Τυφλό Συγκριτικό DAC

Ως γραμματεύς (:BDBDG54:) και έχοντας διαβάσει όλες τις προτάσεις, συνοψίζω...
(Δεν θέλω παρεξηγήσεις, απλή πρόταση είναι προς συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψιν του περιορισμούς που υπάρχουν...)

DACs για το blind test του Βλάση:

1) Βenchmark modified
2) Buffalo II dac με placid και legato
3) Musical Fidelity M1 DAC (μαμά)
4) Κινέζικο Wolfson 8740, με opa137 (μαμά)

Συμμετοχές:

1) exp4nder
2) Dalanik
3) Chris1967
4) Μodright
5) Caraudiotest – τεχνική υποστήριξη και υπεύθυνος δειγμάτων ακρόάσης
6) Jadisboy
7) Dippie
8) Μagellan
9) VaSiLiS-T (χωρίς τους 4 τυφλούς)
10) Lemon – τεχνική υποστήριξη, ισοστάθμιση
11) ncostis
12) ... χωράει άλλος ένας... προλάβετε...
(Όσοι δεν θα μπορέσουν να παραβρεθούν από τις 10:00 έως τις 16:00 το δηλώνουν για να πάρει κάποιος άλλος τη θέση που θα μπορεί...)

Προετοιμασία:
Οι Caraudiotest, Lemon, exp4nder, chris1967 και Dalanik θα πρέπει να συναντηθούμε Παρασκευή βράδυ (ότι ώρα ορίσει ο Βλάσης) για να φέρουμε τα μηχανήματα και να βοηθήσουμε στις μετρήσεις (ραντεβού στο αεροδρόμιο όπου θα μας περιμένει το jet του Βλάση...)

Αν κάποιος ακόμα από τους προαναφερθέντες νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει σε αυτό να το δηλώσει μέχρι αύριο.

Εφόσον δεν προσφέρθηκαν καλώδια αναγκαστικά θα εναλλάσσουμε τα ίδια.
Τα μόνα ίδια που προσωπικά έχω είναι δύο oelbach ice blue που χρησιμοποιώ για τις αναλογικές εισόδους του ΑV μου, θα τα φέρω και άμα κριθούν αρκετά τα χρησιμοποιούμε (έχω και τα καπάκια τους για αποφυγή ατυχημάτων)!

Διαδικασία:

Πίσω από το παραβάν θα χρειαστούν δύο άτομα. Έχω προσφερθεί ένας εγώ (έχω ακούσει τόσο τα benchmark, buffalo (μόλις χτες) και φυσικά το Wolfson... οπότε είμαστε εντάξει), χρειάζεται άλλος ένας... δηλώστε και σώστε...

Ακούμε το Cary σκέτο (χωρίς DAC) για να προσαρμοστούμε στο χαρακτήρα του συστήματος αναφοράς. Νομίζω 15-20 λεπτά με τα δείγματα που θα ακούσουμε στο συγκριτικό, είναι αρκετά.

Σε αυτό το σημείο ο caraudiotest μας εξηγεί γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα κομμάτια καθώς και τα σημεία που πρέπει να δοθεί προσοχή.
Πράγμα το οποίο μάλλον χρειάζεται να επαναληφθεί στην διάρκεια των δοκιμών.

Προχωράμε με τη δοκιμή δύο από τα παραπάνω DACs πίσω από το παραβάν, για περίπου 45 λεπτά (5 μουσικά δείγματα πιστεύω ότι θα είναι αρκετά να καλύψουν όλη τη γκάμα δοκιμών)

Διάλειμμα 15 λεπτών για την ακουστική κόπωση και στη συνέχεια τα άλλα δύο DACs... με τον ίδιο τρόπο.

Οι νικητές των δύο συγκριτικών θα προκριθούν στον τελικό, όπου θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία και θα βγεί ο τελικός νικητής.

Οι ακροατές δεν θα γνωρίζουν ποια DACs ακούνε ή ποια έχουν προκριθεί.

Εφόσον η διαδικασία προχωρήσει γρήγορα και τελειώσουμε έως τις 1400, μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο στα υπόλοιπα DACs που προσέφεραν τα παιδιά σε ανοικτή ακρόαση είτε μόνα τους, είτε σε σύγκριση με τον νικητή, ώστε να πάρουμε και μια γεύση από τις διαφορές αλλά και το μεράκι των παιδιών που τα χέριασαν....
Το θεωρώ απαραίτητο, εφόσον δεν επαρκή ο χρόνος ή οι αντοχές μας, τουλάχιστον να ακούσουμε χαλαρά πλέον, σε στυλ “αποθεραπείας” και τα υπόλοιπα... και τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσουν...

Αξιολόγηση:
Μπορώ να φτιάξω πίνακες και οι ακροατές να κρατάν εκεί τις σημειώσεις τους (να φέρει ο καθένας το μολύβι του παρακαλώ...)
Οι κολώνες μπορεί να αναφέρονται στα DACs (Α – Β – Γ - Δ) και οι σειρές στα κρινόμενα μεγέθη (πχ. soundstage, accuracy, resolution, natural ή ότι άλλο θέλετε). Θα μας συμβουλέψει ο ειδικός μας και σ´αυτό.

+++
Σίγουρα θα έχω ξεχάσει κάτι, σίγουρα θα αμόλησα κάποια κοτσάνα... διορθώστε, συμφωνήστε, διαφωνήστε... και ο Βλάσης με την βοήθεια του ειδικού ας αποφασίσουν την Παρασκευή...
Κάθε σχόλιό είναι καλοδεχούμενο, για να μην πω απαραίτητο... αν αδιαφορήσετε τώρα, πάτε για σουβλάκια κατευθείαν το Σάββατο και μην ξαναασχοληθήτε με συγκριτικά! :motz::p

:ernaehrung004:

Last edited:
Πολυποίκιλες και ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις και προτάσεις που έχουν εκφραστεί σ' αυτό το νήμα. Σίγουρα η προσπάθεια αυτή καθαυτή είναι ενδιαφέρουσα διαδικασία απ' όπου προκύπτει εμπειρία και γνώση...

Και αφού υπάρχει διάθεση να τηρηθούν κατά το δυνατόν αντικειμενικές διαδικασίες, σκεφτείτε και τούτο:

-Υπάρχουν ήδη προτάσεις από άλλα μέλη, να τηρούνται σημειώσεις κατά τη διάρκεια των ακροάσεων. Νομίζω πως θα ήταν πολύ χρήσιμο και διευκολυντικό οι σημειώσεις να εξειδικευθούν σε συγκεκριμένο εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο, με κουτάκια και χαρακτηρισμούς που θα μπορεί να συμπληρώνει εύκολα ο κάθε ακροατής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Παράδειγμα:
Μπάσσο: Σφιχτό [X], Χαλαρό [ ], Ελεγχόμενο [ ], Βαθύ [ ], Υπερβολικό [ ], κλπ.

Χαρακτηρισμός Μπάσσου: Κακό [ ], Μέτριο [ ], Καλό [X], Πολύ καλό [ ], Άριστο [ ].

Στερεοφωνική Εικόνα: Ευρεία [X], Στενή [ ], κλπ.

Εντάξει, δεν είναι ακριβές το παραπάνω, χρειάζεται κάμποση δουλειά για να φτιαχτεί ένα πλήρες και ακριβές ερωτηματολόγιο, όμως νομίζω, καταλάβατε τι θέλω να πω.

-Από την πλευρά μου μπορώ να σας φέρω είτε για σύγκριση, είτε ως αναφορά, είτε για να χρησιμοποιηθεί ως Computer transport, είτε και ως monitor controller τον κορυφαίο Ορφέα της Prism Sound. Επίσης την κάρτα ήχου EMU USB 0404. Ακόμα, όπως είναι γνωστό, στην προηγηθείσα ακρόαση DAC's ηχογράφησα τις αναλογικές εξόδους των μετατροπέων που ακούστηκαν. Αν επιθυμούν οι διοργανωτές, μπορώ κι' εδώ να κάνω το ίδιο.

Όμως: Δεν γίνεται να αφήσω εκεί μηχανήματα, παρά μόνο κατά την ημέρα της ακρόασης. Είναι εργαλεία δουλειάς για μένα. Επiπρόσθετα θα χρειαστεί προετοιμασία και συνεννοήσεις, ώστε να επιτευχθούν οι σωστές συνδέσεις.

Επίσης: Δεν μπορώ να ανταποκριθώ στην απαιτούμενη προετοιμασία για τέτοιου είδους συμμετοχή το προσεχές Σάββατο 19/2. Δεν έχω αντίρηση για μεταγενέστερες ημερομηνίες.

Αν χρειάζεστε κάτι και μπορώ να βοηθήσω στείλτε p.m.

Χαιρετώ
Μιχάλης -bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τυφλό Συγκριτικό DAC

και στο τέλος είχαμε φρικάρει να ακούμε 200 φορές την Πασπαλά....:violent-smiley-030:

Ναι ,αλλα μετα απο πολυ καιρο και με την αλλαγη dac ακουσα τις αντιχησεις που ακουγονται στην ηχογραφηση[που εχουμε ακουσει πολλες φορες]

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τυφλό Συγκριτικό DAC

Ναι ,αλλα μετα απο πολυ καιρο και με την αλλαγη dac ακουσα τις αντιχησεις που ακουγονται στην ηχογραφηση[που εχουμε ακουσει πολλες φορες]

ενδιαφέρον....:a0210:
υποθέτω δεν θα μας πείς ποιό είναι το dac....

Ωωω βλέπω οτι σφηνώθηκα στο τυφλό τόστ, τεστ αλλά μαλλον πεινάω.

Να φέρω και το Δάκ η μαζί?

Δεν κατάλαβα και γιαυτό ρωτώ.

Νίκος

@ ncostis
ευτυχώς ο αριθμός των ατόμων που έθεσε ο Βλάσης καλύπτουν το ενδιαφέρον... άλλωστε συνηθίζεται σε τέτοιες εκδηλώσεις να έχουμε και απώλειες, οπότε οκ...
Πέραν αυτού θα είσαι πιο χρήσιμος από μένα (ως καλύτερα τεχνικά καταρτισμένος εννοώ, γιατί τα αυτιά μου είναι πλατινένια...:tomato::D)!

Το DAC να το φέρεις. Πιστεύω ότι θα το ακούσουμε κάπως... αν όχι σε συγκριτικό, χαλαρά και ωραία για να δούμε τη δουλειά σου!

@ Sonus
Mιχάλη πολύ χρήσιμη η συνεισφορά και οι εμπειρίες σου, ευχαριστούμε.
Τις σημειώσεις κάπως έτσι τις σκέφτομαι, αλλά χωρίς κακό, καλό κτλ. Ίσως με αριθμούς από το 1 έως το 3 ή το 5 και λίγο χώρο για σημειώσεις να είναι καλύτερα, μιας και μιλάμε για συγκριτικό...
Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει κακό dac στο σύστημα του Βλάση εκ των προτέρων...
Ένα πολύ θετικό νέο είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε επαγγελματικές σημειώσεις/λίστες τελικά...;)

Για την συμμετοχή σου υπάρχει μια θέση ελεύθερη! Απλά πες μας αν θα έρθεις.

Γεια τα Prism Sound και EMU νομίζω καλύτερα θα ήταν μια επόμενη φορά αφού ήδη μαζεύτηκαν πολλά δείγματα αλλά και θα χρειαζόταν να παραμείνουν από το βράδυ της παρασκευής έως το απόγευμα του Σαββάτου...
Όρεξη να υπάρχει και θα ξαναγίνει συγκριτικό, ακροάσεις και ότι άλλο ζητάει η ψυχή μας...
Χάρηκα πολύ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από μέρους σου... δίνει κάποια αξία στην όλη προσπάθεια! Προσωπικά σε ευχαριστώ!

@Modright
Μόλις μου πει ο Βλάσης θα στείλω σε όλους τα ακριβή στοιχεία. Το αργότερο Πέμπτη βράδυ θα οριστικοποιήσουμε συμμετοχές και διαδικασία και θα δοθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες...

Απ' ότι πολύ γενικά ξέρω...
- Την Παρασκευή θα συναντηθούμε για μετρήσεις και τελευταίες λεπτομέρειες μετά τι 2015, στο σπίτι του Βλάση (περιοχή Γλυφάδας).
- Το Σάββατο από τις 1000 έως τις 1600 θα γίνει το συγκριτικό!:music-smiley-005:

:a0210:

τελικα για τις αναγκες της συναντησης μετακομισα προσωρινα στην Γλυφαδα.
την Παρασκευη μετα τις 6 το απογευμα ειμαι ελευθερος οποτε ξεκιναμε το στησιμο οτι ωρα σας βολευει.
την διευθυνση θα την λαβετε οι συμμετεχοντες με πμ.

Έχει σταλεί pm στους συμμετέχοντες...
1) exp4nder
2) Dalanik
3) Chris1967
4) Μodright
5) Caraudiotest
6) Jadisboy
7) Dippie
8) Μagellan
9) VaSiLiS-T
10) Lemon
11) ncostis

Παρακαλώ όποιος δεν το έλαβε ή δεν είναι κατανοητό να στείλει pm...
Αύριο ως τις απόγευμα θα λείπω, οπότε μπορείτε και μεταξύ σας.

Ήδη υπάρχει σημαντική πιθανότητα να είμαστε ένας λιγότερος το Σάββατο, οπότε αν κάποιος συμφορουμίτης θέλει να συμμετέχει ας το δηλώσει...

Θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας! :D

:ernaehrung004:

Εγώ προτείνω να μην ανακοινωθεί ποιο ήταν το καλύτερο DAC της δοκιμής, ειδικότερα όταν κάποια από αυτά τα DAC που συμμετέχουν είναι τροποποιημένα.

Last edited:
Έχεις δίκιο αλλά δεν βρέθηκαν αρκετά "μαμά"...

Πάντως αφού θα ανακοινωθούν αναλυτικά οι συνθήκες της δοκιμής καθώς και η "κατάσταση" των DACs που συγκρίθηκαν, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα...:a0210:

Last edited: