Unraid Home Server

καλησπέρα,τι ταχύτητες πιάνεις σε μεταφορά από το unraid προς άλλο pc γιατι σε μένα είναι σαν να έχω 100αρι δίκτυο ενώ στο ίδιο μηχάνημα με ubuntu η ταχύτητα είναι οκ?

Εγώ πάντως 2 χρόνια είμαι απόλυτα ικανοποίημενος και προτιμώ να πληρώσω το software μια φορά,(και να διαλέξω εγώ το hardware) παρά κάθε φορά που αγοράζω ένα έτοιμο ανεμικο nas με παλιό hardware..... Να πληρώνω ξανά και ξανά software και hardware...
Δεν διαφωνω με το σκεπτικο σου αν καποιος επιθυμει ενα απλο nas (πχ χωρις τις ευκολιες που παρεχει η synology με τα app για ios/android και την ευκολια χρησης του λειτουργικου). Τα περισσοτερα (αν οχι ολα) που προσφερει ενα επωνυμο nas, γινονται και σε ενα diy nas.. Tον χρονο ομως, που πρεπει να χασουμε, για να το στησουμε και να εχουμε τις ιδιες ευκολιες (και οχι τοσο καλα υλοποιημενες) ενος επωνυμου nas, τελικα το κοστος θα βγει το ιδιο με την αγορα ενος επώνυμου. Ισως το επωνυμο μας βγει και πιο οικονομικο..αναλογα το μοντελο βεβαια και το ποσο κοστολογουμε την καθε ωρα που θα χασουμε στηνωντας το καθε μηχανημα.

Η καλυτερη λυση που εχω βρει ειναι, ενα επωνυμο nas για online 24/7 και σουπερ απλοι diy file servers/streamers για offline, back up/store, των 250-300Ε (εως 10 δισκους) ή ενα hp microserver των 180Ε αν θελουμε εως 6 δισκους. Με οποιο λειτουργικο επιθυμούμε.
Προσωπικα προτιμω κατι που ηδη γνωριζω πως να το εγκαταστήσω (πχ win7/8.. εβαλα και WHS αλλα δεν βρηκα λογο για την απλη χρηση που κανω)

Αν ερθεις ομως να μου εγκαταστησεις unraid δεν θα πω οχι :p

Last edited:
παντως εγω με vista 64 bit δεν εχω κανει τιποτα απο αυτα

εχω ρουτερ spedtouch με πρωτοκολλο b,g ενεργοποιησα το ασυρματο με wpa κλειδι

εφτιαξα στα windows αλλο ενα λογαριασμο με το ονομα xtreamer και δικαωματα administrator και κωδικο προσβασης

εκανα share τον δισκο μου με τα αρχεια και εδωσα πληρη δικαωματα στον λογαριασμο τοσο του guest αλλα και του xtreamer

εκανα συνδεση apo to xtreamer και στη θεση workgroup βλεπω τα αρχεια μου τα πηγαινω τα φερνω τα παιζω χωρις να τα βαλω στο xtreamer το μονο κακο στην τελευταια περιπτωση ειναι οτι γινονται διακοπες στα βαρια αρχεια πραγμα φυσιολογικο λογω αποστασης και ογκου αρχειου

επισης εκανα και τις ρυθμισεις στην registry που αναφερονται στην σελιδα του xtreamer και καποιος φιλος ανεφερε ακετες σελλιδες πριν σε αυτο το νημα

απο το router βαζωντας σε ενα Internet explorer την ip που παιρνει το xtreamer px 192.168.1.65 και εχω απενεργοποιησει απο το xtreamer το NAS

Από unraid προς άλλο δίσκο στο δίκτυο πιάνει την μέγιστη ταχύτητα του δίσκου.... 90, 115 mb/sec σε μεγάλα αρχεία στην δική μου περίπτωση...

@auter, υπάρχει το πρώτο ποστ, να μην τα ξαναγράψω... Διάβασε το αν δεν βαριέσαι και θα δεις ότι το unraid είναι η ποιο οικονομική, σταθερή αξιόπιστη λύση (τουλάχιστον για εμάς με multimedia αρχεία). Είχα και synology έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα πριν καταλήξω unraid. Αν έχει κάποιο μειονέκτημα, αυτό είναι η ταχύτητα εγγραφής... Τίποτα άλλο....

Sent from my Nexus 7

@auter, υπάρχει το πρώτο ποστ, να μην τα ξαναγράψω... Διάβασε το αν δεν βαριέσαι και θα δεις ότι το unraid είναι η ποιο οικονομική, σταθερή αξιόπιστη λύση (τουλάχιστον για εμάς με multimedia αρχεία). Είχα και synology έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα πριν καταλήξω unraid. Αν έχει κάποιο μειονέκτημα, αυτό είναι η ταχύτητα εγγραφής... Τίποτα άλλο....

Sent from my Nexus 7

Αντί για file server/streamer με win7/8 και drive bender μαλλον λες..

Γιατί την ευκολία ενός synology με τα apps (ειδικά του synoDs, dsaudio, DSPhoto) δεν την βρίσκεις.. με unraid..

Το μονο που κάνω στους file servers ειναι copy/paste απο το synology, οποτε το μονο που με ενδιαφέρει ειναι η ταχύτητα μεταφοράς μεγάλων αρχείων.

Ευχαριστω που το ανεφερες μιας και το αγνοούσα. Στην δική μου περίπτωση το unraid ειναι παντελώς ακατάλληλο.

Last edited:
Μεταφέρεις πάνω από 100_200 GB την μέρα και θα σε πειράξει αν κάνει μισή ώρα παραπάνω;ότι κάνεις με synology το κάνεις το ίδιο εύκολα και με unraid.. Πρέπει όμως πρώτα να διαβάσεις, χρησιμοποιείσης και μετά να κρίνεις...

Μεταφέρεις πάνω από 100_200 GB την μέρα και θα σε πειράξει αν κάνει μισή ώρα παραπάνω;ότι κάνεις με synology το κάνεις το ίδιο εύκολα και με unraid.. Πρέπει όμως πρώτα να διαβάσεις, χρησιμοποιείσης και μετά να κρίνεις...
δεν διαφωνω (bolt)

οπως ανεφερα, χειριζομαι το nas απο κινητο/tablet, ακουω μουςικη, βλεπω τις φωτογραφιες, παρακολουθω μια ip cam.. Όλα αυτά απο παντού είτε μεςω wifi είτε 3G.

αυτα δεν τα κανεις με το unraid αλλα με προγραμματα τριτων... Η synology τα παρέχει όλα αυτά μέσα σε ενα απλο και εύχρηστο λειτουργικό. Σε αυτό αναφερόμουν πιο πάνω.

Μεταφέρω 100-200gb καθε 2 μερες περίπου.

Last edited by a moderator:
Μην το κουράζουμε μπορεί να τα κάνει, αλλά δεν είναι η δουλειά αυτή ενός σερβερ... Αν θέλεις κάτι αξιόπιστο παίρνεις unraid, αν θέλεις να παίζεις με το ταμπλετ καλά κάνεις και έχεις synology (bye the way, από ταμπλετ είμαι τώρα και αν δεις τι κάνω με ένα δύο κουμπιά στον σερβερ και όχι μόνο όπως λες, θα ζηλεψεις :-P) Τεσπα τέρμα το off topic, αφού δεν έχεις κάνει καν τον κόπο να διαβάσεις το πρώτο ποστ...

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Μην το κουράζουμε μπορεί να τα κάνει, αλλά δεν είναι η δουλειά αυτή ενός σερβερ... Αν θέλεις κάτι αξιόπιστο παίρνεις unraid, αν θέλεις να παίζεις με το ταμπλετ καλά κάνεις και έχεις synology (bye the way, από ταμπλετ είμαι τώρα και αν δεις τι κάνω με ένα δύο κουμπιά στον σερβερ και όχι μόνο όπως λες, θα ζηλεψεις :-P) Τεσπα τέρμα το off topic, αφού δεν έχεις κάνει καν τον κόπο να διαβάσεις το πρώτο ποστ...

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Μακάρι να ειχα τον χρονο! ή να μου έκανες μια παρουσίαση απο κοντα.

Βασικά δεν θελω σέρβερ αλλα να ακούω μουςικη να βλέπω ταινίες και φωτογραφίες απο παντού.. Δεν με ενδιαφέρει πως θα λέγεται.. Και τι θα τρέχει..
θελω ενα spotify για ταινίες (με όλες τις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου στην καλύτερη δυνατή ποιότητα κ με ελληνικούς αν γίνετε υπό τίτλους) καλαίσθητο και εύκολο UI/UE δεν νομιζω οτι χρειάζεται να το αναφέρουμε.. Βαρέθηκα τους σέρβερ, τους υπότίτλους τα media player, τους άπειρους δισκους και την σχεδον καθημερινή ενασχόληση/διατηρηςη τους (λόγω χώρου... Ποτέ δεν ειναι αρκετός..)

Last edited:
Εμενα πάντως μου φάνηκαν πολλοί να πω την αλήθεια 31 χρήστες (δεν είμαστε συνηθισμένοι να πληρώνουμε software, και Λίνουξ που το θεωρούν έτσι και αλλιώς τσάμπα)

Sent from my my Nexus 7

Εμένα μου φαίνονται τραγικά λίγοι!
Πώς γίνεται ένα τέτοιο λειτουργικό (εύχρηστο, απλούστατο, σταθερότατο, παραμετροποιήσιμο, κλπ) να μην είναι πασίγνωστο και δημοφιλές; Θέμα μάρκετινγκ; Ο κόσμος φοβάται να στήσει/δοκιμάσει λινουξοειδή συστήματα; Και προτιμά να πληρώνει τρεις φορές πιο ακριβά έτοιμες (και άρα περιορισμένες) plug n play λύσεις τύπου synology; Ή να βάζει WHS που δεν συγκρίνεται με το unRAID σε αξιοπιστία...
Δεν μπορώ να το καταλάβω...

Ο κόσμος φοβάται να στήσει/δοκιμάσει λινουξοειδή συστήματα; Και προτιμά να πληρώνει τρεις φορές πιο ακριβά έτοιμες (και άρα περιορισμένες) plug n play λύσεις τύπου synology;
Ναι!

Απάντηση: Re: Unraid Home Server

Εμένα μου φαίνονται τραγικά λίγοι!
Πώς γίνεται ένα τέτοιο λειτουργικό (εύχρηστο, απλούστατο, σταθερότατο, παραμετροποιήσιμο, κλπ) να μην είναι πασίγνωστο και δημοφιλές; Θέμα μάρκετινγκ; Ο κόσμος φοβάται να στήσει/δοκιμάσει λινουξοειδή συστήματα; Και προτιμά να πληρώνει τρεις φορές πιο ακριβά έτοιμες (και άρα περιορισμένες) plug n play λύσεις τύπου synology; Ή να βάζει WHS που δεν συγκρίνεται με το unRAID σε αξιοπιστία...
Δεν μπορώ να το καταλάβω...

Ακριβώς αυτό.... Η Lime-Technology δεν πρέπει να χτυπήσει την πόρτα των απλών χρηστών αν θέλει να κάνει marketing. Αλλά των IT (Administrators εταιρειών, απλούς τεχνικούς Η/Υ, μηχανικούς δικτύων κλπ), για να το προτείνουν είτε σε εταιρείες είτε στους πελάτες τους (απλοί χρήστες-ιδιώτες) και να τους το στήνουν κιόλας. Είναι σαν να σου λένε τα ΙΚΕΑ, ότι ένα απλό μπάνιο κοστίζει κανονικά 3000 από αλλού (μαζί με την εγκατάσταση), και εγώ στο δίνω κομμάτι κομμάτι 1000 όλα κομπλέ και θα είναι και καλύτερο σε δυνατότητες, αλλά πρέπει να κάνεις την εγκατάσταση μόνος σου. Άμα δεν έχεις ξανασχοληθεί με εγκατάσταση μπάνιου-υδραυλικά κλπ κλπ, από που θα το πάρει ο άλλος το μπάνιο;;; Προφανώς και όχι από τα ΙΚΕΑ..

Γιατί όμως;
Η εγκατάσταση του unRAID είναι τόσο εύκολη που μπορεί να την κάνει ακόμα και ο πιο άσχετος!
Για τον χειρισμό του χρειάζεται ελάχιστο διάβασμα. Η ευχρηστία και η αξιοπιστία του δεν συγκρίνονται. Το στήνεις μια φορά και το ξεχνάς.
Τί φοβούνται λοιπόν;

Εγώ δοκίμασα σχεδόν όλα πριν καταλήξω στο σημαντικότερο λειτουργικό του σημαντικότερου pc, της αποθήκης δηλ. που θα κρατά τα πολύτιμα δεδομένα μου. Θεωρούσα αδιανόητο να μην το ψάξω αυτό το θέμα όσο περισσότερο γίνεται. Πέρασα λοιπόν από WHS, Ubuntu Server Edition, FreeNAS. Με όλα είχα προβλήματα, άλλοτε μικρότερα κ άλλοτε μεγαλύτερα. Π.χ. κακή επικοινωνία των clients (windows pc, tablet, κινητό, media player) με τον server, περιορισμένη πρόσβαση στα περιεχόμενά του λόγω προβλημάτων με permissions κλπ, το streaming των ταινιών έκανε κολληματάκια ακόμα και σε NFS (αυτό το πάθαινα με WHS), προβλήματα με τα plugins, κλπ...

Με το unRAID δεν είχα ποτέ το παραμικρό πρόβλημα, εκτός φυσικά από τα θεματάκια που οφείλονταν σε ελλειπείς γνώσεις μου και που τα αντιμετώπισα όλα άμεσα και μόνιμα! Εδώ αξίζει να πούμε πάλι μπράβο στο απίστευτο φόρουμ υποστήριξης...
Η εγκατάστασή του στο στικάκι, καθώς και οι αναβαθμίσεις του είναι πανεύκολη διαδικασία, όπως φαίνεται και στα posts του naxian. Η σταθερότητά του έχει καταντήσει γελοία: Δεν έχει κάνει κιχ εδώ και 3 χρόνια το δικό μου unRAID σερβεράκι. Και λειτουργεί αδιαλείπτως 24/7, με διάφορα plugins να τρέχουν μόνιμα όπως Plex, Transmission, κλπ. Αυτά τα χρόνια πρόσθεσα στο αρχικό pool δύο σκληρούς των 2TB, αγοράζοντας την αντίστοιχη άδεια που πραγματικά αξίζει και το τελευταίο ευρώ. Μετά το preclear οι δίσκοι ενσωματώθηκαν τελείως αβίαστα, αυξάνοντας τη χωρητικότητα στα 8TB (+2TB ο parity disk).
8ΤΒ που είναι άμεσα προσβάσιμα από παντού και που έχουν γίνει προέκταση δύο κινητών, μιας ταμπλέτας, ενός media player και ενός pc που δουλεύουν μέσα στο σπίτι...

Re: Απάντηση: Re: Unraid Home Server

Ακριβώς αυτό.... Η Lime-Technology δεν πρέπει να χτυπήσει την πόρτα των απλών χρηστών αν θέλει να κάνει marketing. Αλλά των IT (Administrators εταιρειών, απλούς τεχνικούς Η/Υ, μηχανικούς δικτύων κλπ), για να το προτείνουν είτε σε εταιρείες είτε στους πελάτες τους (απλοί χρήστες-ιδιώτες) και να τους το στήνουν κιόλας. Είναι σαν να σου λένε τα ΙΚΕΑ, ότι ένα απλό μπάνιο κοστίζει κανονικά 3000 από αλλού (μαζί με την εγκατάσταση), και εγώ στο δίνω κομμάτι κομμάτι 1000 όλα κομπλέ και θα είναι και καλύτερο σε δυνατότητες, αλλά πρέπει να κάνεις την εγκατάσταση μόνος σου. Άμα δεν έχεις ξανασχοληθεί με εγκατάσταση μπάνιου-υδραυλικά κλπ κλπ, από που θα το πάρει ο άλλος το μπάνιο;;; Προφανώς και όχι από τα ΙΚΕΑ..
Σωστή η άποψή σου ότι η Lime πρέπει να προσεγγίσει εταιρείες, τεχνικούς κλπ για να γίνει το unRAID δημοφιλές. Και αξίζει να γίνει δημοφιλές γιατί είναι μία πολύ αξιόπιστη λύση και σίγουρα ανώτερη από τα λειτουργικά του ανταγωνισμού που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι...

Πέρασα λοιπόν από WHS, Ubuntu Server Edition, FreeNAS.

Με το unRAID δεν είχα ποτέ το παραμικρό πρόβλημα, εκτός φυσικά από τα θεματάκια που οφείλονταν σε ελλειπείς γνώσεις μου και που τα αντιμετώπισα όλα άμεσα και μόνιμα! Εδώ αξίζει να πούμε πάλι μπράβο στο απίστευτο φόρουμ υποστήριξης...

Απαντας μόνος σου στο ερώτημα σου.

Εχεις αρκετή εμπειρία στην εγκατάσταση λειτουργικών και φαίνεται οτι εχεις ξοδεψει αρκετές ώρες του ελευθερου χρόνου σου.

Οι πιο πολλοί (συμπεριλαμβάνομενου και εμένα) επιλέγουν να το στήςουν σε 1-2 ώρες και μια φορά. Αν μάλιστα γινόταν όπως στα laptop που έρχεται το λειτουργικό προεγκατεστημενο θα το επέλεγαν. Γιαυτο δημιουργήθηκε και η ανάγκη των nas.

Όλα εχουν τα προβλήματακια τους..
Απλα επιλέγουμε το πιο εύκολο για εμάς και αυτό που δεν θελει πολυ ψάξιμο σε forums πως γίνεται κατι ή για οποιοδήποτε προβλημα.

Πάντως αν δουλεύει σωστα το DSM της synology σε microserver και μπορείς να χρησιμοποιείς τα app της, θα ειναι μαλλον η καλύτερη λύση.

Last edited:
Και να μην ξεχνάμε όμως ότι το unRAID δεν απευθύνεται στον μέσω χρήστη που το πολύ να θέλει 4 / 6 / άντε το πολύ 8 TB αποθηκευτικό χώρο που μπορεί να πάρει και με ένα 4 θέσεων Synology. Στο unRAID έχει προταθεί σύστημα 144ΤΒ στημένο σε VMWare Server φυσικά, και 100ΤΒ χωρίς VMWare. Άρα όντως ΔΕΝ απευθύνεται σε απλούς χρήστες όπως αυτοί που θα πάρουν ένα laptop έτοιμο με λειτουργικό προεγκατεστημένο. Εάν όμως γίνει λίγη περισσότερη διαφήμιση, αυτοί που θα έπρεπε να το είχαν θα το είχαν. Χωρίς να ακούγεται χαζό αυτό που θα πω, εγώ είμαι στον χώρο του IT 10 χρόνια τώρα, και το unRAID το έμαθα από αυτό εδώ το thread πριν 3 χρόνια.. Και έχω στήσει 3-4 μέχρι στιγμής, αλλά μονο σε εταιρείες. Άμα μου ζητήσει φίλος μου NAS του λέω να πάρει WD MyCloud ακριβώς γιατί ξέρω ότι αν του πω πως πρέπει να στήσεις ένα pc να του βάλεις ένα λειτουργικό που είναι βασισμένο στα linux (πρώτο σοκ που παθαίνει μόλις ακούει linux), να χρησιμοποιήσεις έναν parity disk (δεύτερο σοκ, "τι είναι το parity disk;;") και να κάνεις preclear τους δίσκους με Screen μέσω SSH (3 σοκ!! θα με κοιτάει σαν να μιλάω κινέζικα(???????)), την άλλη μερα θα τον δω μάλλον με κανέναν USB δίσκο.. ;) Οπότε τα λιτά για τον μέσο χρήστη και τα πιο "περίπλοκα" γι αυτούς που τα έχουν ανάγκη πραγματικά.

Re: Απάντηση: Unraid Home Server

Και να μην ξεχνάμε όμως ότι το unRAID δεν απευθύνεται στον μέσω χρήστη που το πολύ να θέλει 4 / 6 / άντε το πολύ 8 TB αποθηκευτικό χώρο που μπορεί να πάρει και με ένα 4 θέσεων Synology. Στο unRAID έχει προταθεί σύστημα 144ΤΒ στημένο σε VMWare Server φυσικά, και 100ΤΒ χωρίς VMWare. Άρα όντως ΔΕΝ απευθύνεται σε απλούς χρήστες όπως αυτοί που θα πάρουν ένα laptop έτοιμο με λειτουργικό προεγκατεστημένο. Εάν όμως γίνει λίγη περισσότερη διαφήμιση, αυτοί που θα έπρεπε να το είχαν θα το είχαν. Χωρίς να ακούγεται χαζό αυτό που θα πω, εγώ είμαι στον χώρο του IT 10 χρόνια τώρα, και το unRAID το έμαθα από αυτό εδώ το thread πριν 3 χρόνια.. Και έχω στήσει 3-4 μέχρι στιγμής, αλλά μονο σε εταιρείες. Άμα μου ζητήσει φίλος μου NAS του λέω να πάρει WD MyCloud ακριβώς γιατί ξέρω ότι αν του πω πως πρέπει να στήσεις ένα pc να του βάλεις ένα λειτουργικό που είναι βασισμένο στα linux (πρώτο σοκ που παθαίνει μόλις ακούει linux), να χρησιμοποιήσεις έναν parity disk (δεύτερο σοκ, "τι είναι το parity disk;;") και να κάνεις preclear τους δίσκους με Screen μέσω SSH (3 σοκ!! θα με κοιτάει σαν να μιλάω κινέζικα(???????)), την άλλη μερα θα τον δω μάλλον με κανέναν USB δίσκο.. ;) Οπότε τα λιτά για τον μέσο χρήστη και τα πιο "περίπλοκα" γι αυτούς που τα έχουν ανάγκη πραγματικά.

ακριβως! αν και το μεγεθος χωρητικοτητας δεν εξυπακούεται με την περιπλοκοτητα..
πχ καποιος που εχει 8απλο ή 24απλο nas μπορει να κανει την ιδια ακριβως χρηση με καποιον που εχει ενα απλο 2πλο..
Αλλο το θεμα χωρου, και αλλο η πολυπλοκοτητα χρησης.

Μπορεί να σας φανεί χαζό, αλλά ένας από τους βασικούς λόγους που πήγα σε έτοιμο NAS ήταν οτι με κέρδισε το κομπακτ κουτί του (το 12αρι), η πολύ χαμηλή κατανάλωση, ο μηδενικός θόρυβος και μετά σίγουρα το οτι η synology έχει βαρύ brandname στον χώρο αυτό.
Ακόμη και τώρα, δεν μπορώ να βρω "ομορφα" κομπακτ κουτιά με πολλούς hotswappable σκληρούς.

Αν κάποια στιγμή δημιουργήσω και δεύτερο σερβερ είμαι μεταξύ unraid και flexraid , με το δεύτερο να με κερδίζει για την ώρα (non-empty disks - realtime and snapshot raid...etc) αλλά μέχρι τότε βλέπουμε.

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι το κουτί. Έχει κανείς κάποιο site με κουτιά για NAS με πολλές θέσεις?

Μπορεί να σας φανεί χαζό, αλλά ένας από τους βασικούς λόγους που πήγα σε έτοιμο NAS ήταν οτι με κέρδισε το κομπακτ κουτί του (το 12αρι), η πολύ χαμηλή κατανάλωση, ο μηδενικός θόρυβος και μετά σίγουρα το οτι η synology έχει βαρύ brandname στον χώρο αυτό.
Ακόμη και τώρα, δεν μπορώ να βρω "ομορφα" κομπακτ κουτιά με πολλούς hotswappable σκληρούς.

Αν κάποια στιγμή δημιουργήσω και δεύτερο σερβερ είμαι μεταξύ unraid και flexraid , με το δεύτερο να με κερδίζει για την ώρα (non-empty disks - realtime and snapshot raid...etc) αλλά μέχρι τότε βλέπουμε.

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι το κουτί. Έχει κανείς κάποιο site με κουτιά για NAS με πολλές θέσεις?

Buffos για πόσες θέσεις λές ?
Δες αυτό το Minitower http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/114369-Silverstone-DS380?highlight=silverstone

Επειδή δεν μου αρέσει το ράβε ξήλωνε, μετά το 12αρι synology που έχω, θα προτιμούσα κάτι σε 16+ hotswap. Πρακτικά είναι σίγουρα της Norco και Supermicro chassis , αλλά είναι server chassis και είναι άσχημα του κερατά και πολύ μεγάλα.