμε φαντάζομαι...
Μήπως να βρίσκαμε διπλές ίδιες πηγές και δύο ίδιους ενισχυτές? Να στηθούν δηλαδή δύο συστήματα... δύσκολο?

Αν θεωρήσουμε ότι δύο συστήματα έχουν ακριβώς τα ίδια μηχανήματα, σίγουρα τα ηχεία τους δεν έχουν την ίδια θέση στο χώρο (που πολλές φορές παίζει μεγαλύτερη σημασία στον ήχο παρά τα ίδια τα μηχανήματα).
Επίσης μην ξεχνάς ότι όταν βρίσκεσαι σε έναν χώρο με περισσότερα ηχεία από αυτά που είναι συνδεδεμένα, τα μη ενεργά παίζουν το ρόλο των παθητικών ακτινοβολητών, δηλαδή ακούς και εκείνα που δεν είναι συνδεδεμένα στον ενισχυτή.
Και φυσικά δεν σημαίνει ότι και τα δύο συστήματα βοηθούνται το ίδιο.
Άλλη κλίση, άλλη απόσταση από τους τοίχους...

Aν γίνει χρήση dbμετρου πριν το συγκριτικό για τον προκαθορισμό της στάθμης για κάθε dac, λύνεται το πρόβλημα? Τόσο διαφορετικά θα παίζει ο προ αν τσιμπήσουμε λίγο την ένταση?

Η πρώτη εντύπωση πάντα κερδίζει.
Έτσι, θα κερδίσει τις εντυπώσεις αυτό που έχει πιο δυνατή έξοδο και ας το χαμηλώσεις μετά από 1 δευτερόλεπτο.

Στο θέμα transport... επίσης πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά.
Για πολλούς (όπως εγώ) που θέλουν χρησιμοποιούν τόσο οπτικό οδηγό, όσο και σκληρό δίσκο είναι σημαντικό να δοκιμαστούν και τα δύο...

Πιο πολλές πιθανότητες έχεις να πάρεις bit perfect από ένα notebook των 500 ευρώ παρά από ένα transport των 10.000 ευρώ...
Οπότε ποιος ο λόγος; :-)

Και κάτι ακόμα... προσωπικά πάνω από 2 ώρες (και πολύ λέω) δεν μπορώ να είμαι προσηλωμένος σε αυτό που ακούω, δεν ξέρω εσείς...

:grandpa: Κάνε το μισή ώρα και πάλι πολύ λες...

Dalanik

Το μετρητικό της Audio Control, τρία CD της ΕΜΜΑ που τα έχω δώσει εξετάσεις στη γερμανία για να πάρω το δίπλωμα, οπότε τα έχω μάθει "αναγκαστικά" λόγω των Πανευρωπαικών διαγωνισμών. Με αυτά μπορώ επαγγελματικά (αν μου επιτρέπεται αυτός ο όρος) να βοηθήσω. Για άλλα δισκάκια επίσημα δεν μπορώ να μιλήσω παρα μόνο μια άποψη να έχω (ακόμα και να τα ξέρω).

Μπορώ να φέρω τους κανονισμούς αξιολόγησης καθώς και τι πρέπει ν' ακούμε απο τα συγκεκριμένα τρακς.

Όλα τα συνοδά (ενισχυτής καλώδια κλπ) πρέπει να είναι τα ίδια, οι μόνες αλλαγές θα πρέπει να είναι το βγάλε-βάλε καλώδια σήματος εισόδου. Όσον αφορά το χρόνο αλλάγής αυτών δεν υπάρχει πρόβλημα διότι θα έχουμε κρατήσει αναλυτικές σημειώσεις.

Με τη βοήθεια του μετρητικού θα υπάρχει πάντα το ίδιο level για όλα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τυφλό Συγκριτικό DAC

Αν θεωρήσουμε ότι δύο συστήματα έχουν ακριβώς τα ίδια μηχανήματα, σίγουρα τα ηχεία τους δεν έχουν την ίδια θέση στο χώρο (που πολλές φορές παίζει μεγαλύτερη σημασία στον ήχο παρά τα ίδια τα μηχανήματα).
Επίσης μην ξεχνάς ότι όταν βρίσκεσαι σε έναν χώρο με περισσότερα ηχεία από αυτά που είναι συνδεδεμένα, τα μη ενεργά παίζουν το ρόλο των παθητικών ακτινοβολητών, δηλαδή ακούς και εκείνα που δεν είναι συνδεδεμένα στον ενισχυτή.
Και φυσικά δεν σημαίνει ότι και τα δύο συστήματα βοηθούνται το ίδιο.
Άλλη κλίση, άλλη απόσταση από τους τοίχους...

Είχα στο μυαλό μου τα ίδια ηχεία και να αλλάζαμε τα καλώδια μόνο σε αυτά...
Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν θα ήξερε ποιό σύστημα παίζει...

Η πρώτη εντύπωση πάντα κερδίζει.
Έτσι, θα κερδίσει τις εντυπώσεις αυτό που έχει πιο δυνατή έξοδο και ας το χαμηλώσεις μετά από 1 δευτερόλεπτο.

Επίσης την ένταση μπορείς να την προρυθμίσεις πριν παίξει η πηγή και ακουστεί ο ήχος... ;)

Πιο πολλές πιθανότητες έχεις να πάρεις bit perfect από ένα notebook των 500 ευρώ παρά από ένα transport των 10.000 ευρώ...
Οπότε ποιος ο λόγος; :-)

Σύμφωνοι για τα τράνσπορτς αλλά έλα που είμαστε αρκετοί που θέλουμε να αλλάζουμε και κανά δισκάκι...
Ξέρω μπλέκει το πράγμα... αλλά ίσως για μια τέτοια περίπτωση, δύο dacs που είναι μέρα με τη νύχτα μεταξύ τους με pc να μην έχουν αντίστοιχη διαφορά (ίσως και καμία) παίζοντας με τον παραδοσιακό τρόπο.

:grandpa: Κάνε το μισή ώρα και πάλι πολύ λες...

Είσαι πιο κοντά στη πραγματικότητα...:a0210:

:ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τυφλό Συγκριτικό DAC

Είχα στο μυαλό μου τα ίδια ηχεία και να αλλάζαμε τα καλώδια μόνο σε αυτά...
Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν θα ήξερε ποιό σύστημα παίζει...

Και στην περίπτωση που μιλάμε για λαμπάτο η δοκιμή θα είναι one time...
Μια που έπαιξε ο Α, μια που έπαιξε ο Β και μια που πήραμε τις λάμπες στο χέρι... :p
Ε, σε τρανζιστοράτο απλά περιμένουμε να ακουμπήσουν κατά λάθος τα καλώδια μεταξύ τους οπότε μπορεί να μπει και η ομάδα Β να ακούσει... :flipout:

Σύμφωνοι για τα τράνσπορτς αλλά έλα που είμαστε αρκετοί που θέλουμε να αλλάζουμε και κανά δισκάκι...
Ξέρω μπλέκει το πράγμα... αλλά ίσως για μια τέτοια περίπτωση, δύο dacs που είναι μέρα με τη νύχτα μεταξύ τους με pc να μην έχουν αντίστοιχη διαφορά (ίσως και καμία) παίζοντας με τον παραδοσιακό τρόπο.

Trash in - trash out...
Για να κάνεις δοκιμή dac πρέπει να είσαι σίγουρος ότι του δίνεις bit perfect.
Άμα είναι να ξεκινάς με σήμα στο περίπου, βγάζεις και συμπεράσματα στο περίπου...
Όσο για το δισκάκι το ξεχνάς. Για να κάνεις σωστή τυφλή δοκιμή μιλάς για ένα μουσικό κομμάτι, αν όχι ένα μέρος ενός μουσικού κομματιού.
Αλλιώς δεν κάνεις τυφλή δοκιμή αλλά χαβαλέ.

Είσαι πιο κοντά στη πραγματικότητα...:a0210:

Και που να δεις που με βάλανε να κάνω τυφλή δοκιμή σε καλώδια ρεύματος μετά από 6 ώρες ακρόαση...
Το 7 στα 10 που είχα πετύχει τότε το θεώρησα απίστευτη επιτυχία δεδομένου ότι είχα κουρκουτιάνει! :flipout:

Ωραίος! σιγά σιγά να αποκλείουμε περιπτώσεις!

:offtopic:
Εσύ άκουσες μετά από 6 ώρες... εγώ που διάλεξα σε ένα ΣΚ ενισχυτή ανάμεσα σε έξι :blink: :blink: ???

Ευτυχώς που ήμουν σπίτι μου... και περνούσε η σύζυγος και μου έλεγε τι παίζει καλύτερα...:D
Ευτυχώς πέφτει πάντα μέσα η άτιμη...;):rolleyes:

Μα αυτό προσπαθούμε να πούμε βρε παιδιά...
Πολύ καλώς γίνεται και καλώς να ξαναγίνει.
Αλλά το να ονομάζεις τυφλή δοκιμή κάτι τέτοιο είναι σαν να λες ότι θα μαζευτούν 10 φίλοι αυτό το ΣΚ να φτιάξουν υπερηχητικό πατίνι...

Στα ΤΕΙ π.χ. για να κάνουμε την πρώτη μας τυφλή δοκιμή σε κρασιά είχαμε κάνει πρώτα τρία εξάμηνα παρεμφερή μαθήματα και είχαν ήδη τον εξοπλισμό, τις αίθουσες και επαγγελματίες να μας διδάξουν!
Και πάλι μην νομίζεις ότι κρίναμε σωστά! Οι μισοί είχαν κρίνει άλλα για άλλα! :BDGBGDB55:

Είπαμε, να μην κολλάμε στις ταμπέλες και να μην προτρέχουμε...

Ο άνθρωπος είπε θα γίνει τυφλό συγκριτικό... το πόσο αξιόπιστο θα είναι θα καθοριστεί από τις τελικές συνθήκες που κανείς μας δεν έχει την διάθεση να αποκρύψει...

Έλα βρε τρελαμένε να βοηθήσεις... ήδη βοηθάς πολύ με τις εμπειρίες και τις γνώσεις σου!

:ernaehrung004:

Δεν μπορώ μανούλαμ δεν μπορώ...
Με πατερίτσες θα καταλήξω αν τρέχω από την παραλία τη μία μέρα στο κοπή τη πίτα το Ανθούσα την άλλη με το αυχενικό που με βασανίζει...

Anyway, καλά να περάσετε. Αυτό είναι το βασικό.
Και αφήστε τα συμπεράσματα για τους "ειδήμονες" (τι να κάνει άραγε αυτή η ψυχή; ):BDGBGDB55:

Συγγνωμη που δεν ελαβα την αδεια της διοικησης για να οργανωσω οτι γουσταρω στο σπιτι μου.
Επειδη καποιοι "φιλοι" με στολισαν με κοσμητικα επιθετα και προσπαθησαν να με υποβαθμισουν σαν χομπιστα-ακροατη ας μου πουν τι ζορι τραβανε με εμενα και σε ποια περιπτωση τους προσεβαλλα και εχουν τετοια αισχρη συμπεριφορα απαναντι μου.
Απαξιω να μπω στην διαδικασια επιστροφης κοσμητικων και διακοσμητικων.

Τελικα οποιος ασχοληθει με ΝΤΑΚ κανει εχθρους και χανει φιλους.

Φίλε Wind δεν ξέρω αν διάβασες αυτό το μήνυμα...

Με πρόλαβε ο Διονύσης, οι παρεξηγήσεις δεν έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους αλλά με την διαδικασία
Καλά να περάσετε

Δεν σε έβρισε κανείς, δεν είχε άλλωστε κανείς τον λόγο!
Γουστάρουμε να γίνονται τέτοιες συνευρέσεις αλλά καλό είναι να κρατάμε και λίγο τα προσχήματα γιατί μας διαβάζουν και άλλοι που μπορεί να είναι κακοπροαίρετοι.
Ποιος ο λόγος να χαλάσει μία τέτοια γιορτή μόνο και μόνο λόγω του άστοχου ονόματος που δόθηκε;

Απάντηση: Re: Τυφλό Συγκριτικό DAC

Συγγνωμη που δεν ελαβα την αδεια της διοικησης για να οργανωσω οτι γουσταρω στο σπιτι μου.
Επειδη καποιοι "φιλοι" με στολισαν με κοσμητικα επιθετα και προσπαθησαν να με υποβαθμισουν σαν χομπιστα-ακροατη ας μου πουν τι ζορι τραβανε με εμενα και σε ποια περιπτωση τους προσεβαλλα και εχουν τετοια αισχρη συμπεριφορα απαναντι μου.

Ποιός σε έθιξε βρέ;Για το τι είναι τυφλό συζητάμε.
Δεν είδα κάτι τέτοιο πουθενά κι απο κανέναν.Ποιός το έκανε και πού;Πόσο μάλλον εγώ...Είσαι καλά;Δεν υπάρχει ούτε μία στα χίλια να τσακωθώ με φίλο για τα κωλομηχανάκια.

Πλάκα κάνεις?...Ποιός και πού σε στόλισε με κοσμητικά βρε?

Αλλαξτε τον τιτλο και ολοι θα ειναι ευχαριστημενοι....

"Ερασιτεχνικο Τυφλο Συγκριτικο Dac Που Δεν Ειναι Οδηγος Αγορας
Και Τα Αποτελεσματα Του Δεν Ειναι Πιστοιποιημενα Με Τις Αρχες Των Σωστων
Blind Tests , Οπως Και Το Φορουμ Δεν Φερει Ουδεμια Ευθυνη
Για Την Διεξαγωγη Του Αφου Θα Λαβειν Χωρα Προς τέρψιν
Και Ευχαρίστησην Των Συμμετεχόντων Και Μονο. "

:jester: :BDGBGDB55:

Αλλαξτε τον τιτλο και ολοι θα ειναι ευχαριστημενοι....

"Ερασιτεχνικο Τυφλο Συγκριτικο Dac Που Δεν Ειναι Οδηγος Αγορας
Και Τα Αποτελεσματα Του Δεν Ειναι Πιστοιποιημενα Με Τις Αρχες Των Σωστων
Blind Tests , Οπως Και Το Φορουμ Δεν Φερει Ουδεμια Ευθυνη
Για Την Διεξαγωγη Του Αφου Θα Λαβειν Χωρα Προς τέρψιν
Και Ευχαρίστησην Των Συμμετεχόντων Και Μονο. "

:jester: :BDGBGDB55:

:flipout:

Καλημέρα σε όλους,

Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραστώ στην εκδήλωση καθότι αυτή την εβδομάδα είχαμε ήδη τρεις (Σάββατο - Τετάρτη - Σάββατο !!) και την επόμενη Κυριακή είναι η εκδήλωση της κοπής πίττας του AVclub, οπότε καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν όρια στα πράγματα που μπορεί να κάνεις ένας παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών! :flipout:

Ενα θέμα όμως που ήθελα να θίξω είναι το εξής:

Τον τελευταίο καιρό ξεκίνησε μία προσπάθεια διοργάνωσης εκδηλώσεων (και χαίρομαι να βλέπω και άλλα μέλη να ξεκινούν δικές τους προσπάθειες) με κύριο στόχο αφενός την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ μας και την ωραία παρέα (είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι αν κάποιος μας παρακολουθεί στις εξορμήσεις μας δεν μπορεί με τίποτε να φανταστεί ότι οι μισοί άνθρωποι της παρέας έχουν συστηθεί δια ζώσης πριν λίγη ώρα!!) και αφετέρου την παρουσίαση ενδιαφέροντων πραγμάτων (ακροάσεις συστημάτων, μουσικής, ηχογραφησεις κλπ) με στόχο την εξερεύνηση των ορίων του χόμπυ μας.
Η ανταπόκριση των μελών νομίζω ότι έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Ενα ζήτημα που νομίζω ότι έχει σταθεί τροχοπαίδη στο παρελθόν και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κακοδαιμονία του χώρου (ομιλώ γενικά για τα Ελληνικά φόρουμ και όχι μόνο για εμάς) είναι η λογική του άκρατου ανταγωνισμού και της κόντρας, η λογική του "εγώ την έχω μεγαλύτερη"
Αυτή την νοοτροπία προσπαθώ να καταπολεμήσω (και όπως είδατε στο δίπλα νήμα με βαρύ προσωπικό τίμημα)

Δυστυχώς, με όλο το σεβασμό και την εκτίμηση στο πρόσωπο του Βλάσση (και νομίζω ότι γνωρίζει και ο ίδιος πόσο τον σέβομαι), η συγκεκριμένη εκδήλωση δείχνει να είναι ό ορισμός αυτής της νοοτροπίας, αφού

wind said:
οποιος πιστευει οτι το δικο του παιζει καλυτερα απο του διπλανου, ας δηλωσει συμμετοχη στο τυφλο τεστ που προτιθεμαι να οργανωσω

Για αυτό το λόγο θα ήθελα να παρακαλέσω το διοργανωτή να ξανασκεφτεί τον τρόπο και τη λογική διοργάνωσης της εκδήλωσης. -bye-

Last edited:
Απάντηση: ΤΥΦΛΟ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ dac

Χμμμ... Ανδρέα δεν νομίζω ότι είναι έτσι...

Ο Βλάσης έγραψε με το ίδιο πνεύμα που έγραψα και εγώ το παρακάτω:

Και εγώ μέσα... wolfson απείραχτο,

... αν και ξέρω ότι το απλό λυκόπουλο πετάει τα μάτια έξω στο βουβάλι του exp4nder... :flipout::flipout:

(η μια γωνία της πρόσοψης είναι χτυπημένη και πλέον παίζει παπάδες χωρίς να χρειάζεται 627, 637...:afro:)

Ευχαριστούμε Βλάση για την πρόσκληση...

Ο Βλάσης δε, απ' ότι ξέρω δεν διαθέτει καν DAC για να το "μετρήσει" με τα υπόλοιπα...

Αντίθετα πιστεύω ότι όσοι προσφέρουν τα μηχανήματά τους είναι απαλλαγμένοι από το "εγώ την έχω μεγαλύτερη" και πιστεύουν ότι η "αναμέτρηση" των DACs θα αναδείξει τις διαφορές τους, πιθανόν να μας λύσει το μυστήριο "τι ακριβώς πληρώνουμε" και τέλος θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε (ο καθένας ξεχωριστά) πόσο ικανοί είμαστε να αξιολογήσουμε τα μηχανήματα που αγοράζουμε...

Την άποψη "ποιός την έχει μεγαλύτερη" μάλλον την έχουν όσοι κρύβουν τα μηχανήματά τους (αν υπάρχουν τέτοιοι)...

Όσοι τα βάζουν πίσω από την κουρτίνα είναι απαλλαγμένοι από τέτοια νοοτροπία... χαλαρά θα το δούμε... και με τη βοήθεια όλων σας μπορεί να καταφέρουμε και συνθήκες πλησίον του ενδεδειγμένου τρόπου σύγκρισης!

:a0210:

+++
Κατά τη γνώμη μου και χωρίς να έχω μιλήσει με το Βλάση, έχει στεναχωρηθεί από τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν και όχι από τις απόψεις που εκφράστηκαν...
Επειδή (το γνωρίζεται καλύτερα από εμένα - είστε πιο παλιοί στο forum) το πληκτρολόγιο είναι άσχημο πράγμα καλό θα ήταν να γράφουμε όσο πιο προσεχτικά γίνεται ώστε να μην υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παρεξηγήσεως.

@Βλάσης: Κανείς δεν είχε την διάθεση να σε προσβάλλει, απόδειξη ότι και ο Διονύσης και ο Καπετάνιος εξέφρασαν την διάθεση να περάσουν για ένα κρασάκι αλλά και αν βοηθήσουν με τις γνώσεις τους (πράγμα το οποίο ήδη κάνουν...). Αν δεν συντρέχει άλλος λόγος επικέντρωσε την προσοχή σου σε αυτό που προσπαθείς να διοργανώσεις και άφησε τις παρεξηγήσεις κατά μέρος!
:grinning-smiley-043

+++
Αν μου επιτρέπεται, επειδή δεν γνωρίζω κάποιον άλλον με weiss και είδα ότι προσφέρθηκε στη θαυμάσια εκδήλωσή του Ανδρέα από φίλο, θα ήθελα να παρακαλέσω να μας προσφερθεί και για το συγκριτικό, εφόσον βέβαια καλυφθούν οι minimum απαιτήσεις.
Είμαι διατεθειμένος να καταβάλω σαν εγγύηση, το κόστος του ως καινούριο, για το διάστημα που θα μας το προσφέρει ο κάτοχος!
Το ίδιο διατίθεμαι να κάνω και για όποιο άλλο DAC θα προσφερθεί...

-bye-

Last edited: